Dodaj do ulubionych

Woda vs. Kanalizacja

05.03.15, 16:24
Czy ktoś z Was dostał pismo z hydrosfery, że ma 3 miesiące na zainstalowanie wodomierzy na swoim ujęciu wody jak za kanalizację płaci ryczałtem. Dla mnie to jest czyste kur.... - był wybór albo płacisz wg. wskazań wodomierza albo ryczałtem za ścieki, nie po to nie chciałem miejskiej wody żeby mnie teraz szantażem zmuszać do zakładania i rozliczania ile SWOJEJ wody pobieram, może jeszcze opłatę za tą wodę mam uiszczać. Umowa była na samą kanalizację a teraz ktoś na siłę chce wyrwać kasę - jak zmieniamy zasady to ja poproszę mnie odłączyć od kanalizacji i wykopać mi, za przeproszeniem ponownie szambo, które musiałem zlikwidować po włączeniu się do miejskich ścieków. A jak hydrosfera chce mnie rozliczać ze ścieków - bo z wody raczej nie może - to niech zainstalują na swój koszt ściekomierz jak chcą wiedzieć ile produkuje, mnie to do szczęścia nie jest potrzebne...
Obserwuj wątek
    • grzeg_sz_1 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 16:30
      To ciekawe. Podali na jakiej podstawie prawnej?
    • surmia Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 17:22
      Odpisz im, że się nie zgadzasz i już.
      Nie mają podstaw do takiego wymuszania.
      • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 18:02
        surmia napisała:

> Odpisz im, że się nie zgadzasz i już.
        > Nie mają podstaw do takiego wymuszania.

Trochę poszukałem i chyba nie może tak odpisać. Patrz Regulamin , par. 19.. Musi być licznik.

Brak wodomierza jest niezgodny z regulaminem. Regulamin jest uchwałą Rady Miasta, więc można go spróbować zaskarżyć do wojewody.

Przy braku wodomierza można zamknąć przyłącze kanalizacyjne:

Art. 8. 1.Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne może odciąć dostawę wody lub zamknąć przyłącze kanalizacyjne, jeżeli:
        1) przyłącze wodociągowe lub przyłącze kanalizacyjne wykonano niezgodnie z przepisami prawa,
        2) odbiorca usług nie uiścił opłat za pełne dwa okresy obrachunkowe następujące po dniu otrzymania upomnienia w sprawie uregulowania zaległej opłaty,
        3) jakość wprowadzanych ścieków nie spełnia wymogów określonych w przepisach prawa lub stwierdzono celowe uszkodzenie albo pominięcie urządzenia pomiarowego,
        4) został stwierdzony nielegalny pobór wody lub nielegalne odprowadzanie ścieków, to jest bez zawarcia umowy, jak również przy celowo uszkodzonych albo pominiętych wodomierzach lub urządzeniach pomiarowych.

Ustawa określa też różne kary
        3.Kto nie dopuszcza przedstawiciela przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego do wykonania czynności określonych w art. 7,
        podlega karze grzywny do 5.000 zł.
        4.Kto bez uprzedniego zawarcia umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1, wprowadza ścieki do urządzeń kanalizacyjnych,
        podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny do 10.000 zł.
        5.Obok orzeczenia kary organ orzekający może nałożyć obowiązek zapłaty nawiązki na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego, w wysokości 1.000 zł za każdy miesiąc, w którym nastąpiło bezumowne pobieranie wody z urządzeń wodociągowych lub wprowadzanie ścieków do urządzeń kanalizacyjnych tego przedsiębiorstwa.

• grzeg_sz_1 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 18:44
          Pięknie, tylko który paragraf nakazuje montaż wodomierze przy własnej wodzie????
          • grzeg_sz_1 sorry 05.03.15, 18:46
            przepraszam, nie odczytałem.
            Faktycznie, musi być wodomierz.
          • grzeg_sz_1 Otwock górą :-) 05.03.15, 18:58
            Ale za to Otwocku jest lepiej.
            Można się rozliczać ryczałtem jeżeli ma się własną wodę. Natomiast przerabiałem to i wychodzi taniej płacić według wodomierza.

PS.
            Oczywiście dzięki temu że mieszkańcy Otwocka są dofinansowywani przez mieszkańców Józefowa
            big_grin big_grinbig_grin
        • surmia Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 19:15
          Ale to są przepisy dotyczące osób, które teraz zawierają umowę z Hydrosferą.
          Osoby płacące ryczałtem już taką umowę kiedyś zawierały i wszystko mają legalnie odebrane, przypieczętowane i parafowane.
          Gdzie tam jest napisane, ze tamta umowa przestała obowiązywać?
          • grzeg_sz_1 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 19:18
            Surmia, może dlatego że według obowiązującego regulaminu nie można inaczej rozliczać?
            Ale to Hydrosfera powinna wypowiedzieć obowiązującą umowę, chyba wink
            • surmia Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 19:32
              Obowiązującego regulaminu. Tak. Teraz można tylko tak rozliczać. Rada Miasta ustaliła regulamin i już.
              Ale na jakiej podstawie przestaje obowiązywać ryczałtowców regulamin, zgodnie z którym oni rozliczają się ryczałtem, bo tak mogli?
              Na jakiej podstawie Hydrosfera mogłaby wypowiedzieć taką umowę?
              • grzeg_sz_1 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 19:47
                teraz kombinuję:
                dlatego że nie ma innej możliwości rozliczania?
                musiałby się jakiś prawnik wypowiedzieć.
              • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 19:47
                surmia napisała:

> Ale na jakiej podstawie przestaje obowiązywać ryczałtowców regulamin, zgodnie z
                > którym oni rozliczają się ryczałtem, bo tak mogli?

Trzeba sprawdzić umowę. Moim zdaniem mogą ci podać regulamin i jak się nie podoba ...

Ja od PGNiG i PGE dostaję co chwila nowy regulamin i ... mogę im co najwyżej.....

Domyślam się, że sprawa jest prostsza. OPWiK rozlicza się z Hydrosferą na podstawie liczników. Hydrosferze zapewne wychodzi spora różnica pomiędzy sumą ryczałt+liczniki a licznikiem w Otwocku. W związku z tym resztę musi wrzucić w cenę m^3 ścieków. Dlatego chcą odejść od ryczałtu i zrobić wszędzie liczniki.

Jeszcze pozostają rynny podłączane do kanalizacji.....
                • wodzu77 Re: Woda vs. Kanalizacja 05.03.15, 20:04
                  nowe umowy to niech sobie konstruują jak chcą ale czemu ja mam teraz coś zmieniać jak do tej pory miałem wszystko legalnie - nie widzę problemu z zerwaniem umowy ale z winą po ich stronie i z przywróceniem mojej posesji do stanu sprzed umowy - najpierw latali żeby się każdy podłączał bo jak by nie mieli klientów to unii trzeba by było kary płacić a teraz sobie wymyślają że już im nie pasuje jako klient.
                  • surmia Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 11:05
                    Nadal masz legalnie.
                    Ryczałt jest w Polsce legalny i ustawowo określany. A gminy kombinują.

kopanna - to żaden szantaż. Podpisałaś umowę i musisz założyć wodomierze.
                    Wątek założyła osoba, która podpisywała umowę, gdy obowiązywał całkiem inny regulamin podłączeń.
    • kapanna Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 10:44
      Mnie tak ze 2-3 lata temu załatwiono szantażując opłatą adiacencką: dostałam pismo, że wodociąg jest, trzeba się podłączyć, bo jak nie, to opłata.
      Mam własną studnię, ale taniej wychodziło podłączyć się, założyć 1 licznik, zaślepić rurę za licznikiem i nadal używać tylko własnej wody. To wtedy szantaż nr 2: licznik na własną wodę (żeby rozliczać ścieki), bo jak nie, to nie podpiszą odbioru podłączenia wodociągu i będzie opłata adiacencka. Walka z wiatrakami.
      • sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 16:23
        Moim zdaniem z tym pismem z UM powinien wodzu77 iści jak najszybciej do prawnika i nie kombinować. Później niech nam napisze co usłyszał lub uzyskał. Moim zdaniem to te żądania Gminy są z sufitu. Regulamin, który jest przyjęty uchwałą RM i jest aktem prawa miejscowego może podlegać unieważnieniu przez organ nadzorczy, czyli Wojewodę Mazowieckiego (już kilka razy poczynania naszych władz i spółki Hydrosfera były unieważniane przez wojewodę). Ale pomimo tego, gdzie w regulaminie znajduje się zapis o bezprawności umów ryczałtowych i zakazie ich podpisywania. A co z tymi, do których doprowadzono tylko kanalizację, a nie mają możliwości podłączenia się do wodociągu. To co też licznik przy hydroforze. No proszę, to głupie i bezprawne. Wodę do hydroforu czerpie się z własnego ujęcia to po pierwsze (Hydrosfera nie jest właścicielem zasobów wodnych w mieście), po drugie ponosi się koszty uzyskania (energia elektryczna), , po trzecie pobór wody ma się w tym wypadku nijak do produkcji ścieków, bo np. można nawadniać ogródek, czy trawnik przed domem - jak w takim przypadku Hydrosfera to wyliczy? Ktoś, kto nie dostarcza usługi nie może żądać sprawdzania dostarczenia usługi, bowiem jej nie dostarcza (kłania się znajomość KC). To tak jakby PGNiG kazała zakładać liczniki ludziom posiadającym butle z gazem przy reduktorze. Przepisy dot. naliczania opłaty adiacenckiej uregulowane w Ustawie o gospodarce nieruchomościami (rozdz. 7, art. 143-148) też są do przejrzenia. Ponadto istnieje jeszcze możliwość zaprotestowania przeciwko likwidacji ryczałtów, wszak nie wszystkich może być stać na wykonanie obu przyłączy jednocześnie i przyłączy się do kanalizacji.
        • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 17:19
          Ale żeś odjechał smile

A co z tymi, do których doprowadzono tylko kanalizację, a nie mają możliwości podłączenia się do wodociągu.

Wtedy mają licznik na własnej wodzie i kanalizacja jest rozliczana wg tego licznika. Ja tak mam.

No proszę, to głupie i bezprawne. Wodę do hydroforu czerpie się z własnego ujęcia to po pierwsze (Hydrosfera nie jest właścicielem zasobów wodnych w mieście), po drugie ponosi się koszty uzyskania (energia elektryczna), , po trzecie pobór wody ma się w tym wypadku nijak do produkcji ścieków

ad 1. za wodę nie płacisz
          ad 2. za wodę nie płacisz
          ad 3. przecież licznik na wodzie nie jest na ujęciu wody tylko w miejscu, w którym masz odprowadzoną wodę do domu.

Tak samo ilość ścieków mają liczone osoby, które mają wodę z wodociągów.

bo np. można nawadniać ogródek, czy trawnik przed domem - jak w takim przypadku Hydrosfera to wyliczy?

Jest drugi licznik. Raczej nikt nie podlewa ogrodu wodą z kranu nad zlewem. smile

Przepisy dot. naliczania opłaty adiacenckiej uregulowane w Ustawie o gospodarce nieruchomościami (rozdz. 7, art. 143-148) też są do przejrzenia.

Opłata adiacencka dotyczy wszystkich, którym wybudowano kanalizację i wodociągi.
          Rada Miasta podjęła uchwałę, że rezygnuje z tej opłaty w przypadku tych nieruchomości, które podłączą się do wodociągu.

Z opłatą adiacencką nic nie zrobisz. Gmina wydała kasę i może opłatę pobrać.

wszak nie wszystkich może być stać na wykonanie obu przyłączy jednocześnie i przyłączy się do kanalizacji.

Możesz wystąpić do miasta i zadeklarować, że zrobisz to później. jednak pamiętaj, ze miasto ma tylko kilka lat na decyzję o opłacie adiacenckiej, więc nie pozwoli ci za długo zwlekać.

I jeszcze jedno: nie ma możliwości niepodłączenia się do kanalizacji. Jest tylko kwestia tego, jak miasto to może wymusić.
          • sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 18:47
            I.
            Mi chodziło o inną sytuację w związku z opłatą adiacencką, taką oto, że nie można jej żądać w sytuacji, gdy ktoś ma możliwość podłączenia się do kanalizacji i to zrobił, a nie chce mieć wodomierza na własnym ujęciu, a gmina twierdzi, że jeżeli nie założy wodomierza to mu opłatę taką naliczy.
            Nadrzędnymi przepisami nad uchwałami rad miejskich są ustawy i rozporządzenia lub uchwały odpowiednio wojewody i sejmiku. A zatem Ustawa o gospodarce nieruchomościami jest aktem prawnym wyższego rzędu z którym uchwała rady miasta musi być zgodna.
            Rozdział 7
            Udział w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej
            Art. 143. 1. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do nieruchomości bez względu na ich rodzaj i położenie, jeżeli urządzenia infrastruktury technicznej zostały wybudowane z udziałem środków Skarbu Państwa, jednostek samorządu terytorialnego, środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej lub ze źródeł zagranicznych niepodlegających zwrotowi, z wyłączeniem nieruchomości przeznaczonych w planie miejscowym na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego do nieruchomości wykorzystywanych na cele rolne i leśne. Przepis art. 92 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
            2. Przez budowę urządzeń infrastruktury technicznej rozumie się budowę drogi oraz wybudowanie pod ziemią, na ziemi albo nad ziemią przewodów lub urządzeń wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, elektrycznych, gazowych i telekomunikacyjnych.
            Art. 144. 1. Właściciele nieruchomości uczestniczą w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej przez wnoszenie na rzecz gminy opłat adiacenckich.
            Art. 145. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta może, w drodze decyzji, ustalić opłatę adiacencką każdorazowo po stworzeniu warunków do podłączenia nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej albo po stworzeniu warunków do korzystania z wybudowanej drogi.
            Czyli jeżeli masz możliwość podłączenia się do kanalizacji i przyłącze wykonasz, jesteś tym samym zwolniony z uiszczania jakiejkolwiek opłaty. Ustawa nic nie mówi o wodomierzach na własnych ujęciach.
            II.
            Ci co zawarli umowy wcześniej na ryczałt, a ustawa tego nie zabrania i nie zabraniała, to powinni dalej płacić ryczałtem, jeżeli w umowie nie zawarto klauzuli mogącej dać prawo Hydrosferze do zmiany jej warunków bez zmian ustawowych. Jeżeli nie zawarto to lex retro non agit (prawo nie działa wstecz).
            III.
            Abstrahując od aspektów prawnych to w mojej ocenie postępowanie władz naszego miasta jest nadużyciem w kwestii wodomierzy na własnych ujęciach. Skoro Hydrosfera nie dostarcza wody to co ją obchodzi ile ja zużywam wody z własnego ujęcia. To nie jest logiczne.

• sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 19:04
              PS.
              Wątek ten dowodzi prawdzie, od jakiegoś czasu przewijającej się w prasie i telewizji, że władze gminne przestają słuchać swoich obywateli, odbywać konsultacji społecznych przy tworzeniu aktów prawa miejscowego. Dlaczego nie było konsultacji ws. Uchwały Nr 462/VI/2014
              Rady Miasta Józefowa z dnia 30 października 2014 roku w sprawie ?Regulaminu dostarczania wody i odprowadzania ścieków dla Miasta Józefów?? Przecież to po m.in. planach miejscowych, studium i uchwale o podatkach lokalnych najważniejszy akt prawa miejscowego. Czy nie tak?
              Co ciekawe jak wynika z uzasadnienia uchwały Rady Miasta to Hydrosfera miała największy wpływ na jej powstanie, a zatem miejski monopolista jest ważniejszy od mieszkańców (cytuję):
              ,,Hydrosfera Józefów Sp. z o.o. w dniu 7 lipca 2014 na podstawie art. 19 ust. 1 i 2
              ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym
              odprowadzaniu ścieków (Dz. U. 2006 Nr 123 poz. 858, z póź. zm.) wystąpiła
              z wnioskiem do Rady Miasta o zmianę Regulaminu dostarczania i odprowadzania
              ścieków dla Miasta Józefów.
              Wobec zawiadomienia Wojewody Mazowieckiego z dnia 9.10.2014r o wszczęciu
              postepowania nadzorczego w sprawie stwierdzenia nieważności niektórych § i punktów
              uchwały Nr 437/VI/2014 Rady Miasta Józefowa z dnia 19.092014r w sprawie
              ?Regulaminu dostarczania i odprowadzania ścieków dla Miasta Józefów? Hydrosfera
              Józefów sp. z o.o przedstawia ponownie treść regulaminu z uwzględnieniem poprawek
              organu nadzorczego.
              Zaproponowane przez Spółkę zmiany odnoszą się do dostosowania regulaminu do
              obecnie obowiązujących zapisów prawa i aktualnych potrzeb Miasta Józefów w zakresie
              gospodarki wodno-ściekowej.
              W wyniku dokonanej weryfikacji zapisów Hydrosfera Józefów Sp. z o.o. zaproponowała
              tekst jednolity Regulaminu".
              • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 19:58
                sapl

władze gminne przestają słuchać swoich obywateli, odbywać konsultacji społecznych przy tworzeniu aktów prawa miejscowego

No to spytaj mieszkańców, co o tym sądzą. Ja (jako mieszkaniec) uważam, że wszystkie ścieki powinny być opomiarowane licznikami. W ten sposób każdy płaci za tyle ścieków, ile odprowadzi.
                • sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 20:23
                  Pytać ludzi powinny władze, a konkretnie Burmistrz Miasta Józefowa, który ma inicjatywę uchwałodawczą i którego jednostki organizacyjne przygotowują projekty aktów prawa miejscowego. Jakoś nie mogę przypomnieć sobie konsultacji ws. tego regulaminu. Ty uważasz jozefow512, że chcesz mieć wodomierz na własnym ujęciu, to miej, ja nie chcę i jak wnioskuje z wpisów powyżej inni też nie chcą.
                  • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 21:06
                    Ty uważasz jozefow512, że chcesz mieć wodomierz na własnym ujęciu,

Może pisz o sobie, a nie o innych.

Uważam, że każdy powinien płacić za ścieki i wodę za tyle, ile zużywa.

I nie zmieniaj tematu. Piszemy o tym, jak miejska spółka powinna rozliczać swoje usługi. Nie piszę nic o tym, jak ty masz się rozliczać.

Ty uważasz, że powinna dopuszczać ryczałt, ja uważam, że powinna dążyć do dokładnych rozliczeń swoich usług.
            • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 21:08
              sapl napisał:

Mi chodziło o inną sytuację w związku z opłatą adiacencką, taką oto

Opłatę adiacencką można pobierać zawsze, bez względu na to, czy się podłączysz do sieci, czy nie.

Uchwała Rady Miasta czyni wyjątek w przepisie ogólnym.

Natomiast do kanalizacji i tak musisz się podłączyć. Nie ma tutaj wyboru.
              • sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 21:22
                Co ty piszesz, jozefow512, opłata adiacencka pobierana jest w Józefowie, tylko w przypadku niepodłączenia się do sieci jeżeli są takie możliwości. Tak postanowiła Rada Miasta w stosownej uchwale. Więc opłaty takiej po podłączeniu w Józefowie burmistrza naliczyć nie może, chyba, że rada zmieni uchwałę. Ty jozefow512 ja napisałem wyżej, że piszę w swoim imieniu i wysuwam supozycję, że inni piszący w tym wątku (prócz ciebie rzecz jasna) też tak uważają jak ja. Może się mylę, ale wnioskowanie to nie mówienie w czyimś imieniu. Najwyraźniej drogi jozefowie512 nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Ponadto zaobserwowałem, że bywasz drogi jozefowie512 niekiedy tubą propagandową władz miasta. Jeżeli zgadzasz się z nimi we wszystkim to dobrze ale nie narzucaj innym swojego zdania. Piszemy jak mamy się rozliczać, to ja twierdzę, że powinna być możliwość rozliczania się ryczałtem, i tyle. Tak jak napisałem wyżej, nie uważam, że wodomierz na swoim ujęciu rzeczywiście spowodowałby, że wszyscy płacili by tyle ile zużyją, z powodów opisanych wyżej. Nadto jeszcze raz, żebyś zrozumiał: jak Hydrosfera nie dostarcza wody, to nie powinna kontrolować ile kto zużywa. I tyle.
                • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 21:43
                  sapl napisał:

Piszemy jak mamy się rozliczać, to ja twierdzę, że powinna być możliwość rozliczania się ryczałtem

Ok. Ty masz swoje zdania, ja mam swoje. W tej kwestii się różnimy.

Jestem po prostu przeciwnikiem socjalistycznych metod: wszystkim równo, wszystkim g... (nomen omen).

nie uważam, że wodomierz na swoim ujęciu rzeczywiście spowodowałby, że wszyscy płacili by tyle ile zużyją, z powodów opisanych wyżej.

Żaden z tych powodów nie jest przekonujący.

W analogiczny sposób mogą argumentować ci, którzy mają wodę z wodociągu i za ścieki płacą wg wskazań wodomierza.

Powiedz mi, czym to się różni?
                  • sapl Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 22:01
                    Różni się to tym, że jeżeli Hydrosfera dostarcza wodę z wodociągu, to oczywiste, że powinien być wodomierz. Wówczas wodę z wodociągu podłączam do sieci wewnętrznej w domu i tyle, a odłączam hydrofor z wodą z własnego ujęcia i w domu nie używam tej wody. Ewentualnie mogę zrobić wyjście z hydrofora z własnego ujęcia do ogrodu i podlewać własną wodą.
                    Natomiast, gdy Hydrosfera nie dostarcza wody, bo nie wybudowali wodociągu, to nie sprawdza poboru wody, gdyż ja podlewam nią ogródek dość regularnie i nie powoduje to produkcji dodatkowych ścieków. Chodzi mi właśnie oto. Jak również nie mam przyłącza wodociągowego to dlaczego mam z własnych środków (par. 19 regulaminu) instalować wodomierz na własnym ujęciu. Zwiększa to koszt przyłącza kanalizacyjnego. Ponadto wyobrażam sobie sytuację, że mam pompę i hydrofor w miejscu trudnodostępnym, bo wejście do piwnicy jest w domu, przez właz w stropie. Dojścia z zewnątrz nie ma, to według regulaminu muszę wybudować studnię dla wodomierza, aby był dostępny lub wyprowadzać go na zewnątrz. To tyle. Jeżeli cię nie przekonałem drogi jozefowie512 trudno.
                    • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 22:16
                      Ciągle nic nie rozumiesz.

1. sytuacja
                      masz wodę i kanalizację z Hydrosfery.
                      Instalujesz dwa wodomierze
                      jeden do mierzenia wody do podlewania ogródka
                      drugi do mierzenia wody i ścieków.

2. sytuacja
                      masz kanalizację z hydrosfery.
                      montujesz wodomierz na odejściu wody do domu
                      podlewasz ogródek własną wodą i nikt ci jej nie mierzy.

Nikt ci nie każe montować wodomierze na twoim ujęcie. Montujesz go na rurze doprowadzającej wodę do domu.

Robisz to wtedy, gdy podłączasz się do kanalizacji.

Dojścia z zewnątrz nie ma, to według regulaminu muszę wybudować studnię dla wodomierza, aby był dostępny lub wyprowadzać go na zewnątrz. To tyle.

Znam sytuację (Józefów), w której dwa wodomierze są w piwnicy (dom+ ogród). Nikt nie robił żadnych problemów - trochę pyszczyli (ten typ tak ma, tpsa też pyszczyła przy podłączaniu internetu, chcieli mi modem wstawić w łazience, bo tak im było wygodnie smile ) przy podłączaniu, ale się zgodzili. Nie trzeba było budować żadnych studni na zewnątrz ani innych cudów. Stan wodomierza podawany jest przez SMS-y.

Myślę, że trochę wymyślasz problemy ....... smile

Wyluzuj ......
                      • wodzu77 Re: Woda vs. Kanalizacja 06.03.15, 23:50
                        jeśli hydrosfera chce kontrolować moje ścieki to niech sobie założy ściekomierz na wyjściu a nie nakazuje mi zakładanie wodomierza na moim ujęciu - no chyba że chce partycypować w kosztach energii elektrycznej z mojego hydroforu i założyć go w swoim zakresie bo mnie nie jest potrzebna wiedza ile wody ze swojej studni zużywam...
                        • grzegorz1969.sold.pl Re: Woda vs. Kanalizacja 15.03.15, 22:26
                          Nie za bardzo Ciebie rozumiem.
                          Podpisałeś umowę więc składając podpis zgodziłeś się przestrzegać zawartych tam ustaleń. Możesz przecież całkowicie rozwiązać umowę i korzystać jedynie z własnego ujęcia wody i własnego szamba. Wtedy nie będziesz musiał zakładać wodomierza na hydrofor i będziesz płacił wyłącznie za ścieki które faktycznie wygenerowałeś.
                          • jozefow512 Re: Woda vs. Kanalizacja 15.03.15, 23:33
                            grzegorz1969.sold.pl napisał:

Możesz przecież całkowicie rozwiązać umowę i korzystać jedynie z własnego ujęcia wody i własnego szamba.

Z wody możesz zrezygnować, z szamba (jeśli jest kanalizacja) nie można korzystać. Chyba, że masz (już teraz) przydomową oczyszczalnię ścieków.

prawo.rp.pl/artykul/647672.html
                            Jeżeli właściciel nieruchomości dobrowolnie nie przyłączy się do nowej kanalizacji, mimo takiego obowiązku, to wójt, burmistrz lub prezydent miasta mogą na nim to wymóc.

Art. 5 ust. 7 ustawy przewiduje, że w razie zignorowania obowiązku przyłączenia do sieci wydaje się nakaz jego wykonania. Co istotne, nie mają znaczenia takie okoliczności, jak np. trudna sytuacja materialna lub życiowa (wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z 29 października 2008 r., sygn. II SA/ Ke 440/08; WSA w Opolu z 16 września 2008 r., sygn. II SA/ Op 124/08).

Z orzecznictwa sądowego wynika też, że decyzja nakazująca przyłączenie do kanalizacji powinna być wykonana od razu, kiedy się stanie ostateczna (czyli nie będzie już od niej żadnego odwołania, ale jedynie skarga do sądu). Nie można więc w takiej decyzji wyznaczać – co byłoby korzystne dla mieszkańców – innego, odległego terminu (wyrok WSA w Gliwicach z 4 grudnia 2008 r., sygn. II SA/Gl 479/08).
                            • konopielka80 Re: Woda vs. Kanalizacja 24.06.15, 21:58
                              To ja mam pytanie. Czy ktoś z Was już zainstalował wodomierz i korzystał w tym celu z usług Hydrosfery? Ile mniej więcej liczą za montaż wodomierza? Wiem, że wyceniają indywidualnie, ale pytam o ceny orientacyjne. Dzięki za odpowiedź.
                              • m_miko23 Re: Woda vs. Kanalizacja 25.06.15, 05:58
                                Wodomierza nie musi zakładać ktoś z Hydrosfery.Może to zrobić każdy hydraulik, firma wykonująca przyłącza wodno-kanalizacyjne lub samemu jeśli ma się takie możliwości.Potem trzeba to zgłosić w sekretariacie Hydrosfery.Przyjeżdża od nich inspektor, sprawdza,plombuje wodomierz. Tak jest w przypadku dodatkowego wodomierza np. na wodzie do podlewania ogrodu.Ale trzeba by do nich zadzwonić i zapytać czy to samo dotyczy głównego.Koszt samego wodomierza to ok. 100 zł+cena montażu.
                            • m_miko23 Re: Woda vs. Kanalizacja 25.06.15, 06:19
                              Inną sprawą jest jakość wody z Hydrosfery.Jest smaczna i jak mówią zdrowa. Ale zawiera tak wiele składników mineralnych, że czajnik muszę co 2-3 dzień przepłukiwać aby usunąć z niego lużno przemieszczające się płytki kamienia.Aż nie chcę myśleć co dzieje się w pralce, zmywarce i termie do grzania wody.Owszem, są odkamieniacze, ale to dodatkowy koszt przy czym termy nie da się odkamienić i jej sprawność z każdym rokiem spada.Takie są zalety i wady naszej miejskiej wody.
                              • feelek Re: Woda vs. Kanalizacja 25.06.15, 08:24
                                a czy dodatkowa zaleta jest fakt, ze jej nie zabraknie w kranie w odroznieniu od wody " wlasnej"? (mam w najbl. otoczeniu osobe, kt. ciagle nas straszy, ze w domowym ujeciu woda sie skonczy)
                                jest to zaleta czy tez moze... wada ( slyszalem, ze przy upalach wody " miejskiej", bywa, zaczyna brakowac (latem)
                                • cinqueterre Re: Woda vs. Kanalizacja 25.06.15, 11:02
                                  Ale nikt nie odpisał na pytanie Konopieli80 - jaki jest koszt orientacyjny montażu wodomierza. Sam jestem ciekaw.
                                  • gprs1 Re: Woda vs. Kanalizacja 29.06.15, 12:57
                                    ja hydrosferze zapłaciłem 250 pln (cały koszt łącznie z urządzeniem do zdalnego odczytywania stanu licznika)

Z ciekawostek: zamiast za 12m3 miesięcznego ryczałtu (przy czterech osobach), płacę teraz za ok. 8m3 rzeczywistego zużycia - czyli w moim przypadku opłaciła się instalacja licznika

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka