Dodaj do ulubionych

calcium carbonicum 30 ch

14.12.07, 21:15
Mam pytnie. Jakie jest dawkowanie calcium carbonicum 30 ch jeżeli ten lek uważany jest za konstytucyjny? Czytałam że dawkę przyjmuję się raz w tygodniu ale przez pierwsze 3 dni po razie. Jeżeli tak faktycznie jest to czy bierze się 3-5 kulek tak jak jest na etykiecie czy to jest bez znaczenia? I jak to jest w przypadku pogoszenia? Czy trzeba to przetrwac czy wtedy bierze się kulki z wody? Jeżeli tak to jak to sie robi? Bardzo prosze o odpowiedz. Będę wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: calcium carbonicum 30 ch 16.12.07, 13:48
      lek podawany jest rzadko , jesli w postaci granulek to np.1 raz w
      tygodniu(ja daję zawsze jako dawkę 1 granulkę), można wziąć przez
      pierwsze 3 dni po jednej dawce(też dak brałam).Czasem jeśli jest
      pogorszenie nie podaje się kolejnej dawki a czasem podaje się lek z
      wody.Granulkę rozpuszcza się w 1/4 szkl.wody-1 dawka to 1 łyżeczka.
      • tuuska1 Re: calcium carbonicum 30 ch 16.12.07, 21:17
        Nie zgadzam sie z przedmówczynią.To czy jakiś lek podawany jest "rzadko" i ma to
        związek z konkretną potencją to sprawa względna .
        Zawsze dostosowuje się częstotliwość dawek leku do nasilenia objawów chorobowych
        i jest to naprawdę sprawa indywidualna .
        Ja od paru miesięcy biorę calcium carbonicium 200ch co drugi dzień.
        Zdarzyło mi sie też brać codziennie lek o potencji 1MK (część tysięczna). Co do
        dalszej części wypowiedzi odnośnie pogorszenia-zgadzam sie z moniką.
        • malgos78 Re: calcium carbonicum 30 ch 17.12.07, 11:12
          Dzięki za odpowiedzi. Mam pytanie: skoro bierzesz ten lek co drugi dzień rozumiem że jest on rozcieńczony? A bierzesz go przez pogorszenie? Czy takie są zalecenia homeopaty?
          • tuuska1 Re: calcium carbonicum 30 ch 17.12.07, 19:20
            Takie są zalecenia homeopaty, biorę go na przemian z sepią 200ch,
            oba leki nie są rozcieńczone ( trzy globulki raz dziennie)
            Homeopatycznie leczę sie od dawna. Zawsze gdy biorę nowy lek następuje jak by
            pogorszenie i w tedy wiem ,że lek działa. Może to głupie , ale takie właśnie
            mam wrażenie.
            Zanim jednak wzięłam calcium 200ch przez dwa tygodnie stosowałam calcium 30 ch
            -pewno po to aby uniknąć mocno nasilonych objawów i "przyzwyczaić" organizm do
            tego leku.
            • marciszonka Re: calcium carbonicum 30 ch 17.12.07, 19:55
              I brak rozregulowania skutkiem tak częstego szastania tak wysokimi potencjami
              zawdzięczasz tylko swojej umiarkowanej wrażliwości na homeopatię, Tuuska1. Nie
              można tak uogólniać i zachwalać takiego sposobu leczenia jako uniwersalnego dla
              wszystkich, bo można tym biedy narobić, zaręczam Ci. U Ciebie to się sprawdza,
              ale u znakomitej większości nie. Bierzesz dwa leki na zmianę na raz - ok - ale
              to który w tej sytuacji jest Twoim lekiem głębokiego działania? Bo z pewnością
              nie oba. A jak nie oba, to ten, który nie jest trafiony u wrażliwej na
              homeopatię osoby wywoła normalną próbę lekową.
              Zasady homeopatii klasycznej mówią wprost - nie należy brać kolejnej dawki przed
              ustaniem działania poprzedniej, a u wrażliwego na tą metodę leczenia organizmu
              dwusetka "trzyma" do prawie 6 tygodni.

• tuuska1 Re: calcium carbonicum 30 ch 17.12.07, 20:24
                No cóż powiedzieć? Lekarza u którego sie leczę znam od prawie 20 lat.
                TO on uczy homeopatów swojego zawodu- trudno więc odmówic mu kompetencji . Był jednym z prekursorów homeopatii w Polsce. Pamiętam pierwsze wizyty- w aptekach nie było jeszcze homeopatyków. Być może on sie myli - trudno jednak podważać taki autorytet.
                PO za tym jeszcze raz podkreślam a nie uogólniam - Każdego traktuje sie indywidualnie!Do niego dobieramy leki i częstotliwość ich stosowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka