Dodaj do ulubionych

Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiarygodne

19.07.05, 13:16
Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiarygodne >
Czy ktos z Was, to badanie robil ?
Z gory dziekuje,
slodka25
Obserwuj wątek
    • nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 14:19
      Robilam dziecku 3 razy Elisą i raz mikroskopowo, w dobrym laboratorium. Dwa
      razy Elisa nic nie wykazała, raz laborantka napisała ze badanie trzeba
      powtórzyć (wynik był na pograniczu - jest lamblia/nie ma lamblii.
      W badaniu mikroskopowym wyszło za pierwszym razem.
      Poczytaj wątki na forum "alergie dziecięce" - tam sporo Dziewczyny piszą o tym
      teście. Najczęściej niestety źle.
      • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 14:29
        Elisa jest do kitu.
        • slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 15:01
          To jaka metoda jest najlepsza ?
          Homeopata zalecil mi zdrobienia badania kalu na lambie.
          • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 15:30
            Zerknij tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=25997654
            • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 21:38
              Ale zacznij od Elisa :) Nie ma sensu pakowac dziecku sondy do dwunastnicy. To
              niehumanitarne :)
              • slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 19.07.05, 22:26
                Dzieki beba za rade,ale tu nie chodzi o dziecko, tylko o mnie, ja mam 25 lat i
                moj homeopata podejrzewa,ze mam lambie.
                • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:39
                  Jeśli tak, to najpierw zrób Elisa, jak nic nie wyjdzie, to wróć tu :)
                  Powiem Ci, ze bardzo dużo zależy od laboratorium, w którym badanie jest
                  robione.
    • wintersen Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:52
      Nie wiem z jakiego jesteś miasta - w Wwie w sanepidzie na żelaznej robią
      (prywatnie, bez skierowania również) i Elisą i mikroskopowo. W innych
      miastach - nie wiem. Ale jak będziesz szukać dobrego laboratorium to pytaj,
      czy zdarzają się u nich przypadki wykrycia lamblii, jesli nie - szukaj dalej.
    • slodka25 Centrum Medyczne Lim- Medoda Eliza 20.07.05, 09:56
      W Limie w Mariocie chcialam zrobic, poniewaz tylko tam znalazlam badanie ta
      metoda, ale mysle,ze sa w Warszawie inne laboratoria o ktorych po prostu nie
      wiem.
    • nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 09:57
      Możesz - oprócz badań kału - zrobić badania krwi - morfologia z rozmazem.
      Jesli wyjdą Ci podwyższone granulocyty kwasochłonne to znak ze masz pasożyty
      lub jesteś alergikiem. Jesli nie jesteś alergikiem to znak ze masz gości :-)))
      • slodka25 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 10:02
        Dzieki za wszystki rady.
        Mam jeszcze jedno pytanie czy z jednej probki kalu mozna zrobic badanie na
        wszystki pasozyty,w tym szczegolnie na lambie ?
        • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 12:43
          Powinno się oddać 3 różne próbki. Jedna na robale ( owsiki, glista ), druga na
          pierwotniaki ( lamblia ) i trzecia na grzyby.
          Na robalki trzeba ze trzy razy powtórzyć.
          • slodka25 Do beba 20.07.05, 12:49
            Dzieki za canne rady.Ktoras z dziewczyn podala bakter, jako dobre.
            www.bakter.pl Moze tam lepiej zrobic, niz w Limie w Mariocie.
            Co o tym sadzisz Beba ?
        • nona_n Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 12:50
          Co kraj to obyczaj :-) - każde laboratorium ma swoje zasady - musisz
          wczesniej zadzwonić i zapytać. Tam gdzie ja robilam dziecku kazano mi zbierać
          kupki co drugi dzień, trzymać w woreczku foliowym i słoiku w lodówce. Jak
          zbierze się trzy - zawieźć do nich. W sanepidzie też podobnie, ale ale oni
          przechowują u siebie - każą z każdą "świeżą" kupą jechać do nich.
          Czemu tak? - Z tego co zdążyłam się dowiedzieć to trzeba co najmniej trzy
          próbki kału ze względu na różne cykle namnażania lamblii - nie w każdym kale
          zostawiają cysty.
          • beba2 Re: Czy badanie metoda Elisa na lambie jest wiary 20.07.05, 14:15
            Ja Ci nie pomogę, bo nie jestem z Warszawy. Na forum alergie dzieczyny Ci dadzą
            namiary na jakieś sprawdzone laboratorium.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka