czarenty
30.12.14, 12:44
Witam Państwa.
Jako, że Nowy Rok za pasem, a pewna zaszłość z moim udziałem nie została rozliczona, spieszę z tym wpisem, aby na starym roku ją zakończyć.
W dniu 19 grudnia wysłałem na ręce Pana Zbigniewa Kozłowskiego pismo w którym rozliczyłem się z mojego wpisu na forum, popełnionego po zakończeniu wyborów. Ponieważ Pan Zbigniew Kozłowski nie upublicznił mojej odpowiedzi, na czym mi zależało, czynię to osobiście. Poniżej przedstawiam pełny tekst mojej odpowiedzi na jego zarzuty wobec mnie odczytane podczas Sesji Rady Miasta.
Cezary Łukaszewski Józefów, dn. 19 grudnia 2014 r.
Radny VII kadencji
Rady Miasta Józefowa
W dniu 9 grudnia 2014 r. Pan Zbigniew Kozłowski wystosował do Rady Miasta Józefowa pismo, w którym stwierdził, jakobym prowadził z Nim debatę publiczną, w której go obraziłem. Do pisma dołączony został wydruk mojej wypowiedzi na tzw. forum internetowym Józefowa z dnia 18 listopada 2014 r. Nie znalazłem tam jednak, ani nigdzie indziej wpisu z takim właśnie nazwiskiem.
Bardzo dziękuję za trafne zwrócenie uwagi, a w odpowiedzi na pismo przedstawiam następujące oświadczenie:
Na ręce Pana Zbigniewa Kozłowskiego składam przeprosiny wszystkim, którzy przeczytali mój wpis na józefowskim forum i poczuli się obrażeni, zniesmaczeni lub oburzeni. Przepraszam za język i formę, jakich użyłem i którymi się na co dzień nie posługuję.
W czasie kampanii wyborczej, jako jedyny z około 60 kandydatów na radnych, byłem bezprecedensowo atakowany, szkalowany i obrażany przez kilku bezimiennych przedstawicieli forum Józefowa.
W odniesieniu do mnie, na forum znalazły się takie epitety, jak: kłamca, człowiek bez honoru, menda, nieuk, dno, przekręcano również moje nazwisko. Zarzucano mi brak kompetencji w zarządzaniu MOS „Jędruś”, któremu poświęciłem 25 lat swojej pracy i który stanowi oprócz Rodziny najważniejszą rzecz w moim życiu. Pośrednio obrażano więc również moich współpracowników, z którymi stworzyłem tą jedną z czołowych tego typu Placówek w Polsce.
Chcę zaznaczyć, że moje wybory polityczne, przekonania i przynależność organizacyjna są moją prywatną sprawą i moim wyborem. Nie rozumiem, dlaczego fakt, że przystąpiłem do Komitetu Wyborczego Dla Miasta, byłem członkiem PiS i innych organizacji podobnej orientacji społeczno-politycznej, spowodował taką agresję wśród kilku osób. Nigdy nie działam koniunkturalnie i zawsze, gdy nie zgadzam się z podejmowanymi decyzjami przedstawiam swoje zdanie, na które nie ma wpływu ani przynależność partyjna, ani organizacyjna i wciąż uważam się za osobę niezależną.
Od wielu lat działam jako radny, polityk, działacz społeczny i zawsze kieruję się przy podejmowaniu decyzji obiektywizmem, uczciwością, praworządnością, mając przede wszystkim na względzie dobro Mieszkańców Józefowa, dla których pracuję.
Pod swoimi wypowiedziami na forum podpisywałem się imieniem i nazwiskiem, chociaż nie jest to tam wymagane. Zdecydowana większość użytkowników używa pseudonimów i woli działać bezimiennie, anonimowo.
Niestety w chwili słabości zniżyłem się do poziomu części anonimowych osób biorących udział w dyskusji, czego bardzo żałuję i za to właśnie przepraszam wszystkich czytelników forum jednocześnie deklarując, że nie dam się więcej sprowokować, a moje wypowiedzi nie będą już niepotrzebnie złośliwe.
Na zakończenie chciałem zauważyć, że gdyby mój wpis był obraźliwy i wulgarny, zostałby z forum usunięty przez jego administratorów, tak jak wiele wpisów dotyczących również mojej osoby.
Przy okazji chciałbym tą drogą zaprosić Państwa do bezpośredniej współpracy i rozmowy, także tych, którzy ukrywają się na forum pod różnymi pseudonimami. Mam bowiem nadzieję, że na miarę swoich kompetencji i możliwości, w realny sposób będę mógł wpłynąć na rozwiązanie problemów poruszanych przez Państwa w internecie. No i może przestaniemy być anonimowi.
Kontakt przez Biuro Rady Miasta, lub mailowo czarek@jedrus.net
Z poważaniem
Cezary Łukaszewski