jankolodziej 15.09.11, 20:02 Sami zobaczcie - ale cały wątek. Niesamowite dźwigi ... www.hansebubeforum.de/showtopic.php?threadid=8509&pagenum=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g-48 Re: Elektrownia komentarz?! 15.09.11, 21:01 www.rwe.pl/web/cms/pl/327902/home/ RWE, jako jeden z największych koncernów energetycznych w Europie zawsze chętnie angażował się w inicjatywy dobroczynne i społeczne. W ramach powstałej w 2005 roku Fundacji RWE w Polsce, powstał program dla uzdolnionych, dobrze zapowiadających się najmłodszych piłkarzy, pochodzących z niezamożnych rodzin - Orliki RWE. Nazwa programu Orliki nawiązuje do terminu, jakim określane są sekcje trenujące najmłodszych zawodników w polskich klubach piłkarskich. Wysegregowane z twojego linku. To RWE ma najdrozszy prad bo angazuje sie w inicjatywy dobroczynne dla politykow wyplacajac im gaze za bywaniu na listach platniczych. Bylo dosc afer pod tym adresem. Ostatnio wsrod politykow wybuchly afery w Austrii i zahaczyly o kanclerza tego panstwa. Wracajac do tematu: www.google.de/search?q=tauernkraftwerke+kaprun&hl=de&biw=1024&bih=572&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KElyTv3KFc2k-gbI3JmgCQ&sqi=2&ved=0CFAQsAQ Na zdjeciu widac transport ludzi na platformie ktora sluzy normalnie do transportu czesci. "Dziwne" ze zbudowano ta elektrownie z planu Marshala ktory byl tez przeznaczony dla krajow pod panowaniem Moskiewskim ale Stalin obiecal swoja pomoc i POMOGL! Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Elektrownia komentarz?! 16.09.11, 15:47 Ciekawostka: po polskiej stronie granicy jest budowana identyczna elektrownia, a raczej tylko jeden blok energetyczny. Co do platformy, to najpewniej jest jeszcze Bleicherta! Ta fabryka z Lipska dostarczała je na cały świat. Największe pracują w Ameryce południowej. Ale przede wszystkim robiła dźwigi. Niewielu wie, że kolejki linowe do wireckiego szybu Aschenborn były właśnie Bleicherta! images.google.pl/search?q=%22adolf%20bleichert%22&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1280&bih=634&tbm=isch Potem do Polski trafił patent na jeden dźwig. Oficjalnie - polska myśl techniczna. Tak naprawdę: Montowano je na Ifach: www.modellmicha.de/VTA01.htm Blitzach: gn15.info/forum/viewtopic.php?t=3330&view=previous&sid=7ec0a2a84258cc9d190ce3a52124239e ZIŁ-ach 151: www.nva-forum.de/nva-board/uploads/post-88-1140998004.jpg gąsienicach: commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotothek_df_roe-neg_0006367_011_Kran_der_Firma_Bleichert_%28Transportanlagenfabrik.jpg Po polskim "śladzie" tych dźwigów, czyli Starach nawet zdjęcia trudno znaleźć. Tylko w filmie "Czterej pancerni" wystąpił, pokazany od tyłu. Trochę to naprawiłem : www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?p=187649 www.kartonmodellshop.de/shop/product_info.php?info=p6812_Feuerwehrfahrzeug-STAR-20-mit-Kran-Bleichert-Leipzig--1954--1-25.html Dziś znamy dawną fabryke Bleicherta jako TAKRAF. www.takraf.com/de/wirueberuns/geschichte/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Elektrownia komentarz?! 18.09.11, 18:21 W tym wypadku nie interesowaly mnie szczegoly techniczne tak plansza przy pomniku z pewnoscia a pozniej tylko podziwianie piekna przyrody i kulis tego przedsiewziecia. Pare lat pozniej pojechalem na Grossglockner skad do tej elektrowni splywaja wody z lodowca i napotkalem kaplice poswiecona 24 pracownikom ktorzy stracili zycie przy budowie Panoramastrasse i zadumalem sie czy to bylo warte tylu ofiar a jednoczesnie bylem wdzieczny ze ta trasa powstala. picasaweb.google.com/lampi1001/FuscherTorl2430m?feat=flashalbum#5602041012703571682 Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Elektrownia komentarz?! 28.09.19, 19:19 Osiem lat temu Gregor tu napisałeś a obecnie nie mam się z kim spierać. Ponieważ pamięci nie tracę bo jeszcze tu piszę to też i sumienie mam(wg Z.Herberta). Zatem znowu jestem przed Twoim myśleniem o "flekach"...... Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: Elektrownia 17.09.11, 15:33 A w Halembie była elektrownia prawie 50 lat i nie ma. Zabrakło węgla? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Elektrownia 17.09.11, 15:55 Mam knap z czasem ale krotko: A w Halembie była elektrownia prawie 50 lat i nie ma. > Zabrakło węgla? Ty tyz nie lotosz w galotkach sprzed 50 lat.Wegiel na rynku Swiatowym jest coraz drozszy i dlatego kopalnie zamykaja . Wiem ze cie smiech wzial ale mnie bierze placz nad tak zasranymi politykami ktorzy pojecia o gospodarce nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin9919 Re: Elektrownia 21.09.19, 12:44 Polskie elektrownie to wciąż rynek, który się rozwija, dlatego dobrze, że są takie firmy, jak uniserv.pl/oferta/kominy-przemyslowe/ , które wprowadzają do budownictwa przemysłowego same najnowsze technologie. Odpowiedz Link Zgłoś