Dodaj do ulubionych

Priorix - jak osłaniać

15.05.12, 22:33
Witam

Po poprzednich szczepieniach (m.in. po Infranix hexa) moje dziecko zaczęło mieć objawy neurologiczne sugerujące padaczkę. W obu przypadkach po kilku tygodniach obajwy przeszły. Byłam wtedy u lekarza homeopaty i młoda dostała kilka dawek Sulphur ch1000.
Teraz dziecko ma już 16 miesięcy i dostałyśmy wezwanie do szczepienia przeciwko odrze, śwince, rózyczce. U nas w przychodni szczepią PRIORIXEM.
Prócz tego dziecko AZS i alergie na białko mleka krowiego i niewielką na białko jajka kurzego.
Co mogę zastosować jako ochronę i czy mogę po szczepieniu znów użyć Sulphur?

Pozdrawiam i dziękuję
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: Priorix - jak osłaniać 15.05.12, 22:41
      I co bedziesz dalej szczepic dziecko?

To juz wyglada na jakies przestepstwo przeciwko zdrowiu dziecka

Nie do wiary

• keltainentie Re: Priorix - jak osłaniać 15.05.12, 22:46
        Zastanawiam się jak ci sensownie odpowiedzieć, nie ulegając emocjom.
        Tak będę szczepić, chcę to zrobić najbezpieczniej dla dziecka jak się da.
        Po poprzednich przygodach byłam neurolog, stwierdziła, że to tzw onanizm dziecięcy (u nas były to specyficzne ruchy głowa), związane ze stresem i zleciła dla pewności właśnie EEG. Było czyste.

Jestem przekonana, że problemy były związane ze szczepieniem dlatego właśnie pytam, jak osłaniać?
        • keltainentie Re: Priorix - jak osłaniać 15.05.12, 22:48
          Takie zalecenia znalazłam na innym forum: Thuja occidentalis 15-30 CH dzień przed szczepieniem i wieczorem w dniu szczepienia.

Jakieś komentarze, rady?
        • wiktor.online Re: Priorix - jak osłaniać 15.05.12, 23:10
          Ciezko tutaj nie ulegac emocjom.

Dziecko ma AZS, alergie na białko mleka krowiego i niewielką na białko jajka kurzego i mialo reakcje neurologiczna na poprzednia szczepionke i chcesz go dalej szczepic Priorix'em? Nie rob tego. Oto rada. Rada robic szczepionke i "oslaniac" to współudział w sprawie przeciwko zdrowiu dziecka

• otaota Re: Priorix - jak osłaniać 16.05.12, 08:29
            mój syn właśnie po tej szczepionce na którą chcesz szczepić dostał kaszlu, który trwał ponad pół roku. Stwierdziłam że na razie przerwa w szczepieniach! Panie w przychodni źle na mnie patrzą, ale cóż zdrowie dziecka najważniejsze. Mamy zaległe bodajże jedno szczepienie, ale się tym nie martwię. Przypominając sobie jak kaszlał i jak się męczył, jak wybudzał sie w nocy i nie mógł zasnąć - nie chcę mu tego powtarzać.
            Możesz tez przecież na razie się wstrzymać ze szczepieniem. Jak dla mnie to za małe dzieci i za dużą dawką szczepień są "faszerowane".
        • halszka111 Re: Priorix - jak osłaniać 16.05.12, 12:06
          Problem w tym, ze nie ma bezpiecznego szczepienia, zwłaszcza jak dziecko już miało reakcje neurologiczne po poprzednich szczepionkach. Można się zabezpieczyć thują, ewentualnie lepiej jeszcze odtruwaniem wg protokołu Tinusa Smitha, ale ja w życiu bym dziecka nie zaszczepiła jeśli miałoby takie reakcje jak opisujesz. Zwłaszcza że jak coś się będzie działo to będą wmawiać, że to przypadek, onanizm, zbieg okoliczności itd i nawet nie odnotują NOPa.
          • emilatys Re: Priorix - jak osłaniać 16.05.12, 14:55
            Jeśli dziecko ma alergię na białko jaja kurzego to nie ryzykowałabym szczepienia priorixem- ponieważ ma w składzie właśnie jajko kurze www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=954
            Dowiedz się u neurologa.
            • keltainentie Re: Priorix - jak osłaniać 16.05.12, 23:41
              Moj oryginalny plan byl taki, by odroczyc szczepienie do momentu gdy skończy dwa lata. Ale, tak jak zresztą piszecie, żaden lekarz, pediatra, neurolog, alergolog, nie chce mi nic takiego podpisać. Wszyscy twierdzą, że dziecko rozwija się świetnie, EEG nic nie wykazało, alergia ma lekką postać, a tylko anafilaksja stanowi przeciwskazanie. Twierdzą, że szczepić trzeba bo powikłania padaczko-podobne po samej chorobie zazwyczaj są większe niż po szczepionce (jeśli w ogóle się pojawią).

Druga sprawa, bez szczepienia nie mogę jej posyłać do przedszkola, w tej chwili jest z opiekunką, ale chciałabym by jako dwu trzy latka jednak do tego przedszkola poszła.

Myślałam też nad sprowadzeniem szczepionek pojedynczych, chyba musiałabym poszukać za granicą, bo w Polsce ponoć tego nie ma...

• otaota Re: Priorix - jak osłaniać 17.05.12, 07:46
                a dlaczego nie może iść do przedszkola bez szczepień, przecież nie mają prawa wymagać takich informacji.
                poza tym ja, aby odroczyć sczepiania powiedziałam że czekam w kolejce (tak też jest)do alergologa aby sprawdzić od czego ten kaszel. a że oczekiwanie jest pok pól roku...
              • wiktor.online Re: Priorix - jak osłaniać 17.05.12, 08:05
                keltainentie napisała:

> a tylko anafilaksja stanowi przeciwskazanie.

?!

• babsee Re: Priorix - jak osłaniać 17.05.12, 13:37
      Jesli juz bardzo chcesz zaszczepic to odwlecz to.
      Moja corka miala reakcje posczepienna po Prorixie wiec przy synku bylam wyczulona na maxa.
      I mimo,ze on znosil to zdecydowanie lepiej,ba!nic sie nie dzialo,to odwlekalam
      A robilam tak:poniewaz w przychodni reagowali okrutnie jak sie mowilo,ze nie chce sie szczepic to ja po prostu zglaszalam dziecko do szczepienia, po czym dzwonilam dzien wczesniej,ze synek ma biegunke i musimy poczekac.Mijaly 3 miesiące, dzwonili,ja ze oczywiscie, chetnie,.zapisywala pani, ja znowu dzwonilam przed szczepieniem i mowilam,ze siostra ma rumien zakazny i czekamy czy u synka nie wyjdzie.I tym sposobem doszlam do momentu kiedy przyszlo wezwanie pisemne :),udalo sie jeszcze odczekac i tym sposobem zaszczepilam go jak mial 32 miesiące zamiast 18 miesięcy :).
      Naprawde,po takiej reakcji u Twojego dziecka, dziwie sie,ze nie chcesz odwlec.Ja bym w ogole zrezygnowala.Chcesz miec w domu "rośline"?u nas reakcja u corki byla nie neurologiczna-dostala z dnia na dzien alergii na polowe pokarmow...walczylam z tym blisko 2 lata.....
      ps.Nie wierze,ze neurolog nie da pisemka o indywidualnym toku szczepienia...nie musisz rezygnowac, ale warto robic to pozniej i w innych dawkach-wtedy jestes objęta innymi szczepionkami,i odwlekają o cojanajmniej rok.
      • akownik Re: Priorix - jak osłaniać 17.05.12, 13:50
        Polskie prawo przewiduje obowiązek szczepień, ale zmusić kogoś do szczepienia można wtedy gdy jest epidemia. Inaczej nie.
        O ile się orientuję to kilka osób zaskarżyło do sądu przymuszanie do szczepień i wygrało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka