Dodaj do ulubionych

Wybór patrona Gimnazjum nr 1.

04.11.11, 10:44
W ostatnim wydaniu propagandowego pisma (finansowanego z budżetu miasta) przeczytałem, że Gimnazjum nr 1 w Józefowie po 10 latach chce wybrać patrona.

Pani Lucynie Sybilskiej ta sztuka się nie udała ale to nie dziwne bo tej Pani prawie nic nie wyszło (może poza pozywaniem uczniów do sądu). Jednak to zupełnie inny wątek.

Zmienił się dyrektor szkoły (przypomnę, że to pani Jolanta Smuniewska), który chce wybrać patrona szkoły. W końcu szkoła będzie miała swój sztandar.

To gimnazjum to duma i perełka każdego mieszkańca. Dlatego nie rozumiem dlaczego głosować i składać propozycję mogą tylko uczniowie, nauczyciele i rodzice.

Moim zdaniem decydować o patronie powinna cała społeczność Józefowa, czuje się źle że jako mieszkaniec naszego pięknego miasta oraz absolwent tej szkoły nie mogę zaproponować i zagłosować na patrona. Uważam to za nie porozumienie.

Moja propozycja (wiem że będzie kontrowersyjna) pułkownik Ryszard Kukliński (bohater Polski i USA).
Obserwuj wątek
    • marius68 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 14:03
      mlody.realista napisał:
      "To gimnazjum to duma i perełka każdego mieszkańca."
      oraz
      "Pani Lucynie Sybilskiej ... prawie nic nie wyszło"

Młody człowieku 10 razy się zastanów zanim coś napiszesz. Bo oprócz obrzucania błotem nic więcej nie wykazałeś że potrafisz. A mało tego plączesz się w zeznaniach.

Kierując Gimnazjum od założenia, przez 9 lat m.in dzięki Pani Sybilskiej to gimnazjum zyskało tak dużą renomę i wysoko plasuje się w rankingach.

Mariusz
      • xymena Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 14:23
        Młody, nie wiem, z której Ty frakcji młodzieżowej, ale ta, którą ja znam, bardzo lubiła i szanowała p. Sybilską i bardzo za nią tęskni. Podobnie jak ja, przedstawicielka frakcji rodzicielskiej.
        • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 15:50
          Ja jestem z frakcji uczniów. Bardzo lubiłem tą szkołę. Ale żaden z moich znajomych nie tęskni za tą panią i sposobami wychowawczymi pani Sybilskiej. Ja również nie tęsknie. Ta szkoła miała beznadziejny system oceniania. Szkoła policyjna - tak wtedy o niej mówiliśmy.

Jaka jest Twoja propozycja patrona, bo to mnie bardzo interesuje ?
      • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 15:46
        Proszę Cie ten wątek ma dotyczyć patrona a nie Pani Sybilskiej.
        Rozumiem, że bronisz swoją koleżankę z rady miasta.

Mam takie zdanie i koniec. Ta pani nie powinna być dyrektorem szkoły, bo się do tego nie na daje. Głównym sposobem wychowawczym jakim stosowała było zastraszanie. Każdy kto miał inne zdanie od dyrekcji lub krytycznie wypowiadał się na temat szkoły był wzywany na dywanik.
        Na szczęście gimnazjum ma nowego dyrektora.
        Prestiż ta szkoła osiągnęła dzięki temu, że najlepsi uczniowie z poza Józefowa podciągają wyniki Aby dostać się do tej szkoły trzeba było mieć średnią bardzo wysoką, co skłaniało do przychodzenia do tego gimnazjum najlepszych uczniów z innych miast.

Więc to że dzięki tej pani szkoła ma wysoki prestiż to bzdura. Jesteś radnym, to zażądaj od szkoły wyników testu gimnazjalnego (w latach dyrekcji pani Lucyny) ale tylko mieszkańców Józefowa. Wtedy zobaczymy jaka jest prawda.
      • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 07.11.11, 10:50
        Mam nadzieję, że sprawdzisz wyniki uczniów gimnazjum ale tylko mieszkających i zameldowanych w Józefowie w tych latach.

Czekam na to z niecierpliwością.
    • feelek Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 15:08
      Młody.realista:
      czuje się źle że jako ... absolwent tej szkoły nie mogę zaproponować i zagłosować na patrona. Uważam to za nie porozumienie.

na twoim miejscu za bardzo się do tego bycia tym absolwentem bym nie przyznawał bo to jemu [temu gimnazjum] zaszczytu nie przynosi. a zwłaszcza nauczycielom ortografii
      PS. przypadkiem wiem (byłem tam w Radzie Rodziców), że p. Sibilska zawiadomiła policję gdy kilkoro uczniów na gronie obrzuciło ją błotem. myślę, że to nie ty byłeś wśród tych małoletnich idiotów
      • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 15:47
        Przepraszam za swoją ortografie.

Skoro byłeś w radzie rodziców to miałeś informację nie obiektywne przekazywane od pani dyrektor. Więc praktycznie nic nie wiesz o sprawie podania uczniów do sądu.
        Masz coś do powiedzenia na temat patrona ?
        • wostr Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 16:40
          Ja akurat nic złego o p. Sibilskiej powiedzieć nie mogę i uważam ją za bardzo dobrego dyrektora i nauczyciela. W kwestii sprawy sądowej wypowiadać się nie będę, bo każda ze stron ma swoją wersję i kłócić się nie zamierzam, ale nie zarzucaj komuś braku obiektywizmu, jeśli sam obiektywny nie jesteś.

Z tego co pamiętam wybór patrona szkoły był rozważany kilka lat temu, ale został odrzucony, wydaje mi się, wspólnie przez samorząd, radę rodziców i radę pedagogiczną.

Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. Nie słyszałem do tej pory jakiejkolwiek sensownej propozycji z tym związanej, gdyż wszystkie były całkowicie niezwiązane lub bardzo luźno związane z Józefowem, a sądzę, że tylko osoba z J związana byłaby warta rozważenia na patrona józefowskiej szkoły. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę propozycje z ostatniego wydania JnŚ, wydaje się to jeszcze gorszym pomysłem (trzy narzucone propozycje, w tym dwie wytrzaśnięte nie wiadomo skąd, a trzecia już w J upamiętniona) i odbieram to bardziej jako działanie "zrobić coś, aby widać było że się pracuje", a nie przemyślana decyzja.

Pozdrawiam
        • feelek Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 17:40
          1.wiem o tej sprawie tyle, ile potrzeba a wniosek, że jako RR nie jestem obiektywny, wybacz jest ...nieobiektywny. Dla dobra imienia byłej p. dyrektor a obecnie radnej j. a i będąc litościwym wobec sprawców tamtych wybryków, tu zakończę.

2. z zaproponowanych najb. cieszyłbym się z Iwanowa - Szajnowicza. Ale ze względu na zbyt rusko brzmiące nazwisko nie przejdzie. Podobnie Lokajski, choć świetny to nie wybiorą bo brzmi tak po "lokajsku" więc konotacja lokaj =służący= pejoratywne, nie przejdzie. Zaproponowany Kukliński to IMHO postać kontrowersyjna, niejasne są dla mnie intencje jego działania.
          Pewnie zostaną łączniczki AK i będzie dobrze. Patronem będą setki wspaniałych, pięknych (nadzieja że patronki nie będą urody postaci z pomnika w centrum j.) dziewczyn , często w wieku lekkopogimnazjalnym.
      • beretbaby Re:feeek wskaże ci drogę 04.11.11, 21:34
        feelek napisał:

> na twoim miejscu za bardzo się do tego bycia tym absolwentem bym nie przyznawał
        > bo to jemu [temu gimnazjum] zaszczytu nie przynosi. a zwłaszcza nauczycielom o
        > rtografii

Temu wypomni błędy ortograficzne (choć sam je popełnia), tamtemu niepoprawne rozumowanie, "zdemaskuje" trolla . Mądrość feelka jest nieograniczona.

• feelek Re:feeek wskaże ci drogę 04.11.11, 21:46
          "...Temu wypomni błędy ortograficzne (choć sam je popełnia), tamtemu niepoprawne ro
          > zumowanie, "zdemaskuje" trolla ..."

taaak a tych przemyśleń komentował nie będzie,
          taki niedobry jest
          • beretbaby Re:feeek wskaże ci drogę 04.11.11, 21:52
            feelek napisał:

> taaak a tych przemyśleń komentował nie będzie,
            > taki niedobry jest

I tu się mylisz. To też jest forma komentarza .
          • 0bywatelx Re:feeek wskaże ci drogę 04.11.11, 21:57
            Feelek nie jest doskonały jak każdy z nas. Ja nie lubię odniesień personalnych w żadnej kwestii - poglądów, błedów itp. Jeśli chodzi o panie dyrektorki to akurat w szkołach ogłaszane są konkursy, wystarczy skończyć studia, parę kursów, mieć pomysł na szkołę, odwagę, pracowitość, gotowość na poświęcenia i można złożyć swoją kandydaturę. Może kiedyś jakiś wychowanek G1 będzie tą szkołą zarządzał.

Feelek pisze tu pod własnym nazwiskiem, to odrobinę więcej mu wolno od anonimów. Bo co innego przywalić komuś pod nikiem, a co innego pod własnym szyldem.

Rozmowa była o czymś innym, jednak niewiele osób wzięło to pod uwagę. Szkoda, że autor wątku nie potrafił powstrzymać się od wycieczek osobistych, bo to ujemnie wpływa na sens tej wymiany zdań. Błędy nie są najgorszym błędem ludzi...
    • mateusz.wlodarczyk Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 04.11.11, 16:38
      mlody.realista napisał:
      "Pani Lucynie Sybilskiej ... prawie nic nie wyszło"
      "Ta pani nie powinna być dyrektorem szkoły, bo się do tego nie na daje. Głównym sposobem wychowawczym jakim stosowała było zastraszanie."
      "Szkoła policyjna - tak wtedy o niej mówiliśmy. "

O czy ty piszesz?
      Skończyłem gimnazjum w zeszłym roku i jestem szczęśliwy że przynajmniej przez dwa lata mojej edukacji dyrektorem była pani Sybilska i że nie chodzę tam teraz.
      W zeszłym roku gdy dyrektorem została pani Smuniewska wszystko się pogorszyło.
      Ciągłe problemy z wycieczkami, organizacją zajęć i chore przepisy. Nawet po skończeniu lekcji miałem problem żeby wyjść ze szkoły. Nauczyciele wszędzie musieli nas prowadzać. To teraz jest szkoła policyjna.
      Ostatnio rozmawiałem z nauczycielami i młodszymi kolegami, także według nich w gimnazjum źle się dzieje.

A jeśli chodzi o patrona to głosowania odbywały się już w zeszłych latach, a co roku propozycje się zmieniały. Niech głosują uczniowie i rodzice.
      • 0bywatelx nie podobają mi się propozycje z JnŚ 04.11.11, 16:57
        Nie jestem zachwycony propozycjami, które znajdują się w JnŚ. Bardziej podoba mi się propozycja młodego.realisty.

Mnie przychodzą na myśl inne postaci historyczne. Pierwsza to Pani Prezydentowa Maria Kaczyńska, za niezwykle serdeczny stosunek do dzieci i młodzieży, druga Jan Karski, trzecia - trochę w powiązaniu z historią przedwojenną Józefowa, hołdem dla Żydów, którzy tu kiedyś mieszkali Marek Edelman jeden z przywódców powstania w getcie.
        • kuballa112 Re: nie podobają mi się propozycje z JnŚ 04.11.11, 19:01
          1.Obywatelx napisał:
          "Mnie przychodzą na myśl inne postaci historyczne. Pierwsza to Pani Prezydentowa
          > Maria Kaczyńska, za niezwykle serdeczny stosunek do dzieci i młodzieży"

Chyba kpisz (nie żebym miał coś do ś.p. Marii Kaczyńskiej- niech spoczywa w pokoju)
          Może nadajmy od razu imię Lecha Kaczyńskiego ulicy , przy której znajduje się szkoła. Ahaa i od dziś patio w gimnazjum niech zwie się skwerem pary prezydenckiej....

2. Nawet mnie nie denerwujcie z pisaniem głupot o p. Sybilskiej.
          Miałem tą przyjemność, że przez rok mojej edukacji to ona była dyrektorem- obecnie jestem w klasie 3 i naprawdę JAKO UCZEŃ MOGĘ POWIEDZIEĆ W TEJ SPRAWIE WIĘCEJ NIŻ WY Z PLOTEK CZY SUBIEKTYWNYCH OPINII!
          Błagam Was- jeśli nie wiecie dokładnie jak jest w szkole to nie piszcie nic.
          Ktoś tu wspomniał o szkole policyjnej za czasów p. Sybilskiej...
          To ja zapraszam teraz do szkoły... Mówiąc delikatnie- lepiej nie jest smile
          Jeszcze raz podkreślę- jako uczeń jestem w środku tej maszyny zwanej gimnazjum nr 1 i mogę powiedzieć na ten temat więcej niż co poniektórzy z głupich plotek czy opowieści.

3. A teraz najważniejsza sprawa czyli patron szkoły
          Kandydatury mi się nie podobają ani trochę.
          Przeprowadzane była ankiety wśród mieszkańców- na 50 osób może ze 3 lub 4 znały któregoś z kandydatów- wiem, bo sam przeprowadzałem jedną z nich.

Spójrzcie na SP1- Olaf Palme przecież bohaterem narodowym w Szwecji nie był, lecz jak wiele korzyści spotkało sp1 dzięki niemu.
          Dla gimnazjum jest osoba odpowiednia na patrona. TADEUSZ ŚLUSARSKI.
          Mistrz i vice mistrz olimpijski, dwukrotny halowy mistrz Europy oraz srebrny medalista uniwersjady. MIESZKANIEC JÓZEFOWA
          Korzyści?
          Patron, którego wiele osób ze społeczności lokalnej znało. Można by organizować w gimnazjum zawody sportowe im. Tadeusza Ślusarskiego, w których udział brać mogły by okoliczne gimnazja, na których tle zresztą my- uczniowie gimnazjum nr 1 w Józefowie, wypadamy najlepiej.

Sądzę, że trzeba jeszcze mocno przemyśleć te kandydatury...
          • 0bywatelx Re: nie podobają mi się propozycje z JnŚ 04.11.11, 19:48
            kuballa112 nie powinienem wdawać się w polemikę z tymi bzdurami które wypisujesz. Powiem tylko, nie to nie żart. Nie widzę żadnych podstaw do drwin, które jak rozumiem są według ciebie dowcipne. Gratuluję poczucia humoru.

Kilka szkół im. Ślusarskiego już jest, ale tę propozycję na pewno trzeba rozważyć.
            • kuballa112 Re: nie podobają mi się propozycje z JnŚ 04.11.11, 19:50
              No cóż... dziękuję za gratulacje smile

Na pewno warto rozważyć, będę się o to starał.
    • jozefow512 Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 09:17
      Znowu próba wzniecenia flejma przez mlodego.realistę. Niby mu chodzi o patrona a przy okazji robi wycieczki osobiste i wylewa żale z lat młodości.

Jeszcze dużo nauki przed tobą jak się zdobywa poparcie dla własnych pomysłów. Mnie skutecznie zniechęciłeś swoim postem do postawionych przez siebie tez.

Stawiam za to własną tezę - masz jakiś żal do dyrekcji i wykorzystujesz wybór patrona jako pretekst do tego żeby się zemścić i namieszać. Nie chodzi ci bynajmniej o żadnego patrona. Dlatego przynajmniej ja nie dam się podpuścić.

Mów co chcesz, ale tak mniej więcej wygląda przekaz twojego postu.
      • mlody.realista Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 10:13
        Będę mówił to co uważam za słuszne.
        Niestety Ty jak zwykle czegoś się doszukujesz w moich postach. Niestety nie słusznie. Wiem, że prawda boli i to co tutaj piszę jest dla wielu ludzi bardzo nie wygodne. Widać, że także dla Ciebie. Szkoła była prowadzona bardzo źle, ale to inny wątek.

Tak wiem, jeszcze dużo nauki mnie czeka. Jakieś całe życie. Ty pewnie już przestałeś dla tego się wymądrzasz. Strofuj głupiego to Cie znienawidzi, kochaj mądrego to Cie pokocha.
        Bardzo dziękuje za radę.

Czy masz coś do powiedzenia na temat patrona, czy nadal będziesz próbował mnie oczerniać na forum, swoimi nie zbyt inteligentnymi postami (lubisz w nich wylewać żal, że mam racje i dobre argumenty)

Stawiam za to własną tezę: każdy post, który słusznie krytykuje Twoich ulubieńców, spotyka się z Twoją bezsensowną wypowiedzią i próbą oczernienia mnie

Z niecierpliwością czekam na Twoją propozycję patrona?
        • feelek Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 10:35
          kiedy to wszystko tak mimowolnie idzie w złym kierunku i nikt z tu piszących nie jest bez winy,
          nie wyłączając autora tego postu
          czyli mnie
          feelka
          Zbigniewa Kozłowskiego
          itd itp etc etc

więc proponuję autorowi wątku
          którym jest Młody_realista
          aby jedynie tym się tu zajął co się tyczy nazwy gimnazjum
          a olał wszelkie osobiste wycieczki
          bo tego nie robi

ja np. odpowiedziałem merytorycznie czyli co myślę o tych propozycjach tych patronów: Iwanowa - Szajnowicza, Lokajskiego, Kuklińskiego i Łączniczek AK ale MR tego wątku już dalej nie podjął
          choć cała ta dyskusja nic nie da póki komuś rzeczywiście nie przyjdzie do głowy aby zmienić reguły i pozwolić brać udział wszystkim józefowianom w tym głosowaniu.
          bo właściwie dlaczego nie? To gimnazjum jest zasługą wszystkich józefowian płacących podatki dochodowe więc właściwie też wszystkich jego mieszkańców.
          • feelek Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 10:47
            a i jeszcze
            Ślusarz byłby OK
            to by pozwoliło oderwać się od nurtu martyrologiczno - patriotyczno - sztywniackiego, którego wiem to z całą pewnością, w zdecydowanej swojej większości ma po dziurki w uszach dzisiejsza młodzież nie chcą już dłużej słuchać, że mieszkamy na cmentarzu
            • beretbaby Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 07.11.11, 16:06
              feelek napisał:
              > to by pozwoliło oderwać się od nurtu martyrologiczno - patriotyczno - sztywniac
              > kiego, którego wiem to z całą pewnością, w zdecydowanej swojej większości ma po
              > dziurki w uszach dzisiejsza młodzież nie chcą już dłużej słuchać, że mieszk
              > amy na cmentarzu

Od 20 lat Polacy poddawani są pedagogice wstydu przez własne elity i wszelkiej maści "celebrytów umysłu" . Bycie Polakiem to obciach i wstyd- tak w krótkich słowach można przedstawić obecnie obowiązującą linię . Po 89r daliśmy sobie wmówić, że w naszej historii jest za dużo martyrologii. Wmawia nam się, że cała nasza historia to wielkie nieporozumienie.Dokonując karkołomnych konstrukcji fałszuje się obraz Polaków: starają się nas uczynić współodpowiedzialnych za holokaust , nazizm , przedstawiają jako naród winnych. Postanowiono odebrać Polakom jedyne co mają dobrego- poczucie godności i dumy narodowej z tego, że jako społeczeństwo zawsze stawaliśmy po stronie dobra.
              Każde normalne państwo stara się umacniać dumę narodu z historycznych dokonań. Jeśli nie mają w swojej historii chwalebnych kart , stworzą je nie szczędząc czasu i środków. I tak np. elity francuskie stawały na głowie, by przekonać Francuzów, że w czasie wojny stawiali opór Hitlerowi , a kolaboranci stanowili margines w zdrowym francuskim społeczeństwie. To co, ze fakty dla takiej narracji były miażdżące. Poradzili sobie zamykając przed historykami archiwa.
              Dania podobnie. My mamy czym się chwalić. Ale widocznie ktoś uznał, że łatwiej będzie przewodzić zakompleksionemu społeczeństwu, bo duma narodowa i dążenia niepodległościowe mogą znów stanowić zapalnik .
              • feelek Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 07.11.11, 23:42
                oj Beretbaby, Beretbaby może ty już lepiej czasem nic nie pisz?

"...Postanowiono odebrać Polakom jedyne co mają dobrego- poczucie godności i dumy narodowej z tego, że jako społeczeństwo zawsze stawaliśmy po stronie dobra...."

zawsze?
                1.także wtedy gdy wynaradawialiśmy Ukraińców przed II wojną? znasz takie zdanie przedwojennego ministra spraw wewnętrznych Skulskiego : "dajcie mi 10 lat a na kresach wszyscy będą mówili tylko po polsku"?
                ja je znam od bratanka p. ministra co mieszkał ze mną vis a vis

2. zawsze? w Jedwabnem też? Mordercy z Jedwabnego byli polakami [celowo przez małe p piszę], co stwierdzono ponad wszelką wątpliwość (Sledztwo IPN) i na nic fakt, że to było za przyzwoleniem niemców [celowo przez małe "n"] bo było i obciąża także moje i Twoje jako Polaków konto, tak jak konto wszystkich Niemców obciąża holokaust. Konto tych Niemców przez duże N, tych nielicznych też co może z Hitlerem walczyli i za to umierali (Biała Róża). Bo takie rzeczy obciążają konto całego narodu z jego, narodu definicji; tej definicji, która jest zaproponowana przez ojca polskich narodowców Romana Dmowskiego w jego pismach.

3. W Kielcach w 1946 na Plantach też jako naród staliśmy po stronie dobra? Przez wiele godzin, dwa dni bodaj tłum złożony ze społeczeństwa polskiego bo chyba nie ruskiego , powoli, bez pośpiechu zabijał m.in. kobiety, rzucając w nie kamieniami. I na nic fakt, że gdzieś obok było UB i że to jak chcą historycy to była prowokacja mająca zatuszować sfałszowane referendum. Bo te mordy były. Gdyby nie nienawiść morderców do Żydów nie miałyby miejsca. a mordercy to nie byli ubecy.

4. na Ukrainie podczas pacyfikacji przez wojska Wiśniowieckiego w 1648-9 też? Całe wsie wbijane na pal? Pal to sześć, tak wtedy obie strony walczyły ale gloryfikować to w XIX wieku w Trylogii i dawać X. Wiśniowieckiego nam za wzór to też jest stawanie po stronie dobra?

oj Beretbaby nie masz Ty do mnie szczęścia. I proszę, nie wystawiaj nam Polakom inaczej niż Ty myślącym, nie wystawiaj nam takiej żenującej cenzurki . żenującej wyjaśnię nie dla nas ale dla Ciebie. Nikt (a już na pewno nie ja) nie wywoła tym stwierdzeniem niechęci do martyrologii, czegokolwiek co napisałaś. nie obwiniłem tym Polaków np. za holokaust, tu zacytowaną Twoją wypowiedzią skomentowałem tylko oczywistą oczywistość , to co odnotowała historia, czego nikt nie kwestionuje a co jest w sprzeczności z Twoim stwierdzeniem, że nic sumienia naszego narodu nie obciąża.

Ale widocznie ktoś uznał, że łatwiej
                > będzie przewodzić zakompleksionemu społeczeństwu, bo duma narodowa i dążenia ni
                > epodległościowe mogą znów stanowić zapalnik .

ani my zakompleksione, ani dążeń niepodległościowych, chwała Bogu nam nie potrzeba jako że niepodległość od 4.6.1989 mamy i kultywujemy.
                • beretbaby Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 09.11.11, 16:25
                  feelek napisał:

> oj Beretbaby, Beretbaby może ty już lepiej czasem nic nie pisz?
                  > [b]

Silisz się na dowcip, feelku silisz
                  a w rzeczywistości tyko ślinisz.

Nie jest co prawda niebezpieczne, ale nieapetyczne i owszem.

> 2. zawsze? w Jedwabnem też? Mordercy z Jedwabnego byli polakami [celowo przez m
                  > ałe p piszę], co stwierdzono ponad wszelką wątpliwość (Sledztwo IPN) i na nic f
                  > akt, że to było za przyzwoleniem niemców [celowo przez małe "n"] bo było
                  > i obciąża także moje i Twoje jako Polaków konto, tak jak konto wszystkich Nie
                  > mców obciąża holokaust. Konto tych Niemców przez duże N, tych nielicznych też c
                  > o może z Hitlerem walczyli i za to umierali (Biała Róża). Bo takie rzeczy obcią
                  > żają konto całego narodu

Jedwabne było faktem. To odrażająca zbrodnia popełniona przez Polaków na którą bak słów. Ale w żadnej mierze nie można za nią obarczać odpowiedzialnością państwa polskiego ani narodu.Należy o niej mówić, piętnować ale rozpatrywać w kategoriach kryminalnych. W przeciwieństwie do Niemiec, gdzie celem aparatu władzy było "zaprogramowanie" społeczeństwa do nienawiści i zbrodni i gdzie to społeczeństwo przystało na taką narrację, państwo polskie NIGDY nie przyzwalało ani na zbrodnie, ani rabunek, ani donosicielstwo. AK za takie zachowania karała śmiercią. Tak samo naród polski. Choć w Polsce jak w każdym społeczeństwie byli mordercy, kolaboranci czy inni zwyrodnialcy jednak ważne jaki procent oni stanowili i czy zdobyli aprobatę ogółu a przynajmniej większości. Takiego przyzwolenia nigdy nie było. Komorowski przepraszając za zbrodnię w J.jako prezydent obarczył jednak winą Polskę i Polaków wbrew faktom. Tak samo, jak nie przeprasza (i słusznie) bliskich ofiar zamordowanych obecnie w Polsce, tak samo jako prezydent nie powinien przepraszać za J. Mógł to zrobić, jako p. Komorowski, nie jako prezydent.

> oj Beretbaby nie masz Ty do mnie szczęścia. I proszę, nie wystawiaj nam Polakom
                  > inaczej niż Ty myślącym, nie wystawiaj nam takiej żenującej cenzurki . żenują
                  > cej wyjaśnię nie dla nas ale dla Ciebie. Nikt (a już na pewno nie ja) nie wywoł
                  > a tym stwierdzeniem niechęci do martyrologii, czegokolwiek co napisałaś. nie ob
                  > winiłem tym Polaków np. za holokaust, tu zacytowaną Twoją wypowiedzią skomento
                  > wałem tylko oczywistą oczywistość , to co odnotowała historia, czego nikt nie k
                  > westionuje a co jest w sprzeczności z Twoim stwierdzeniem, że nic sumienia nasz
                  > ego narodu nie obciąża.

Z bulem ale w nadzieji , że mi wytłumaczysz powiem, że nie bardzo wiem co ci tu chodzi.

• feelek Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 09.11.11, 19:53
                    1.to ze ślinieniem ignoruję i po chrześcija ńsku odpuszczam - nie masz arg. i tak nieładnie przywalasz? zapewniam że ślinię się jedynie na widok szarlotki mojej mamy.

jeszcze raz tłumaxczyć ?
                    proszę bardzo.

2.całość jest zawiła trochę, łatwo jednak wysublimować, że podlegają niektórzy pokusie aby patriotyzm rozumieć tak właśnie:
                    patriotą jest tylko ten, który uważa nas za nieskazitelnych.
                    Mnie nie przeszkadza świadomość, że nie jesteśmy idealni być dumnym z tego, że jestem Polakiem a przeciwnie nawet nas takich wolę. Uleganie złudzeniu, że zawsze, jak piszesz byliśmy OK jest niestety mitologizowaniem. oczywiście IMHO. Przykłądów kilka z brzegu podałem w poprz. poście.

3.nie przyjmujecie ludzie o Twoich poglądach, że tak jak konto np. wszystkich Niemców obciąża holokaust, tak konto WSZYSTKICH Polaków obciążają niektóre rzeczy. Oczywiście zachowując proporcje i nie przyrównując tych rzeczy bo to śmieszne by było (6 000 000 Polaków zamordowanych gdy w Jedwabnem i innych miejscach kilkaset osób, czyli jak 1:10 000) Nie jakichś jedwabnian tylko, ale nas wszystkich bo to się bierze z definicji narodu. Jak inaczej moglibyśmy obwiniać Niemców za zbrodnie, których jako osoby fizyvcznie nie dokonaly? Jak mam za to obciążać moją szwagierkę Ane, urodzoną w 1989? a jednak to jest i zawsze będzie zbrodnia obciążająca konto wszystkich Niemców jako narodu.
                    Dla ułatwienia, przy zachowaniu wszelkich proporcji wstaw w miejsce Niemców Polaków w miejsce np. Oświęcimia Jedwabne i wtedy wyjdzie Ci to samo bo inaczej być IMHO nie może. Przypominam znów o zachowaniu proporcji powiedzmy że Oświęcim to była megazbrodnia a Jedwabne ot taki sobie pogrom średniej wielkości.

