slodka25 19.07.05, 13:16 Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiarygodne > Czy ktos z Was, to badanie robil ? Z gory dziekuje, slodka25 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 14:19 Robilam dziecku 3 razy Elisą i raz mikroskopowo, w dobrym laboratorium. Dwa razy Elisa nic nie wykazała, raz laborantka napisała ze badanie trzeba powtórzyć (wynik był na pograniczu - jest lamblia/nie ma lamblii. W badaniu mikroskopowym wyszło za pierwszym razem. Poczytaj wątki na forum "alergie dziecięce" - tam sporo Dziewczyny piszą o tym teście. Najczęściej niestety źle. Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 14:29 Elisa jest do kitu. Odpowiedz Link
slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 15:01 To jaka metoda jest najlepsza ? Homeopata zalecil mi zdrobienia badania kalu na lambie. Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 15:30 Zerknij tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=25997654 Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 21:38 Ale zacznij od Elisa :) Nie ma sensu pakowac dziecku sondy do dwunastnicy. To niehumanitarne :) Odpowiedz Link
slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 22:26 Dzieki beba za rade,ale tu nie chodzi o dziecko, tylko o mnie, ja mam 25 lat i moj homeopata podejrzewa,ze mam lambie. Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:39 Jeśli tak, to najpierw zrób Elisa, jak nic nie wyjdzie, to wróć tu :) Powiem Ci, ze bardzo dużo zależy od laboratorium, w którym badanie jest robione. Odpowiedz Link
wintersen Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:52 Nie wiem z jakiego jesteś miasta - w Wwie w sanepidzie na żelaznej robią (prywatnie, bez skierowania również) i Elisą i mikroskopowo. W innych miastach - nie wiem. Ale jak będziesz szukać dobrego laboratorium to pytaj, czy zdarzają się u nich przypadki wykrycia lamblii, jesli nie - szukaj dalej. Odpowiedz Link
slodka25 Centrum Medyczne Lim- Medoda Eliza 20.07.05, 09:56 W Limie w Mariocie chcialam zrobic, poniewaz tylko tam znalazlam badanie ta metoda, ale mysle,ze sa w Warszawie inne laboratoria o ktorych po prostu nie wiem. Odpowiedz Link
nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:57 Możesz - oprócz badań kału - zrobić badania krwi - morfologia z rozmazem. Jesli wyjdą Ci podwyższone granulocyty kwasochłonne to znak ze masz pasożyty lub jesteś alergikiem. Jesli nie jesteś alergikiem to znak ze masz gości :-))) Odpowiedz Link
slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 10:02 Dzieki za wszystki rady. Mam jeszcze jedno pytanie czy z jednej probki kalu mozna zrobic badanie na wszystki pasozyty,w tym szczegolnie na lambie ? Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 12:43 Powinno się oddać 3 różne próbki. Jedna na robale ( owsiki, glista ), druga na pierwotniaki ( lamblia ) i trzecia na grzyby. Na robalki trzeba ze trzy razy powtórzyć. Odpowiedz Link
slodka25 Do beba 20.07.05, 12:49 Dzieki za canne rady.Ktoras z dziewczyn podala bakter, jako dobre. www.bakter.pl Moze tam lepiej zrobic, niz w Limie w Mariocie. Co o tym sadzisz Beba ? Odpowiedz Link
nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 12:50 Co kraj to obyczaj :-) - każde laboratorium ma swoje zasady - musisz wczesniej zadzwonić i zapytać. Tam gdzie ja robilam dziecku kazano mi zbierać kupki co drugi dzień, trzymać w woreczku foliowym i słoiku w lodówce. Jak zbierze się trzy - zawieźć do nich. W sanepidzie też podobnie, ale ale oni przechowują u siebie - każą z każdą "świeżą" kupą jechać do nich. Czemu tak? - Z tego co zdążyłam się dowiedzieć to trzeba co najmniej trzy próbki kału ze względu na różne cykle namnażania lamblii - nie w każdym kale zostawiają cysty. Odpowiedz Link
beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 14:15 Ja Ci nie pomogę, bo nie jestem z Warszawy. Na forum alergie dzieczyny Ci dadzą namiary na jakieś sprawdzone laboratorium. Odpowiedz Link