malootka2 23.09.04, 10:47 Mam pytanko - czy leki produkowane przez firme boiron sa odpowiednikami lekow produkowanych przez dolisos? Czy lekarstwa dolisos tez maja postac granulek i dawkuje sie je tak samo? Bardzo prosze o odpowiedz :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 11:06 Nie są. W dolisosie sa prawie same preparaty złożone, np. Rhus toxicodendron compose ( czyli nie jest to lek pojedynczy, choc w nazwie ma rhus, ale dodatkowo ma jeszcze inne). Jest troche leków pojedynczych, ale maja głupawe nazwy - wszystkie takie same + adnotacja np. na tradzik, na reumatyzm - to bzdura jakaś. nie ma jednego leku na każdy tradzik i reumatyzm reumatyzmowi nierówny. Jesli leki pojedyncze to albo Boiron - najłatwiej dostepne, albo z Sycowa. A tu masz dla orientacji jak wygląda spis leków dolisosa : www.dolisos.pl/OpisLekow.html?id=spis Odpowiedz Link
very_martini Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 14:22 No, w dodatku te leki na określoną dolegliwość ze stojaczków są wszystkie w jednej potencji, czyli 9CH, co często ma sens, ale czasem nie bardzo;) Za granicą dolissos sprzedaje leki pojedyncze, ale u nas chyba oddali pole boironowi bez większej walki. Tak naprawdę - ale ciiiiiiiiiiiiiiii - to zamiast Thymuline dolissosa (w ładnej saszetce i pudełeczkach) mozna spokojnie podawać Boirona z tubki, jest po prostu ze 3 razy tańsza 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
akownik Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 14:41 ZAROWNO W JEDNEJ JAK I DRUGIEJ FIRMIE MOZNA DOSTAC WSZYSTKIE LEKI POJEDYNCZE.obie firmy sprzedaja tez preparaty zlozone.nie ma znaczenia z ktorej firmy bierzesz lek pojedynczy.farmakopea homeopatyczna jest dla wszystkich firm jednakowa Odpowiedz Link
beba2 Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 15:49 No tośmy sie dowiedziały Martinii...hehehe. Ale w aptekach ani widu, ani słychu o pojedynczych dolisosa. Muszę jeszcze się przejść po miescie i poszperać. Odpowiedz Link
malootka2 Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:08 Wielke dzieki, Beba za ten link :) Wreszcie sie dowiedzialam, co to znaczy "1 dawka" w homeopatii, myslalam ze jedna dawka to 1 kulka :))) WIdze, ze rzeczywiscie w boironie jest duzy wybor lekow pojedynczych. Lece do apteki i kupuje, moze wreszccie pozbede sie chronicznego zapalenia migdalkow i gronkowca :) Dzieki!!! Pozdrowionka Odpowiedz Link
very_martini Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:25 Eh, jak to filolog - źlem się wyraziła;) Dolisos robi leki pojedyczne, ale są zdecydowanie trudniej dostępne, w zwykłych aptekach mają zazwyczaj tubki boirona, dolisosy są na zamówienie, a że nikomu się nie chce zamawiać... ja jestem ograniczona, dla mnie jedna dawka to jedna kulka, chyba że mowa o mikrogranulkach albo chyba że doktor każą więcej. Jak lek ma zadziałać, to zadziała i jedna kulka, jak nie zadziała, to nie zadziała i 30. Moje skromne zdanie:P 16%VOL 22%VAT Takie tam... Forum homeopatia Odpowiedz Link
beba2 Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:30 A ja dla pewności trzy na raz zżeram ( czasem dwie - jeśli coś biorę co pół godziny np.) Odpowiedz Link