3. oczywiście arg., że państwo polskie tego i innych rzeczy (pogrom Kielecki) nie firmowało jest jak najb. słuszny i ja nigdy inaczej nie uważałem. Trzeba jednak rozdzielić pojęcie państwa i narodu. Różnica taka jest, że u Niemców holokaust obciąża i naród i państwo a u nas Jedwabne i inne wypadki pogromów obciążają, niestety, konto nas jako narodu, nie obciążając państwa.

4.Jako przykład wypadki w Przytyku w 1935 gdzie winne zamieszek były obie strony polska i żydowska ale z punktu widzenia definicji narodu tylko, bo instytucje państwa tam zadziałały: policja szybko zaprowadziła porządek i stała na straży aby Żydom i Polakom obywatelom nic się nie stało. Policja niemiecka tak wtedy oczyw. by nie zrobiła. I to jest różnica. I tu zgoda.

ufff. raz przynajmniej zgoda jest z kol. Beretbaby.
                    • beretbaby Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 10.11.11, 19:35
                      feelek napisał:

> ufff. raz przynajmniej zgoda jest z kol. Beretbaby

A to ciekawe, bo ja w tym poście niczego nie napisałam, czego nie zawierałby poprzedni . Wówczas Twoją reakcją było....."nie wystawiaj nam takiej żenującej cenzurki, żenującej wyjaśnię nie dla nas ale dla Ciebie "
                      Wierszyk spełnił swoją rolę . Możesz jednak dyskutować bez ataków personalnych smile

• feelek Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 10.11.11, 21:32
                        a więc to był wierszyk...
                        sorry bo zrazu nie wiedziałem o jaki chodzi
                        ad meritum:
                        przeczytaj jednak dokładnie wszystkie adekwatne swoje wpisy:
                        zgodziłem się gdy w następnym, bo nie w pierwszym wpisie argumentowałaś odpowiedzialność państwa i narodu jako 2 oddzielne rzeczy, zgodziłem się na to, że w wypadku Jedwabnego nie ma odpowiedzialności polskiego państwa a niemieckiego jest o tym w pierwszym wpisie, który uważam za skrajnie nieprzemyślany*) nie ma
                        *) nie podejmuję się drobiazgowego rozbioru tej wypowiedzi. ogólnie, szkoda mi wszystkich osób o takich poglądach, z którymi się od początku do końca nie zgadzam: ani nikt tak nie robi w Polsce, żadne takie ani inne elity ani kozie ani różowe ani zielone.
                        żal mi takich osób bo to przykre mieszkać w państwie, które się za takie uważa.
                        a i nie znajduję na taki obrazek odmalowany przez Ciebie [podkreślam w 1 poście] jakichkolwiek argumentów.
                        można najkrócej tak to opowiedzieć:
                        Szczęśliwy ja, nieszczęśliwa Ty, że w takim kraju mieszkamy.

• mateusz.wlodarczyk Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 11:14
          Zgadzam się z jozefow512.
          Ale zakończy już ten temat.
          mlody.realista ma swoje zdanie o dyrekcji a inni swoje.
          Więc zajmijmy się już tylko wątkiem wyboru patrona.

Ja proponuję osobę związaną z naszą okolicą.
          Mi najbardziej pasuje Michał Elwiro Andriolli.
          To postać chyba najbardziej kojarzona z naszym regionem.

A co do głosowania to powinno jednak się odbyć na poziomie szkoły.
          Czy naprawdę nie ma na co marnować czasu i pieniędzy niż na organizowanie głosowania na całe miasto? No chyba że odbyło by się to w formie elektronicznej, to wtedy może być.
          • klimatyk Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 15:02
            Andriolli oraz Stemler byli kandydatami samorządu uczniowskiego z Gimnazjum nr1 kilka lat temu. Poprzednia pani dyrektor robiła wszystko, by patrona szkoła nie miała. Zabraniała dyskusji w internecie o kandydatach. Potem afera w sądzie. Sąd sprawę umorzył ale o tym,że umorzył to pewnie nie wiesz, bo to porażka dla szkoły. Nie dziw się zatem młodym ludziom, że są wkurzeni i wypowiadają się emocjonalnie. Każdemu zależy na wyborze dobrego patrona.
            A czy nie jest to tak, że ostateczna decyzja nie zależy od uczniów czy dyrekcji gimnazjum a wyłącznie od Rady Miasta?
            Jak to jest? Mariusz odpowiedz.

• jozefow512 Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 15:12
          mlody.realista napisał:

> Stawiam za to własną tezę: każdy post, który słusznie krytykuje Twoich ulubi
          > eńców, spotyka się z Twoją bezsensowną wypowiedzią i próbą oczernienia mnie

ROTFL. Widzę, że źle znosisz krytykę smile bo nigdzie cię nie oczerniłem. Jednocześnie sam lubisz krytykować innych.

Dostajesz PLONK warning.

Niestety niczego się nie uczysz o czym świadczy poniższa wypowiedź

> Wiem, że prawda boli i to co tutaj piszę jest dla wielu ludzi bardzo nie
          > wygodne. Widać, że także dla Ciebie. Szkoła była prowadzona bardzo źle, ale to
          > inny wątek.

Jeśli w ten sposób chcesz zdobyć przychylność innych i przekonać ich do własnych pomysłów to zła droga. Insynuując nic nie zyskasz. Najwyżej przyciągniesz tych, co wierzą w "układ" i "spisek". Będziecie sobie siedzieć razem w kąciku na kanapie i narzekać.

> Z niecierpliwością czekam na Twoją propozycję patrona?

Bye, bye. Sam się baw w wymyślanie nazw. Nie daję się wciągnąć w twoje manipulacje.
          • mlody.realista Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 16:33
            Bye, bye nie będę tęskniłsmile
            I na przyszłość jak nie masz nic to powiedzenia w temacie to się nie wypowiadajsmile
            Bo Twoje wypowiedzi są bezsensowne i nigdy nie podajesz żadnych konkretów, nigdy smile
            • kuballa112 Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 17:19
              Może wróćmy do tematu, a więc wyboru patrona

Powtórzę raz jeszcze- mi jako uczniowi tej szkoły ani trochę nie podobają się kandydatury, a wśród uczniów jest chęć by szkole nadano imię Tadeusza Ślusarskiego.

Owszem, jest już taka szkoła, chyba w Zielonej Górze, być może są inne, ale nie chciejmy być za wszelką cenę oryginalni, bo takie też słyszałem argumenty ze strony szkoły, bo zostaniemy nazwani gimnazjum im. mrówki czerwonej poległej w czasie budowy piramidy schodkowej w Sakkarze.

• kowalik26 Re: Znowu niejasne intencje i ukryte zamiary 05.11.11, 21:51
              A skąd pomysł aby to mieszkańcy Józka wymyślali patrona? Toż to uczniowie i nauczyciele będą czerpali z życiorysu tegoż patrona wzorce i wskazówki dla swoich działań. Wydaje się, ze powinien być to człowiek związany z Józefowem a nie ogólnopolski czy też ogólnoświatowy wzór.
              A ty młody postaraj się zapanować nad swoimi negatywnymi emocjami. Chciałeś porozmawiać o patronie? Po co włączasz w to bezsensowną krytykę b.Pani Dyrektor? Strasznie młody jeszcze jesteś i głupiutki. Emocje Tobą trzepią i brak Ci opanowania. Dorośnij.
    • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 07.11.11, 10:46
      Moim zdaniem mimo wszystko, decyzję o patronie szkoły powinna podjąć cała społeczność miejska. Myślę, że odpowiednim schematem takiego wyboru mogłoby być:
      1. Zgłoszenie swoich propozycji o patronie przez stronę www
      2. Debata w MOK gdzie mógłby przyjść każdy mieszkaniec, na której osoby które złożyły propozycję patronów powiedzą dlaczego ta osoba powinna zostać patronem (jeśli taka osoba będzie tego chciała)
      3.Komisja w składzie (dyrektor szkoły, burmistrz, przewodniczący rady, przedstawiciel samorządu uczniowskiego, przedstawiciel rodziców + 6 losowo wybranych mieszkańców zaangażowanych w wybór patrona), wybiera najlepsze propozycje i podaje do publicznej wiadomości za pomocą strony www
      4.Wybory patrona w gimnazjum (parę plakatów porozwieszanych w mieście, kiedy i gdzie coś takiego się odbędzie i jakie są propozycje patrona)

Może to być zły schemat - jeśli macie inne propozycje powiedzcie.

Ja przekonuje do wyboru Ryszarda Kuklińskiego, mogłoby to pozwolić szkole na rozpoczęcie współpracy z ambasadą USA. Kukliński posiada najwyższe odznaczenie w USA oraz medal, który został wręczony tylko 7 osobą.
      • jozefow512 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 07.11.11, 16:10
        mlody.realista napisał:

Moim zdaniem mimo wszystko, decyzję o patronie szkoły powinna podjąć cała społeczność miejska

A ja nie zgadzam się z twoim zdaniem. Wybór patrona zostawmy samemu gimnazjum.

Propozycji - jak wcześniej pisałem - nie podam.
      • kowalik26 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 07.11.11, 16:11
        Nie widzę powodu aby caaaała społeczność miała w tym uczestniczyć. Patrona powinni wybierać uczniowie i pedagodzy, bo to oni potem z tej postaci wartości pobierać będą. Fakt możliwości współpracy z ambasadą USA jest argumentem płytkim, opartym o ewentualne zyski z tym związane i nieistotny biorąc pod uwagę rolę patrona w życiu szkoły. Patron powinien być związany z Józefowem ! A Kukliński... niech zostanie bohaterem szkoły w USA.
    • mlody.realista papapap 07.11.11, 20:34
      Z powodów osobistych kończę aktywność na forum.

dyskusja z wami nie jest konstruktywna.
      • feelek no i masz , obraził się !!! 07.11.11, 22:50
        no i masz , obraził się !!!

PS. czujecie wyrzuty sumienia?
        coście narobiliście?
        wink
        wróci - dobrze
        nie wróci- drugie dobrze
        radziłem , jak komu dobremu aby się tak nie emocjonował
        cóż poradzić

PS 2.to ci się kolego nie uda
        nie tak łatwo się odspawać
        uwierz staremu wyjadaczowi
      • 2zenek65 Re: papapap 08.11.11, 10:34
        Wiedziałem że to się tak skończy. Sam wielokrotnie mam ochotę zrobić to co mr. Jakoś nie mogę się przekonać do tych waszych "epitetów" i "ostrości" która podobno musi charakteryzować każde forum. Przywalać każdemu często bez okazji, aby ostrzej, wulgarniej, tak by zaszokować. Takie dzisiaj czasy. Nie można zwyczajnie, spokojnie, bez niedobrych emocji. Mnie mamusia trochę inaczej nauczyła i póki co nie zależy mi na tym by płynąć z głównym nurtem. Szkoda że właśnie na tym się skupiacie gubiąc tym samym meritum problemu. Mnie to strasznie zniechęca.
        Będzie mi brakować tego energicznego młodego człowieka, myślę że wam też.

A co do patrona to uważam że Andrioli jest u nas mocno niedoceniany. Niestety gimnazjum moim zdaniem nie nadaje się by otrzymać jego imię z uwagi na charakter budynku..
        • surmia sie spłoszył 08.11.11, 10:55
          a bo wy zaraz wyciągacie prokuraturę i takie tam inne przyjemności. No i się spłoszył młody.

Ja myślę, że wróci. Może w innym wcieleniu, ale wróci. Nie wytrzyma.

A forum jest bardzo spokojne i żadnych epitetów i ostrości tu nie ma. Nieprawdą jest, że każde forum musi sponiewierać, ale też prawda, że najczęściej ludzie nie mają zahamowań anonimowo. A u nas wersal i bon ton.
          Czytam wszystkie wątki i naprawdę nie widzę żadnych osobistych wycieczek i "przywalania każdemu często bez okazji, aby ostrzej, wulgarniej, tak by zaszokować". A już wulgarności nie wodzą w ogóle.
          Ślepam czy czytać potrafię?

Patron gimnazjum według surmii - Tadeusz Nalepa.
          • surmia Re: sie spłoszył 08.11.11, 10:56
            A już wulgarności nie wodzą w ogóle. Chyba na pokuszenie...

"nie widzę" miało być
            • karolek.only Re: sie spłoszył 08.11.11, 11:11
              Super, mnie się podoba no i mamy przecież zorganizowany przez MOK koncert im. Tadeusza Nalepy. Również blus to muzyka młodych, więc może dać znać w gimnazjum i wstawić młodym propozycję?
          • 2zenek65 Re: sie spłoszył 09.11.11, 12:22
            Przykro przyznać ale to ostatnio ogólnospołeczna przypadłość. Bardzo dobrze to ujęłaś- "ślepota" , dodał bym jeszcze wybiórcza. Jest społeczne przyzwolenie - moim zdaniem oczywiście.
            A może to ja przewrażliwiony jestem?
            Mimo to chyba nie chciał bym się zmieniać na dzisiejszą modłę. Lepiej pozostać "zaściankowym"
            • surmia Re: sie spłoszył 09.11.11, 12:39
              Ależ zenek nie zmieniaj się absolutnie. Każdy powinien spokojnie móc wyrazić swoje zdanie.
              Ale gdzie ty widzisz te wulgarności i przywalania na forum?

Że młodemu się dostało? Chyba słusznie, skoro umyślił sobie jakiś dziwny spisek z podsłuchiwaniem a teraz z zakupem meleksa, co uznał za ekstrawagancję. Czy to uznałeś za ślepotę wybiórczą?
              Młody jak to młody, przemyśli i może zrozumie.
              Czy według ciebie powinno się mu przyklaskiwać tylko dlatego, że krytykuje nasze władze?
              Ależ one są wybrane w wyborach te władze i chyba wiadomo, że jedni ich kochają a drudzy nie.

Mimo to chyba nie chciał bym się zmieniać na dzisiejszą modłę. Lepiej pozostać "zaściankowym"

I ciesz się z tego - masz wolny wybór smile
    • 0bywatelx Nalepa - Andriolli 08.11.11, 11:21
      myślałem o Nalepie i to chyba fajny pomysł, ale być może Poważnie Dorośli Mieszkańcy będę kwestionować. Co do Androilliego, to przynajmniej Wikipedia nie łączy go z Józefowem i zgodzę się, że nazwanie jego imieniem nowoczesnej bryły produkcji Mitexu zakrawa na groteskę.

Do 1880 roku Andriolli mieszkał w Stasinowie (dziś część Mińska Mazowieckiego), gdzie kupił dwór z ogrodem od rodziny Tarczyńskich. W dalszych latach osiedlił się na północ od Karczewa, w folwarku Anielin (o powierzchni 200 hektarów) zakupionym od Zygmunta Kurtza, byłego właściciela majątku Otwock Wielki. W swojej posiadłości nad Świdrem wybudował oprócz swojej willi również kilkanaście domów na wynajem wg własnych projektów, nadając im specyficzny styl, dla którego określenia upowszechniła się nazwa świdermajer, wymyślona przez Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego[2] coś pomiędzy stylem mazowieckim, zabudową rosyjskich miast i alpejskimi schroniskami.

Michał Elwiro Andriolli został pochowany na cmentarzu w Nałęczowie.

• feelek Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki AK 08.11.11, 12:43
        a mnie się ta bryła podoba, zwł. to co jest na rogu gdzie jest pracownia plastyczna
        tu wskakuje Andriolli bo wych . plast to jedna ze specjalności
        Gimnazjum nr 1 w Józefowie im. Tadeusza Nalepy???
        no co wy, Nalepa genialny był ale na patrona nie nadający się jest
        to tylko moje zdanie jakby kto chciał mnie sekować że narzucam/pouczam etc.
        Gimnazjum nr 1 w Józefowie im. Michała Elwiro Andriollego?
        mnie się wszystko z Andriollim z Otwockiem kojarzy
        nie mają oni copyright?
        Gimnazjum nr 1 w Józefowie im. Tadeusza Ślusarskiego?
        kończyłem Ślusarskiego, chodziłem do Ślusarza trochę obróbką skrawaniem trąci ale poza tym jest OK.
        • surmia Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 12:47
          feelek napisał:
          Nalepa genialny był ale na patrona nie nadający się

bo?
          • klimatyk Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 13:42
            .... bo patron ma być wzorem dla uczniów.
            • feelek Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 14:42
              oj Surmia z góry ubolewam, bo to co napiszę nie spodoba się może:
              bo patron różny być może, może być i hippisowaty Nalepa ale on sam pewnie nie czułby się najlepiej jako wzór do naśladowania
              już to widzę : zachrypniętym głosem Himilsbacha mówi do młodych:
              " najważniejsza w życiu forsa tylko forsa ważna wżyciu jest"
              patron chyba lepiej żeby był taki poukładany bardziej i Ślusarski, Andriolli tacy byli
              z innego punktu widzenia zwariowane życie Iwanowa - Szajnowicza czy łączniczek AK byłyby do naśladowania jako wzór na ciężkie, bohaterskie czasy
              Lokajskiego życiorysu za bardzo nie znam,
              Kuklińskiego znam ale tu ja nie umiałbym rozstrzygnąć wątpliwości

ja nie poszedłbym chętnie do LO im. Kuronia nie dlatego abym coś do niego miał ale gdybym był rodzicem i to miałoby decydować tzn. życiowa postawa patrona to pijący i palący Kuroń by mnie zniechęcał.
              • surmia Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 15:36
                No tak. Jak muzyk, artysta to hipis, degenerat, przepity głos itp. Zerowy wzorzec.

Co z tego, że pił i palił, jeśli po nim zostało coś, co będzie trwało po nas długo, długo. Jeśli wybijał się ponad przeciętność i został za to nawet doceniony drugim najwyższym polskim odznaczeniem państwowym oraz innymi? Istnieje na stałe w historii polskiej muzyki.
                A może właśnie to byłoby dla młodych wzorem. Spuścizna i wkład w kulturę narodu.
                Za 50 lat nikt nie będzie pamiętał, że miał taki a nie inny głos czy żył tak jak żył, ale sądzę, że jego muzyka przetrwa.
                Tak jak przetrwały prace Andriollego, o którego życiu tak naprawdę wiemy coraz mniej. Może też miewał chwile słabości?
                • surmia Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 16:05
                  no sorry, nie mogę...

Feelek, co to za wyznacznik wzoru do naśladowania - musi być niepijący i niepalący o używaniu innych nie wspomnę?
                  To o kim by się nasze dziatki w szkole uczyły? Może ze dwie postacie z historii by zostały, albo i to nie.
                  I ja i ty i nasze dzieci i dzieci naszych dzieci uczyły się, uczą i będą się uczyć o pewnym sławnym Polaku. Pierwszym z brzegu ze szkolnego programu, którego to człowieka należy znać i wielbić.
                  Był to osobnik o zamiłowaniu do biesiad, uczt, spotkań towarzyskich, do kobiet i nie tylko, do używek wszelkich i w dużych ilościach. W swej karierze przyswoił syfilis i inne wdzięczne choroby. Zmarł nie z tęsknoty za Polską, ale z chorób nabytych w okolicznościach wyżej wymienionych. Całkiem przyjemnych.
                  Niejaki Chopin Fryderyk.
                  Jego imię nadano już wszystkiemu.
                  Wielki artysta. Wielki Polak. Wzór do naśladowania.
                  • feelek Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 18:10
                    oj tam oj tam
                    przywykłem nie podobać się z poglądami,

co to zresztą ma za znaczenie, że powiedziałbym jak bym głosował,
                    gdy i tak mnie nikt o zdanie nie zapyta..
                    .
                    wszystko moje nie znaczy, że Nalepy, Kuronia, Himilsbacha nie lubię,
                    ja tylko powiedzialem, że jakbym wybierał pomiędzy:
                    Iwanowem - Szajnowiczem,
                    Lokajskim,
                    Ślusarskim,
                    Kuklińskim,
                    Nalepą,
                    łączniczkami AK,
                    Adriollim
                    to zagłosowałbym na Ślusarskiego a w 2 kolejności Andriollego w 3. Łączniczki AK w 4. Iwanowa - Szajnowicza

Nalepy, Kuklińskiego nie dyskredytuję jeśli to nie jest jasne
                    ale wybrać można 1 osobę na patrona i wtedy szuka się rozmaitych , pozornie nieważnych/nieistotnych arg. na zasadzie co mniej/bardziej pasuje/nie pasuje

choćby i to, że był EasyRiderem.

jeszcze inaczej: chcę np. i tworzę LO lub gimnazjum i chcę przyciągnąć specyficznych klientów - uczniów. To dla jednych daję Jimmi Hendrixa a dla innych np. Romana Dmowskiego. no a jak dla wszystkich , jak najb. uniwersalnie?
                    Pewnie JPII ale to nie byłoby może dobre bo mielibyśmy niedługo same szkoły, ulice, skwery, place aleje , zaułki ...im. JP II

kurczę jakby to było tylko głosowanie to byłoby prościej bo się tłumaczyć nikomu z niczego nie trzeba
                    ale my sami tego chcemy tzn. dyskusji
                    wink
                    • feelek Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 18:25
                      wiem też że właściwie każdemu czcigodnemu można jakąś łatkę przyłożyć,
                      daj mi patrona a ja już coś tam mu znajdę

1.Królowa Jadwiga? po kryjomu spotykała się z tym księciem, co go szykowano na męża dla niej, co oni tam robili, kto wie?
                      2. Jan Paweł II, proszę bardzo: zakochany był w jakiejś pannie i kto wie... jw.
                      3. etc. etc.
                      bo i nie o to idzie aby szukać haka że się źle prowadzi pije pali etc.
                      ale czy bardziej lub mniej pasuje
                      a to różnica

co innego jakby ten patronat zabierali: bez jakiejś naprawdę rysy nowoodkrytej chańby w życiorysie nie powinno się zabierać, jak się to zdarza z Brzechwą, Brunonem Schultzem bodaj...
                      • jozefow512 Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 18:59
                        feelek napisał:

> 2. Jan Paweł II, proszę bardzo: zakochany był w jakiejś pannie i kto wie... jw.

i jeszcze do tego publicznie regularnie pił wino ... smile

MSPANC

IMHO czepiasz się i tyle.
                        • feelek Re: Nalepa - Andriolli - Ślusarski - łaczniczki A 08.11.11, 19:18
                          a nie pił?
                          IMHO nie ja się czepiam ale wręcz przeciwnie
    • mlody.realista Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 09:58
      Odpowiedź na moje pytanie na stronie jozefow.pl

Dlaczego na patrona Gimnazjum mogą głosować tylko uczniowie, rodzice i nauczyciele, a nie cała społeczność Józefowa.

Sprawa ta została uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001r. (Dz. U. Nr 61, poz. 624 ze zmianami) w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. Gimnazjum nadaje imię organ prowadzący na wniosek rady gimnazjum lub wspólny wniosek rady pedagogicznej, rady rodziców i samorządu uczniowskiego.

To rozporządzenie nie reguluje w jaki sposób organ prowadzący wybierze patrona. Dlatego forma wyboru jest dowolna i może być nim wybór całej społeczności Józefowa.
      Żadne wytłumaczenie
      • jozefow512 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 11:35
        mlody.realista napisał:

> Sprawa ta została uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z
        > dnia 21 maja 2001r. (Dz. U. Nr 61, poz. 624 ze zmianami) w sprawie ramowych st
        > atutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. Gimnazjum nadaje imię or
        > gan prowadzący na wniosek rady gimnazjum lub wspólny wniosek rady pedagogicznej
        > , rady rodziców i samorządu uczniowskiego.

> To rozporządzenie nie reguluje w jaki sposób organ prowadzący wybierze patrona.

Przecież właśnie napisałeś, że reguluje. Jest na wniosek a we wniosku jest podany kandydat na patrona.
        • tujestfajnie Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 13:08
          w gimnazjum chyba nie nauczyli go czytać ze zrozumieniem...
          • beretbaby Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 18:10
            tujestfajnie napisał:

> w gimnazjum chyba nie nauczyli go czytać ze zrozumieniem..

Rozporządzenie mówi o tym kto ma prawo wnioskować do burmistrza o nadanie imienia szkoły. Ale wnioskować z już uzgodnionym kandydatem na patrona.
            Natomiast procedura wyłonienia (uzgodnienia) takiego kandydata jest do uzgodnienia. To czy społeczność lokalna będzie mogła na etapie poszukiwań zgłaszać kandydatów, czy oddawać głosy zależy od najbardziej zainteresowanych i władnych - ogólnie mówiąc społeczności szkolnej. Jeśli uznają za stosowne włączyć społeczność lokalną, nic nie stoi na przeszkodzie.
            Podsumowując: Tylko społeczność szkolna ma prawo wystąpić z wnioskiem o nadanie imienia szkole. Społeczność szkolna może(ale nie musi) zaprosić społeczność lokalną do wyłonienia takowego.
            Ps. Młodemu chyba należą się przeprosiny od Ciebie.
            • jozefow512 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 22:57
              beretbaby napisała:

> enia. To czy społeczność lokalna będzie mogła na etapie poszukiwań zgłaszać ka
              > ndydatów, czy oddawać głosy zależy od najbardziej zainteresowanych i władnych
              > - ogólnie mówiąc społeczności szkolnej.

Jest tak,jak piszesz. Natomiast MR twierdzi, że organ prowadzący może ustalić reguły wyboru.

mlody.realista napisał:

To rozporządzenie nie reguluje w jaki sposób organ prowadzący wybierze patrona. Dlatego forma wyboru jest dowolna i może być nim wybór całej społeczności Józefowa.
    • obywatel25 Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 20.11.11, 22:52
      ludziska nie kopcie się po kostkach, piszcie w trybie przypuszczającym(tak to się nazywa myślę sobie).Jeżeli jest to prawdą co pisał tzwn młody, to można powiedzieć ,,uczył marcin, marcina...).Natomist ktoś napisał chybasmile nie nauczyli go czytać ze zrozumieniem w gimnazjum, jeżeli taki tok rozumowania, a wcześniej tzwn młody narzekał, to znaczy że miał rację, tak myślęsmile.
      Ale, na stronie józefowa jest opis, życiorys, Andriollego i myślę sobie że będzie to patron, jeżeli potrafię czytać ze zrozumieniem smile
      pozdrawiam
      • feelek Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 21.11.11, 00:53
        ale o so chozi?

PS. dotychczas wydawało mi się że czytam z grubsza ze zrozumieniem,
        czasem jak nie mogłem zrozumieć czytałem jeszcze raz...
        i jeszcze raz...
        po przeczytaniu dzisiejszych wpisów myślę, że się trochę zapętliliście.

choć i tak nikt nie zrobi tych wyborów tego patrona szerszymi

jak znam niechęć niektórych polityków gminnych do wychodzenia przed szereg,
        komplikowania sobie życia niepotrzebnymi komplikacjami,
        tu: w rodzaju ogólnogminnych wyborów patrona
        (- w końcu wszyscy mieszkańcy zbudowali gimnazjum)
        to tak właśnie będzie

i po co ta cała nasza gadanina????
        iść lepiej coś zaorać albo zasiać
        [idzie]
        • doomi Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 02.03.12, 13:27
          Głosowali już uczniowie, nauczyciele, rodzice - ciekawe kiedy wyniki smile
          Kogo obstawiacie i jak zagłosowaliby forumowicze?
          Przypominam kandydatury:

1. JERZY IWANOW-SZAJNOWICZ
          2. EUGENIUSZ LOKAJSKI
          3. ŁĄCZNICZKI ARMII KRAJOWEJ

Ja wybrałam poz. 3.
          • mlody.realista Re: Wybór patrona Gimnazjum nr 1. 02.03.12, 15:17
            Ja nie mogłem głosować. Bardzo żałuje i tego nie rozumiem.
          • surmia Łączniczka 02.03.12, 18:12
            Też bym tę łączniczkę wybrała. Należy jej się. Im się należy.

Poza tym pięknie się komponuje z naszym pomnikiem i w ogóle.
            Lubię jak jest jakaś logika i ciągłość.

Tylko czemu ta łączniczka z pomnika jest tak bardzo pomnikowa? Wzdycham ciężko jak ją widzę. Ale z pełnym szacunkiem wzdycham.
            • feelek Re: Łączniczka 03.03.12, 01:37
              Surmia:
              "Wzdycham ciężko jak ją widzę. Ale z pełnym szacunkiem wzdycham."
              feelek: a mi w tym [wzdychaniu z szacunkiem] przeszkadza, że ona taka mało kobieca jest na tym pomniku, ale to wiadomo, ona miała zadanie do wypełnienia patriotyczne i taka zwyczajnie dziewczęca być nie mogła. na tym pomniku być nie mogła bo jak się pozna życiorysy kilku z nich to i lasencje z nich były i komu trzeba w głowie też potrafiły zawrócić. Pełny szacun, jak mówi mój syn i też trzymam kciuki za łączniczki - patronki gimnazjum.

• surmia Re: Łączniczka 03.03.12, 16:28
                ... a mi w tym [wzdychaniu z szacunkiem] przeszkadza, że ona taka mało kobieca jest na tym pomniku ...

Ależ ja właśnie dlatego zawsze wzdycham. Bo autor pomnika zrobił (niechcący z pewnością) krzywdę łączniczkom. Według mnie oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka