Dodaj do ulubionych

okropny bol gardła

24.02.11, 12:53
nie wiem czy to angina czy nie, ale przelykanie sliny sprawia mi ogromny bol. gardlo jest cale czerwone. goraczke z drezczami udalo mi sie opanowac. pozostaly jeszcze bole krzyzowe i ogolnie calego krgoslupa. po dudniowej niedyspozycji wreszcie jestem w stanie jakos funkcjonowac, ale to gardlo nie daje mi zyc.

bralam mercuriusa sol. 3o ch i alium 15 ale spektakularnej poprawy nie widze.

z czym jeszcze sprobowac na to gardlo /?
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: okropny bol gardła 24.02.11, 13:15
      forum.gazeta.pl/forum/w,19760,122409099,122409099,Kwestionariusz_ostry_.html
      • jooska2 Re: okropny bol gardła 24.02.11, 14:09
        1. Opis ogólny pacjenta -
        dorosla kobieta

2. Szczegółowy opis dolegliwości.
        ogolne oslabienie organizmu zwlaszcza rano po wstaniu z lozka. zaraz po wstaniu musze sie znow polozyc bo czuej ze trace przytomnosc. ciagu dnia sie rozkrecam.
        bol glowy, szum w uszach.bol gardla przy przelykaniu, gadlo czerwone, rozpulchnione.
        dzis zaczely mnei pobolewac wezly chlonne. kaszlu bark.

3. Jakie były pierwsze objawy choroby?
        bole miesniowo,stawowe, gorączka.
        Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
        rano, po wstaniu z lozka.

4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
        corka kilak dni temu wrocial z przedszkola z goraczka, ale po jednym dniu jej przeszlo. a poza tym przemeczenie, bciazenei praca. w dodotku karmie wiec i niewyspanie.

5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?).
        bardziej blady niz rozpalony.

6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
        szukam lozka i pozycji horyzontalnej :) nie moge ustac w pionie.
        Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.

7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
        dreszcze, nadwrazliwosc na dotyk.

8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
        poczatkowo 39,2, po lekach, 38,5,nastepnie 37.

9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
        rece, nogi lodowate. glowa na dotyk niegoraczkowa.

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
        w lozku pod koldrą .

11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
        duze pragnienei na wode, ale problemy z przelykaniem przez bol gardla hamuje przed piciem.
        Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?

12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
        apytyt bez zmian, poza utrudnionym przelkaniem przez bol gardla.

13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
        blona sluzowa garda mocno czerwona.

14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
        nie

15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich proporcjach):
        mercurius sol 30 ch, alium cepa 15
        na goraczke oscillococinum
        Poleć znajomemu
        • wiktor.online Re: okropny bol gardła 24.02.11, 14:42
          Sepia 30C, 3 kulki rozpuscic w 50-70 ml wody, wypic natszczo, jednorazowo

w aptece kupisz jeszcze Lachesis 30CH, tez niby odpowiada, moze wezmiesz ja pozdniej

Za dobe napiszesz o zmianach
          • jooska2 Re: okropny bol gardła 24.02.11, 15:28
            ok
            dzieki
            • jooska2 no i goraczka wraca :/ 24.02.11, 18:22
              zostAC TYLKO PRZY SEPII, czy wlczyc cos p/goraczkowego.
              lechsisa nie bylo dzis w sklepie,
              • jooska2 Re: no i goraczka wraca :/ 24.02.11, 18:24
                syt. sie powtarza. policzki gorace a dlonie jak lody i ciagle uczucie zimna.

aha,i jakis gesty katsr mi sie przyplatal. w sumie mi nie przszkaza jakos ale jest.
                • romakarol Re: no i goraczka wraca :/ 25.02.11, 11:05
                  wczoraj po sepi bylo troche lepiej z gardlem,aelw nocy i rano znow koszmar. nie wiem czy ta sepia pomogla na krotki czas czy cieple herbaty. wydaje i sie ze jak sie napije czegos cieplego to gardlo "mieknie".

na goraczke w koncu nie wzielam nic. dzisiaj tez jej nie mam,ale gardlo bez zmian. boli.
                  lechsisa nie dostalam niestety.

co robic dalej ?
                  • wiktor.online Re: no i goraczka wraca :/ 25.02.11, 11:47
                    Powtorz ta Sepia 30C, 3 kulki rozpuscic w 50-70 ml wody, wypic natszczo, jednorazowo.

• jooska2 Re: no i goraczka wraca :/ 25.02.11, 11:57
                      ale ile tak razy dziennie mozna, w jakich odstepach ?
                      • jooska2 Re: no i goraczka wraca :/ 26.02.11, 10:30
                        dalej bez zmian. pogorszenie nastepuje zwlaszcza wieczrem, i w nocy.
                        • wiktor.online Re: no i goraczka wraca :/ 26.02.11, 11:22
                          Lek mozemy powtarzac 1 raz dziennie. Okolo trzech raz wystarczy zeby zdecydowac czy jest skuteczny. Ale piszesz tylko o gardlie a inne zmiany nie opisujesz dlatego ocena skutecznosci leku jest trudna

Powtorz jeszcze raz wieczorem i jutro opisz wszystkie symptomy i ich zmiany
                          • romakarol Re: no i goraczka wraca :/ 26.02.11, 18:18
                            bralam 3 razy dziennie. pislaam ze goraczka wraca. rano ustpila i w dzien jest juz calkiem ok,ale gardlo ani drgnelo. jak bolalo tak boli. a na jego wyleczeniu/zaleczeniu najbardziej mi zalezy bo funkcjonowac nie moge.
                            jest mi w dalszym ciagu zimno,szczegolnie wieczorem ale goraczki juz nie mam.
                            no i pic mi sie dalej chce.
    • alinka919 Re: okropny bol gardła 26.02.11, 18:27
      U mnie na ból gardła sprawdza sie phytolaca 9 ch
    • tenisistka0-4 Re: okropny bol gardła 27.02.11, 22:31
      własnie wróciłam z nart gdzie takie objawy kosiły po kolei cała grupę.
      Mercurius sol lehninga razem z voxpaxem pomagał na gardło-uzupełnialismy zapasy we włoskich aptekach :)
    • jooska2 Re: okropny bol gardła 28.02.11, 11:28
      dzis jest znaczna poprawa,ale prawde mowiac to chyba nie za sprawa sepii.
      tak czy inaczej dziekuje wiktorze za pomoc.
      pozdrawiam.
      • akownik Re: okropny bol gardła 28.02.11, 11:41
        A co, według Ciebie, spowodowało poprawę?
        • jooska2 Re: okropny bol gardła 28.02.11, 16:37
          wydaje mi sie ze plukanie gardla bylo zbawienne plus hascosept na noc. aczkolwiek moge sie mylic :)
      • wiktor.online Re: okropny bol gardła 28.02.11, 12:49
        jooska2 napisała:

> dzis jest znaczna poprawa,ale prawde mowiac to chyba nie za sprawa sepii

w tym miejscu ja zawsze sie smieje, jak mnie tak mowia pacjenci :)))

• akownik Re: okropny bol gardła 28.02.11, 16:31
          wiktor.online-czy to ładnie śmiać się z pacjentów?:) Czy nie lepiej zapytać o to co pomogło?
          • wiktor.online Re: okropny bol gardła 28.02.11, 18:12
            akownik napisał:

> wiktor.online-czy to ładnie śmiać się z pacjentów?:) Czy nie lepiej zapytać o t
            > o co pomogło?

Nie smieje sie sie z pacjenta, ale z sytuacji :)

• wiktor.online Re: okropny bol gardła 28.02.11, 18:22
              jooska2, jesli chcesz sie leczyc homeopatia, to liepej konsultowac sie u lekarza homeopaty w realu, bo na forum mozemy radzic w ostrych przypadkach, ale jesli wiecej problemow i pytan do tego, to liepej normalna kosultacja
              • jooska2 Re: okropny bol gardła 28.02.11, 20:11
                ja nie z oszczednosci tu zagladam. w moim miesice nie ma prawdziwych homeopatow.lecze dzieci u dwoch homeo. na razie tylko ich bo dopiero zaczelam "przygode" z homeopatia.
                mam troche do nich dystans bo nie przeprowadzaja szczegolowego (badz zadnego) wywiadu, chociazby takiego jak twoj kwestionariusz. noi przepisuja po kilka lekow na raz.
                no ale zobaczymy jak bedzie ze skutecznoscia leczenia.

chcialam poeksperymentowac na sobie, bo bol moge wytrzymac, gorzej dzieci.

wiktor , napisz skad jestes to chetnie do ciebie przyjade na leczenie :)

a poki co bede tu zagladac bo homeopatia jest naprawde ciekawa. wkrotce zaloze watek zebycie doradzili jakas ksiazke na poczatek.

pozdrawiam
                • wiktor.online Re: okropny bol gardła 28.02.11, 20:45
                  jooska2, nie chodzi o oszczednosci, a chodzi o jakosci konsultacji. Konsultacja przez forum ma swoje ograniczenia, to chcialem tobie przekazac. Ja praktykuje we Lwowie i w internecie. Moja strona www.homeopathia.com/ Nie mam strony w jezyku polskim, niestety, narazie. Jesli wystapi w tym potrzeba to zrobie i w jezyku polskim
        • jooska2 wiktor 28.02.11, 16:48
          no ale napisales ze sepia powinna zadzialac badz nie po 3 dawkach. ja nie wiedzac ze trzeba brac tylko jedna na dobe, wzielam ich z 10-siec.

szkoda ze na poczatku nie napisales ze trzeba bracac tylko jedna dawke na dzien i to rano i ze po 3 dawkach powinna byc porawa lub jej brak. pomieszalam wiec zupelnei to dawkowanie, bo sadzilam ze w pierwszej fazie choroby mozna a nawet trzeba brac czesciej :)

a nawet jesli ona pomogla to moze to znaczyc ze to jest lek dla mnie ? w p
          odobnej chorobie rowniez ona pomoze ?

jesli to gardlo jeszcze nie jest takie jakie ma byc dalej brac ta sepie ? az do calkowitego ustapienia objawow ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka