Dodaj do ulubionych

Gimnazjum nr 1

03.11.09, 00:23
Witam,
W przyszłym roku moje dziecko rozpoczyna naukę w gimnazjum. Chciałam zapytać o
opinie na temat Gimnazjum nr 1, bo właśnie zamierzam posłać moją córkę.
Obserwuj wątek
    • adam1-9only Re: Gimnazjum nr 1 28.11.09, 16:48
      Proszę to dobrze przemyśleć !!
      • mysia1919 jakie trzeba mieć oceny? 07.12.09, 21:32
        aby się dostać? same 6, 5?
    • olussia8 Re: Gimnazjum nr 1 18.01.10, 14:49
      Pani drektor miła a zwłaszcza Pani wiece drektor Nicińska, jednak
      nauczyciel histori i Wosu P. Jerzak nie. Jest z nią trudny kontakt
      lecz większość 2 klas ma z nia lekcje. Tzn może miła ale jest z nią
      trudny kontakt, ponieważ jest nie doświadczoną młoda nauczycielką
      • krakowskietalarki Re: Gimnazjum nr 1 03.02.10, 12:34
        olussia8 uczennica drugiej klasy gimnazjum?
        Pozdrawiam
        • grudziaz Re: Gimnazjum nr 1 03.02.10, 22:29
          krakowskietalarki napisała:

> olussia8 uczennica drugiej klasy gimnazjum?
          > Pozdrawiam
          Sądząc po wypowiedzi celowałbym w pierwszą klasę, rozczarowaną pierwszym
          półroczem wink
    • edytam5 Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 16:27
      powiem jedno to gimnazjum to KOSZMAR!!!

Moje dziecko jest teraz w gimnazjum i musiałam przenieść je do innego.
      Nauczyciele bardzoo nie mili, nie sprawiedliwi dyrektorka tak samo.
      Miałam sprawe wnieść do kuratorium ale odpuściłam i chyba żałuje. Przystworzyli mi wielu nerwów nie słuchają innego tylko jedno wiedzą. Dręczą dziecko baaardzo nie mili moje dziecko płakało bo nie chce widziec tych nauczycieli, pedagogów. ŻAŁUJE ZE MOJE DZIECKO TU POSZŁO I RADZEM PAŃSTWU SIE ZASTANOWIC O POSŁANIU DZIECKA DO TEJ SZKOŁY!!!!!
      JEŚLI NIE CHCECIE ZEBY WASZE DZIECKO PŁAKAŁO ŹLE SIE CZUŁO I BYŁO NĘKANYCH PRZEZ NAUCZYCIELI.
      • milunia70 Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 18:44
        Ja również odradzam, przeniosłam syna do Warszawy
        • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 20:33
          miluniu, a czy mogłabyś napisać, na czym konkretnie polegał problem? Pytam, bo nasz syn idzie w tym roku do gimnazjum i to w Józefowie również bierzemy pod uwagę, choć nie ukrywam, że jest na ostatnim miejscu na naszej liście, ale jeszcze go nie skreśliliśmy. Czy problemem są nauczyciele, czy raczej młodzi ludzie, np. kompletnie nie zainteresowani nauką, tylko rozrabianiem?
          • opoint Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 21:24
            Proszę zapoznać się z wątkami z poprzedniego roku. Ja też wypytywałam, bo moje dziecko miało tam pójść. I poszło. Ja nie żałuję. Początki były bardzo trudne, ale to raczej ze względu na wielkość szkoły. Wcześniej chodziła do małej placówki. Rozkręciła się i jest ok.
            Oczywiście jest też parę minusów i rzeczy, które mnie denerwują, ale na forum o tym nie napiszę.
            • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 21:45
              Śledziłam poprzednie wątki dotyczące gimnazjum, rozmawiałam też z osobami, które mają tam dzieci. Niestety, większość jest na "nie". Z jednej strony chciałabym, żeby syn chodził do tej szkoły, bo przecież tu mieszkamy i tu powinien mieć kolegów. Ale nie chciałabym, żeby trafił do klasy z jakimiś "spadochroniarzami", którzy mają po 16 czy 17 lat (słyszałam, że zdarzają się koledzy, którzy dobrnęli w gimanzjum do pełnoletności). Boję się, że nawet jeśli będzie chciał się uczyć, nie będzie mógł, bo trafi w klasie na osoby, które skutecznie uniemożliwiają prowadzenie lekcji. Nawet nie chodzi mi o agresywne zachowanie, tylko dzieciaki, które non stop przeszkadzają, więc nauczyciel 3/4 lekcji ich uspokaja. Czy szkoła radzi sobie w takich sytuacjach?
              • opoint Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 22:24
                Moja córka chodzi do klasy z naprawdę spokojnymi dzieciakami i problemów z przeszkadzaniem na lekcjach raczej nie ma. Zatem nie wiem, czy nauczyciele radzą sobie z nadpobudliwymi uczniami.
                Sądzę, że każde duże gimnazjum może mieć 18-letnich uczniówsmile
                W tej szkole uczy się ponad 800 dzieci. Ogarnąć taką grupę to nielada sztuka.
                • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 15.04.13, 22:51
                  To macie, Ty i córka, szczęście. Moja koleżanka uczy w gimanzjum na Woli i opowiada rzeczy straszne. Oczywiście nie wszystkie klasy są takie, ale ma dwie, w których na każdej lekcji interweniuje dyrektor. Po prostu inaczej się nie da. Tak się składa, że nasz syn dobrze się uczy, więc nie chciałabym, żeby przez paru "inteligentnych inaczej" marnował w gimnazjum czas.
                  • lamina1 Re: Gimnazjum nr 1 16.04.13, 08:35
                    Witajcie. Od pięciu lat moje dzieci chodzą do naszego gimnazjum. Spotkało nas tu wszystko. Od wielkich sukcesów, po sprawę, która zakończyła się na policji i w sądzie rodzinnym. Mimo wszystko nie dam nic złego powiedzieć na szkołę. Zwłaszcza po zmianie dyrekcji. Trafiły mi się dwie klasy. Jedna wyselekcjonowana matematyczna, a druga zwykła z kilkoma drugorocznymi, bardzo trudna wychowawczo. Problemy pojawiały się różne od aktów agresji fizycznej i słownej, przez eksperymenty z lekami i alkoholem, po totalną dezorganizację lekcji. I w brew pozorom to w klasie "lepszej" moje dziecko zostało pobite.

Nigdy natomiast dzieci nie zostały zostawione same sobie. Jako rodzice uczestniczyliśmy w rozwiązywaniu kłopotów nie raz. W gimnazjum tak, jak i w podstawówce należy "trzymać rękę na pulsie". Nawet powiedziałabym, że bardziej. Niestety są w naszym mieście dzieci, którymi poza szkołą nikt się nie interesuje. A rozrabiają wszystkie, niezależnie od tego jak się uczą, czy z jakiego środowiska pochodzą. Również nasze. Po prostu dorastają, a na okres gimnazjalny przypada "najgłupszy wiek". Względny spokój następuje na przełomie 2/3 klasy.

Nie dam też złego słowa powiedzieć na nauczycieli (może z bardzo małymi wyjątkami). Matematyka, fizyka, chemia, historia, wos, języki są na niezłym poziomie. Wiem, bo sprawdziłam w renomowanych liceach. Dzieci, które chcą pracować, pracują i mają wyniki. Szkoła ma spore osiągnięcia w różnych dziedzinach (od konkursów kuratoryjnych, powiatowych, przez zawody sportowe, po wspaniale działający wolontariat). Szkoła jest po prostu zaangażowana. Dobrze współpracuje z gminą (to widać).

I na koniec. Też miałam problem z wyborem gimnazjum i przejściem z małej lokalnej podstawówki, gdzie wszyscy się znali do olbrzymiego molocha. Za była odległość i doskonała baza. Przeciw wszystko. Dziecko chciało na Twardą, ja tam gdzie bezpieczniej. Poznałam wszystkie gimnazja w okolicy, również prywatne i prowadzone przez siostry. Zdecydowała odległość i myślę, że to był dobry wybór. Podarowałam swojemu dziecku w ten sposób codziennie 3 godziny i uratowałam od pociągów, dojazdów etc. Drugi raz nie miałam wątpliwości.
                • jwz789 Re: Gimnazjum nr 1 16.04.13, 22:51
                  Tak dla ścisłości w szkole uczy się obecnie ok. 550 dzieci, a nie 800 ?
                  Jak ktoś chce się uczyć - nie ma większych problemów, kadra nauczycielska jest dosyć dobra, a po zmianie dyrektora szkoła zyskała i nie tylko na wyposażeniu w środki dydaktyczne.
                  Absolwenci gimnazjum dobrze radzą sobie w dalszej nauce w liceach itp.
                  Zawsze może trafić się w klasie przysłowiowa "czarna owca", ale często i sami rodzice też nie są bez winy - bo dziecko już dorosłe, nic bardziej mylnego - trzeba się nim nadal interesować.

• opoint Re: Gimnazjum nr 1 17.04.13, 06:20
                    Sprawdziłam i jest to 545 uczniów.
                    Za wprowadzenie w błąd przepraszam.
                    Uffff na szczęście żadnym rzecznikiem nie jestemsmile
      • lajla99 Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 20:51
        Ja uczęszczam do tego gimnazjum i jak dla mnie jest rewelacyjnie. Nauczyciele są bardzo mili i świetnie uczą. Pani dyrektor również. Wiele razy pomagała uczniom z problemami, rozwiązuje wiele konfliktów i jest bardzo zaangażowana. To dzięki niej możemy się rozwijać w szkole, która jest bardzo dobrze wyposażona, ale również kolorowa. Lekcje WF-u są ciekawe. Jednego dnia mamy siatkówkę, drugiego koszykówkę, trzeciego basen, a czwartego tańce, bądź badminton. W placówce są prowadzone rozgrywki korfballu. Nasze lekcje urozmaicone. Nauczyciele umieją słuchać, a pedagodzy są bardzo mili. Nie żałuję, że chodzę do tego gimnazjum. Uczę się tutaj wiele, mam możliwość brania udział w konkursach. A jeśli można się spytać, z jakiego powodu pani dziecko płakało?
        • lajlapr99 Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 21:27
          A do której klasy koleżanka chodzi?
          • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 21:49
            Czy kiedyś słyszeliście, żeby wasze dziecko powiedziało o swojej szkole "placówka"? I żeby użyło przymiotnika "rewelacyjna"? Może osoba, która w odruchu serca wzięła się za nieudolny PR, powinna najpierw zgłosić się na konsultacje do rzeczniczki burmistrza, a potem wrzucać posty na forum?
            • lajla99 Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 22:14
              dla pani informacji chodzę do klasy pierwszej, a moje słownictwo świadczy o mojej inteligencji oraz słowa placówka dla pani informacji jest tutaj synonimem do słowa szkoła, a wyrazu rewelacyjne używam na co dzień zamiast wulgaryzmów tj. zajeb*, zaś duży poziom wiedzy zawdzięczam mojej drogiej nauczycielce od języka polskiego
              • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 22:24
                Pozwól,''inteligenta gimanzjalistko'', że wzbogacę twoją wiedzę polonistyczną - bo chyba "rewelacyjna i droga" pani od polskiego coś zaniedbała. Synonim jest "dla" słowa, a nie "do" słowa. Język polski trudna jest. Wiem to w dłuuugiego doświadczenia. Ale w swoim rewelacyjnym gimnazjum nie takich rzeczy się nauczysz.
                • lajla99 Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 22:30
                  dziękuję bardzo za zwróconą uwagę, poprawię się
                  • indygo05 Re: Gimnazjum nr 1 20.04.13, 13:51
                    Wbrew niedowierzaniu niektórych tu osób, inteligentna młodzież też jest wśród nas i zamiast bombardowania i ignorancji należy docenić i pochwalić znajomość poprawnego, ładnego i szerokiego zasobu słownictwa. Sama mam kontakt z dziećmi z 4, 5 i 6 klasy jednej z tutejszych podstawówek i jestem pod dużym wrażeniem, że te młode osóbki, które za chwile będę gimnazjalistami potrafią tak ładnie wyrażać się i opowiadać o wielu rzeczach. Niejeden dorosły zostaje daleko w tyle ze swoim ograniczonym myśleniem i skąpym oraz zwulgaryzowanym słownictwem. Doceńmy młodzież i nie wrzucajmy jej do jednego worka z jedną etykietką, a jednocześnie bądźmy tolerancyjny, oni nadal się uczą - słowników i encyklopedii w głowie nie mają. Lajla99 szacun.
                    • indygo05 Re: Gimnazjum nr 1 20.04.13, 13:56
                      A ponadto, nasze gimnazjum jest na naprawdę niezłym poziomie, ten kto ma trochę oleju w głowie i chce się uczyć, nauczy się tu wielu rzeczy, a ten kto wiecznie traktuje naukę jako zło konieczne, nawet gdzieś w renomowanej szkole pozostanie tępym i ograniczonym betonem.
            • opoint Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 22:23
              Oferta zajęć sportowych jest bardzo szeroka. Hala sportowa i basen są na wyciągnięcie ręki. Jak się nie mylę, są jeszcze cheerleaderki, tenis stołowy... Pozostaje tylko chęć dziecka do brania udziału w zajęciach, a z tym bywa różnie.

Hanelorka, jak się cieszę, że napisałaś to pierwszasmile)
      • opoint Re: Gimnazjum nr 1 19.04.13, 22:31
        A ja dopiero zauważyłam, że jest to " odgrzany" wątek sprzed prawie 4 lat!!! I co ja tu komuś doradzał, jak tego kogoś dziecko gimnazjum ma dawno za sobą. No baaaa, mam taką nadziejęwink
        • kuballa112 Re: Gimnazjum nr 1 20.04.13, 15:19
          Ja dla oświecenia jednej z osób udzielających się w tym wątku napiszę, że również, gdy chodziłem do tej szkoły to mówiłem, że jest ona rewelacyjna, świetna i ZAWSZE z chęcią tam szedłem. Jak uczeń chce to może nauczyć się tam bardzo wiele. Natomiast jak już piszecie Drodzy moi, że jesteście na "nie" to może powiedzcie dlatego, bo napisanie, że "moje dziecko płakało" to jest pseudo argument
          Pozdrawiam, zeszłoroczny absolwent nadal zachwycony tą placówką edukacyjną smile I stęskniony!
          • hanelorka Re: Gimnazjum nr 1 20.04.13, 17:31
            kuballa112, nie chodzi o to, że szkoła jest zła. Nikt tego przecież nie napisał. Ludzie prezetują swoje opinie o szkole, dobre i złe, to normalne. Ale jest cokolwiek podejrzane, że ktoś, kto dotąd słowa na forum nie napisał, zakłada konto i wrzuca posta w stylu: Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego klubu. Uwierz mi, że przeczytałam w życiu sporo wypracowań dzieciaków w wieku gimanzjalnym i one w takim stylu jak lajla99 nie piszą. Jeśli to faktycznie gimazjalistka, to cudownie, że tak jej się w szkole podoba. Tylko pozazdrościć. Ale mnie jej post wyglądal na prymitywny pr kogoś dorosłego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka