Dodaj do ulubionych

Nerwica lękowa

30.03.05, 21:11
Od 4 lat cierpię na nerwicę lękową i chorobę Hashimoto. Rozpoznano je po
śmierci mojej mamy. Największym moim problemem jest nerwica. Wszystko zaczęło
się od napadów paniki,łomot serca itp.Bałam się, że zemdleję, upadnę lub COŚ
się ze mną stanie.Od około 6 miesięcy napady paniki jakby zmniejszyły się(
zapoznałam się z moją chorobą dokładniej) natomiast pojawiły się
tzw. „chlupnięcia”( dodatkowe skurcze lub cos podobnego) pojedyncze a
najwięcej 3. Kardiolog powiedział, że jest wszystko porządku , że takie
chlupnięcia są cechą młodych kobiet – mam36 lat. Mam problemy również z
podróżowaniem ,opuszczenie domu np. wyjście do znajomych. Boję się być sama w
domu, bo coś może się stać(mam dwoje dzieci 9 i 5 lat więc nigdy nie jestem
sama mąż czasami musi wyjechać na kilka dni). Lęcze się homeopatycznie.
Zaczynałam od Sepii, przez Natrium chloratum i wiele innych. Obecnie biorę
Acidum Nitricum. Moja lekarka stwierdziła, że mój problem tkwi w
niepotrzebnym rozpamiętywaniu przeszłości.
Czy ktoś mógłby potwierdzić słuszność leczenia. Chciałabym z kimś porozmawiać
na temat mojej choroby i prosić o pomoc w jej zwalczeniu. Moj adres
m.staciwa@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • bozena1972 Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 09:08
      Na całość problemu to ja ci nie odpowiem, ale pocieszę cię w sprawie
      „chlupnięć”. To jest najprawdopodobniej wypadanie płatka zastawki i rzeczywiście
      jest niegroźne i występuje najczęściej u kobiet. Lekarze nazywają to urodą
      serca. Ja też to mam i wiem, jak na początku bałam się, że jestem chora na
      serce. Te chlupnięcia u mnie powodowały lęki i strach, że coś mi się stanie, że
      dostanę zawału czy coś. Dopiero teraz, po kilku latach od diagnozy spokojnie
      przyjmuję te sensacje w sercu. Radę mogę ci dać jedynie niehomeopatyczną bo taką
      dostałam od mojego lekarza i do niej się stosuję. Nasilenie objawów jest
      spowodowane niedoborem magnezu i potasu we krwi. Tzn. takie serce zużywa więcej
      magnezu niż przeciętne serce bez tego defektu. I trzeba go uzupełniać. Ja
      stosuję Aspargin – mieszanka magnezu i potasu. Niedobór magnezu ma też duży
      wpływ na nerwice i stany lękowe.
      Ale to wypowiedź niehomeopatyczna.
      • stapelia Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 09:46
        Witam w klubie:))
        tez mam nerwice lekowa. Napady paniki, glownie w nocy, drezenie miesni
        kolatanie i takie tam rozne:)) starm sie je oswoic ale chodze na psychoterapie,
        ktora w tym ptypadku jest nieodzowna. Homaopatycznie tez ja traktuje. jest
        coraz lepiej ale droga przede mna daleeeeka. A widzisz jakies zmiany po
        kulkach??
        • m.staciwa Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 18:26
          Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jestem nowicjuszką na forum i nie mam stałego
          dostępu do Internetu. Kardiolog nie potwierdził wypadania płatka – było robione
          echo serca. W zapisach EKG nic nie widać a Holtera będę miała dopiero w
          czerwcu.Najciekawsze jest to, że po incydencie z sercem(chlupnięcie bardziej
          intensywne, miało to miejsce wczoraj) reaguję biegunką, chęcią zwymiotowania,
          pojawia się obniżony nastrój. Gdy sprowokuję wymioty –bardziej odbija mi się
          powietrzem to następuje ulga. Czy to nie dziwne?
          Co do granulek to jest różnie. Po acidum czułam się dość dobrze. Jednak cały
          czas mniej lub bardziej odczuwam dyskomfort w okolicy serca- wiem że mam
          serce.Wtedy sprawdzam tętno,i jest lepiej.Szkoda,że nie ma leku który by
          zlikwidował te głupie lęki. Czytam ksiązki np.”oswoić lęk”. Nie mogę sobie
          jedynie poradzić z lekiem wieczorem gdy jestem sama w domu(co będzie gdy coś
          się stanie i nie będzie komu udzielić mi pomocy). Duzo by pisać na ten temat.
          Może jest ktoś kto ma podobne rozterki.W moim mieście nie ma grup
          terapeutycznych a psycholodzy u których byłam nie bardzo mi pasują. Homeopatka
          jest super, ale może nie do końca wpasowała się z kulkami. Mieszkam w
          Siedlcach . Może jest ktoś z tych okolic.
    • teinti Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 13:48
      witam ja tez mam nerwice lekowa.U mnie objawia sie ona lekiem przed wyjsciem z
      domu, smiercia, ze cos mi sie stanie...itd Nie mam problemow ze spaniem.Ostatnio
      właśnie postanowiłam wziąć sie za siebie i zapisalam sie na terapie +
      postaowialam zadzialac kulkami..dostalam argentum nitricum i gelsemium.Drugiego
      i trzeciego dnia nastapilo pogorszenie tzn:niepokoj praktycznie caly czas mi
      towarzyszyl...niestety 4 dnia zlapalam grype i odstawilam kulki do
      wyleczenia..pisze o ty mw innym watku...
      3maj sie
      Pozdrawiam
    • ebab Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 13:56
      kilkanaście lat temu przechodziłam nerwicę lękową , codziennie byłam na
      pogotowiu lub pogotowie jechało do mnie . niestety nie wiedziałąm nic o
      homeopatii więc z tej strony nie miała pomocy . jedno jest pewne -
      psychoterapia , mi to pomogło , bardzo skutecznie jak chcesz wiedziec więcej -
      napisz na moja skrzynkę nie chcę się tu rozpisywać bo to nie to forum :-)
      pozdrawiam
      • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 14:31
        A ja juz wyleczylam w 90 procentach. Dwa lata homeopatii jednym srodkiem. Bez
        psychoterapii, ale u homeopaty-psychoterapeuty.
        • teinti Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 14:43
          A moze moglabys napisac w jakim miescie sie leczysz?
          • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 17:37
            W Monachium.
            • teinti Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 18:17
              Wielkie dzieki:)))
              Czyli nic z tego jak dla mnie....
              • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 18:51
                aha, to zlapanie grypy na poczatku brania kulek to dobry znak. Po prostu w ten
                ostry sposob choroba wyladowuje sie. Po takiej grypie powinno sie poprawic!!!
                Wazne jest, by nie tlumic jej objawow, nie zbijac goraczki, nie brac nic na
                gardlo itp.
                pozdr.
                Ola
                • m.staciwa Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 18:55
                  Bardzo często pojawiasz się na forum i udzielasz rad.Czy to z wykształcenia czy
                  z doświadczenia ?Magda.
                  • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 08:29
                    Z wyksztalcenia jestem ogrodnikiem. Homeopatia zajmuje sie od chyba 5ciu lat we
                    wlasnym zakresie. Przez trzy semestry bylam w grupie roboczej homeopatii
                    klasycznej studentow medycyny na uniw. w Monachium. Tam przerobilismy organon i
                    Kenta. Ostatniego, czwartego semestru nie zrobilam, bo sie sama bardzo
                    pochorowalam. Leczy mnie homeopata, z tego sie tez ucze (bo on to komentuje i
                    widze co sie u mnie zmienia).

Z racji wlasnej choroby mam pewna slabosc do panikarzy :-)))
                    Pozdrawiam serdecznie
                    Ola
                • teinti Re: Nerwica lękowa 31.03.05, 19:24
                  cholera!!!a ja nie mialam pojecia ze tak ma byc i jak mi zaczelo rosnac do 39.5
                  to zaczelam zbijac(paracetamolem), i przetsalam brac kulki:(((dzis juz 6 dzien a
                  ja sie czuje jakby mnie walec przejechal.od 3 dni nie mam temperatury ,ale za to
                  straszne mdlosci, jestem niesamowicie oslabiona i caly czas boli mnie
                  glowa.....Czy myslisz ze powinnam zaczac ju znow lykac kulki???
                  Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie!!!!
                  I bardzo dziekuje za zainteresowanie:)
                  • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 08:21
                    na razie nie bierz i lepiej odczekaj, az przejda mdlosci i bol glowy. To tez
                    dobra reakcja. Lek bierze sie ponownie jak reakcja sie calkowicie skonczy. Ale
                    jesli jestes pod opieka lekarza, to trzymaj sie lepiej wylacznie jego wskazowek.
                    Dziwi mnie jednak, ze Cie nie poinformowal o mozliwym pogorszeniu. Jakie
                    bierzesz potencje?
                    Ola
                    • teinti Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 09:38
                      Dzieki, wiec na razie nie biore,a jutro zadzwonie do lekarza i wypytam..
                      Czy potencja to np 30 CH??bo moje własnie tak maja napisane(ja sie nie orientuje
                      za dobrze:)
                      • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 09:52
                        tak, CH30 to potencja. W chorobach chronicznych powinno sie ja brac max. raz na
                        tydzien, a jak juz nie bedzie po niej reakcji, to przejsc na C200, ktora bierze
                        sie raz na 4-5 tygodni.
                        • teinti Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 10:13
                          Raz na tydzien????O kurcze a ja bralam co wieczor...
                          No ale chyba moj doktor wie co robi(?!?!?)
                          Jutro o wszystko zapytam i wybadam co i jak...
                          • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 10:23
                            ...i zdaj relacje... :-)))
                            • teinti Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 11:40
                              Z przyjemnością:)
                              • stapelia Re: Nerwica lękowa 01.04.05, 16:19
                                magda- mam kropka w kropke to samo!!!!! jakbym o sobie czytala.
                                dajesz na priva:))) agnse111111@poczta1111.onet111.pl111 (wykasuj sobie 11111)
                                • m.staciwa Re: Nerwica lękowa 04.04.05, 14:15
                                  Stapelia! Przepraszam, ale jestem laikeim jeśli chodzi o internet(dopiero
                                  poznaję to cudo. Niemam stałego dostępu. Te cyferki to dla mnie czarna magia.
                                  Albo mi to przetłumacz albo napisz do mnie m.szczepanska@gazeta.pl Z internetu
                                  korzystam trochę w pracy a w domu z zegarkiem w ręku. Pozdrawiam Magda.
                                  • stapelia Re: Nerwica lękowa 04.04.05, 17:16
                                    te cyferki to po to zeby nikt nieporzadany twojego adresu za pomoca roznych
                                    wyszukiwarek w necie nie znalazl:))i syfow ci nie naprzysylal.
                                    Ok napisze do ciebie:))
                                    • m.staciwa Re: Nerwica lękowa 04.04.05, 19:56
                                      Przepraszam stapelia ale pomyłka w adresie. Pisz na adres m.staciwa@gazeta.pl
                              • teinti Re: Nerwica lękowa 02.04.05, 10:45
                                Zadzwoniłam do doktora.Poweidzial ze mam jeść kulki te które wcześniej jadłam i
                                dał mi jescze Dagomes 23 , Nux vomica nr 9 lub 5 i krople Aloe composee(nie wiem
                                jak to sie pisze)na nudności i biegunkę.
                                Ma sie niebawem poprawic:)
                                pozdrawiam
                                • patchwork30 Re: Nerwica lękowa 04.04.05, 17:43
                                  No to jednoznacznie lekarz nie jest homeopata klasycznym. W homeopatii
                                  klasycznej czeka sie, az reakcja na lek sama przejdzie i nie tlumi sie jej
                                  innymi srodkami.
                                  Jak by sie cos dzialo, to dawaj znac :-)))
                                  Ola
                                  • m.staciwa do stapelii 13.04.05, 11:13
                                    • stapelia Re: do stapelii 13.04.05, 11:22
                                      wiem wiem napisze:))) po poludniu!!!
                                    • m.staciwa Re: do stapelii 13.04.05, 11:26
                                      Czyżbyś zapomniała o mnie, Czy ci się nie chce pisać? Wszystko rozumiem.
                                      Mówisz że masz takie same objawy. Tzn chlupnięcia, które kończą się odruchem
                                      wymiotnym? Jak sobie radzisz z tymi chlupnięciami. Ja ostatnio zastanawiam się
                                      czy te chlupnięcia nie mają związku z kręgosłupem> Podobno szykuje mi się
                                      zwyrodnienie w odcinku piersiowym.Może tam jest pies pogrzebany. Zapisąlam się
                                      na psychoterapię grupową. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to wygląda.
                                      Wszyscy mówią że jest to super sprawa. A co Ty o niej sądzisz. Co tam się robi.
                                      Dzisiaj się czuję średnio dwa razy pstryknęło mi serce. Jest to bardzo
                                      denerwujące. Staram się to bagatelizować ale... Chyba czas na to bym wzięła
                                      swoje granulki. Magda
                                      • m.staciwa Re: do stapelii 13.04.05, 11:31
                                        Dzięki.że o mnie nie zapomniałaś. Czekam.
                                        • m.staciwa Re: do stapelii 15.04.05, 07:56
                                          Agnieszko. szwankuje nam serwer. Czy dostałaś odpowiedź?Magda.
                                          • stapelia Re: do stapelii 15.04.05, 08:21
                                            niestety:(( nie dostalam, czekam!!:)
    • teinti Do Patchwork 17.04.05, 18:29
      Melduje sie:)Otz po 2 tygodniach brania kulek sprawy maja sie tak: z jedenj
      strony zauwazam zdecydowana poprawe(az nie moge uwierzyc:!!!!) ,z drugiej zas
      pojawiaja mi sie objawy ktore mialam wczesniej.....to jak przewijanie tasmy do
      tylu,z tym ze te objway ktore mam teraz:zawroty glowy(glownie), oslabienie
      bardzo mi przeszkadzaja i denerwuja!!!!
      i cholera nie wiem czy tak ma byc, i to minie, czy mam szukac przyczyny.....??
      Z gory dzieki za odpowiedz!!
      pozdrawiam!
      • very_martini Re: Do Patchwork 17.04.05, 18:38
        Patchwork ze mnie zaden, ale ona odpowiedziałaby Ci to samo, co ja: efekt taśmy
        jest normalny, a wręcz baaardzo pożądany. Dopóki nie dokuczają Ci nowe objawy,
        wszystko jest pod kontrolą. Jeśli dojdzie coś negatywnego, co Ci się wcześniej
        nie zdażyło, powiedz homeopacie.
        Już się pogubiłam w tym wątku, bo nie śledziłam go wcześniej - leczysz się w
        Polsce, czy zagramanicą?

16%VOL
        22%VAT

• teinti do Martini:) 17.04.05, 18:44
          Lecze sie w polsce. W warszawie..Wielkie dzieki za odpowiedz:)Skoro to efekt
          pozadany to bedzie mi latwiej !!Kurcze mam tylko nadzieje ze akurat ten
          objaw-zawroty w miare szybko mi przejdzie!Ale jestem pod wrazeniem homokulek!Nie
          to ze watpilam bardzo, ale raczej bylam nastwiona optymistycznie-z
          powatpiewaniem.Ale juz po pierwszej wizycie u MASTA O nabralam wieej wiary!Ten
          gosc jest niesamowity jak dla mnie...no i widze, jak juz wczesniej pisalam ,ze
          efekty mimo ze to dopiero 2 tyg!!!!
          pozdrawiam!
          • very_martini Re: do Martini:) 17.04.05, 18:49
            A kto to, kto to? Bo umieram z ciekawości... Brakuje nam info o homeodokach w
            wawie (i w polsce w ogóle, hehe)

16%VOL
            22%VAT

• teinti Re: do Martini:) 18.04.05, 10:21
              Niestety:)adres wziety z tej strony :)Wiec nic nowego nie napisze a jest to pan
              dr Oczkowski.
              • very_martini Re: do Martini:) 18.04.05, 10:33
                No tragedia... Ludzie, szukajta se innych homeopatów, bo Dżej Oł padnie ze
                zmęczenia, a pozostali z głodu...

16%VOL
                22%VAT

• patchwork30 Re: do Martini:) 18.04.05, 11:28
                  Swietne okreslenie...jak przewijanie starej tasmy... :-))) Strasznie mi sie
                  podoba, zwlaszcza ze znaczy, ze wszystko leci dobrze. Nie przejmuj sie zawrotami
                  glowy, kiedys sobie pojda, nie zdziw sie tez, jak po lepszych dniach przyjda (na
                  krotko) gorsze, nie bedzie to znaczylo, ze srodek juz nie dziala, a jedynie, ze
                  organizm przechodzi kryzys. Bardzo sie ciesze i pozdrawiam :-)))
                  Ola
    • kartoflanka Re: Nerwica lękowa 18.04.05, 14:23
      napisałam na priv.

Piotruś
      DLACZEGO
    • teinti kolejne pytanie:) 21.04.05, 08:01
      Otóz moje zawroty głowy trwaja juz 9 dzien .I niestety wcale nie slabna a wrecz
      przeciwnie nasilaja sie:(((czy myslicie ze moge zaaplikowac sobie
      vertigoheel(na opakowaniu napisane: lek kompleksowy homeopatyczny,tabletki
      podjezykowe)?
      • patchwork30 Re: kolejne pytanie:) 21.04.05, 08:19
        Nic bez zgody lekarza!!!
        zwlaszcza nic homeopatycznego. Jak dlugo mialas wczesniej zawroty glowy?
      • granna Re: kolejne pytanie:) 21.04.05, 08:19
        NIe, odradzam stanowczo, jeśli jestes w trakcie leczenia i to u tak dobrego
        lekarza, dzwon do niego i niech on decyduje. Kompleksem mozesz bardzo namieszac.
        A te zawroty nie slabną z dnia na dzień, nie są coraz rzadsze?
        • teinti Re: kolejne pytanie:) 21.04.05, 08:23
          Więc tak:zawroty miałam od dwóch lat z przerwami....i niestety nie jestem w
          stanie okrelic czy sa one spowodowane nerwica czy to nerwicy nabawilam sie przez
          te zawroty)kiedz je mam bardzo ciezko mi funkcjonowac=..Od zaszlego tygodnia
          zaczelo mnie lekko kolysac, a teraz niestety jest coraz mocniej i mocniej.Bardyo
          dziekuje za tak szybki odzewŁ=nic nie biore .zadzwonie do lekarza!jeszcze raz
          wielkie dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka