Dodaj do ulubionych

PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW

27.10.10, 17:07
Udało mi się dziś porozmawiać z burmistrzem na temat przejazdów przez tory - Centrum i Michalin. Nie chce pokręcić, bo podobnież dokładnie ma być to opisane w publikacji Dla Miasta i w ulotkach. Mają powstać bezkolizyjne przejazdy przez tory, czyli nad lub pod torami dla aut oraz windy dla pieszych - ma być tego 2-3 sztuki. Nie napiszę gdzie, bo zaskoczony byłem rozmową i jej treścią. Ronda w Centrum ma nie być, bo za niedługo około 4 lata znikną przejazdy przez tory ze względu na zwiększenie ruchu PKP - to coś ma być związane z Europejską Stolicą Kultury. Najlepsze jest to, że to PKP PONIESIE WSZYSTKIE KOSZTY.

Aha - parking po wschodniej stronie Michalina ma powstać - znowu nie chce pokręcić, ale jakoś szybko.

Pozdrawiam

wydaje mi się, że to rewelacyjne wieści, bo poniekąd zgadzają się z programem P.Rupniewskiego, więc coś musi być na rzeczy!
Obserwuj wątek
    • speedygonzalez9 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 27.10.10, 18:28
      0bywatelx napisał:

> za niedługo około 4 lata znikną przejazdy przez tory ze względu na zwiększenie ruchu PKP - > Najlepsze jest to, że to PKP PONIESIE WSZYSTKIE KOSZTY.

4 lata czyli kanedcja (?) cóż za zbieg okoliczności ale to szczegół bo tak czy inaczej 4 lata będziemy się pałować na przejeździe.
      Jeśli PKP poniesie koszty będzie rewelacja ale jak patrzę na SKM-i pamiętające kwieciste mowy towarzysza Gomułki i słyszę jak je zdza zrzera w oczach to mam wątpliwości.

Ale pamiętajcie - nadzieja umiera ostatnia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • derand Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 27.10.10, 19:50
        Nie są to zupełne nowości. W planach rozwoju kolejnictwa przewidziana jest rozbudowa linii kolejowej z Warszawy do Lublina przez m.in. Józefów i Otwock. Na ten cel zostawiona jest rezerwa terenu na dodatkowe tory. Mają nimi jeździć szybkie pociągi, więc kolizyjne z ruchem drogowym przejazdy kolejowe są całkowicie wykluczone. Pozostaje tylko kwestia kiedy kolej zamierza zrealizować ten projekt. A także kiedy znajdą się środki na ten cel. Biorąc pod uwagę dotychczasowe zmagania kolei z inwestycjami, nawet jeśli było zapewnione finansowanie - raczej nieprędko. Chyba że pojawią się wreszcie na kolei menadżerowie z prawdziwego zdarzenia.
        • zuzakm Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 27.10.10, 20:14
          cóż za subtelna kampania wyborczasmile

może i ja sobie z burmistrzem porozmawiam i podziele się z wami jakimiś nowościamismile
          narazie poczekam na ulotke ha ha bo byc może to o czym chce będzie w niej zawartesmile
        • surmia Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 27.10.10, 20:19
          cztery lata mówisz....tiaaaaaa....już to widzę. I Koleje to wybudują? Świetny dowcip na koniec dnia.
          Trzy przeprawy bezkolizyjne w samym Józku? Czy ta pierwsza to ta przy Bruknera, druga przy Wiązowskiej (istniejąca) a trzecia to ten nieszczęsny pomysł połączenia dwóch małych uliczek - Cichej i Matejki? Przecież to miało powstać zaaaaaa baaaaardzo daleeeeeeki czas. A tu 4 lata? I oczywiście nie planuje się przeprawy Polna - Skłodowskiej. Bo po co? Przecież tam po drugiej stronie, tej wschodniej i tak nic ciekawego nie ma...
          • feelek Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 28.10.10, 08:57
            surmia napisała:

> cztery lata mówisz....tiaaaaaa....już to widzę.

-----------------------------------------------------
            "-i Ona zaczyna widzieć... te wiadukty...
            widzisz to?
            -tak , teraz widzę!
            - no widzisz!"

----------------------------------
            - ciągnie PeKaP wiadukty,
            - wiadukty
            - ciągnie je-e przez tory,
            - przez tory
            - ciągnie je-e przez dukty,
            - przez dukty
            - cieszy się józefowskie fory
            - ...eeee foryyyy???
            - no forum
        • jozefow512 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 28.10.10, 23:28
          O planach rozwoju węzła warszawskiego (w tym linii otwockiej) jest tutaj:

siskom.waw.pl/kp-kolej-WWK.htm
        • wodzu77 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 29.10.10, 08:03
          Jakoś jak na szybkie zmodernizowanie linii kolejowej i dołożenie torów to chyba kłóci się to z właśnie budowanym parkingiem bo to dodatkowe miejsce jest zagospodarowywane w tej chwili smile. Więc skoro PKP miałoby takie plany to chyba nie pozwoliłoby na budowę w kolizyjnym miejscu. Kolejne pierdoły przedwyborcze ktoś wciska... No chyba że ten parking budowany jest tylko na chwilę bo...
          • marius68 PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 29.10.10, 08:25
            Miasta nadal nie stać by w najbliższej perspektywie samodzielnie wybudować wiadukt, zwłaszcza w aspekcie budowy wod-kan. Była ewentualnie szansa na wspólną inwestycję z Warszawą na granicy naszego miasta czyli na Werbeny.
            Ale sytuacja się zmieniła. Ostatni coraz częściej mówi się o budowie trzeciego toru dla tranzytu - do 160 km. Wymusi to likwidację wszystkich przejazdów, ale też na PKP przeniesie obowiązek budowy tych wiaduktów. Kiedy to powstanie? Pytaj PKP. Jedyny aspekt planowania tej inwestycji to ten że PKP usztywniło się w rozmowach w sprawie parkingu po wschodniej stronie torów. Chcą tam zachować rezerwę na 3 tor. Powiecie - w Józefowie się udało po wschodniej!! Tak ale to było jeszcze zanim plany PKP były tak zaawansowane.

Mariusz
            • merlin_88 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 30.10.10, 22:50
              to rezerwa na 3 tor jest po stronie wschodniej? (gdzieś czytałem że po zachodniej)
              przecież po wschodniej stronie jest budynek dworca Falenica, no i wiadukt nad DW721 po wschodniej ma rezerwę na drogę
      • jozefow512 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 28.10.10, 23:32
        speedygonzalez9 napisał:

> Jeśli PKP poniesie koszty będzie rewelacja ale jak patrzę na SKM-i pamiętające
        > kwieciste mowy towarzysza Gomułki

Człowieku, bredzisz. Co ma wspólnego PKP z SKM? Równie dobrze mogłeś napisać o PKP i starych Ikarusach jeżdżących w Warszawie. SKM jest własnością miasta i moim zdaniem lepiej jest pożyczać stare pociągi i nimi jeździć niż czekać na zmiłowanie i kasę na zakup nowymi.

• speedygonzalez9 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 29.10.10, 06:33
          jozefow512 napisał:

> speedygonzalez9 napisał:
          >
          > > Jeśli PKP poniesie koszty będzie rewelacja ale jak patrzę na SKM-i pamięt
          > ające
          > > kwieciste mowy towarzysza Gomułki
          >
          > Człowieku, bredzisz. Co ma wspólnego PKP z SKM? Równie dobrze mogłeś napisać o
          > PKP i starych Ikarusach jeżdżących w Warszawie. SKM jest własnością miasta i mo
          > im zdaniem lepiej jest pożyczać stare pociągi i nimi jeździć niż
          > czekać na zmiłowanie i kasę na zakup nowymi.
          >

Zanim zaczniesz obrażać zacznij myśleć człowieku to nie boli. Jeśli Tobie pasuje standard wagodnu bydlęcego urągającemu czemukolwiek to proszę bardzo - bilet i w drogę. Ja niemam zamiaru jeździć jak bydło i jeszcze za to płacić!!! W którym wieku my żyjemy? Czy nadal obiad jemy z metalowej miski? Standard naszego życia ma się poprawiać i dbałości/zapobiegliwości o to oczekuję od ludzi którzy mają kase z moich podatków a zmiłowanie jak piszesz nie ma tu nic do rzeczy. Miasto / gmina ma się unowocześniać i rozwijać a nie wrać do muzeum bo i w imię czego?
          Mierzi mnie, że robimy jakiś półśrodki/półdupki które przetrwają lata jak most Syreny.

Na Sikorskiego budują dom radosnej starości - przyda się może i dla mnie. Ale nich mi ktoś powiedz dlaczego jak wylali tam nowy asfalt to:
          - nie pomalowali pasów na jezdni,
          - jest różnica poziomów jezdni przy wjeździe na Sikorskiego z Mickiewicza - co to jest? próg zwalniający? Dlaczego tego garba nie można "obrobić" aby wjazd był łagodny?

Dlaczego fotoradar jest ustawiany tam gdzie nic się niedzieje? Brak jest zagrożenia a wypadku nie było od 100lat? Może by go tak ustawić koło przejazdu w Józku gdzie kierowcy jadą jak wariaci? Ja rozumiem kasa ale on ma przecież też dbać o nasze czyli Twoje i moje bezpieczeństwo do cholery !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• jozefow512 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 29.10.10, 22:44
            speedygonzalez9 napisał:

> Zanim zaczniesz obrażać zacznij myśleć człowieku to nie boli.

Z pomieszanych przez ciebie zagadnień wnioskuję, że szybciej piszesz niż myślisz. Rozumiem, że
            - uważasz pociągi SKM za bydlęce
            - dom spokojnej starości (czy to PKP buduje i ma coś wspólnego z przejazdami przez tory)
            - fotoradar (też pewnie chodzi o przejazdy)

EOT

• mar.ban123456 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 27.10.10, 22:09
      a jeszcze nie dawno Burmistrz mowil, ze te bezkolizyjne przeprawy to nie w najblizszych 10 latach. Jak maja to rozumiec mieszkancy, ktorzy protestowali? czy uspokajanie przez Burmistrza bylo jedna wielka sciema?
      • kaz148 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 28.10.10, 08:45
        mar.ban123456 napisał:

> a jeszcze nie dawno Burmistrz mowil, ze te bezkolizyjne przeprawy to nie w najb
        > lizszych 10 latach. Jak maja to rozumiec mieszkancy, ktorzy protestowali? czy u
        > spokajanie przez Burmistrza bylo jedna wielka sciema?

Na jednym ze spotkań Pan Burmistrz mówił, że nie widzi powodu, dla którego miała by powstać taka przeprawa przez tory. "Nagła" zmiana planów ? Widać Burmistrz nie ma interesu w tym aby jeździć na wschodnią stronę. Ciekawe czemu ?? bo tam NIC nie ma ??
        • grudziaz Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 31.10.10, 20:35
          kaz148 napisał:

> mar.ban123456 napisał:
          >
          > > a jeszcze nie dawno Burmistrz mowil, ze te bezkolizyjne przeprawy to nie
          > w najb
          > > lizszych 10 latach. Jak maja to rozumiec mieszkancy, ktorzy protestowali?
          > czy u
          > > spokajanie przez Burmistrza bylo jedna wielka sciema?
          >
          > Na jednym ze spotkań Pan Burmistrz mówił, że nie widzi powodu, dla którego miał
          > a by powstać taka przeprawa przez tory. "Nagła" zmiana planów ? Widać Burmistrz
          > nie ma interesu w tym aby jeździć na wschodnią stronę. Ciekawe czemu ?? bo tam
          > NIC nie ma ??
          Osoby które ostatnio tak aktywnie pojawiły się na forum chyba mają kłopoty z czytaniem?
          Co ma wspólnego Burmistrz Miasta Józefów z planami PLK zwanymi tutaj PKP?
          • kaz148 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 02.11.10, 08:32
            Czytam forum codziennie, fakt aktywny nie jestem, bo nie piszę tam gdzie nie interesuje mnie zagadnienie tam poruszone, albo wpisy są tak beznadziejne, że nie warto tego robić.
            A co do przejazdów przez tory to ja jakoś nie wierzę w to aby w przeciągu czterech lat coś takiego miało powstać za pieniądze PKP,PLK czy innych akurat na naszej linii, a przeprawa taka jest miastu potrzebna i co do tego nie ma żadnej wątpliwości. Szkoda tylko, że nie widzą tego władze Naszego miasta.
          • mar.ban123456 Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 02.11.10, 09:39
            od kiedy to kolej buduje wiadukty nie na swoim terenie? czy ktoś widział kiedyś kolej, która wykupuje działki pod najazdy na wiadukty? a nawet skoro buduje to kolej to czemu Pan Kruszewski wpisuje to w swój program?
            pomijam fakt, że już chyba nawet oficjalnie wiadomo, że kolej nie będzie rozbudowywać naszej nitki, bo połączenie z Lublinem ma iść przez Mińsk Mazowiecki. I tak wiem, że kiedyś były inne plany i tak wiem, że na siskom są plany z 2008, gdzie wszystko idzie przez linię otwocką. Tylko plany z 2008 są już mało aktualne.
    • jozee Re: PRZEJAZD PRZEZ TORY JÓZEFÓW 01.11.10, 09:14
      Czy nie sądzicie państwo,że osoba(y) odpowiedzialne za układ skrzyżowania przy przejeździe w Michalinie po tamtej str.torów(tej gorszej) powinny zostać pociągnięte do odpowiedzialności?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka