Dodaj do ulubionych

MIKKE NA MONCIAKU

15.07.11, 21:10
Jest w Polsce miejsce gdzie ilość świrów na metr kwadratowy ma wartość ponad przeciętną.
W tym roku na Monciaku spotkałem dwóch józefowian.Pierwszy to koleś o ksywce Kachor.
Sprzedawał hel do gadania po trzy złote,a z tłumu wyróżniał się brakiem uzębienia.
Drugi to tytułowy pan w białym garniturze,który krytykował Unię,oświatę,służbę zdrowia,
narzekał na ilość ministrów i w ogóle to miał gotowy przepis na zrównanie ekonomiczne
Polski ze Szwajcarią.
Podobna zaczął przed południem a skończył o dziewiętnastej.Po ulicznym występie można
było kupić książkę i broszurę informacyjną dostać bez płacenia.
Bełkot o kapitaliźmie w Chinach miał miejsce przed Centrum Haffnera,rzut beretem od Sheratona,w którym to po objęciu przez nas obligatoryjnej półrocznej prezydencji spotykają
się dzień w dzień ważni dyplomaci.
No to teraz będziecie Państwo wiedzieć z czego żyje ten słynny józefowianin,właściciel
przedwojennego drewniaka i zwolennik zmiany burmistrza.
Nowa Prawica kona ekskluzywnie.
Obserwuj wątek
    • najnormalniejszy Re: MIKKE NA MONCIAKU 15.07.11, 21:26
      Jozee przyznaj się lepiej, że sam na Monciaku grałeś w trzy kubki i handlowałeś walutą!
    • obywatel25 Re: MIKKE NA MONCIAKU 15.07.11, 21:56
      Joozee i insi józefowianie, w tej materii jestem niedouczonysmile.Proszę mi powiedzieć co to jest
      Centrum Haffnera, ponieważ Monciak zdeptałem przez 2,5 roku, a co najważniejsze Haffnera znałem osobiście, tylko nie wiem czy tego o którym wspominasz.Nawet zdarzyło mi się z nim być w Murmańsku, Rydze, Leningradzie i nie tylko, ale to inna bajka.To były piękne dni....Na wysokości hotelu dane mi było łapać o mało co grunt pod nogami i tam zrozumiałem że fala od brzegu szybko wynosi na pełne morze, ale to już było.Proszę o j/w info.
      pozdrawiam
    • alcobar Jozue, przestań pitolić i wciskać ludziom ciemnotę 16.07.11, 09:29
      Gdyby nie tacy eurosceptycy jak ten Mikke dawno bylibyśmy po pas w tym Związku Republik Europejskich. Jeszcze troszkę i sam się przekonasz ile będzie Ciebie kosztowało utrzymanie tego co i tak upadnie za kilka lat. Było coś takiego jak RWPG i upadło i był Komitet Centralny i upadł i była gospodarka centralna i też upadła....
      • jozefow512 Re: Jozue, przestań pitolić i wciskać ludziom cie 18.07.11, 22:42
        alcobar napisał:

> Gdyby nie tacy eurosceptycy jak ten Mikke dawno bylibyśmy po pas

Naiwniak jesteś. Akurat Mikke to głównie zajmuje się sprzedażą książek, agitowaniem w wyborach za PiS (w ostatnich wyborach lokalnych) oraz krytykowaniem naukowców, szczepień etc. Nie miał żadnego wpływu na naszą pozycję w Unii ani na to, co się wydarzyło. Owszem - jego megalomania każe mu twierdzić coś innego. Ale skoro jesteś na tyle naiwny, że dajesz się na to nabrać, to pozostaje mi tylko cię pożałować.
        • alcobar Nie musisz mnie żałować, takie widzisz świata koło 18.07.11, 23:30
          ... nie napisałem, że dzięki Korwinowi tylko "gdyby nie tacy eurosceptycy" co jest bardzo proste do zrozumienia , że było bardzo wielu (miliony eurosceptyków dzięki czemu udaje się powstrzymywać takie unijne głupoty jak to że ślimak jest rybą a marchewka owocem). Następnym razem będę pisał pismem obrazkowym żebyś prawidłowo zrozumiał.
          • jozefow512 Re: Nie musisz mnie żałować, takie widzisz świata 19.07.11, 21:41
            alcobar napisał:

> ... nie napisałem, że dzięki Korwinowi tylko "gdyby nie tacy eurosceptycy"

Trafiłeś w sedno. Tacy eurosceptycy jak Korwin niewiele zrobili - poza sprowadzaniem antyunijnych argumentów do absurdu - ośmieszając je tym samym.

• alcobar PS dla mnie każdy kto był 18.07.11, 23:39
          przeciwko zastąpieniu złotówki na EUR wart jest pochwały. Oczywiście jeszcze 3 lata temu "autorytety" wyśmiewały sceptyków i obrzucały epitetami - zaprzańcy, ciemnota, głupota etc
          a dzisiaj mówią, że ratuje nas złotówka. Jakoś nie przechodzi im przez gardło powiedzieć dwa proste słowa - mieliście rację.
          • feelek Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 18:25
            a jakich słów używa p. JKM wobec innych:
            "bandyci? złodzieje? mordercy?"
            jemu wolno, to tylko ostre słowa w dyskusji?
            -----------------------------------
            "zgodnie z zasadami demokracji moglibyśmy panią redaktor w tym studiu zgwałcić, uprzednio ten wniosek przegłosowując"
            JKM w Trójce, parę tygodni temu
            p. JKM (To tylko moja opinia) wyczerpuje w pełni listę błaznów w polityce: oczytany owszem ale za nic nie odpowiada i robi wszystko (m.in. takimi wypowiedziami) aby go nigdy i nigdzie nie wybrano: mając tak szerokie rzesze zwolenników nie został nawet, swego czasu, radnym wojewódzkim. Kompromitował się wypowiedziami o slamsowisku - blokowisku w J., na które panaceum byłyby domki jego pomysłu za cenę wziętą z sufitu.
            PS. a projekt Euro jest OK, choć to może niepopularne obecnie tak twierdzić, wymaga tylko paru korekt.
            • grzeg_sz_1 Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 18:59
              feelek napisał:

> PS. a projekt Euro jest OK, choć to może niepopularne obecnie tak twierdzić, wymaga tylko paru korekt.

to niemalże jak z komunizmem, projekt OK, tylko wymagał kilku korekt.
              kilku milionów korekt które są pogrzebane na Wyspach Sołowieckich, Kołymie czy innych Laogai`ach
              • feelek Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 19:20
                to b. oryginalne porównanie
                dołóż jeszcze parę nazwisk:
                Schumann
                Adenauer
                Jan Paweł II
                że wymienię tylko paru komunistów z Twej listy
                • feelek Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 19:21
                  ...ale przecież chodziło o JKM w wątku....
                  cóż schodzimy na podobne tory
                • grzeg_sz_1 Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 20:04
                  feelek napisał:

> to b. oryginalne porównanie
                  > dołóż jeszcze parę nazwisk:
                  > Schumann
                  > Adenauer
                  > Jan Paweł II
                  > że wymienię tylko paru komunistów z Twej listy

hmm..., w/w wymienieni byli za euro-kołchozem??
                  bo to co mamy obecnie ze wspólną Europą, wolnym rynkiem ma tyle wspólnego co krzesło z krzesłem elektryczny.
                  Na obydwu można posiedzieć, ale na jednym tylko raz, teoretycznie
                  • feelek Re: PS dla mnie każdy kto był 19.07.11, 21:02
                    najkrócej:
                    z kołchozem nie ma wspólnego UE w nast. dziedzinach:
                    1. wolny przepływ towarów, usług, pracy (już chyba wszędzie)
                    2. wolność podróżowania (zachęcam do porównania kolejek pod amb. RFN z 1989 do spaceru po b. granicy w Świnoujściu w 2011)
                    3. poziomem życia
                    b. przepraszam za te argumenty wszystkich poza Grzeg_sz_1'em
                    PS. a taki JPII to może nie przewidział w jakim kierunku może ewoluować UE? I mimo tego był za? A może był za bo mu się te wizje podobały ?
                    Jednak?
                    • alcobar Ludziki, które łykają wszystko jak pelikany 19.07.11, 21:23
                      no faktycznie, trzeba Unii żeby podróżować. Powiedz to Norwegom albo Szwajcarom. Unia jest dla Niemców i Francuzów tylko w jednym celu zniszczenie zagrożenia konkurencyjności gospodarek państw rozwijających się (wszystkie demoludy). Rusz makówką i wyobraź sobie jak zostałeś zrobiony na wazelinę i pic że jesteś Wielkim Europejczykiem bo teraz każdy może podróżować bez paszportu i kupować mieszkania gdzie chce. Ciekawe dlaczego nie lecisz w podskokach i nie kupujesz chaty w Paryżu. Właśna waluta i wschodzący rynek to to co by wykończyło stare gospodarki tak jak Chiny wykończyły USA i Europę. Teraz zabiera się za dobijanie Europy i USA Meksyk, Brazylia i Indie. Wprowadź im Unijne normy i Euro to zobaczysz gdzie wylądują. Trochę trzeba ruszać makówką a nie łykać szprotki jak pelikan
                    • grzeg_sz_1 hmm......... 19.07.11, 21:34
                      Przykład takich krajów jak Grecja, Hiszpania,Włochy, Irlandia, Portugalia, pokazuje wspaniałe osiągnięcia eurokołchozu. Budowanie nord-streamu pokazuje wspólną, europejską solidarność.
                      Dopłaty dla rolników, limity produkcji rolnej pokazują zamiłowanie eurokołchozu dla wolnego handlu.

Kiedyś byli ludzie którzy wierzyli we wszystko co objawiła Trybuna Ludu, teraz wierzą w inne media. Nie będę wymieniał, bo w ramach wolności słowa i wypowiedzi spotkam się z nimi w sądziesmile
                      • feelek nowa definicja kołchozu: 20.07.11, 02:08
                        Hiszpania> 10 000km autostrad/ekspresówek za dotacje UE
                        Irlandia PKB pc większy od GB (po raz pierwszy w historii, to tak jakby Polska zaczęła mieć PKB większy od...Niemiec)
                        Portugalia - jak Hiszpania
                        Włochy jeden z 6 najbogatszych krajów Świata
                        "Dopłaty dla rolników, limity produkcji rolnej"...
                        ...mają i takie wolnorynkowe gospodarki jak USA i Japonia (która zbiera chyba najdroższy ryż na Świecie
                        • grzeg_sz_1 Re: nowa definicja kołchozu: 20.07.11, 07:04
                          jeszcze trochę a po tych autostradach wybudowanych w Hiszpanii będą przemieszczać się tabuny bezrobotnych; jak po route 66 w USA podczas Wielkiego Kryzysu.

Domyślam się że obecny kryzys w eurokołchodzie to takie przejściowe trudności, jak w Polsce w 1956, 1968,1970,1976 oraz w latach 80-tych.
                          System wspaniały, tylko ludzie ku..wy; żeby sparafrazować pewnego Polaka
                          • feelek Re: nowa definicja kołchozu: 20.07.11, 20:47
                            grzeg_sz_1 napisał:
                            "...jeszcze trochę a po tych autostradach wybudowanych w Hiszpanii będą przemieszczać się tabuny bezrobotnych..."
                            Feelek odp.:
                            jednak lepiej takie autostrady mieć niż ich nie mieć...
                            • alcobar Wolę mieć 20.07.11, 20:51
                              drogi zwykłe i dobrobyt z, którego powstaną drogi niż drogi po których będzie spacerować zubożała, polska klasa średnia. Widziałeś zdjęcia z Korei Północnej? Tez maja drogi czteropasmowe ale po cholerę im jak wcinają z głodu korę
                      • feelek Re: hmm......... 20.07.11, 02:19
                        Grzeg_sz_1:
                        Budowanie nord-streamu pokazuje wspólną, europejską solidarność.
                        tu pełna zgoda i mój zawód
                        dorzucę :
                        brak skutecznej interwencji wobec szykan wobec Polaków na Litwie.
                        jak widzi Grzeg_sz_1 ortodoksem nie jestem
                        (no ale przy blokadzie handlu mięsem z Rosją to UE była solidarna z nami i skuteczna)
                        • grzeg_sz_1 Re: hmm......... 20.07.11, 07:05
                          Widzisz drogi feelku, wspólna Europa kończy się tam gdzie zaczynają się interesy Francji, Niemiec i innych dużych państw.

A my Polacy uwielbiamy całować innych w pewną cześć ciała
                          • alcobar Tu się nie zgodzę, to nie my Polacy tylko 20.07.11, 15:16
                            politycznie karierowicze. Naszą winą jest to, że ulegamy propagandzie i wybieramy tych co niby nowocześni. Tłumacze trochę głupotę narodu tym , że w kółko powtarzana propaganda w mediach działa jak reklama a jak wiadomo koncerny nie wywalają miliardów dolarów na reklamę np w polskiej TV gdyby nie odnosiła ona skutku. Powtarzanie w kółko, że ten proszek jest najlepszy po 100 razie zaczyna skutkować. Tak samo z politykami, którzy trzęsą mediami.
                      • alcobar Miło przeczytać, że są ludzie korzystający z 20.07.11, 15:12
                        wolności umysłu. Zgadzam się z Tobą w 100%. Należy pamiętać, że statystycznie społeczeństwo jest gamoniowate - kupuje propagandę zawsze , w każdych czasach vide lud niemiecki, który łykał jak pelikan wszystko co głosił Hitler. Powiedz dzisiaj Niemcom, że 80% popierało faszyzm w czystym wydaniu to zostaniesz zlinczowany politycznie. To nie oni to jacyś nieokreśleni Niemcy zresztą nie bądźmy zaściankowi patrzmy w świetlaną przyszłość narodów europejskich...
                        Dyskusja o Unii Europejskiej jest tak samo durna jak dyskusja czy socjalizm jest zły. Socjalizm nie jest zły tylko jest UTOPIJNY tak jak to, że Unia Europejska ma świetlaną przyszłość. To piękna idea ale utopijna. Proste jak barszcz. Co rok wymiera (zmniejsza się populacja) 200 tysięcy Niemców w to miejsce przybywa 100 tysięcy imigrantów głownie z Azji i to tej islamskiej. Tak wiec tkanka niemiecka ginie i jest zastępowana narodami, którym obca jest dyscyplina, odpowiedzialność zbiorowa etc. Za 20 - 30 lat z Niemieckiej dokładności i dyscypliny zostanie tylko marka Mercedes w chińskich rękach. W Finlandii za 4 lata 3 osoby będą pracowały na 1 emeryta - to najgorszy wynik w Europie. Finowie muszą żeby nie upaść zaimportować 600 tysięcy imigrantów. Co to znaczy dla narodu fińskiego, który w całości liczy 5 mln 300 tys. ? Już teraz stojąc na peronie helsińskiego metra 3 osoby na 10 mają wschodnie rysy. Coś takiego jak niezamykanie domów czy samochodów co było kiedyś skandynawską tradycją poszło dawno w niepamięć. Złodziejstwo i rozboje szerzą się na potęgę. Jak zrobić Unię Greka z Finem, Polakiem i Niemcem? To jest fikcja i utopia jak dobre małżeństwa Polek z muzułmanami w Egipcie, Syrii czy innych islamskich krajach. Zwyczajnie takie krzyżówki się nie udają. Oczywiście unijni biurokraci nie przyznają się do tego że Unia to Utopia ponieważ Unia to ich karma - europensje i ich wieczne stołki.
              • alcobar Kapitalne ;) samo sedno 19.07.11, 21:15
                "paru korekt" hehe
                EURO to wieża Babel i nigdy się nie uda tak jak się nie uda ślub ortodoksyjnego Żyda z Islamską Bojowniczką Dżihadu
    • kowalik26 Re: MIKKE NA MONCIAKU 16.07.11, 23:22
      Jesteś jozee żenujący i ciągle nie panujesz nad capslockiem - zbyt skomplikowane dla twojej inteligencji?
    • cezarma Re: MIKKE NA MONCIAKU 19.07.11, 22:59
      Koleżanko Jozefow512 i Kolego Feelek
      Korwin-Mikke którego tak szanujecie swoimi wypowiedziami miał rację!
      6 lat mówił o niewydolnej gospodarce UE o tym trupie ekonomicznym i jego PKB, sięgnijcie w necie w archiwaliach.
      Korwin przypominam Wam ze był posłem i uchwała lustracyjna to jego dzieło chciał zrobić porządek z TW w polityce.
      Kolego Feelek JPII to do tego syfu nie mieszaj.
      Natomiast mogę dorzucić Ci Hitlera którego priorytetem była wspólna waluta, udało się...
      nie na długo! Tak ZSRR miało gospodarkę planistyczną tak I UE, wydoimy jeszcze parę złotych dla Józefowa i tyle manna sie kończy, długi czas zacząć spłacać!!!
      Zobacz kolego ile narodowy kosztuje 2 mld a miał 300 mln zobacz co Krowin mówił o tym 3 lata temu, będzie mega przekręt i miał rację!!! Najdroższy stadion na świecie, bez gruntu!!!
      Ale ty oczywiście powiesz Ok stadion musi być , wybuduj również w Józefowie i utrzymuj go good luck, ale możesz Po i Kruszewski dadzą na to hajs.
      A wypowiedzi Korwin ma czasami za ostre ale to inna para kaloszy
      • zuzakm Re: MIKKE NA MONCIAKU 19.07.11, 23:23
        to faktycznie ilość tych świrów na m2 była wielka skoro i Ty jozee tam byłeśsmile
      • feelek Re: MIKKE NA MONCIAKU 20.07.11, 01:55
        nudno byłoby to wszystko komentować: Cezarmy , Alcobara, Grzeg_sz_1'a
        nudno dla postronnych
        a i net mi siada ciągle (ech ten eurokołchoz pewnie zawinił smile, ech...gdyby Grzeg_sz_1 wiedział choć trochę co to kołchoz... ale nie można wymagać za dużo)
        ...
        może tylko ten fragmencik:
        "wydoimy jeszcze parę złotych dla Józefowa i tyle manna sie kończy, długi czas zacząć spłacać!!!"
        1. nie wydoimy tylko dostaniemy w formie bezzwrotnej pomocy
        2. długi i dotacje UE to 2 różne rzeczy, dotacji się nie spłaca,
        3. dotacje UE dla Polski jeszcze długo się nie skończą (tak gdzieś ok. 2025 - 2030). No ale aby to wiedzieć potrzeba: wiedzy (dotacje UE się kończą gdy dany region osiągnie 75% PKB pc średniej dla UE, potem jest jeszcze kilkuletnie wygaszanie pomocy).

można jak Pan/Pani Cezarma ja wolę jak dotąd - pozytywnie.
        Szkoda takich Was?
        Ależ nieee, Wam przecież dobrze z taką bidną , niedoinwestowaną Polską - wieczną ofiarą i męczennikiem. Wam nie w smak ta cała unijna pomoc i modernizacja RP
        No to zostańmy Wy tam a my tu i zbudujmy sami sobie jeszcze te brakujące 5000 km autostrad i ekspresówek (do tych 1400 km, kt. skończą się budować w 2012 - w 85 % za dotacje UE)

bo przecież one - te 1400 km tych autostrad/ekspresówek się w RP za te unijne dotacje chyba buduje?
        czy też nieprawda, którą JKM: 5,6,7 , 100*) lat temu przewidział?
        btw.: co JKM realnie w polityce osiągnął, zbudował
        - jakiś projekt: osiedle, autostradę, ulicę , ścieżkę rowerową
        mi o wiele bliżsi są Kruszewscy z ich realnymi, mierzalnymi osiągnięciami niż Korwinowie (sic!) z ich barwnymi porównaniami /ripostami / puentami po których jednak jeździć samochodem się nie da!!!
        -----------
        *)niepotrzebne skreslić
        pzdr.
        f.
        • jozefow512 Mikke w brydża grał - tu ma realne osiągnięcia 20.07.11, 07:43
          > btw.: co JKM realnie w polityce osiągnął, zbudował
          > - jakiś projekt: osiedle, autostradę, ulicę , ścieżkę rowerową

W polityce Korwin zrobił lustrację. smile Mało kto pamięta ale to on był początkiem.

Za to w brydża grał i fajne książki o brydżu pisał. Dzisiaj trąci to myszką ale swego czasu było to coś.
        • alcobar Czytam tego feeelka i się zatsanawiam 20.07.11, 15:27
          czy on faktycznie wierzy w to co pisze czy zwyczajnie tak musi bo sam jest w jakim stopniu umoczony w te machinę unijną - jakaś posada do liczenia "ślimaków, które według unii są rybami.
          "1. nie wydoimy tylko dostaniemy w formie bezzwrotnej pomocy "

feelek, nie osłabiaj mnie proszę.
          Unia to biznes a każdy biznes od początku świata oparty jest na odwiecznym celu, którym jest ZYSK.
          Skoro jest Unia i przyjmuje do swojej spółki państwa (wspólników) którzy są dziadami to uważasz, że robi to bezinteresownie? Chciałbym zobaczyć Ciebie mającego jakiś swój nawet mały biznes jak zapraszasz do spółki gościa co nie ma kasy i pomysłu. Ciekawe po cholerę Ci taki wspólnik no chyba że gość ma fajne działki i twoja firma, której będziesz większościowym udziałowcem przejmie jego działki. Unia to nowoczesny twór, który miał zamienić karabiny i bagnety na broń gospodarczą. Jak pokazują obecne czasu udawało się to dobrze co będzie dalej zobaczymy. Cel był taki, że za 20 lat bogate Państwa zachodu i ich korporacje staną się właścicielami większości majątku wchłanianych nowych członków Unii. Niestety projekt się rypnął i jak powiedział Siara "no i poszło w p....u". Szanse maleją
          • feelek Re: Czytam tego feeelka i się zatsanawiam 20.07.11, 19:05
            b. przepraszam ale w sprawie różnicy pomiędzy zaciągnięciem kredytu a dotacją unijną podałem jedynie

fakty:
            dotacji się nie spłaca/ nie są wymagalnym zobowiązaniem
            etc. etc.

wszystko reszta, cały Twój wywód o politycznych uzależnieniach, zobowiązaniach, utracie majątku narodowego itd. to jedynie Twoje obawy, których nie podzielam/nie obawiam się tego/wychodzę takim i podobnym zagrożeniom z całą resztą rodaków naprzeciw.

Pls. nie mąćcie ludziom w głowach bo się boją , że coś będziemy musieli w związku z pomocą UE później spłacać bo tak zwyczajnie nie jest
        • alcobar Feeeleek nie widzisz albo nie chcesz 20.07.11, 15:46
          każde gospodarki, które nie jest krępowane ograniczeniami, koncesjami i biurokracją szczególnie w państwach rozwijających się mają taki potencjał, że drżą przed nimi USA, Niemcy, Francja i Japonia. Raczej nie znasz się na czystej i zdrowej ekonomii (twoje wywody skażone są propaganda polityczną). Gospodarka Indii, Tajlandii, Wietnamu, Brazylii a teraz mówi się Meksyku jako drugich Chinach mają taki potencjał że wystrzelą w kosmos całe to bogate towarzystwo. Zastanów się. Po cholerę Niemcom przez granice bardzo duże, drapieżne i głodne sukcesu gospodarczego, nieskrępowane biurokracją i walutą państwo. Państwo w,. którym obywatele pracują wytrwale i za konkurencyjne stawki, towary rolne i przemysłowe zaczynają zalewać Niemcy bo ceny konkurencyjne.. po cholerę Niemcom taki sąsiad. Jak takiego sąsiada unieszkodliwić zanim zacznie zagrażać niemieckiej gospodarce. Wystarczy wcisnąć na początek prawa unijne, które skutecznie zlikwidują konkurencyjność potem dobić limitami. Potem zrobić tak żeby hamować rozwój przez wysokie ceny ale jak to zrobić - przejąc rynki handlu i energii. To bardzo proste. Rozwijamy się owszem ale nie w tempie 10% rocznie jak moglibyśmy gdybyśmy byli poza unią.
          Wiem, że Ciebie nie przekonam bo jesteś na to "zaszczepiony" ale w trudnej sytuacji nawet Niemcom puszczają nerwy i wyrywa to czego nie powinni mówić głośno:
          "Szczególnie teraz potrzebujemy euro!" - deklaruje w wywiadzie dla "Bilda" szef rady nadzorczej koncernu ThyssenKrupp Gerhard Cromme. Na łamach największej niemieckiej (i europejskiej) gazety wzywa on rodaków do powściągnięcia emocji i przytacza chłodne fakty: dzięki unii walutowej powstało w eurolandzie 9 mln nowych miejsc pracy, największe korzyści odniosły niemieckie firmy, a rozpad strefy zagroziłby niemieckiemu eksportowi."
          • feelek widzę i współczuję 20.07.11, 18:23
            ale, ale ten watek jest poświęcony naszemu sąsiadowi JKM, więc sorki dla innych czytelników

co do wątku na który zboczyliśmy- projektu pn. Unia Europejska:

1.w istocie wydaje mi się on czymś fascynujacym bo oprócz ekonomiii jest środkiem na zakończenie odwiecznych konfliktów politycznych poczynając od niemiecko - francuskiego (zakończony) poprzez np. polsko - niemiecki, czesko - polski, węgiersko - słowacki (3 poprzednie: w trakcie wygaszania) a na serbsko - kosowskim (wcześniej czy później się zakończy, też dzięki projektowi UE) kończąc ( nie wiem nie liczyłem wszystkich ale będzie ich zapewne kilkaset). Tego nie można bagatelizować: ostatnio w Skanii (południe Szwecji) opowiadano nam o niechęci Szwedów i Duńczyków datowanej na 300 lat wstecz

2. co do ekonomii i projektu Euro: dzięki Alcobarze za przytoczenie argumentu, ze w eurolandzie przybyło 9 mln miejsc pracy. Specjaliści podają jako główną przyczynę efekt synergii - tzn. niemierzalne powody dla których wspólna waluta daje więcej niż zwykłe sumowanie gospodarek które tworzą euroland (najprościej się to tłumaczy tak: 2+2= ...5). Mi takie argumenty nie są potrzebne, mi wystarczy pojechać do Skandynawii, gdzie nie ma euro a gdzie ceny są 2-3 razy wyższe niż w Niemczech.

3. co do perspektyw UE.
            Otóż cytując Marka Twaina ( i parafrazując): pogłoski o jej śmierci (:UE) są cokolwiek przesadzone. Ja w odróżnieniu od Alcobara, Grzeg_sz_1'a obserwuję ten projekt od...1983 - porównywaliśmy wtedy w referatach projekty EWG i RWPG, na zajęciach z ekonomii i porównanie było druzgocące dla RWPG (wishfull thinking) i ...rewelacyjne dla EWG. Powód?. Projekt UE/EWG czy jak tam to nie żaden eurokołchoz a konsekwentnie od 50 lat tworzony organizm polityxczno - ekonomiczno - społeczny.Tak banalne dla Was podróżowanie, gdy kto opowiadał, ze między Holandią i Belgią nie zwalnia się nawet samochodu, uważaliśmy za herezję - stojąc w kilkutygodniowej kolejce po wizę do Austrii czy Niemiec. Wtedy nikt w Polszcze ani nie marzył o byciu w EWG (tak się to wtedy nazywało). EWG jawił się nam nie jako żaden tam socjalistyczny twór - (wtedy nikt takich głupot, jak Wy treraz, w obawie przed ośmieszeniem się nie opowiadał) bo tworzyli go tak znani konserwatyści/liberałowie/chadecy jak: Churchill, Adenauer, Renaud, De Gasperi, Schumann. Rola Polaków była też niebagatelna: oprócz Hieronima Retingera (bliski współpracownik gen. Sikorskiego) niemały był wkład Karola Wojtyły i innych ważnych osobistości kościoła katolickiego (osobna sprawa dlaczego KK tak popiera idee integracji). Projekt UE jesli go prześledzicie uczciwie 50 lat krok po kroku charakteryzował się i charakteryzuje tym, że wszystko, co sobie w UE założą, wcześniej czy później jednak wychodzi. I tak z 6 krajów - zalożycieli skutecznie dołączyli kolejne aż do stanu dzisiejszego. Kraje zapóźnione dostały ogromną pomoc na wyrównanie poziomów rozwoju. Z opóźnieniem ale jednak doprowadzili do wspólnej waluty. Znieśli kolejno wszystkie bariery wewnętrzne. etc. etc.
            na koniec: można tego nie widzieć, można temu nie kibicować
            można
            ja współczuję bo to nie żadne utopie, eurokołchozy, związki socjalistycznych republik europejskich a bardzo realny, mądry projekt, który
            WYCHODZI
            i to by było na tyle
            • alcobar ok, niech Ci będzie.. sa przecież naukowcy 20.07.11, 20:00
              którzy robią krzyżówki międzygatunkowe a nawet doprowadzają do tego że na grzbiecie myszy wyrasta ludzkie ucho. Unia też jest taka, na siłę krzyżowanie Greków z Estończykami Włochów ze Szwedami etc. Mnie to śmieszy ponieważ idea jest fajna ale nadal twierdzę, że w krótkim terminie utopijna zaś długiego terminie najzwyczajniej nie wytrzyma bo świat na to nie pozwoli, nowe wyzwania.
              Można udawać, że się nie widzi popełnionych , fałszywych założeń. To jednak jak kierowca widzący ścianę i nie zdejmujący nogi z gazu. Jak mu powiesz, że to jednak zła droga będzie Cię przekonywał że jest piękna i fajna. Jak doprowadzi do rozbicia się na ścianie to już nikt wtedy się nie uratuje ani on ani pasażer.
              Ja będę uparcie cytował wczorajszych entuzjastów eurozony - Niemeców:
              "Unia walutowa staje się największym zagrożeniem dla przyszłości Europy. Euro połączyło gospodarki, które do siebie nie pasują. Jednak politycy chcą nadal realizować programy ratunkowe, a to fałszywa droga" - piszą autorzy "Spiegla". Ich zdaniem, dotychczasowe podejście do obecnego kryzysu jest błędne, ponieważ prowadzi do dezintegracji Europy. Narody, którym narzucane są kolejne programy oszczędnościowe buntują się, podobnie jak podatnicy w bogatszych krajach, którzy muszą przeznaczać coraz większe kwoty na różnego rodzaju poręczenia i kredyty. Przyczyną aktualnej sytuacji jest w ocenie "Spiegla" grzech pierworodny, jaki popełnili Helmut Kohl, François Mitterand i Jacques Delors tworząc wspólny europejski pieniądz. Wówczas, pod koniec lat 80. w imię realizacji projektu politycznego zignorowali ekonomiczne przesłanki, za co teraz płacą społeczeństwa, które m.in. nie mogą poprzez dewaluację odbudować konkurencyjności swoich gospodarek.

Dobrze założyłem w poprzednim moim poście że musisz mieć coś wspólnego z biurokracją unijną bo inaczej nie mogłem wytłumaczyć twojego myślenia.
              Nie przekonasz mnie. Już byli tacy co na siłę robili takie cuda o których mówisz.

Stalin jako cudotwórca chciał korygować błędy natury. Żeby nawodnić pustynie Uzbekistanu i uprawiać tam bawełnę, odwrócił bieg Amu-darii i Syr-darii. Morze Aralskie z tego powodu prawie wyschło, porty i kutry rybackie stoją na piasku 100 km od brzegu. Przemyśliwa się teraz w Uzbekistanie, żeby dolać wody do Morza, to znaczy kosztem 50 mld dol. odwrócić na 30 lat bieg Wołgi, Obu i Irtysza z niewiadomym skutkiem dla ich opuszczonych na ten czas koryt.

• feelek Re: ok, niech Ci będzie.. sa przecież naukowcy 20.07.11, 23:20
                Alcobar:
                "Dobrze założyłem w poprzednim moim poście że musisz mieć coś wspólnego z biurokracją unijną bo inaczej nie mogłem wytłumaczyć twojego myślenia. Nie przekonasz mnie. Już byli tacy co na siłę robili takie cuda o których mówi.."
                Feelek odp.:
                oczywiście, że dobrze założyłeś: jako polski patriota nie mógłbym nie poprzeć projektu UE.
                Ukończyłem podyplomowe studia na SGH związane z funduszami unijnymi.
                Zawodowo nie mam z biurokracją unijną nic wspólnego.
            • alcobar I jeszcze jedno, nie wiem gdzie ty zyjesz 20.07.11, 20:07
              Piszesz o Skandynawii, że tam nie ma Euro i jest drożyzna. W Finlandii jest Euro i tak się składa że mam rodzinę w Finlandii i niestety ubolewają że dotknęła ich taka tragedia jak Euro bo zrobiło się piekielnie drogo, jest bezrobocie nieznane w Szwecji i Norwegii a w najbliższych latach jak wieszczą analitycy Finlandię czeka los Portugalii. Mieli swoja markę fińską teraz maja euro i płaczą. Gdy mieli markę ich kraj należał do najbogatszych w Europie teraz pogadaj jak masz jakiegoś znajomego Fina. Proszę, to Ty nie ciskaj ludziom półprawd typu nic nie będziemy musieli oddawać. To oczywiste że nie przyjdzie do nas Niemiec z pejczem i każe oddawać mieszkanie czy samochód. Zwyczajnie gospodarka niemiecka będzie jak pasożyt na polskiej gospodarce. Będzie podtrzymywała ją przy życiu ale nie pozwoli zamienić się w Chiny Europy bo tylko i wyłącznie o to chodziło Niemcom i Francuzom przy projekcie Unia
              • feelek tak trochę podyskutować chciałem 20.07.11, 20:57
                już nie będę
                arg. podałem
                thks.
                pzdr.
                f.
                • alcobar ja też 20.07.11, 23:33
                  pzdr.
                  nie przejmuj się,
                  ja za przekonania pewnie jestem uznawany za ciemnego mohera
                  zostańmy przy swoich zdaniach,
                  pzdr
                  • feelek Re: ja też 21.07.11, 20:01
                    Alcobar:
                    "...zostańmy przy swoich zdaniach..."
                    to w ogóle konkluzja godna polecenia wielu kłótnikom obecnym w polityce
                    w końcu co jeszcze można zrobić?
                    można...
                    umówić się za 20 lat i zobaczyć kto miał rację...
                    nie - aby złośliwie się uśmiechnąć i powiedzieć : "...a zyg, zyg, zyg..."
                    (tak reaguje mój Tato jak wygrywa ze mną w warcaby)
                    tylko tak w ogóle
                    więc...
                    21 VII 2031, tu na tym forum?
                    • alcobar feelek, Twój pomysł jest godny polecenia 23.07.11, 12:02
                      z wielu powodów a najważniejszy z nich abyśmy dożyli zdrowo tej daty!
                      W świetle wczorajszych wydarzeń w Norwegii nabiera to szczególnego znaczenia....
                      Otwartość kulturowa za wszelką cenę - ........
      • alcobar ze stadionem masz rację -artykuł 20.07.11, 15:18
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9845575,__Budujemy_rekordziste__najdrozszy_stadion_swiata_.html
    • obywatel25 Czy to już ,,kampanija".... 20.07.11, 11:05
      jak w temacie, czy już się rozkręcają gierki wspinaczkowe i grotołazi, czy to tylko luz wakacyjnywink
    • obywatel25 Ufffff....... 21.07.11, 22:49
      Wreszcie się wypsztykali, dwa doktorkismile, a już myślałem że napiszą książkę na tym forum które dzięki także nim żyjesmile. To prawie jak dwie walczące w kraju formacje, walczą a potem wink - wink
      i karuzela kręci się dalej. Ciekawe czy obaj dożyją tego 2031r pod takim napięciemsmile
      • alcobar Obywatel, nie myli się tylko ten co nic nie robi 23.07.11, 12:05
        więc pokornie przyjmuje ewentualna moją pomyłkę. Najlepsi są Ci recenzenci co kompletnie nic nie robią a nawet nie mają zdania a komentują. Ich patronem powinien być Lech ale ten od Jestem za a nawet przeciw! Taka postawa zawsze ma zagwarantowany sukces!
        pzdr
        • feelek Pax, pax między Chrześcijany!! 24.07.11, 13:12
          Alcobar! Wpis obywateta 25 był, choć zgryźliwy, to sympatyczny dla nas obu. Przynajmniej ja tak to odczytuję
          PS. jakoś tak intuicyjnie , wydaje mi się , że temu czemuś w Norwegii przysłużył się internet>dyskusje na forach> ich częsta atmosfera pełna napastliwości, wynikłej też z anonimowości(???).
          Co nie do końca odnosi się do FJ, bo my tu nie do końca anonimowi. Ktoś kiedyś, na zewnątrz nas pochwalił za panujący tu Wersal (??). Choć arg. o anonimowości nie zgadza się z jej brakiem na facebooku, twitterze. No coś w tym jest: pisał, pisał, żale na Świat wylewał a na końcu wziął automat do ręki...
          brrr..
          straszne...
          pzdr.
          (mimo wszystko optymistycznie)
          f.
        • jozefow512 Czyli tacy jak Mikke 25.07.11, 08:04
          alcobar napisał:

> Najlepsi są Ci recenzenci co kompletnie nic nie robią a nawet nie mają zdania a komentują.

Kompletnie nic nie robią a komentują - to zupełnie jak tytułowi Mikke. smile

Jeśli uważasz, że coś robi (realnego - poza gadaniem i pisaniem książek) to proszę o przykłady. Co takiego Mikke zrobił?
          • alcobar Znasz taką scenę: 25.07.11, 09:17

dwóch pijaczków siedzi nad lornetą z meduzą (dwie setki i galaretka na zakąskę)i spierają się co to oni nie zrobiliby gdyby byli premierami.
            Chodzi mi o to, że krytykantów i malkontentów, recenzentów są całe worki ale tych, nawet Twoim zdaniem nieskutecznych i bezporoduktywnych jak Mikke znacznie, znacznie mniej.
            Tylko na to chciałem zwrócić uwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka