antyka 06.09.06, 16:31 jak mam to brac? mam arnica montana 5CH caullophyllum 5 CH i caullophyllum 15CH ? jestem w polowie 37 tc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamumilu Re: porod - arnica montana i caullophyllum 06.09.06, 16:42 caulophyllum 5ch 2xdziennie az do dnia porodu i w dzień porodu też - gdyby poród słabo postępował to co 15 minut kuleczkę pod język. Arnicę raz dziennie przed porodem a po porodzie 3x dziennie - tylko Arnica to by była lepsza 30ch a 5ch możesz dać rodzicom jak mają problemy sercowe, bo to dobry lek w razie stanów przedzawałowych czy wylewu ( udaru)- wg mnie każdy starszy człowiek powinien noić przy sobie w razie czego. A 30 ch przyda Ci sie tez w przyszłości jak maluszek nabije sobie guza - ale to jeszcze duzo czasu :) Odpowiedz Link
5_monika Re: antyka 06.09.06, 18:14 Caulophyllum 5ch teaz nie możesz brać, może spowodować przedwczesne skurcze ! Bierze się w czasie porodu, kiedy otwarcie szyjki macicy nie następuje. Caul.owszem można brać na podtrzymanie 15 ch -ale jak nie masz potrzeby to raczej tego leku nie stosuj. pozdrawiam Odpowiedz Link
beba2 Re: antyka 06.09.06, 20:09 A ja zawsze proponowałam i proponuję tak ( zawsze działało jak trzeba ): Arnika 30 CH - 1 raz dziennie ( po 3 kulki ) dwa tygodnie przed terminem i dwa tygodnie po porodzie ( po porodzie mozna też zażyć 1 raz 3 kulki arniki 200 CH, zwłaszcza jeśli stracisz duzo krwi i już nie brać trzydziestki). Caulophyllum 5 CH - 2 x dziennie przez dwa tygodnie przed terminem. Jeśli w trakcie porodu położna stwierdzi, ze szyjka jest sztywna i nie rozwiera się adekwatnie do czasu trwania porodu, to bierz nawet co 15 minut po 1 kulce. Jesli ból będzie promieniował do pachwin, pęcherza i nóg - to wtedy bierz na przemian z actaea racemosa 9 CH. Szczęśliwego rozwiązania :) Odpowiedz Link
antyka Re: antyka 06.09.06, 20:57 bardzo bardzo Wam dziekuje! mam nadzieje, ze dzieki temu porod bedzie lzejszy :) Odpowiedz Link
mamumilu Re: antyka 06.09.06, 21:15 no to trzymamy kciuki i pochwal sie po wszystkim :) Odpowiedz Link
molla7 Re: antyka 06.09.06, 22:31 antyka Ty tutaj?:D obstalowujesz sie na wszystkich frontach na dobry poród. Twoje nastawienie i przygotowanie na pewno zaowocują, bierz kuleczki jak kolezanki radzą, powodzenia! Odpowiedz Link
antyka Re: antyka 07.09.06, 12:02 kochana! wyrodne matki sa wszedzie :DDD tylko mnie nie zdradz na KMW, bo sie znow niejaka L. przyczepi, ze robie szoł ze swojej ciazy :DDDD Odpowiedz Link
mamumilu Re: antyka 06.09.06, 21:15 no widzisz jak mam dobrze zapisany twój przepis na poród :)lekko zmodyfikowany na podstawie lektur książek homeo Odpowiedz Link
beba2 Re: antyka 07.09.06, 09:24 A jakby tak pogrzebac w wyszukiwarce, to jest tam tego od cholery. Ja już idę na łatwiznę. Szukam i wklejam. Odpowiedz Link
antyka Re: antyka 07.09.06, 12:04 ale ja szukalam w wyszukiwarce i nic tam ciekawego nie znalazlam :) poza tym kupilam juz okreslone leki (porada farmacutki) i zastanawialam sie nad sposobem ich dawkowania bo ta arnica przed porodem, cos mi nie bardzo pasowala... wielkie dzieki, dokupie jeszcze mocniejsza dawke i mam nadzieje, ze porod bedzie lzejszy... Odpowiedz Link
yoacha Re: porod - arnica montana i caullophyllum 12.11.06, 23:05 a przed porodem caulophyllum 2xdziennie, ale ile kulek? Odpowiedz Link
marciszonka Re: porod - arnica montana i caullophyllum 13.11.06, 00:07 Jedna choć niektórzy ładują po 3. Ilość w homeo nie ma znaczenia, liczy się częstotliwość. Odpowiedz Link