Dodaj do ulubionych

POWER LTE Plus

09.11.14, 17:38
Witam koleżanki i kolegów.
Jestem od niedawna mieszkańcem Michalina.
Chciałbym skorzystać z oferty Plusa, POWER LTE bez Limitu.
Czy ktoś z Was korzysta z tej usługi ? Jak się sprawuje ? Jaki jest realny zasięg i osiągi ?
Z góry wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • dbam_o_zdrowie Re: POWER LTE Plus 09.11.14, 20:35
      Radiowy nigdy nie pokona internetu po kablu. Kablowy ma tylko neostrada. Mam, używam, D... nie urywa ale daje radę.
      • 635csi Re: POWER LTE Plus 10.11.14, 11:46
        Też wychodziłem, z założenia, że kabel rules.

Miałem dwa lata Neostradę 6 potem 10 czy 20 kbit.
        Od miesiąca mam LTE z anteną na dachu i routerem wewnątrz domu i odczuwalnie sprzęt działa szybciej, obserwując jak ładują się filmy na youtube. Ale antena wysoko na maszcie , zwrócona do przekaźnika, który jest gdzieś koło stacji Michalin.

Z pakietem TV ze trzy razy bogatszym niż Orange rachunek spadnie mi o 70 proc. Ale dopiero za pół roku bo na razie mam za darmo. Tak, że sorry kablu...
    • anet-a1972 Re: POWER LTE Plus 10.11.14, 13:58
      Od miesiąca mam LTE bez limitu z Plusa. Aby działał w mojej lokalizacji (ul. Wczasowa) konieczny był montaż anteny na dachu. Ja mam dwie współdziałające anteny (koszt ok. 180 zł +montaż). Jest OK. Lepszej oferty (działającej) nie znalazłam.
      • irol05 Re: POWER LTE Plus 10.11.14, 14:22
        Youtube sciaga se wolno z neostrady nie dlatego ze to wina kabla, ale Orange.
        Orange celowo przycina predkosci z youtuba domagajac sie od nich forsy za wejscie
        do swojej sieci. Rozwiazaniem jest przejscie np. do Netii.

"wiceprezes Orange Polska: Dostawcy treści i usług powinni ? jego zdaniem ? ponosić część kosztów dostarczania im usługi przez operatorów telekomunikacyjnych

Zobacz więcej: www.chip.pl/news/internet-i-sieci/dostep-do-internetu/2014/03/ceny-dostepu-do-internetu-wzrosna#ixzz3IfhJZ3gi"

Poza tym, LTE "bez limitu" tak naprawde jest z limitem. Powyzej limitu predkosc mocno spada.

• tofel3 Re: POWER LTE Plus 05.12.14, 21:37
        Koleżanko a możesz napisać jaką posiadasz antenę ?
      • anna.grodzicka1 Re: POWER LTE Plus 27.03.15, 13:57
        Jestem zaskoczona tymi opiniami, bo ja mam ciągłe problemy z internetem LTE z plus gsm, i to nie jest przypadek dlatego tu postanowiłam napisać, internet czasami działa nie mówię, ze szybko nie ma na pewno tych 150 mega, ale chciałabym aby, chociąz strony się otwierały w miarę płynnie, sygnał mam wporządku, kupiliśmy anteny kierunkowe z bestpartnera ale co z tego jak strony mi mulą jak diabli,
        umowa została wiążąca, prawdziwe opinie można poczytac sobie na portal konsumenta pl Nasz przypdek nie jest odosobniony i mam wrażenie, że tu gdzie dobre opinie reklama plusgsm nieprzypadkowo się pojawia.
    • kug777 Re: POWER LTE Plus 12.11.14, 10:18
      Ciekawy wątek. Mam już dosyć wolnej i drogiej neostrady. Proszę o info, jaką predkość ma ten LTE Power? Ile kosztuje? Czy działa w czasie deszczu i snieżycy?
      Przy okazji artykuł nt. trików operatorów:
      Najnowsza sieć 4G LTE to szybkość i technika w jednym. To płynność, wygoda, komfort, stabilność" - zachwala sieć Play na swoich stronach internetowych.

Kampanie reklamowe tego operatora bazują na celebrytach. Promują oni usługę, która jest mocnym generatorem przychodów dla znajdującej się w lekkim marazmie branży komórkowej.

- Potrzebuję internetu do domu, ale żeby był szybki, żeby działał jak ta lala, żeby mi latał po całej chałupie, żebym go miała wszędzie, rozumiesz? W wannie, kuchni, na stole, w pralce, na pralce... Wiesz, o co chodzi, nie? - wypluwa z siebie z szybkością karabinu maszynowego gwiazda "Prawa Agaty" Agnieszka Dygant.

Blondynka z Playa, czyli Barbara Kurdej-Szatan, z trudnością powstrzymuje śmiech. Jej kolega po fachu szybko zaś wręcza "internet 4G LTE bez limitu już za 29,99 zł miesięcznie". Wcześniej FORMUŁĘ 4w1 4G LTE zachwalały piosenkarka Margaret czy tenisistka Agnieszka Radwańska. Tyle że 4G z Playa ma niewiele wspólnego z prawdziwym 4G.

Diabeł tkwi w szczegółach

- W regulaminach oraz opisach umieszczanych pod szyldem 4G operator informuje drobnym drukiem o tym, że usługi 4G realizowane są w standardzie HSPA+. Jest to o tyle ciekawe, że ani związani z technologiami mobilnymi technicy, z którymi miałem okazuję rozmawiać, ani producenci telefonów nie uznają tej technologii za 4G, tylko 3G - twierdzi Filip Wisnander z serwisu Teleguru.pl, poświęconego telefonii komórkowej.

Standard HSPA+ potrafi być kilkakrotnie wolniejszy od LTE, choć z całą pewnością jest szybszy niż normalny komórkowy internet. Dla większości konsumentów podobne skróty (LTE, 4G) brzmią jak czarna magia. Przekładając jednak całą sprawę na język metafor: Play obiecuje, że jego internet będzie miał prędkość bolidu Formuły 1, a w rzeczywistości chodzi niczym skuter. Co na to konkurencja? Jest zadziwiająco zgodna. - Według naszej oceny, i pewnie nie tylko naszej, technologia HSPA+ to nie jest 4G - uważa Wojciech Jabczyński z Orange.

- Standard HSPA+ jest określany jako 3G+ lub częściej jako 3,5G - to już Arkadiusz Majewski z Plusa. Co daje Playowi taka sztuczka? Dzięki niej w reklamach szybkiego internetu rośnie zasięg tej sieci. HSPA+ w Playu dociera do 90 proc. populacji Polski, podczas gdy sieć LTE jedynie do 63 proc. mieszkańców. Na tle konkurencji (oferującej jako szybki internet tylko LTE) te 63 proc. to już nic szczególnego. Co na to wszystko Play? Zapytaliśmy rzecznika sieci Marcina Gruszkę: czy podobna praktyka nie jest wprowadzaniem klientów w błąd? I czy ich konkurencja nie postępuje uczciwiej, oferując pod hasłem 4G tylko LTE? Nie odpowiedział. Podobnie jak biuro prasowe Playa.

Operatorzy przesadzają z 4G

Z reklamowaniem 4G mają problem też inni operatorzy. Orange ("4G LTE") i T-Mobile ("LTE 4G"), zachwalając swój superszybki internet, również nieco naginają rzeczywistość. To, co określają jako "4G" (czyli LTE), również nie spełnia standardów technologii 4G.

Jak twierdzi Arkadiusz Majewski z Plusa, gdyby trzymać się sztywnych wymagań technicznych, to mianem 4G można określić technologię LTE Advanced, a obecne LTE to... 3,9G.

Realne prędkości pobierania w LTE Advanced to od 30 do 100 Mb/s, w LTE od 10 do 20 Mb/s, a w HSPA+ od 2 do 10 Mb/s. Dlatego Plus reklamujący się jako "lider technologii LTE" o 4G w swoich reklamach nie wspomina. Co na to wszystko producenci telefonów? Dla nich 4G to LTE Advanced. - Ale nie możemy oficjalnie tego komentować - twierdzi przedstawiciel jednej z dużych firm. Operatorzy bronią się, że na nazywanie LTE systemem 4G pozwala im Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny (ITU), który pod naciskiem sieci uznał po prostu, że rak (zwykłe LTE) to ryba (4G). ITU pozwala na określanie jako 4G... również systemu HSPA+. Wnioski? Według Wisnandera z Teleguru.pl operatorzy mogą umyślnie żonglować pojęciami typu 4G po to, by dobrze wypaść w reklamach i uzyskać w ten sposób przewagę nad konkurencją

- Nie zawsze to, co jest w zgodzie z obowiązującymi normami, jest także najzwyczajniej w świecie w porządku względem ludzi, którzy postanowili zaufać konkretnemu dostawcy internetowych usług - twierdzi Wisnander.

• tofel3 Re: POWER LTE Plus 03.12.14, 19:16
      Czy są jeszcze osoby w okolicy korzystające z Power LTE w Plusie ?
    • sn00kie Re: POWER LTE Plus 03.12.14, 22:19
      Nie wiem co Wy narzekacie na neostradę. Wiem, że to TPSA, wiem że jest ble i tyle.
      Porównując LTE od CP i Plusa (jedno i to samo) wybieram neo 80mb/s. Większość ternu Józka ma już możliwość podpięcia się do tego.
      • jozefow512 Re: POWER LTE Plus 03.12.14, 22:36
        Nie jestem pewien, czy VDSL 80/8 Mbps i 40/4 Mbps jest w większości Józefowa? Wydaje mi się, że to dość drastycznie spada z odległością od centrali.

Natomiast jeśli ktoś ma możliwość to kabel jest lepszy od radia.
      • justa12k Re: POWER LTE Plus 13.05.15, 23:30
        Prędkość internetu bezprzowodowego można łatwo sprawdzić na www.speedtestmobile.pl
    • zawad17 Re: POWER LTE Plus 04.12.14, 09:11
      witam,
      jako mieszkaniec Michalina (okolice Konopnickiej i Złotej Jesieni) mogę coś doradzić...

Od 2004 r miałem internet z "kabla" aż do paździenika br. w międzyczasie zmieniajac dostawcę usług z TP S.A. na Netię. Obecnie korzytam z internetu PLAY 4G UNLIMITED.
      Krótko zestawię usługi obu dostawców:
      - NETIA: internet (59,99 zł/miesięcznie) + musowo telefon jako utrzymanie łącza (35,9 zł/miesięcznie) = łącznie ok. 96 zł samych abonamentów (+ewentualne koszty rozmów telefonicznych). Prędkość internetu max 3Mb/s pomimo, że miałem opcję Internet Max20 (czyli max. transfer pobieranych danych nie mógł przekroczyć 20 Mb/s). Realnie jak już wspomniałem nigdy prędkość nie przekroczyła 3 Mb/s!

- obecnie Play 4G Unlimited: internet (49,99 zł/miesięcznie). Prędkość pobieranych danych jak sinusoida od 20 Mb/s do nawet ponad 50 Mb/s. W ramach umowy na 2 lata dostałem rabat 20 zł przez pół roku, czyli 1-6 misiąc 29,99 zł a 7-24 misiąc 49,99 zł. ZAZNACZAM, ŻE WZIĄŁEM SAMĄ KARTĘ SIM! ROUTER LTE KUPIŁEM NA WOLNYM RYNKU. Internet jak na razie działa płynnie, nie zrywa połączenia więc jestem MEGA zadowolony! Internet o wiele szybszy a koszta nieporównywalnie mniejsze, no i tel stacjonarnego się pozbyliśmy w końcu! smile
      UWAGA! Jest jeden haczyk... nie jest to w pełni UNLIMITED. W regulaminie jest informacja, że po przekroczeniu 100GB łącznego ruchu (czyli pobrane i wysłane dane) usługodawca może obniżyć prędkość pobieranych danych do 2Mb/s a wysłanych do 384 kb/s, aż do zakończenia okresu rozliczeniowego czyli do 9 dnia każdego miesiąca. Od 10 dnia każdego miesiąca znów dostajesz 100GB. Jak na razie nie wykorzystaliśmy tego limitu tongue_out Zostało nam do końca okresu rozliczeniowego 5 dni a mamy jeszcze do wykorzystania ok 20GB.

podsumowanie:
      - Netia - drogo i woooooolnooooo
      - Play LTE - tanio i mega szybko

Co do LTE w Plusie to testowaliśmy przez tydz. również i tego usługodawcę i internet niestety nie śmigał jak należy, nigdy nie złapało sygnału LTE. Nie polecam.
    • kug777 Re: POWER LTE Plus 04.12.14, 16:10
      Dzięki za info nt PLAY. Czy działa w czasie deszczu i śniegu?
      Czy taki Play Unltd pokryje cały dom - dwa komputery parter i pietro ( jakis dodatkowy router?
      Dziś się wkurzyłem na NEO. Południe, a PING 75!!! Prędkosc wysyłania 0,5 Mbps. Nic nie mozna zrobić, wół.
      Dziękuję z góry za odpowiedź.
      • zawad17 Re: POWER LTE Plus 05.12.14, 10:23
        Internet w deszczu działa normalnie, w śnieg nie testowane, spadną pierwsze śniegi to zobaczyny smile
        No właśnie wcześniej nie wspomniałem jaki to router kupiłem... HUAWEI B593. Jak się dobrze poszuka to za 400 zł nówkę sztukę da się znaleść ale takie oferty szybko znikają z olx czy allegro. Trzeba zaznaczyc jeszcze ze routery LTE sa sporo droższe niz te DSL/ADSL. Są co prawda routery LTE przenośne (tańsze) ale one się raczej nie nadają do użytku domowego. Polecam ten router co mam, ma wszystko co powinien mieć a nawet wiecej, to typowy router do ciągłego uzytku domowego. Co do sygnału LTE i zasięgu WiFi po domu to router stoi na parapecie i łapie 4 kreski zasięgu LTE na 5 możliwych - nie używam anten zewnętrznych! WiFi z kolei łapie na piętrze poniżej, jak z zasięgiem w piwnicy to nie wiem, nie sprawdzalem bo nie mialem takiej potrzeby smile generalnie 2 antenki, które były w zestawie do WIFI dają radę przekazywać dalej sygnał LTE z routera do poszczególnych urządzeń. Ten router ma 2 ważne funkcje i możliwości, które mnie bardzo cieszą. Pierwsza to to, że można z niego rozdzielić sygnał do aż 32 urzadzeń a druga funkcja to wbudowane USB dzięki któremu można podpiać pendive'a albo dysk zewnetrzny i ogladac przez DLNA filmy, sluchac mp3 czy ogladać zdjecia. To taki dodatek ale przydatny.

Wracając jeszcze do ofert abonamentowych internetu PLAY to nie polecam oferty sim+router (ich router). Dlaczego? Po prosu przepłaca się w ten sposób. Biorąc samą kartę sim + kupujac router na wolnym rynku w perspektywie czasu oszczędza sie pieniądze i to niemale!
        • kug777 Re: POWER LTE Plus 06.12.14, 10:45
          Bardzo dziękuję za tak pełną informację. To jest rzeczywiście alternatywa dla przepłacania NEO za "utrzymanie linii" w wys. 30 zł. miesięcznie! Czy mogłaby Pani/Pan wyjaśnić mi jeszcze o co chodzi z tym oglądaniem filmów przez USB/pendrive'a ?
          • tofel3 Re: POWER LTE Plus 23.01.15, 09:13
            Od dziś całkowicie przerzuciliśmy się na POWER LTE w Plusie.
            Po kilku dniach skomentuje działanie, na pierwszy rzut jest ok, nawet przy jednej kresce zasięgu (router w pokoju, bez anteny zewnętrznej).
            • zawad17 Re: POWER LTE Plus 23.01.15, 11:36
              tak z czystej ciekwaości... jakie miesięczne koszta? oferta z routerem, czy osobno kupowaliście? jak z sygnałem LTE?
              • tofel3 Re: POWER LTE Plus 24.01.15, 10:45
                Ja mam cały pakiet SmartDom.
                Czyli Abonament Telefoniczny z Telefonem, 69,99, Internet 30GB z routerem i Cyfrowy Polsat + Pakiet Film i Sport, Multiroom.
                I płace ( już dokładnie nie pamiętam) ale ok 150 zł.
                Tak jak pisałem router jest w pokoju, bez anteny zewnętrznej i sygnał na routerze jest 1 kreska, ale chodzi bez problemu.
    • hipnotyze Re: POWER LTE Plus 30.03.15, 00:25
      Witam, LTE w Plusie chodzi najlepiej ze wszystkich, ja mieszkam w Warszawie i aby chodził mi faktycznie szybko zamontowałem antenę zewnętrzną kierunkową, a dokładniej dwie. Korzystałem z usług firmy Quick Net Instalacje www.qnet.com.pl/montaz-lte.html po tym zabiegu Internet zdecydowanie przyśpieszył, wcześniej to byłą porażka. Pozdrawiam
      • jozefow512 Re: POWER LTE Plus 30.03.15, 08:30
        hipnotyze napisał:

> Witam, LTE w Plusie chodzi najlepiej ze wszystkich, ja mieszkam w Warszawie

A w której części Józefowa jest ta Warszawa, w której mieszkasz?

Pytam, ponieważ akurat w kwestii internetu mobilnego lokalizacja jest kluczowa.
      • justa12k Re: POWER LTE Plus 13.05.15, 23:29
        Polecam sprawdzić realną prędkość na www.speedtestmobile.pl
        • velpavel Re: POWER LTE Plus 14.05.15, 12:22
          Tutaj mam lepszy bajer.
          www.speedtest.net/pl/
          • justa12k Re: POWER LTE Plus 15.05.15, 17:25
            A co mi po testerze ? Na speedtestmobile.pl sprawdzisz prędkość w swojej okolicy !
            • tofel3 Re: POWER LTE Plus 17.05.15, 09:17
              Dziś rano wykonałem test, nie przykładałem się do tego specjalnie, nie wyłączyłem programu antywirusowego, pootwieranych stron www, wynik: 20,01 Mb/s.

W porównaniu do Orange to wynik jest 19 razy lepszy.

------

www.kompozyty-polimerowe.pl Art Composites Kompozyty Polimerowe
            • tofel3 Re: POWER LTE Plus 17.05.15, 09:25
              Na stronie widać, fakt faktem, że Play ma najlepsze prędkości, ale czy ma tak dobrą ofertę jak Plus, nielimitowanego LTE ?
              Ja mam Plusa od grudnia, najwyższy pakiet, i mimo wykorzystania pakietu nie obniżono mi prędkości.

-----

www.kompozyty-polimerowe.pl Art Composites Kompozyty Polimerowe
    • tofel3 Re: POWER LTE Plus 28.06.15, 11:11
      Czy są nowi użytkownicy Power LTE ?
    • jozefow512 Re: POWER LTE Plus 08.04.16, 21:56
      Ale wiesz o tym, że to nie ten Józefów.

W naszym Józefowie nie ma airmax.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka