Dodaj do ulubionych

"21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIEGO

20.10.10, 01:54
Szanowni Państwo.

Kilka minut temu uruchomiłem swoją oficjalną stronę internetową.
Możecie ją znaleźć pod adresem: www.pawel-rupniewski.pl
Zgodnie z umową wysłałęm tę informację w pierwszej kolejności tym,
którzy zapisali się do mojego niusletera.
W drugiej kolejności informuję o tym Czytelników tego forum.

Na mojej stronie znajduje się dokument \"21 konkretów dla Józefowa\".
Jest to mój program wyborczy dla Józefowa na lata 2010 - 2014.
Mam nadzieję, że będę mógł go realizować razem z radnymi
wybranymi z mojego komitetu wyborczego.

Jest to pierwszy publicznie dostępny program wyborczy w Józefowie.
Czekamy na reakcję konkurencyjnych komitetów.

Zapraszam również do obejrzenia pierwszego odcinka mojego videobloga,
w którym krótko opowiadam o Świdrze.

Na stronie jest możliwość zadawania mi pytań.
Proszę korzystać z tej możliwości.
Będę odpowiadał na wszystkie pytania.

Kampania wyborcza dopiero startuje.
Możecie liczyć na to, że w ciągu jej trwania będę Was informował
o tym, co się dzieje w naszym sztabie. Mamy wypracowanych kilka
bardzo ciekawych pomysłów, które będziemy stopniowo ujawniali...

Muszę niestety podzielić się z Wami informacją dla mnie przykrą.
Otóż miały miejsce przypadki niszczenia moich banerów wyborczych.
Mam nadzieję, że to jakiś wybryk i dalsza część kampanii wyborczej
będzie prowadzona przez wszystkie strony fair.
Na to liczę.

Podobnie jak na Wasze głosy w wyborach 21 listopada.
To już za 32 dni.

Z wyrazami szacunku,

Paweł Rupniewski
Kandydat na Burmistrza Józefowa
--
burmistrz@pawel-rupniewski.pl
www.pawel-rupniewski.pl
Obserwuj wątek
    • kitkazet Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 07:18
      Nareszcie ktoś odważne podejście do tematu. Jestem za.
      • klimatyk Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 09:00
        Dotychczasowe działanie pana R. nie wzbudzało mojego zachwytu. A jego program? Słodka trucizna.
    • jozee Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 09:02
      Musieliby józefowianie od teraz przez 32 dni być stałymi klienami stoiska monopolowego w sklepie Viola,żeby pójść i zagłoswać na kandydata pis.
      • white.wiewiorka Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 22:02
        Mam wrażenie, że Paweł nie jest kandydatem PiS.
        Mam wrażenie, że jest kandydatem WSGE.

Odpowiedzialny polityk, poważnie traktujący mieszkańców swojego "kochanego" Józefowa, nie firmowałby swą osobą tej skandalicznej inwestycji.
        Bardzo przykre jest to, że robi to pod szyldem Prawa i Sprawiedliwości.
        Formacja, która zwalczała korupcję, łapownictwo, kolesiostwo ma w swoich szeregach kandydata na burmistrza Józefowa.

Pan Rupniewski robi wrażenie nieświadomego w jaki sposób wybudowano dom jednorodzinny?
        Czy stwierdzenia o zachowaniu willowego charakteru miasta to puste hasło wyborcze?
        Radny Rupniewski zadał sobie wiele trudu żeby przekonać Radę Miasta aby nie zajmowała się problemem budowy WSGE. Posługiwał się na posiedzeniu RM "ekspertyzą prawną" , mówiącą o "bezprawnym" działaniu RM. Kto był autorem tej ekspertyzy?
        Tezy tego dokumentu współgrały z groźbami rozwiązania Rady Miasta, formułowanymi przez Bronisława S.
        Profesor S. oskarżał mieszkańców w prasie nazywając ich ciemnogrodem.
        Panie Pawle, czy czegoś to Panu nie przypomina?
        Inwestorzy z WSGE oskarżyli przed otwocką prokuraturą Burmistrza Banaszka.
        Ciekawe o co?

Pani S. oskarża protestujących sąsiadów w procesach cywilnych.
        Od starszego, 70-letniego mieszkańca Józefowa domaga się 10 000 złotych, za to że napisał do wojewody pismo w sprawie budowy.

Panie Rupniewski, nowy kandydacie na burmistrza co Pan na to?
        Oby nie było tak, że do 21 punktów będzie Pan musiał dopisać kolejne.
        Np. jak uciszać niepokornych mieszkańców.

• feelek współczuję i ubolewam. choć ... 20.10.10, 09:36
      kocham-jozefow.pl napisał:
      "...Muszę niestety podzielić się z Wami informacją dla mnie przykrą.
      Otóż miały miejsce przypadki niszczenia moich banerów wyborczych.
      Mam nadzieję, że to jakiś wybryk i dalsza część kampanii wyborczej
      będzie prowadzona przez wszystkie strony fair.
      Na to liczę..."

ale jednak już na starcie to Pan zagrał moim zdaniem niezbyt elegancko, nie fair.
      bo od lat kojarzę Pana jako czołowego działacza józefowskiego PiSu.
      chyba nie przestał Pan być członkiem tej partii? po co więc chowa się pan pod mało rozpoznawalnym szyldem "Kocham Józefów" ? Nieładnie zostawiać partię , której tyle się zawdzięcza bo teraz występowanie pod szyldem PiSu jest passe?
      Jednak trzeba dodać i podkreślić:
      niszczenie czyichkolwiek materiałów wyborczych jest niegodne
      ktokolwiek robi to komukolwiek
    • jozefow512 Rupniewski za a nawet przeciw kanalizacji 20.10.10, 10:08
      kocham-jozefow.pl napisał:

> Na mojej stronie znajduje się dokument \"21 konkretów dla Józefowa\".

W programie czytamy:
      "Konkret 1. INWESTYCJE I INFRASTRUKTURA:
      rozbudowa sieci wodno-kanalizacyjnej w oparciu o pozyskane środki unijne;"

ROTFL. Przecież Rupniewski głosował przeciw kanalizacji a w programie jest to pierwszy punkt.

Druga rzecz to przynależność do PiS i niestartowanie z list PiS na burmistrza.

W moich oczach podważa to wiarygodność. Jeśli za każdym razem Rupniewski będzie głosował przeciw temu, co ma wpisane w program, to nie wiem, jak ten program traktować. Ja rozumiem, że kampania to ściema - ale są pewne granice panie Rupniewski - nie rób sobie pan jaj z wyborców, chyba, że traktujesz ich jako kompletnych idiotów, którzy nic nie pamiętają.

Tutaj materiał oraz zdanie Rupniewskiego nt. kanalizacji
      www.05420.pl/1/2010/Mar/25/umowa-na-155-milionow-podpisana/
      Boję się, że nie udźwigniemy tego ciężaru. Może ktoś zarzuci mi małą wiarę, ale po prostu się boję. Powinniśmy rozbudowywać sieć wodociągów i kanalizacji małymi kroczkami. Nie zawsze musimy być w czubie, przecież pieniądze na ten cel jeszcze będą - Paweł Rupniewski podczas głosowania nad kanalizacją.

Gdybyśmy go posłuchali, to kanalizacji by nie było.
    • derand Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 11:24
      Wpadka z głosowaniem przeciw kanalizacji, jakkolwiek wynikała z realizacji PIS-owskiej doktryny "im gorzej - tym lepiej" osłabia wiarygodność pana Rupniewskiego, kompromituje też PIS w Józefowie całkowicie. Wątpię czy dystansowanie się w nazwie Komitetu Wyborczego od PIS coś tu pomoże. Pan Rupniewski pokazał, że jest zdyscyplinowanym członkiem PIS, głosując zgodnie z "linią partii" nawet wbrew zdrowemu rozsądkowi. Co zatem będzie jeśliby został burmistrzem?
      Mając PIS-wski obciążający background trzeba się naprawdę dobrze starać by zwyciężyć z bardzo popularnym Burmistrzem panem Kruszewskim. A zaprezentowany Program Wyborczy mocno rozczarowuje. Ludzie nie zagłosują na słabego kandydata tylko dlatego,że jest młodszy, ambitny i pyszałkowaty.
      • wielebny123 oj nieladnie rupert, nieladnie! 20.10.10, 11:58

wczoraj jeszcze focha strzeliwszy uznales userow tu piszacych jako baranki niegodne dyskusji z toba!
        dzisiaj owe baranki szanownymi mianujac obrazasz podwojnie. ludzie pamiec maja swietna i dobrze wiedza, ze jutro znikniesz stad tak szybko jak sie pojawiles.
        ============================================
        Zaleca się czytanie z otwartymi oczami
    • emmkael Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 14:18
      Nareszcie Komitet, który program pokazał. Józefów dla rodzin - jestem za.
      • marius68 Konkret 10. OCHRONA ŚRODOWISKA 20.10.10, 14:26
        "Konkret 10. OCHRONA ŚRODOWISKA, ŚWIADOMA EKOLOGIA: ochrona lasów; zahamowanie wycinki drzew; sadzenie nowych drzew; utrzymanie leśno - parkowego charakteru Miasta…"
        czytamy w programie

"Ale konktretnie uwolnimy działki pod budownictwo mieszkaniowe."
        odpowiada p. Rupniewski w wywiadzie dla WOT.pl

To który konkret jest prawdziwy?
        Mariusz
        • green-stokrotka Re: Konkret 10. OCHRONA ŚRODOWISKA 20.10.10, 15:00
          To przecież Rupniewski był autorem i architektem zresztą zagęszczania bloków w Józefowie.
          • hecate22 Re: Konkret 10. OCHRONA ŚRODOWISKA 20.10.10, 18:10
            Na parkingu "domu mamusi" przy Sienkiewicza 4 wisi plakat pana Rupniewskiego, rozumiem, że pan Rupniewski świadomie wybrał to miejsce. Akceptuje w takim razie w ramach ochrony środowiska dwa dzikie parkingi na działkach leśnych w ramach ochrony środowiska? I akceptuje w ramach zrównoważonego rozwoju architektonicznego "wtapiający się" w sąsiedztwo domów jednorodzinnych "skromniutki, o minimalistycznej kubaturze" domek mamusi?????????

I TO CO MNIE PRZERAZIŁO NAJBARDZIEJ- cytat z wywiadu z panem R- "...Chcemy uczynić Józefów miastem akademickim, tworząc dobre warunki dla rozwoju szkół wyższych oraz dla studentów..." Nie bedziemy więc miastem przyjaznym dla mieszkańców, lecz centrum akademickim, przyjaznym dla studentów i zaznaczam, że szkoły wyższe pojawiły się w liczbie mnogiej- nie wiem, gdzie pan R zaplanował w Józku kolejną, prywatną uczelnię, ale każdy może się czuć zagrożony...
    • mateusz.wlodarczyk Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 20:11
      Mnie zastania punkt ostatni " budowa boiska do siatkówki plażowej; rewitalizacja plaży".
      Wzdłuż Świdra rozciąga się rezerwat przyrody i wydaje mi się że jakiekolwiek prace na terenie rezerwatu były by niezgodne z prawem.
      Lepszy wydaje mi się pomysł z 2007 roku (projekt) wedle którego miał powstać park nad Świdrem przy granicy a nie w terenie rezerwatu, niestety teren należy do starostwa, a starosta wycofał się z projektu i nie oddał terenu pod park. Ale idą wybory, a starosta może jeszcze się zmienić. Mam nadzieję że projekt parku zostanie zrealizowany
      • my.tu.gadu.gadu Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 21.10.10, 22:44
        mateusz.wlodarczyk napisał:

> Mnie zastania punkt ostatni " budowa boiska do siatkówki plażowej; rewitaliz
        > acja plaży"
        .
        > Wzdłuż Świdra rozciąga się rezerwat przyrody i wydaje mi się że jakiekolwiek prace na te
        > renie rezerwatu były by niezgodne z prawem.

To co piszesz, to oczywista oczywistosc (jak mowi klasyk).
        Dlaczego zakladasz, ze to bedzie na terenie rezerwatu?
        Ja sie tego nie doczytalem w jego programie.
    • bern09 Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 22:02
      przeczytałem wszystkie konkrety....
      rozbudowa sieci wod/kan za unijne pieniądze... to już idzie i chęć podpięcia się pod czyjeś osiągnięcia nie przekonuje mnie. Projekt centrum i pamięć o stylu Świdermajer - to już robi Pan Kruszewski. Finanse Miasta na stronie netu - już jest. Kamery i monitoring - jeśli ktoś mieszka w Józku to widzi to na ulicach. Wspieranie edukacji tak, ale rozwój WSGE w takiej formie jak jest teraz - nie. Ochrona środowiska - utrzymanie leśno parkowego charakteru miasta w kontekście postępowania mocodawców z WSGE to raczej farsa. Promowanie sportu i udostępnianie boisk - działa już. Ścieżki rowerowe i miejsca szaleństw dla młodzieży - już ktoś to robi...z plażą nad Świdrem - rezerwat - marne szanse.
      Reasumując - mojego głosu Pan Rupniewski nie dostanie... co więcej - jestem zdania, że zamiast startować w wyborach i podpinać się pod czyjeś pomysły i osiągnięcia powinien może pomyśleć o poparciu dla Burmistrza Kruszewskiego i w zgodnej współpracy realizować rozpoczęte projekty dalej. Jak widzę własnych konkretów mało, a chęć stanowienia władzy ogromna.
      • white.wiewiorka Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 20.10.10, 22:36
        Pan Rupniewski obiecuje:

"Ale konkretnie uwolnimy działki pod budownictwo mieszkaniowe."
        odpowiada p. Rupniewski w wywiadzie dla WOT.pl

O jakim uwolnieniu działek Pan mówi?
        O takiej wolności budowlanej jaką realizują inwestorzy z WSGE?

To zapowiedź anarchii budowlanej w Józefowie?

Z tego pomysłu na budowanie domków jednorodzinnych będą korzystać wszelkiej maści uczciwi inwestorów.
        Co Pan zrobi jako burmistrz, jeśli przyjdzie do Pana inwestor z projektem kolejnych domków dla mamusi. Bloków, lakierni, biedronek, smrodliwych fabryczek?
        Czy Pan jest z zawodu architektem?
        Jak Pan chce zaprojektować nasz Józefów?
        Korzystając z prawa tak jak Pani S?
        Patrząc ludziom w oczy, mówić że budowana szkoła to dom jednorodzinny?
        Ciągając ludzi do sądów?
        Panie Pawle, może będzie Pan miał odwagę odpowiedzieć na te kilka pytań?
        • cezarma Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 21.10.10, 21:51
          Szanowni forumowicze
          Kolega o niku white.wiewiórka
          Prowadzi nieuczciwą kampanię
          To ze jest urzędnikiem Pana Kruszewskiego to pewne! ze z jego rodziny to jasne!
          Klan Stanisława Kruszewskiego opanował swoimi mackami wiele instytucji w naszym mieście!
          Ale kolego fakty są takie:
          -Kruszewski sprzedawał za bezcen działki zapytaj się swojego Wujka za ile sprzedał działkę pod Hotel Holiday Inn.
          - Kruszewski sprzedaje działki tylko pod bloki a pod domy TO ZAPOMNIJ i jego nazywasz Człowiekiem który styl świdermajer chciał promować i domy? to człowiek z PZPR nie pochodził z Józefowa nie znał historii willowej niskiej zabudowy Józefowa!!!
          DLATEGO PAWEŁ RUPNIEWSKI UWOLI DZIAŁKI DLA młodych LUDZI, MAŁŻEŃSTW POD ZABUDOWĘ JEDNORODZINNĄ!!!
          a WIESZ KOLEGO KTO ZAPROSIŁ TUTAJ WSGE PAN KRUSZEWSKI I DAŁ IM DZIAŁKĘ ALE PÓŹNIEJ CHŁOPCY SIĘ NIE DOGADALI... Michnik z Rywinem też się kiedyś nie dogadali pamiętasz? Więc nie rób tutaj wody z mózgu nikomu!!!
          A możne też jesteś na liście Wilstaina zarejestrowany jako TW z SB
          Bo tylko oni używali takich metod tzw merytorycznej kampanii.
          Ludzie możne zorganizujemy debatę miedzy Panem Stanisławem a Panem Pawłem?
          • white.wiewiorka Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 21.10.10, 23:38
            Tak droga Pani, jestem urzędnikiem miasta, należę do klanu Kruszewiaków, czasem mam wrażenie, że Kruszewskim jest moje drugie JA. Mam w w pawlaczu legitymację PZPR, PZPN, PCK, PKP, CPN.
            Mam przed nazwiskiem TW, jestem generałem SB , noszę moherowy beret, jadam kiełbasę na Wyborczej oraz po pierwszym nie "zakanszam".
            A to wszystko jest PEWNE niczym Fakty w TVN.
            Czekam na Pawła co to porozdaję młodym oraz starym domki i działki.
            A obdarowani urządzą tu drugą Sorbonę na wypasie.
            Paweł chłop zgodny, to się z nikim spierać nie będzie, jeno każdy papier podpisze.
            I to nie prawda, jakoby rzekomo, jakby co to w razie czego z Sitkami się nie znał i wszystko mu miga i zarobiony jest.
            • zuzakm Re: "21 konkretów" - program wyborczy RUPNIEWSKIE 22.10.10, 22:26
              Bardzo merytoryczna odpowedź white,wiewiorka. nie masz widac argumentow na konkretne przedstawione fakty. gratuluje.
      • my.tu.gadu.gadu Konkret 1. INWESTYCJE I INFRASTRUKTURA: 21.10.10, 23:20
        bern09 napisał:

> przeczytałem wszystkie konkrety....
        [----]
        > Reasumując - mojego głosu Pan Rupniewski nie dostanie...

bern09, nie rób sobie żartów.
        On nie dostalby Twojego glosu niezaleznie od tego co by zaproponowal w programie.

"Analizę" programu zrobiles bardzo wyrywkowo i stronniczo.

Idźmy zatem od początku.
        Konkret 1. INWESTYCJE I INFRASTRUKTURA:
        a) rozbudowa sieci wodno-kanalizacyjnej w oparciu o pozyskane środki unijne;
        Burmistrz Kruszewski pozyskał pieniadze na ten projekt (nie sam, ale zostawmy to teraz).
        Teraz trzeba to wykonać i rozliczyć.
        Każdy \kto ma do czynienia z funduszami unijnymi to wie. Ty na pewno też.

b) zwiększenie inwestycji w Mieście z wykorzystaniem ustawy o partnerstwie publiczno-prywatnym;
        Pokaż mi projekty w Józefowie, w których korzystano z tego mechanizmu.

c) rzetelne planowanie i realizacja inwestycji: wykonanie rocznych harmonogramów inwestycji;
        Gdzie mogę takie roczne harmonogramy zobaczyć? Nigdzie, bo ich nie ma.

d) minimalizacja robót dodatkowych;
        Ile bylo w ostatnim roku (żeby nie nadwyrężać pamięci) inwestycji bez aneksow na takie roboty.

e) opracowanie planów zagospodarowania przestrzennego dla całego Miasta.
        Czy cały Józefów ma uchwalony plan zagospodarowania? Nie ma.

To pierwszy konkret. Nic nowego nie widzisz?
        • bern09 Re: Konkret 1. INWESTYCJE I INFRASTRUKTURA: 22.10.10, 15:38
          my.tu.gadu.gadu napisał:

> To pierwszy konkret. Nic nowego nie widzisz?

... no właśnie widzę... nowe ścieżki rowerowe, nowe latarnie, kamery, dzięki którym jakoś mi "bezpieczniej", Kruszewskiego nagrodzonego przez Forum Kapitału i Finansów, wykorzystanie pieniędzy unijnych w pierwszej 10 -tce w Polsce, przygotowanie do Euro 2012 zgrabne jakieś, dające coś mieszkańcom, niezłe plany zagospodarowania nowego centrum miasta... widzę to jako konkrety i nie podoba mi się to, że kontrkandydat ma ochotę się pod to tylko podpiąć i już mieć sukcesy zaliczone.

• my.tu.gadu.gadu Prywatna wojna Burmistrza kosztem Mieszkańców 21.10.10, 23:45
        bern09 napisał:

[----]
        > Wspieranie edukacji tak, ale rozwój WSGE w takiej formie jak jest teraz - nie.

Z tym się zgadzają wszyscy. WSGE również.
        Konflikt z miastem w oczywisty sposób nie służy również im.
        Zamiast próbować dojść do porozumienia toczą ze sobą wojnę,
        której ofiarą jesteś też Ty.

Ja rozumiem Twoją trudną sytuację, ale nie możesz za ten konflikt
        winić Pana Rupniewskiego.

To nie Pan Rupniewski pomagał zakładać WSGE, tylko jego konkurent - Pan Kruszewski.

To nie Pan Rupniewski podpisał z WSGE umowę, którą Pan Robert Ostrowski
        (mecenas Urzędu Miasta) ocenił jako "wyjątkowo niekorzystana dla gminy"
        [skandal swoją drogą], tylko jego konkurent - Pan Kruszewski.

Robert Ostrowski (mecenas Urzędu Miasta)
        "nadmienił, że umowa dzierżawy, jaka została zawarta z WSGE jest wyjątkowo niekorzystana dla gminy".

To nie Pan Rupniewski swoim podpisem pod umową zgodził się na czynsz, o którym Pan Cezary Łukaszewski (Przewodniczący Rady Miasta) powiedział, że "Zamiast czynszu w wysokości 20.000 miasto pobierało 800 zł", tylko jego konkurent - Pan Kruszewski.

To nie Pan Rupniewski przekazał WSGE grunt po przedszkolu argumentując,
        że "Sytuacja przedszkoli nie jest jeszcze taka zla" [co za skandaliczny argument swoją drogą], tylko jego konkurent - Pan Kruszewski.

I to wszystko na pewno wiesz.

Nie widzisz, że Pan Kruszewski prowadzi swoją prywatną wojnę z WSGE Twoim kosztem?
        I kosztem Twoich sąsiadów?
        Naprawdę sądzisz, że p.Kruszewski jest w tej sprawie Waszym sprzymierzeńcem?

Sprawa WSGE musi zostać rozwiązana. Miasto jest w trudnej sytuacji, bo ten grunt -
        powiedzmy to sobie szczerze - jest już dla Miasta stracony. W skandaliczny sposob -
        jak opisalem wcześniej.

Dla Ciebie i sąsiadów nadzieją na rozwiązanie "problemu WSGE"
        jest podziękowanie już p. Kruszewskiemu za jego "wyczyny"
        danie szansy rozwiązania tej sprawy komuś, kto swoje ambicje
        będzie umiał na chwilę schować.

p. Kruszewski może by i chciał, ale moim zdaniem charakter mu nie pozwala.
        Wybierzcie na burmistrza kogoś bardziej koncyliacyjnego, on da radę.
        Tak to wygląda.
        • bern09 Re: Prywatna wojna Burmistrza kosztem Mieszkańców 22.10.10, 15:16
          forumowy kolego my.tu.gadu.gadu - jeśli przekonasz mnie jak twierdzisz, że Pan Rupniewski da radę rozwiązać problem WSGE nie sprzedając im przedszkolnego gruntu, nie pozwoli na przekształcenie domku mamusi w szkołę, to zmienię zdanie i poprę Twojego kandydata.
          Mam nadzieję, że wiedząc tak dużo, wiesz także którzy radni z jakiej formacji dopracowali zawartą już umowę z WSGE do obecnej formy utrudniającej wypowiedzenie oraz zapewniającej tak haniebnie niski czynsz na długie lata. Wiesz także pewnie, że wprawdzie nie ma planu zagospodarowania ale zatwierdzone i obowiązujące studium do planu nie przewiduje usług szkolnictwa wyższego na działce domku mamusi. Może wiesz też, że wbrew prawu odbywają się tam zajęcia ze studentami. Moim zdaniem Pan Rupniewski ma za zadanie rozwiązać te problemy ale nie po mojej myśli. Jeśli jest inaczej, to rozważę zmianę zdania.pozdrawiam.
          • my.tu.gadu.gadu Plany Burmistrza względem WSGE? 23.10.10, 15:46
            bern09,

na pewno zdajesz sobie sprawę, że działka po byłym przedszkolu (stara siedziba WSGE)
            jest już dla Miasta stracona. Przynajmniej na 30 lat, czy ile tam ich zostało.

Gdyby Burmistrz Kruszewski nie prowadził z nimi prywatnej wojny kosztem okolicznych mieszkańców, to by im ten grunt zamiast oddawał w dzierżawę sprzedał w czasach,
            kiedy ceny działek były tak wywindowane, ze za taką kwotę na pewno można by bylo
            zbudować nową szkołę.
            Zresztą była to jedna z jego propozycji dla WSGE na komisji budżetowej 5 maja 2005.
            Proponował wtedy rozważenie dwóch propozycji: sprzedaży lub wieczystej dzierżawy. W przypadku wykupu rozważał nawet możliwość rozłożenia na raty kwoty sprzedaży.

Gdyby tak się stało, to:
            - Miasto by miało pieniądze na budowę szkoły,
            - Ty byś miał sąsiedztwo domów dla profesorów, a nie to, co masz teraz.

A teraz:
            - ceny działek bardzo spadły,
            - działka dodatkowo obciążona jest wierzystą dzierżawą,
            - masz uciążliwe sąsiedztwo.

Miasto na wojnie Burmistrza ze szkołą jest kilka baniek w plecy
            a odchodzący (mam nadzieję) Burmistrz zostawia następcy niezły pasztet.

Winę za Twój problem ponosi Burmistrz Kruszewski.
            Powinien dbac o interesy Miasta, a nie dbac o swoje dobre samopoczucie.

Tak to wygląda w mojej ocenie.
            • bern09 Re: Plany Burmistrza względem WSGE? 23.10.10, 16:08
              smile dopóki Akt Własności ma w prawie przewagę nad umową dzierżawy, nie przesądzałbym sprawy. Właśnie to jest główną motywacją dla wspierania p.Rupniewskiego przez WSGE.
              On ma misję - zadanie do wypełnienia. W jego ugrupowaniu politycznym już były takie przypadki. Mam nadzieję, że jednak teraz nie będzie składał swoim mocodawcom meldunku tak radosnego. Jeśli do tego dodasz brak legalnej możliwości (obecnie) prowadzenia zajęć ze studentami w domku mamusi - to jedyną drogą dla WSGE jest mieć posłusznego burmistrza.
              • my.tu.gadu.gadu "Ej, zburzcie, co zbudowaliście, oddajcie działkę" 23.10.10, 16:56
                bern09 napisał:

> smile dopóki Akt Własności ma w prawie przewagę nad umową dzierżawy, nie przesądza
                > łbym sprawy. Właśnie to jest główną motywacją dla wspierania p.Rupniewskiego pr
                > zez WSGE.
                > On ma misję - zadanie do wypełnienia. W jego ugrupowaniu politycznym już były t
                > akie przypadki. Mam nadzieję, że jednak teraz nie będzie składał swoim mocodawc
                > om meldunku tak radosnego. Jeśli do tego dodasz brak legalnej możliwości (obecn
                > ie) prowadzenia zajęć ze studentami w domku mamusi - to jedyną drogą dla WSGE j
                > est mieć posłusznego burmistrza.

Ja jestem zdania, ze mozna dogadac sie z WSGE i wrocic do etapu, kiedy obie strony
                byly ze wspolpracy zadowolone.

Problem w tym, ze w tym sporze Miasto stoi teraz na bardzo słabej pozycji.
                Szkoła wybudowała nową siedzibę i zamiast jednej - włada dwoma działkami.
                A Miasto straciło pieniądze z ew. sprzedaży działki po bardzo dobrych cenach.

Nie oczekujmy teraz cudów od Rupniewskiego.
                Ma przyjść do WSGE i powiedzieć: "Ej, zburzcie nową siedzibę i oddajcie działkę"?
                Albo "Kupcie za 5 mln coś, co warte jest 1 mln"?
                A jakim by się miał posłużyć argumentem? Chyba tylko "Bo tak".
                No bez żartów.

Nie mam wątpliwości, że "domek mamusi" zostanie zgodnie z prawem
                przekwalifikowany na siedzibę uczelni. Ile będzie miał przy tym do powiedzenia
                burmistrz Józefowa, to mieliśmy się okazję przekonać przy okazji
                próby wstrzymania budowy.

Co możemy zrobić jako mieszkańcy Józefowa?

1. Rzetelnie podsumować cały spór w WSGE.
                2. Ukarać winnych stanu Anno Domini 2010 poprzez kartkę wyborczą 21 listopada.
                3. Po wyborach próbować się ułożyć z WSGE.
                Próbować, bo oni pokazali, ze poradzili sobie w bardzo trudnych warunkach
                sporu z władzami i protestami części mieszkańców.
                Wcale nie musi im zależeć na współpracy, bo dopięli swego.

Wierzę jednak, że uda się dogadać. Ale nie z tym Burmistrzem.
                • zgryz123 Re: "Ej, zburzcie, co zbudowaliście, oddajcie dzi 23.10.10, 18:21
                  my.tu.gadu.gadu skoro czujesz się tak pewno swego, to dlaczego tak usilnie się wpisujesz na to forum. Legalne przekształcenie po przeczytaniu wątków WSGE i pogmeraniu w internecie jest dla was możliwe tylko przy poparciu burmistrza i stąd wam Rupniewski potrzebny jak tlen....Dlatego wisi na parkanie "domu mamusi" jak ktoś napisał.
    • beretbaby Re: Warto ? 22.10.10, 21:59
      Jakoś tak się składa,że nie bardzo mi po drodze z ludźmi, którzy chcą mieć w Panu "swojego" burmistrza.
      Zarówno ci związani z WSGE, jak i ze Sternikiem (człon grupy z Matejki) są wyalienowani ze środowiska J.-zresztą na własne życzenie. Interesuje ich to co mogą dzięki Panu ugrać dla siebie.
      W Panu widzą gwarancję swoich interesów.Zrobił Pan bilans zysków i strat? Jest Pan pewien, że zyski z ewentualnej wygranej przewyższą zobowiązania ?
      Warto dla władzy porzucać idee?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka