Dodaj do ulubionych

boiron kontra dolisos

23.09.04, 10:47
Mam pytanko - czy leki produkowane przez firme boiron sa odpowiednikami lekow
produkowanych przez dolisos? Czy lekarstwa dolisos tez maja postac granulek i
dawkuje sie je tak samo? Bardzo prosze o odpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 11:06
      Nie są.
      W dolisosie sa prawie same preparaty złożone, np. Rhus toxicodendron compose (
      czyli nie jest to lek pojedynczy, choc w nazwie ma rhus, ale dodatkowo ma
      jeszcze inne).
      Jest troche leków pojedynczych, ale maja głupawe nazwy - wszystkie takie same +
      adnotacja np. na tradzik, na reumatyzm - to bzdura jakaś. nie ma jednego leku
      na każdy tradzik i reumatyzm reumatyzmowi nierówny.
      Jesli leki pojedyncze to albo Boiron - najłatwiej dostepne, albo z Sycowa.
      A tu masz dla orientacji jak wygląda spis leków dolisosa :
      www.dolisos.pl/OpisLekow.html?id=spis
    • very_martini Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 14:22
      No, w dodatku te leki na określoną dolegliwość ze stojaczków są wszystkie w
      jednej potencji, czyli 9CH, co często ma sens, ale czasem nie bardzo;)
      Za granicą dolissos sprzedaje leki pojedyncze, ale u nas chyba oddali pole
      boironowi bez większej walki.
      Tak naprawdę - ale ciiiiiiiiiiiiiiii - to zamiast Thymuline dolissosa (w ładnej
      saszetce i pudełeczkach) mozna spokojnie podawać Boirona z tubki, jest po
      prostu ze 3 razy tańsza

16%VOL
      22%VAT
      • akownik Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 14:41
        ZAROWNO W JEDNEJ JAK I DRUGIEJ FIRMIE MOZNA DOSTAC WSZYSTKIE LEKI
        POJEDYNCZE.obie firmy sprzedaja tez preparaty zlozone.nie ma znaczenia z ktorej
        firmy bierzesz lek pojedynczy.farmakopea homeopatyczna jest dla wszystkich firm
        jednakowa
        • beba2 Re: boiron kontra dolisos 23.09.04, 15:49
          No tośmy sie dowiedziały Martinii...hehehe.
          Ale w aptekach ani widu, ani słychu o pojedynczych dolisosa. Muszę jeszcze się
          przejść po miescie i poszperać.
          • malootka2 Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:08
            Wielke dzieki, Beba za ten link :) Wreszcie sie dowiedzialam, co to znaczy "1
            dawka" w homeopatii, myslalam ze jedna dawka to 1 kulka :))) WIdze, ze
            rzeczywiscie w boironie jest duzy wybor lekow pojedynczych. Lece do apteki i
            kupuje, moze wreszccie pozbede sie chronicznego zapalenia migdalkow i
            gronkowca :) Dzieki!!! Pozdrowionka
        • very_martini Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:25
          Eh, jak to filolog - źlem się wyraziła;) Dolisos robi leki pojedyczne, ale są
          zdecydowanie trudniej dostępne, w zwykłych aptekach mają zazwyczaj tubki
          boirona, dolisosy są na zamówienie, a że nikomu się nie chce zamawiać...

ja jestem ograniczona, dla mnie jedna dawka to jedna kulka, chyba że mowa o
          mikrogranulkach albo chyba że doktor każą więcej. Jak lek ma zadziałać, to
          zadziała i jedna kulka, jak nie zadziała, to nie zadziała i 30. Moje skromne
          zdanie:P

16%VOL
          22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
          • beba2 Re: boiron kontra dolisos 24.09.04, 14:30
            A ja dla pewności trzy na raz zżeram ( czasem dwie - jeśli coś biorę co pół
            godziny np.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka