gwost 02.10.18, 10:18 Ciekawy jestem czy w Józefowie będzie można zobaczyć film Kler ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozefow512 Re: Kler 02.10.18, 11:11 Ale gdzie? W MOK? W MOK raczej nie ma seansów filmów, które są na bieżąco w kinach. Tam są raczej filmy dla dzieci, które dawno zniknęły z kin. Jeśli już, to w kawiarni w Falenicy. Odpowiedz Link
wilku58 Re: Kler 02.10.18, 11:22 Będą organizowane wycieczki autokarowe do kina do Warszawy ha ha ha. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Kler 02.10.18, 12:40 wilku58 napisał: > Będą organizowane wycieczki autokarowe do kina do Warszawy ha ha ha. Będziesz organizował wycieczki autokarowe do kina do Warszawy? Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Kler 02.10.18, 13:47 W Falenicy jest już wyświetlany od kilku dni. Ale są komplety, więc warto zarezerwować bilet wcześniej. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Kler 02.10.18, 15:46 To wilku58 nie musi już organizować tych autobusów do Warszawy Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Kler 02.10.18, 17:55 Tak przy okazji przypomnę, że w 2015 roku MOK odwołał spektakl pt.: "Seksualnie niebezpieczne, czyli pora na fajfy", bo komuś nie spodobał się plakat sztuki. Do dzisiaj nie dowiedzieliśmy się kto stał za ta decyzją, mimo, że temet wywołał olbrzymią dyskusję: Tutaj ten watek Tutaj artykuł prasowy Odpowiedz Link
feelek Re: Kler 03.10.18, 00:21 Kler OK : jak u Smażowskiego - nie wszystko może się podobać, ale - co do całości: nie da się twórcom zarzucić kłamstwa {może: nie bardzo sobie wyobrażam, że Abp [Gajos(Głódź)] mówił "...a co k... no k... ruszaj się ... k.... etc.)]}... zobaczyć trzeba, zgadzać się- niekoniecznie zmieni w KK zapewne wiele Odpowiedz Link
kokosowy_wiorek Re: Kler 03.10.18, 07:30 W KK raczej nic nie zmieni, wywoła(ł) za to gównoburzę pośród polskich katolików. Chyba dwa najlepsze komentarze do filmu ze strony duchownych, które przeczytałem: Komentarz Grzegorza Kramera SJ www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,35822,po-obejrzeniu-kleru-nikt-z-kosciola-nie-odejdzie-jestem-wdzieczny-za-to-ze-takie-filmy-powstaja.html?utm_source=deon&utm_medium=link_artykul oraz biskupa Czaji www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,35857,biskup-czaja-po-obejrzeniu-kleru-czasem-mam-do-czynienia-z-taka-patologia-wsrod-ksiezy.html Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Kler 03.10.18, 09:00 Co do przekleństw to oglądając obecną władzę i jej obraz kreowany w TVP trudno sobie wyobrazić, by np. PMM wypowiadała się rynsztokowym językiem. A jednak na taśmie (wetransfer.com/downloads/0d2173081cb79eab3334d524e92edec120181002125352/1f30be ) padają bardzo wyraźne k..., jak w zdaniu: Morawiecki: "Ludziom się wydawało, że zawsze będzie lepiej, emerytury będą dość wysokie, żyć będziemy coraz dłużej, służba zdrowia będzie za darmo ku*** i edukacja za darmo." Odpowiedz Link
feelek Re: Kler 03.10.18, 10:04 ...co jedynie udowadnia (tylko komu, bo ja to wiem od zawsze), że wyciąganie na wierzch jakiejś prywatnej rozmowy jest bez sensu i zawsze prowadzi do tego samego, co mamy w taśmach Sikorskiego/Sienkiewicza/Morawieckiego, oczekując bez emocji na taśmy X,Y,Z ( w miejsce xyz wstawimy w swoim czasie prominentnych pisowców, sam kiedyś osobiście w centrali pewnej partii słyszałem: "...a co ten pier...ny X.... " etc..., a nie była to ni PO, ni SLD... ni PSL...) ...i tylko ubolewać należy, że taki Belka, osoba, było nie było z akademickim cenzusem, taki Sienkiewicz - j.w. a używają takiego knajackiego języka kiedykolwiek (Belka: "...no ty mój h...ju pier...ny...", cytat z pamięci) Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Kler 03.10.18, 11:56 Odniosłem się raczej do stwierdzenia: "nie bardzo sobie wyobrażam, że Abp [Gajos(Głódź)] mówił "...a co k... no k... ruszaj się ... k.... etc.)]}..." Ja sobie wyobrażam. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Kler 03.10.18, 12:03 Lepsze w filmie od "k..." jest arcybiskupie "chrum, chrum". Wolę już sobie tego nie wyobrażać z... Odpowiedz Link
feelek Re: Kler 03.10.18, 22:55 ... a ja sobie wyobrażam np. taką scenę w realu: idzie sobie, np. wchodzi po schodach do jakiejś katedry (ingres się to nazywa) jakiś (arcy-) biskupi orszak... wokół tłum wiernych, tysiące... zza pleców coraz głośniejsze: - Chrum... chrum... chrum... PS. w odróżnieniu od przeciętnego antyklerykała (którym nie jestem) wcale nie odczuwam satysfakcji z obecnej wokółklerowej sytuacji. Wychowałem się w środowisku bliskim kościołowi (znam dość dobrze ww. z Wwy i okolic z lat 60,70,80 XXw.) do którego obecnie (i sądzę, że kiedykolwiek) nie uczęszczam. Nigdy, nigdzie, w żaden sposób się z sytuacjami pokazanymi w Klerze nie zetknąłem w najmniejszym stopniu. No ale to było kiedyś, kilkadziesiąt lat temu...teraz (no 10 lat temu) katecheta, ksiądz w LO mojego syna miał zarzuty jak w filmie i one, ponad wszelką wątpliwość- potwierdziły się. Odpowiedz Link