virginia1 12.07.05, 11:20 Za tydzień koleżanka jedzie wypoczywać z małymi dziećmi (10 i 3 latka) jakie kuleczki należy zabrać w rachach pogotowia homeop. na ewentualność spotkania I stopnia z kleszczem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 11:47 Ledum Virginio, ledum 30 CH. I ewentualnie belladonnę na pulsujące, czerwone miejsca ukąszeń. Odpowiedz Link
virginia1 Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 11:53 O Ledum Bebuśko to ja wiedziałam, ale miałam cichą nadzieję,że moja skąpa wiedza nie obejmuje innych cudownych specyfików, Odpowiedz Link
beba2 Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 12:02 Bo nie obejmuje :P Ale ledum na kleszcza jest idealne. I przeciw niemu i innym fruwakom też, tylko trzeba zażywać regularnie 5 CH 2 x dziennie. Odpowiedz Link
marciszonka Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 15:11 Bebinio, zaraz, bo nie kumam - 2 razy dziennie po ukąszeniu ta 5 czy też profilaktyczie, co by żaden fruwaj nawet nie zamierzał się zbliżyć do skóry? A ja się potwornie boję duszności u młodej po ukąszeniu. Takiej z obrzękiem krtani. No bo mamy uczulenie na jad nawet w kulkach :( a skłonność do duszności swoją drogą. Odpowiedz Link
beba2 Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 15:52 Ledum 5 CH podawane 2 x dziennie zabezpiecza przed ukąszeniami. 30 Ch mozna podać po użarciu, 2 x dziennie przez 3 dni. Odpowiedz Link
marciszonka Re: Pomóżcie proszę !!!!! 12.07.05, 15:54 A nie poprzestawia to Ledum czegoś w codziennym braniu Rhus Tox.? Odpowiedz Link
astria1 do MArciszonki !!!!!! 13.07.05, 00:38 A Ty tam MArciszonka nie mieszaj sama Oki ? ja juz osobnika A. powiadomiłam o Twym @ więc do tego czasu aż się odezwie do Ciebie nic nie bierz na własną rękę :) pzdr :) Odpowiedz Link
cornela kleszcz 25.08.05, 21:18 Właśnie wyciągnełam mojemu synkowi kleszcza z głowy, podobno trzeba podać jakieś antybiotyki, pora późna więc dziś już sie do lekarza nie wybiorę. Można cos homeo podać? Ledum mam tylko 5ch ale to chyba i tak już za późno? Odpowiedz Link
very_martini Re: kleszcz 25.08.05, 21:20 Podawaj podawaj, jeśli są jakieś obrzęki itd, to możesz nawet co godzinę dopóki nie zaczną ustępować. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
aranea Re: kleszcz 25.08.05, 21:58 Cornela. Nie każdy kleszcz zaraża boreliozą. Na razie tylko obserwuj, czy jest i jak bardzo powiększa się rumień. Jeśli rumień nie ma tendencji do intensywnego powiększania się i nie przekracza kilku cm, borelii najprawdopodobnie nie ma. Jeśli chcesz być pewna, za kilka tygodni zrób badania serologiczne krwi. Na zapas antybiotyku nie podawaj. Daj Ledum, jak radzi Martini. Odpowiedz Link
cornela Re: kleszcz 25.08.05, 22:09 Dzieki wielkie! Na razie plamka jest maleńka i nie widzę zeby sie powiększała. Też jestem za tym zeby antybiotyków nie podawac na zapas. Ale ze nie mam kompletnie doświadczenia w tej materii, to sie boję na zapas moze. Co z zapaleniem opon mózgowych po takim kleszczu? Odpowiedz Link
aranea Re: kleszcz 25.08.05, 22:18 Odkleszczowe zapalenie opon to nie to samo, co borelioza. Prawdopodobieństwo zakażenia jest minimalne, chociaż jest. Na pewno nie zmniejszysz zagrożenia podając antybiotyk. Pozostaje Ci spokojna obserwacja dziecka i jeśli w Twojej okolicy były przypadki boreliozy, lub odkleszczowego zapalenia opon, konsultacja z lekarzem. Odpowiedz Link
beba2 Re: kleszcz 26.08.05, 10:55 Ja tam Ci radzę zdobyć jednak tą trzydziestkę ledum. Nie każdy kleszcz powoduje późniejsze choroby, ale ja wolałabym nie czekać zastanawiając się czy ten, który mnie użarł był zdrowy czy nie :) Antybiotyk nic nie da, a wręcz może osłabić organizm i spowodować jego większą podatność na infekcje. Odpowiedz Link
cornela Re: kleszcz 26.08.05, 21:31 Jak na razie zaczerwienienia nie ma. Czy jak jutro podam ledum 30 to coś to da, czy juz za późno. Zamówiłam ale dopiero jutro będzie. Na razie dostał kilka razy tą 5. A tak profilaktycznie to podawać ledum 5 przed wyjsciem do lasu? Czy podawac też córce i sobie jak jesteśmy na leku konstytucyjnym, czy nie mieszać? Odpowiedz Link
beba2 Re: kleszcz 26.08.05, 23:31 Podaj jutro 30. A o profilaktyczne podawanie piątki zapytaj homeopatę. Moim zdaniem nie namiesza, ale nigdy nie wiadomo, co Wasz homeo "miał na myśli" :) Ja w każdym razie podawałam młodemu od czerwca 2x dziennie po 1 kulce. Odpowiedz Link
cornela Re: kleszcz 27.08.05, 01:03 Oki w takim razie zapytam mojego homeodoka co z ta 5, w poniedzialek wraca z urlopu. Nic już sama na własną rękę nie biorę bo po nux vom same cuda sie ze mną dzieją :-) Dzięki za info jutra rano jadę po 30 ledum, ile razy ja podać? raz wystarczy? Odpowiedz Link