Dodaj do ulubionych

ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów...

28.03.08, 14:12
Hej! Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie dręczące pytanie - jak
wygląda odpowiedzialność lekarza homeo. za zdrowie i życie
pacjentów? Bo ja mam wrażenie, że lecząc często w domach i
przyjmując setki "natrętnych" (czyt. sam tego chcesz) pacjentów są
zwolnieni z odpow. za skutek leczenia. często dzwoniąc do nich
słyszę - to nic, itp - kiedy do końca nie zna stanu pacjenta ...
Nie robi żadnych badań, na czym opiera swoją diagnozę...
Czasem mam wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • marciszonka Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 28.03.08, 15:58
      Dla mnie rozsądny homeopata nie ignoruje normalnych badań. Co prawda w
      homeopatii nie ma objawów w stylu "leukocytoza" czy "za wysokie CRP", ale mądrze
      jest nie bazować li i jedynie na wywiadzie homeopatycznym, bo można się
      przejechać i to bardzo.
      Więc jak dziecko ma np. niewytłumaczalne problemy z wypróżnianiem, które nie idą
      na leczenie to mądry homeopata powie, że konieczna jest konsultacja u chirurga a
      nie będzie walił na oślep kulkami w problem wewnętrzny.
      Takie jest moje zdanie.
      A odpowiedzialnością za leczenie jest w naszym kraju wg prawa obciążony każdy
      kto leczy. Na ile to się jednak sprawdza w praktyce zarówno u lekarzy
      naturalnych jak i allopatów... no, sami wiemy. Tak więc bardziej to jest kwestia
      tego, jakim człowiekiem jest dany lekarz, bo żadne odgórne dyrektywy i przepisy
      tak naprawdę go do odpowiedzialności nie zmuszą.
      • margosiek Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 01.04.08, 08:56
        Tak, tak - tylko hom. nastawiona jest na długotrwające leczenie -
        kto mi zagwarantuje czy w ogóle z jakimś skutkiem. Przed chwilą
        przeczytałam w wątku z pytaniem kiedy spodziewać się efektów -
        piszecie, że 5 m-cy to za dużo i efekty już powinny być widoczne.
        Jeśli każą odstawiać wszelkie leki (jak w leczeniu klasycznym) to
        dziecko przy nietrafionym leku pozostaje bez POMOCY!!! Jak wygląda
        nie leczone zapalenie oskrzeli - czy tak jak za pomocą nie
        trafionego leku?
        • karol.i.na Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 01.04.08, 10:47
          DOBRY homeopata nigdy nie zostawi dziecka (czy pacjenta) bez opieki.
          Tak jak każdy inny DOBRY lekarz. Homeopata jest lekarzem, a
          przynajmniej powinien być, i ma taką samą odpowiedzialność za
          pacjenta jak każdy inny lekarz. Jeśli uważasz, że homeopata umywa
          ręce, lub niewystarczająco Cię uspokaja, to może nie wart jest
          obdarzania go zaufaniem.
        • very.martini Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 01.04.08, 12:07
          Niee no, sory, rozsądny homeopata absolutnie nie każe Ci na przykład
          odstawiać z dnia na dzień leków konwencjonalnych, jeśli jesteś chora
          przewlekle. Wtedy leczenie trochę się przeciąga, bo leki
          konwencjonalne najczęściej po prostu tłumią objawy, co nie zmienia
          faktu, że ich zażywanie jest choremu niezbędne do prawidłowego
          funkcjonowania.

16%VOL
          22%VAT
          • margosiek Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 01.04.08, 12:18
            Właśnie - czyli jak traktować fakt, że kiedy pojawił się stan ostry -
            to zamiast dostosować coś (konstytucję zwiększyć, inny lek homeo)
            pani każe mi zaprzestać podawania konstytucji jeśli chcę podawać
            leki wziewne przy alergii - ?
            • renste Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 02.04.08, 15:18
              My mamy świetną homeopatkę ale kilka razy na początku znajomości
              przekonałam się,że w razie czego trzeba lecieć na ostry dyżur.
              Moim zdaniem odpowiedzialność jest bliska zeru niestety.
              Poza tym jak w bardzo ostrym przypadku kolejny lek nie zadziała a
              jest np.sobota wieczór to i tak leci się na pogotowie-czyli do
              klasycznego lekarza.
              • margosiek Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 02.04.08, 15:41
                Właśnie! O tego typu podejście mi chodzi! Większość z Forum wie co
                ma robić w nagłych przypadkach, ma zestaw gotowych - dopasowanych i
                sprawdzonych leków hom. Skoro ja wciąż błądzę - a raczej moi lekarze
                homeo - to gdy zbliża się weekend - właściwie nie mam wyboru - też
                walę do alopaty, bo on przynajmniej zobaczy moje dziecko, osłucha -
                a nie przez telefon będzie mówił, że jest OK!
                To naprawdę wygląda tak, że interesują ich tylko nasze pieniądze
                (których zaprawdę nie żałuję dla dzieci!!!) a nie chorujący dzieciak!
                I oni o tym dobrze wiedzą!
                • renste Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 02.04.08, 16:08
                  Myślę,że aż tak źle nie jest.Po prostu czasem są bezsilni z jakiegoś
                  powodu i nie chcą się przyznać.
                  Ja się z tym pogodziłam,ale jak coś się dzieje to nękam naszą dr ile
                  wlezie(pod warunkeim,że ma włączony telefon:P.
                  • angelanew2 Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 10.04.08, 12:20
                    Dobre jest to, że sami homeopaci często popierają leczenie homeopatią jako
                    leczenie wspomagające w poważniejszych schorzeniach. Wydaje mi się, że wbrew
                    pozorom homeopaci mają większy szacunek do lekarzy niż często lekarze do homeopatów.
                    • grzegorzspectrum Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 10.04.08, 14:04
                      To prawda. Tamkie ataki na homeopatię nasilają się cyklicznie a potem wygasają,
                      kiedy minie okreslony sezon - np. grypowy. Moim zdaniem to akcje firm
                      farmaceutycznych, które wolą, żeby ludzie chorowali i leczyli się w kółko
                      jakimiś gripexami czy innym świństwem. Zdrowy człowiek, który dodatkowo nie
                      kupuje chemicznych leków jest dla koncernów farmaceutycznych zwykłą stratą
                      pieniędzy.
                      • margosiek Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 10.04.08, 14:34
                        Rozpoczynając wątek, rozpoczynałam także drugi rozdział życia -
                        udałam się z wizytą do homeop. klasycznego - dopasowanie leku
                        konst. - niestety mały rozchorował się w tym czasie - a Phosp. nie
                        okazał się pomocny w jej przebiegu - uspokajanie homeo - nie
                        przekonuje w chwili gdy dziecko prawie nie może złapać tchu! Jestem
                        spokojniejsza gdy nieklasyczna przypisuje małemu kilka co prawda
                        leków - ale mam wrażenie i szczęscie, że doraźnie któryś z nich
                        działa na przebieg ostrej choroby!
                        Niestety nie można się rozerwać i korzystać z obu porad - cały czas
                        zastanawiam się nad podaniem przypisanego STRAMONIUM 1LM... tyle
                        dziwnych rzeczy czytałam na jego temat...to druga konstytucja
                        orzeknięta przez hom.klas...
                        Napiszcie czy podobieństwo między nimi jest znaczne?(Phosporus i
                        Stramonium
                        • marciszonka Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 11.04.08, 00:06
                          Stramonium i fosfor mają wiele cech wspólnych, ale to nie w tym rzecz. W
                          obrazach leków są cechy konieczne i mniej istotne. Czasem bywa tak, że pacjent
                          ma 80% objawów jakiegoś leku, a dwie-trzy cechy wiodące innego i wtedy trudno na
                          pierwszy rzut wpaść na to, że konstytucją jest ten drugi. Mało tego - takie mamy
                          czasy, takie zanieczyszczenie pożywienia i środowiska, że często ktoś ma cechy
                          więcej niż jednego czy dwóch leków. Poczytaj sobie posty Molli. Klasyczna
                          sytuacja w tym rodzaju - lata podejrzewania o sulfur a koniec końców silicea.
                          Ale warto próbować, naprawdę warto.
                          Co jeszcze bym Ci chciała napisać to to, że potencje LM są niesamowicie
                          delikatne i silne zarazem. W sytuacji chybionego doboru leku nie sieją takiej
                          próby lekowej, jak najmocniejsze w tym względzie 200-tki, przechodzą dla mało
                          wyczulonego oka niezauważenie.
                          Ja bym więc podała to stramonium spokojnie raz i poobserwowała. W końcu po to
                          poszłaś do homeo, żeby coś dobrał, a nigdy się nie dowiesz czy to ten lek jesli
                          go nie podasz, natomiast fosfor się nie sprawdził.
      • haszek3 Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 10.04.08, 23:58
        Tak naprawde homeopatia jest sposobem na wyleczenie,a wlasciwie na doprowadzenie
        organizmu do harmonii.Dobry,czujacy homeopatie lekarz potrafi poradzic sobie z
        kazdym nieomal problemem,choc bywa i tak,ze jest za pozno na wszystko.Nie uwazam
        ogladania wynikow badan za konieczne,bo i narosla wewnetrzne sa do zlikwidowania
        homeopatia.Otwarte oczy,umysl analityczny,dociekliwosc w wywiadzie i
        nietuzinkowosc umyslu,moga pomoc w doprowadzeniu pacjenta do zdrowia lub
        znacznej poprawy.Moje serce jest tego najlepszym przykladem.Ale byly leczone
        moje objawy wiadace psychiczne a nie serce i wynik EKG.Zeby bylo ciekawie w
        obrazie mojego leku nie ma serca.Czary,czy otwarty umysl? pozdrawiam ,zyczac
        odwagi i cierpliwosci
        • schiraz Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 11.04.08, 00:22
          jestem bardzo "świeża" w temacie homeopatii ale nie ukrywam, że na pierwszej
          wizycie bo taka tylko za nami mój niejedzący od dwóch lat synek (nie przesadzam
          ani trochę w temacie niejedzenia, mięsa warzyw czy czegokolwiek ciepłego nie
          miał w ustach od 2 lat) dostał skierowanie na bardzo dokładne badania w kierunku
          układu pokarmowego. Nie poczytuję tego jako niewiedzę ale za dociekliwość. Mimo
          że dostał kuleczki w których pokladam nadzieję cieszę się, że lekarka chce
          wiedzieć, jak funkcjonuje jego organizm. Myślę, że to dobrze gdy 4 letnie
          dziecko diagnozuje się doświadczeniem ale i wspomaga to wynikami badań. Mimo, że
          muszę niemało zapłacić za te badania (czemu homeopatia nie jest uznaną i
          refundowaną dziedziną medycyny??) zrobię je dla dobra Młodego, zanim zagłodzi
          się na śmierć.
          • angelanew2 Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ homeopatów... 11.04.08, 10:31
            To łączenie terapii homeopatycznej i lekarskiej bardzo mi się podoba. To
            dowodzi, że homeopaci mają dużo szacunku do innej niż ich własna gałęzi
            medycyny. I fajne jest to, że homeopatię stosuje się często w ramach
            profilaktyki.... żeby już nie chorować czy nie być osłabionym..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka