Dodaj do ulubionych

17-OH-progesteron

29.10.06, 20:32
Witam, mam 14 miesięczną córkę z WPN z utratą soli. Od samego poczatku miała wysoki poziom 17-OH -Progesteronu ok.28, ale przez przez ok 10 miesięcy spadał, aż do 14, po czym ostanio wzrósł do 30,7. Nasz lekarz prowadzący twierdzi, że nia ma powodu do zmartwień, bo według niego to jest normalne przy WPN. Chciałabym się jednak dowiedzieć jak jest u waszych dzieci i co mówią wasi lekarze.
Pozdrawiam Magda.
Obserwuj wątek
    • gosia771 Re: 17-OH-progesteron 30.10.06, 12:38
      Witaj Magda.
      Wysoki poziom 17-OHP może być związany z infekcją, gorączką co przy małych
      dzieciach ,wydaje mi się ,jest bardzo prawdopodobne, ponieważ często coś "łapią".
      Może być również przyczyną żle dobranej dawki, ale jeśli Twój lekarz twierdzi,
      że nie ma powodów do niepokoju to chyba wie ,co mówi.
      Mój syn wszedł w tej chwili w dość trudny okres, mianowicie - zaczyna
      dojrzewać. I tu pojawił się ostatnio problem, ponieważ miał zbyt małą dawkę i
      wyladował w szpitalu z wynikiem 17-OHP- 76,0. Miał przy tym bardzo niski sód i
      potas. Dawka została zwiększona i myslę, że już wszystko bedzie dobrze.
      Nasza lekarka powiedziała, że ten wynik nie jest jeszcze tragiczny, ale trzeba
      często to kontrolować. Zapytałam się lekarki czy to nie jest te "załamanie
      nadnerczy", ale uspokoiła mnie i powiedziała, że trzeba tylko wyrównać 17-OHP i
      sól przede wszystkim i wszystko bedzie ok.
      Pozdrawiam.
    • dona72 Re: 17-OH-progesteron 31.10.06, 11:57
      Witam,
      Ja mam synka w wieku 7 lat. Półtora roku temu mieliśmy taką sytuację, że poziom
      17-OHP był wysoki (46). Lekarka się zmartwiła i od razu zwiększyła dawkę
      hydrokortyzonu. Dochodzenie do normy trwało około pół roku, poziom 17-OHP
      systematycznie spadał, ale w tym czasie lekarka nie zwiększała już dawki
      hydrokortyzonu. Pozdrawiam
      • kacperewa Re: 17-OH-progesteron 05.11.06, 20:10
        witam
        jestem mama 4 letniego chlopca.jego najwiekszy poziom 17-ohp wynosil 30.
        zawsze kiedy ma taki wynik ja z jego obserwacji juz o tym wiem.
        staje sie wtedy bardzo nerwowy i zle sypia,chociaz w ogole synek zle spi.
        nie wiem czy wy tez macie takie problemy.praktycznie przy kazdej wizycie
        synek ma podwyzszone 17-ohp.roznie to bywa.raz ma 10,innym razem 7,ale zauwazylam ze najlepiej funkcjonuje jak ma wynik w granicach 2.obecnie
        jest na dawce 13 mg hydrokortyzonu.pozdrawiam wszystkich.
    • gosia771 Re: 17-OH-progesteron 06.11.06, 15:17
      Witam.
      Własnie odebrałam świeże wyniki 17 OHP i jest juz dużo lepiej, tzn wynik wynosi
      17,0. Syn otrzymuje w tej chwili zwiększoną dawkę cortefu i cortinefu,żeby wynik
      spadł jeszcze najlepiej do 7,0. Kolejne wyniki w grudniu, zobaczymy jakie będą.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka