Dodaj do ulubionych

sp 1 czy sp 2?

07.12.10, 15:28
Witam wszystkich użytkowników forum; to mój pierwszy wpis smile
I od razu konkretne pytanie - która podstawówka jest lepsza - sp nr 1 czy sp nr 2?
Bardzo proszę o opinię rodziców. Przede mną, jako mieszkanką Józefowa od niedawna, decyzja o przeniesieniu dziecka do szkoły oraz decyzja - gdzie posłać przyszłego zerówkowicza.
Będę wdzięczna za informacje o szkołach.
bartolinka
Obserwuj wątek
    • 1nesca Re: sp 1 czy sp 2? 07.12.10, 15:40
      Wydaje mi się, że obie szkoły są dobre. Ja bym bardziej kierował się miejscem zamieszkania, konkretnie po której stronie torów mieszkasz. Bo może okazać się, że jeśli wybierzesz szkołę "po drugiej stronie torów" to problemem będzie przejechanie przez przejazd. Ewentualnie weź pod uwagę jak kursuje autobus szkolny, czy z twojego miejsca zamieszkania dowozi do danej szkoły.
      • barto-linka Re: sp 1 czy sp 2? 07.12.10, 15:53
        No, basmile mieszkam po jednej stronie torów, ale rejon mam po drugiej smile.
        Pytam nie tylko o poziom nauczania, ale o wygląd szkoły (łazienki), obiady - smaczne? panie - miłe, pomocne, mądre?, świetlica (przechowalnia czy miejsce "kreatywne"). Szkoły mogę sobie obejrzeć, a nawet już widziałam, różnice kolosalne (łazienki właśnie).
        Już wiem, że obie pracują na zmiany, że są przepełnione.
        Ale co jest takiego w nich, że warto właśnie tam posłać dziecko, mimo pewnych minusów?.

dziękuję za info,
        b.
        • muffinek2 Re: sp 1 czy sp 2? 08.12.10, 19:33
          trudno jednoznacznie cos doradzic bo mamy rozne oczekiwania, wymagania, jednym to przeszkadza, innym tamto, dla jednych to jest wazniejsze, dla innych tamto

mi w SP2 przeszkadza to, ze w pierwszych klasach (na tym etapie jest moje dziecko, nie wiem jak jest pozniej, ale pewnie to samo) topnieje lista zajec dodatkowych organizowanych przez szkole, np. byl bezplatny francuski, juz nie ma, byla muzyka w ramach lekcji, juz nie ma
          wiem, ze wiele zalezy od kasy, ale tez mysle, ze mozna miec rozne priorytety, obecna dyrekcja sp2 ma chyba inne niz poprzednia. Za to pojawily sie rozne zajecia platne, ok moze tego ludzie potrzebuja bardziej, nie wiem czy to przypadek czy odpowiedz na potrzeby

co do swietlicy w sp2 to mam wrazenie ze panie ja prowadzace mocno sie staraja, ale latwo nie maja wiec byc moze ktos ocenia ja slabo, ja nie

z obiadow moj syn jest zadowolony, ale to wylacznie kwestia gustu

natomiast nie wiem jak wygladaja te sprawy w sp1
          • barto-linka Re: sp 1 czy sp 2? 09.12.10, 10:52
            dziękuję za konkretne odpowiedzi. Umiem korzystać z wyszukiwarki wink, ale szukam informacji bardziej aktualne, niż te z przed 4 lat.
            Mieszkamy w okolicy ul. Wyszyńskiego,/Nadwiślańska, więc sp 2 jest "po naszej stronie" torów. Za to sp1 to nasz rejon. Do sp2 dalej, ale do sp1 przez tory. Nie bardzo sobie wyobrażam, że dzieciak (obecnie trzecioklasista) sam przez nie przechodzi (a może ja przesadzam?). Ilośc dzieci w szkole, w klasach, ofertę dodatkową, mogę sobie sprawdzić bezpośrednio w szkole. Bardziej zależało mi na informacjach, jaka jest opieka, czy panie życzliwe i jak się tam czują dzieci, jak oceniacie poziom nauki i współpracę z nauczycielami.
            Dziękuję za wszystkie informacjesmile
            b.
            • em-kwadrat Re: sp 1 czy sp 2? 09.12.10, 11:57
              Ja jestem zadowolona ze SP 2 - w moim przypadku kompetentna wychowawczyni, rzeczowa dyrekcja. Wprawdzie w szkole jest zbyt dużo dzieci w stosunku do możliwości lokalowych (tu ukłon w stronę nowej Rady), ale to nie jest najważniejszesmile.
    • cinqueterre Re: sp 1 czy sp 2? 07.12.10, 16:16
      Ten watek jest przerabiany co roku. Dlatego warto uzywac okienka szukaj...
      Ale ulatwie zadanie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,19980,96416551,96416551,sp_1_a_sp2.html
      moze i sa starsze posty, kto wie.
    • lamina1 Re: sp 1 czy sp 2? 07.12.10, 20:40
      Jeżeli mieszkasz w Michalinie po wschodniej stronie weź bardzo poważnie pod uwagę szkołę w Falenicy (124). Żadna z józefowskich nie dorasta do jej poziomu. Szkoła jest mała, kameralna, zadbana, a ponadto bardzo przyjazna dzieciom i rodzicom. Dziecko nie jest tam anonimowe, tak samo rodzic. Jest to również najbliższa szkoła dla dzieci z tej części miasta.
    • monia420 Re: sp 1 czy sp 2? 14.12.10, 19:01
      Szkoły przepełnione obydwiesad

wczesnoszkolne nauczanie na dwie zmianysad SP2

Na zajęcia dodatkowe (karate) jeździmy do Sp1, bo to w SP2 synowi nie pasowało - to raczej kwestia osobniczatongue_out

Zajęć dodatkowych jakoś brak na tym etapie, ale w w jedynce chyba nie lepiej

Na Panią trafiliśmy wyjątkową, więc się cieszymy. Świetlica w porządku.
      • paonka Re: sp 1 czy sp 2? 05.01.11, 23:56
        zaobserwować różnicę poziomów nauki można w gimnazjum tam widać że jednak sp1 posiada wyższy poziom nauczania
        widzę również że więcej dzieje się wokół tej szkoły, obiady pierwsza klasa, nauczyciele jak wszędzie są lepsi i gorsi w zależności od oczekiwań
        Może dziecko powinno zajrzeć i powiedzieć w którym miejscu woli spędzać czas? Bo przecież to ono jest najważniejsze jak ma się dobrze uczyć to nawet w najbrzydszym budynku będzie rozwijać swoje pasje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka