Dodaj do ulubionych

wysypisko gruzu koło mostu?

28.06.06, 10:40
Wczoraj dotarłam rowerkiem do mostu kolejki wąskotorowej. Po pierwsze nadal
jest zamknięty do ruchu (ciekawe jak długo?), ale jest druga sprawa która
mnie zaniepokoiła... mianowicie obok mostu urosło kilka kupek gruzu. Wygląda
na to, że ktoś je tam zwozi... być może są one potrzebne do umocnienia
nasypu, ale szczerze mówiąc nie wygląda na to.
Aha, oczywiście powiadomiłam odpowiednie służby, ale ci nic nie wiedzą sad
Obserwuj wątek
    • marius68 Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:36
      moim zdaniem to nieudolna proba naprawy podmycia mostu
      na photo forum wrzucilem zdjecie, ale nie wiem dlaczego sie nie ukazalo
      • doomi Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:40
        Marius68, Twoje zdjęcie już wrzuciłam. Nie zawsze ja, albo Majka jesteśmy przy
        kompie żeby robić to na bieżąco. Gdy trwa to według kogoś za długo, zawsze
        można wysłać maila do mnie lub majki.
        W każdym razie zdjęcie już jest na foto forum.
        Kupki gruzu, które ja widziałam wczoraj leżą w pewnej odległości od mostu. Co
        więcej dziwi mnie to, że jeżeli autentycznie ma to być naprawa, to dlaczego nic
        o tym władze nie wiedzą.
        • sylkwa1 Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:42
          pewnie ktoś doszedł do wniosku, że może się gruz przyda.smile
          • marius68 Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:44
            wg mnie to tego byly ze dwie ciezarówki
            jedną zrzucili w miejsce podmycia, drugą obok
            lezy to juz przynajmniej tydzień, w czwartek 22.06 już tam było

Mariusz
            • doomi Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:47
              Wczoraj przyjechała nowa ciężarówka z gruzem. Sama widziałam. Żuk na (chyba)
              ostrołęckich numerach.
              • marius68 Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 11:57
                z pytan do Burmistrza
                3.05.2006r.
                "W czasie ostatniego spływu wysokiej wody została podmyta część jezdni i filary. W najbliższym czasie
                odbędzie się spotkanie z udziałem Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Szczegóły będę
                znał po spotkaniu. Propozycję rozważymy."

Może jakiś miłośnik plaży po drugiej stronie Świdra postanowił nie czekać, i wziął sprawy w swoje ręce.
                Bo przecież nielegalnie wysypywać gruz łatwiej by mu było gdzieś w lesie, a nie tak na widoku
                narażając się na spisanie numerów rejestracyjnych.

Jeżeli władze Józefowa o tym nie wiedzą to tym bardziej wg mnie jest to prywatna inicjatywa.

Mariusz
                • doomi Re: wysypisko gruzu koło mostu? 28.06.06, 18:20
                  może i tak... chociaż trochę dziwna ta inicjatywa według mnie.
                  a może zadziałał efekt domina: ktoś tu wyrzuca, to może i ja też to zrobię...
      • marius68 Most na przedłużeniu Sikorskiego 19.07.06, 16:44
        Tak swoją drogą czy jestem jedynym mieszkańcem Józefowa, ktory broni naszej racji stanu?
        Mariusz
    • 111majka most 16.07.06, 22:52
      Czy ten most nadaj jest nieprzejezdny i nieprzechodny?
      • lamelka007 Re: most 17.07.06, 08:29
        a i owszem ale tylko teoretycznie...
        • morkub Re: most 17.07.06, 09:22
          Przejść się da i nawet specjalnych utrudnień w wejściu na most nie zauważyłam.
          • sylkwa1 Re: most 17.07.06, 10:14
            Tak. Trzeba tylko schylić głowę. W sobotę jechałam sobie rowerkiem z moją małą
            i bez przeszkód przejechałyśmy na drugą stronę. Ale zaobserwowałam coś
            niepokojącego. Świder ewidentnie skręca i podmywa coraz bardziej i tak już
            naruszony brzeg, więc niedługo most się zapadnie. sad((
            • marius68 Re: most 17.07.06, 10:28
              Wszystko dlatego, że na wiosnę ktoś przerwal tamę od strony przęslą w Jozefowie.
              Widziąlem nawet Pana ktory pracowicie przez 2 godziny próbował ją odbudować, ale jak widać mu się to
              nie udało.

Mariusz
            • rupert3 Re: most 17.07.06, 10:31
              Burmistrz nie może do tego dopuścić. Przez ten most odprowadzane są ścieki z
              terenu Józefowa do oczyszczalni ścieków w Otwocku. Myślęże stanie na głowie
              jeżeli to pomoże w ocaleniu konstrukcji. Z tego co wiem to opracowywana jest
              dokumentacja remontu przeprawy (przynajmniej takich informacji udzielił nam
              Burmistrz), ale pojawiają się podobno problemy natury formalnej.
              • sylkwa1 Re: most 17.07.06, 11:01
                Może się skrzykniemy i wrzucimy trochę nieformalnych kamieni na miejsce? smile
                • 111majka Re: most 17.07.06, 11:15
                  Już ciężarówki wyrzycają tam gruz.... pewnie nieformalnie. Ale to na pewno nie jest dobre rozwiązanie.
                  Burmistrz miał napisać na stronie UM jakie są decyzje na ten temat już dosyć dawno.
                  Tylko żeby w pewnym momencie nie okazało się, że jest za późno...
                  • doomi Re: most 17.07.06, 13:14
                    Temat przewinął się i na FO i na forum LO, a jednak nigdzie nie ma odpowiedzi
                    na pytanie czy zrzutka gruzu to jakaś akcja odgórna pod patronatem władz, czy
                    też "czyn społeczny" to nazwijmy.
                    • 111majka Re: most 19.07.06, 01:01
                      Teraz na gruzie leży jest piach. Tak więc była to robota od początku celowa. Wygląda oczywiście lepiej,
                      ale mam nadzieję, że to jest tylko doraźne rozwiązanie. Bo wzmocnienie to raczej wątpliwe.

Most jest bardzo blisko budowy Holiday Inn, może ten fakt jakoś mógłby wpłynąć na prace związane z
                      remontem. Bo przecież jest położony w miejscu bardzo malowniczym i też stanowiłby na pewno dużą
                      atrakcję.
    • abstrakt2003 Most trzeba uratować! 19.07.06, 07:54
      To jest jeden z niewielu i jeden z najciekawszych zabytków w naszym regione!
      Nie można dopuścić by uległ zniszeczniu!
      PS
      Zaras jade tam obejrzeć to dokładnie.
      • 111majka Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 09:11
        RATUJMY MOST!!!!!!
        Można zrobić koło tego trochę krzyku, jakieś manifestacje, telewizja. Teraz w Jozefowie mieszkają
        Polacy ewakuowani z Libanu, o TV nietrudno. Są wakacje, sezon ogorkowy, więc bedą łasi na takie
        kąski.
        A jakby ktoś chciał obejrzeć bez wychodzenia z domu - to namiastkę ma w naszej forumowej galerii.
        • chiste Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 09:18
          Ten most to jest takie coś jak mur graniczny w Zemscie Fredry. Józefów to
          Rejent, Otwock to Cześnik.
          A jak juz jestesmy przy mostach, to może zacząć robić raban o most drogowy
          równoległy do kolejowego, łaczący Swierczewskiego w Swidrze i Sikorskiego w
          Józefowie?
          _______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • sylkwa1 Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 11:18
            Kiedyś był. Dobry pomysł, ale pewnie nierealny.
            • chiste Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 11:32
              Kiedys był, ale chyba po drugiej stronie, od strony ul. Górnej w Otwocku.
              A o budowie mostu łaczacego ul. Swierczewskiego mówi się juz prawie tyle samo
              czasu, co o budowie basenu. Temat wypływa zazwyczaj przy okazji wyborów. Aż
              dziw, że jeszcze nie wypłynął (wybory jesienią).
              _______
              Ospo czorna!
              Idź do Dorna!
              • marius68 Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 12:07
                Wiem że dla Otwocka brak tego mostu jest dużym problemem.
                Ale jesteśmy na forum Józefowa i dlatego uważam że ten most nie jest nam potrzebny.
                Wyobraźcie sobie sznur samochodów jadący ulicą Sikorskiego z Otwocka do Warszawy.
                Spróbujcie sobie wyobrazić jak włączyć się do ruchu przy przejazdach kolejowych.
                KOSZMAR.
                Jeżeli kiedykolwiek ten most miałby powstać to:
                a) za pieniądze powiatu, a nie nasze
                b) budowa mostu powinna być połączona z gruntowną modernizacją ul. Sikorskiego, ronda lub światła
                przy przejazdach kolejowych
                c) przypominam, że przy przejeździe w Józefowie na ul Piłsudzkiego nie ma gdzie zrobić ronda
                Reasumując mam nadzieję że ten most nigdy nie powstanie, a kłopoty komunikacyjne Otwocka zostaną
                załatwione przez budowę dwupasmowej ul Nadwiślańskiej
                Pozdrawiam
                Mariusz
                • marius68 Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 12:09
                  Co do mostu po kolejce wąskotorowej to zgadzam się że trzeba go ratować za wszelką cenę.
                  Mariusz
                • chiste W sprawie mostu przy Sikorskiego 19.07.06, 12:22
                  Ten most jest tak samo dla Otwocka i dla Józefowa "duzum problemem". Ja np.
                  mieszkam przy Warszawskiej w Otwocku i dzisiaj mam dosyć wyraźnie odczuwalne
                  decybele emitowane przez samochody i autobusy. Bo postawieniu mostu odczuwałbym
                  je jeszcze wyraźniej. Sam nie jestem zmotoryzowany i raczej unikam "dymiacych"
                  srodków transportu. Allleee...
                  Rozumiem potrzeby ludzi zmotoryzowanych i potrzeby komunikacyjne Otwocka i
                  Józefowa. Ten most jest potrzebny, chociazby po to, zeby odciazyć zmasakrowane
                  ul. Kołłątaja w Otwocku i Piłsudskiego w Józefowie. ten most jest potrzebny,
                  zeby ożywić zaniedbane i oddzielone linia kolejową dzielnice w obu miastach.
                  Sprawa rond, swiateł etc jest jak najbardziej do rozwiązania, droga i most od
                  zawsze były w planach, a to, czy zrobi go powiat czy miasta (predzej wyszłoby,
                  gdyby wzięły się za to gminy, wspólnie), jest drugorzędna dla Polaka Szaraka.
                  W dwupasmowa Nadwiślankę nie wierzę, chyba że mnie ktos olsni, gdzie zrobic ten
                  derugi pas, np. w Błotach. Poza tym, troche inny kaliber dwóch tras: ten most i
                  ulica nad Świdrem miałby o wiele większe znaczenie dla ruchu lokalnego,
                  natomiast poszerzona nadwislanka chyba jest droga wojewódzką.
                  _______
                  Ospo czorna!
                  Idź do Dorna!
                  • marius68 Re: W sprawie mostu przy Sikorskiego 19.07.06, 12:41
                    Tak, tylko że dla ten most zamieniłby w miarę lokalną ul. Sikorskiego w komunikacyjny ściek.
                    Nie widzę potrzeby by Jozefów miał do tego dołożyć choćby 5 zł.
                    Zaniedbane okolice są tylko po stronie Otwocka, w Józku nie ma kłopotów z komunikacją w okolicy
                    projektowanego mostu, mało tego te okolice straciłyby na atrakcyjności ze względu na nasilenie ruchu
                    samochodowego.
                    Mariusz
                    • chiste Hahaha! 19.07.06, 12:51
                      Typowy przypadek syndromu NIMBY.
                      I jak tu mamy sie rozwijać?

Pozdrowienia!
                      _______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                      • abstrakt2003 Re: Hahaha! 19.07.06, 14:55
                        chiste napisał:

> Typowy przypadek syndromu NIMBY.
                        =====================================
                        A co to jest?
                        • chiste Re: Hahaha! 19.07.06, 15:00
                          Akronim od angielskiego "Not In My Back Yard".
                          Reszta tu:
                          en.wikipedia.org/wiki/NIMBY
                          i tam:
                          pl.wikipedia.org/wiki/NIMBY_______
                          Ospo czorna!
                          Idź do Dorna!
                          • abstrakt2003 Dzięki :) 19.07.06, 15:03

• czempis Re: W sprawie mostu przy Sikorskiego 19.07.06, 12:52
                      Mieszkam w Swidrze, przy Swierczewskiego i tez pomysl mostu mi sie nie podoba,
                      chociaz wcale nie uwazam, aby moje okolice byly zaniedbane. Ul. Swierczewskiego
                      jest dosyc waska, musielibysmy prawdopodobnie zrezygnowac z czesci dzialek, a
                      wtedy nasze domy bylyby bardzo blisko ulicy.
                      NIE, NIEi JESZCZE NIE !!!!!!!!!
                      • chiste Re: W sprawie mostu przy Sikorskiego 19.07.06, 12:55
                        No wiadomo, NIMBY!
                        Mi sie tez nie podoba, że samolot lata na moim niebie (Boze, czemu mój nos jest
                        taki krótki), ale chłopaki - mozecie spac spokojnie. Nikt wam mostu nie zbuduje
                        (niestety).

Pzdr.
                        _______
                        Ospo czorna!
                        Idź do Dorna!
                      • abstrakt2003 Nie ma innego wyjścia. 19.07.06, 14:57
                        Most musi powstać
                        PS
                        A co powiesz ludziom mieszkajacym przy Kołłątaja?
                        PPS
                        Mi też sienie bardzo podobało gdy wyasfaltowano moją uliczkę i przeniesiono tu
                        wydział architektury i geodezji, ruch zwiększył się ponad 10krotnie ale tak juz
                        musio być! Żyjemy w mieście i musimy ponosic tego konsekwencje!
                    • abstrakt2003 komunikacyjny ściek!? 19.07.06, 14:54
                      a cóz to takiego!?>
                  • abstrakt2003 Zgadza się! 19.07.06, 14:53
                    Ten most jest potrzebny zarówno mieszkańcom Otwocka jak i Józefowa!
                    Rzeczą oczywistą jest takze to że wraz z jego budową powinna zostać
                    przeprowadzona modernizacja całego szkalu komunikacyjnego Otwock-Józefów
                    (budowa śwaiteł, rond itd).
                    Co do dwupasmówki z Otwocka do Wawy (Nadwiślanka).
                    ONA MUSI POWSTAĆ! Bez tego nasze miasta się zapchają!
                    PS
                    No i most na Wiśle w Józefowie. No ale to jest marzenie ścietej głowy.
                    • chiste Odnosnie Nadwislanki 19.07.06, 14:58
                      I "musienia" jej powstania - plany sa chyba takie, ze poszerza sie pobocza do
                      standaru drogi nr 17 (lubelak). Niestety, tez wolałbym dwupasmówkę, ale tam jej
                      sie zrobić nie da, chyba ze wyburzysz część budynków, ktore stoja za blisko
                      dzisiejszego korytarza komunikacyjnego (zwłaszcza w Błotach) albo wybierzesz
                      inny wariant jej przebiegu, omijajacy istniejace zabudowania.
                      _______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                      • abstrakt2003 Re: Odnosnie Nadwislanki 19.07.06, 15:02
                        Dwa pasma zostaną doprowadzone do granic warszawy
                        NAPEWNO!
                        Tak jest w projekcie (a własciwie w jego załozeniach bo projektu jeszcze nie
                        ma).
                        A co bedzie w Józefowie i Otwocku to jescze nie wiadomo.
                        PS
                        Ale przyznam że zmartwiłeś mnie.
                        PPS
                        A podono Trasa Lubeska będzie dwupasmowa.
                        • malinela Re: Odnosnie Nadwislanki 19.07.06, 15:35
                          Nadwiślańska nie będzie poszerzana, tylko powstanie dwupasmowa droga na wschód
                          od istniejącej drogi, czyli od strony Józefowa.

Zwróć(cie) uwagę na gęstość zabudowy na wysokości Falenicy. Tu również droga
                          nie będzie poszerzana, tylko powstanie dwupasmowa droga, okalająca zabudowę od
                          strony Wisły.
                • abstrakt2003 Większej bzdury w życiu nie słyszałem! 19.07.06, 14:49
                  To moze zburzyć wszystkie mosty w tedy bedzie idealnie!
                  =======================================================
                  Każdy mozst, kazda inwstycja drogowa zwiększa przepustowość dróg, skraca droge
                  dotarcia do celu oraz potrzebny na to czas! Nie bedę tu mówił orzeczy
                  oczywistej tzn o tym że zwiększa bezpieczeństwo ruchu!
                  ====
                  Czy stałeś kiedyś w korku od ronda przy Marcelu do kościoła w Świdrze!?
                  Pewnie nie!
                  Piszesz tak jakbys niegdy do Otwocka nie jeździł!
                  PD
                  Jak ja nie cierpię głupców!
                  • sylkwa1 Re: Większej bzdury w życiu nie słyszałem! 19.07.06, 14:55
                    abstrakt2003 napisał:

> Czy stałeś kiedyś w korku od ronda przy Marcelu do kościoła w Świdrze!?
                    > Pewnie nie!
                    > Piszesz tak jakbys niegdy do Otwocka nie jeździł!

hihi, niestety musze się z abstraktem zgodzić, nie tylko dlatego, że stoję
                    czasami w korku do kościoła w Świdrze, tylko dlatego, że mądrze pisze. A ul.
                    Sikorskiego i tak jest uczęszczana tak samo jak Piłsudskiego, bo ludzie starają
                    się jak mogą omijać "załadowane" ulice.
                    • abstrakt2003 Re: Większej bzdury w życiu nie słyszałem! 19.07.06, 14:59
                      sylkwa1 napisała:

A ul.
                      > Sikorskiego i tak jest uczęszczana tak samo jak Piłsudskiego, bo ludzie
                      starają
                      >
                      > się jak mogą omijać "załadowane" ulice.
                      =================================================================
                      dokładnie!
                      Sam zawsze stosuje ten manewr!
                      Na rondzie w prawo i na wiadukt!
                      A potem w lewo i.... JAZDA!!!!!
                    • chiste Re: Czy stałeś kiedyś w korku od ronda... 19.07.06, 15:17
                      Pewnie stał. Ale ja go rozumiem, bo pan Mariusz raczej nie jeździ często do
                      Otwocka (nie róbmy z tego afery, nie wszyscy musza jeździć do Otwocka) i zalezy
                      mu na spokojnym Józefowie, bez dodatkowych, mknacych Sikorskiego samochodów
                      otwocczan. No i ma ten NIBY'owy odruch, że "przez moje pole >>nie przejadzie<<,
                      a jak juz siłą, to na pewno za nie za moje >>dudki<<".
                      Zbędnosć mostu dla Józefowa i bronienie się "józefowską racją stanu" jako
                      argumentem przeciw współfinansowaniu budowy mostu na Świdrze prez miasto
                      Józefów jest logiczne i do obronienia, ale z drugiej strony - strasznie
                      zasciankowe.
                      _______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                  • marius68 Re: Większej bzdury w życiu nie słyszałem! 19.07.06, 16:00
                    abstrakt2003 napisał:

> Jak ja nie cierpię głupców!

Zawsze uważałem że forum jest miejscem wymiany poglądów, a nie obrażania innych.
                    Przedstawiam rzeczowe argumenty. A ty co? Potrawisz tylko obrażać.
                    Nastepnym razem zastanów się nad tym co piszesz.
                    Mariusz
              • sylkwa1 Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 12:49
                Fakt. Pomyliłom się! smile
                • marius68 Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 15:43
                  Musiałem na chwilę wyjechać z biura. A tu widzę że wywołałem prawdziwą burzę.
                  Mówicie o syndromie NIMBY, tak łatwo klasyfikujecie ludzi, a nie wczytaliście się nawet w mój list.
                  Nie napisałem że nie powinno być tego mostu, tylko podałem pod jakimi warunkami.
                  Tak jestem mieszkańcem Józefowa i uważam że nie ma dla nas mieszkańców tego pięknego miasta
                  żadnego sensu wyrzucać całoroczny budżet miasta tylko po to by sprowadzić 2 razy więcej
                  samochodów na nasze ulice. Do tranzytu służą trasy tranzytowe, a aką ma być po przebudowie
                  Nadwiślańska. I TU powinniśmy skierować nasze wysiłki aby wymuszać na wszystykich tą inwestycję.
                  Jeżeli chodzi o Błota to trasa ma omijać ję od strony Wisły, na odcinku Józefowa ma przebiegać między
                  Nadwiślańską a Miastem. Tylko że to melodia przyszłości. W przyszłym roku przewidziana jest tylko
                  modernizacja Nadwiślańsiej.
                  Jeszcze raz to powiem że most TAK, ale najpierw Nadwiślańska jko dwupasmowa, modernizacja
                  Sikorskiego, a potem budowa mostu, za pieniądze Powiatu, Wojewodztwa, Otwocka, lub kogokolowiek
                  innego ale nie Józefowa, bo my nie mamy żadnego interesu w jego budowie.
                  Mariusz
                  • chiste Własnie że jestes typowym NIMBYowcem 19.07.06, 15:57
                    Doskonale odczytalismy twoje intencje, że most jest potrzebny, ALE NIE
                    JÓZEFOWOWI. Na tym opierasz swój koronny argument, ze nie powinno go finansowac
                    miasto Józefów. Czyli, że most tak, ale jak juz będzie zrealizowanainna
                    inwestycja (sam przyznajesz że wirtualna), bo inaczej będa jeździc po twojej
                    ulicy. To ruzni NIMBYowca od BANANA (Build Absolutely Nothing Anywhere Near
                    Anything).

en.wikipedia.org/wiki/BANANA
                    Przyznam, że to "zdrowy" odruch, ale bardzo egoistyczny i swiadczacy o
                    krótkowzroczności. Bo jak auta józefowskie popylaja Sikorskiego, to jest spoko,
                    a jak beda tam otwockie i w ogole, to masakra. Brakuje jeszcze tylko
                    deklaracji: "nie po to kupowałem dom w Józefowie, zeby mi teraz ulice wsród
                    sosen robili".

P.S.
                    Takie myslenie to patologia Otwocka i okolic. Brak skoordynowanej współpracy
                    miedzy Otwockiem, Józefowem i Karczewem to moim zdaniem najwiekszy grzech
                    lokalnych samorządów. Poczekam, az jakis dureń z Otwocka postanowi np.
                    przykręcić przepływ ścieków z Józefowa do otwockiej oczyszczalni, bo własciwie,
                    jaki Otwock ma interes w tym, zeby gówna z Józefowa odbierać (żart).
                    _______
                    Ospo czorna!
                    Idź do Dorna!
                    • chiste Miało byc "różni" a nie "ruzni" 19.07.06, 15:58
                      Shame on me!

_______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                    • marius68 Własnie że nie jestem typowym NIMBYowcem 19.07.06, 16:21
                      chiste napisał:
                      > Doskonale odczytalismy twoje intencje, że most jest potrzebny, ALE NIE
                      > JÓZEFOWOWI. Na tym opierasz swój koronny argument, ze nie powinno go finansowac
                      > miasto Józefów.

Co innego zgoda na inwestycje, a co innego jej finansowanie.
                      Chyba nie oczekujesz ode mnie jak i od innych mieszkańców Józefowa aby inwestycję która pogorszy
                      warunki mieszkania w naszym mieście, mieszkańcy finansowali z własnych podatków.
                      To chyba trochę naiwne.
                      Mariusz
                      • chiste Re: Własnie że nie jestem typowym NIMBYowcem 19.07.06, 16:27
                        NIe co innego, bo chyba jest naturalne, ze jak sasiedzi stawiają płot, to
                        finansuja go po połowie. A ja widze, ze mariusz z Józefowa to taki pan w typie
                        Niemca, kjtóry uważa, że za Odra tylko białe niedźwiedzie biegaja i ułatwienia
                        w dostaniu się do jego kraju, to już czyste marnotrawstwo.
                        No nie jest naiwne tierdzenie, że most będzie, oprócz "szkodzenia", ułatwiał
                        dojazd TAKŻE LUDZIOM Z Józefowa do Otwocka. Czasami trzeba np. do wiochy
                        skoczyć po prawo jazdy nowe albo do sądu, nie?

_______
                        Ospo czorna!
                        Idź do Dorna!
                  • marius68 Trasa Nadwiślańska 19.07.06, 16:13
                    Jeszcze raz.
                    Do tranzytu służą trasy tranzytowe, a taką ma być po przebudowie
                    Nadwiślańska. I TU powinniśmy skierować nasze wysiłki aby wymuszać na wszystkich tą inwestycję.
                    Sam stoję w korkach codziennie rano jadąc do Warszawy i wiem że powinniśmy tu dyskutować o
                    dwupasmowej Nadwiślańskiej, Trasie Olszynki Grochowskiej, to są inwestycje które usprawnią ruch
                    tranzytowy z Otwocka jak i z Józefowa do Wawy. Między naszymi miastami lokalnie ten jeden most jest
                    wystarczający.
                    Jeszcze jedno. Uważam że najbardziej usprawinła by komunikację z Warszawą Szybka Kolej Miejska z
                    Otwocka. Ale nie ta która tu jeździła, ale z prawdziwego zdażenia, jeżdźąca często, szybko
                    przyspieszająca.
                    Listy mnie obrażające puszczam mimo uszu, trudno czasami komuś brakuje argumentów i potrafi tylko
                    obrażać. Ale to przykre.
                    Mariusz
                    • chiste Re: Trasa Nadwiślańska 19.07.06, 16:22
                      Człowieku, ale jasne, ze SKMka, KMka czy jak tam by się nuie nazywała, ale
                      własnie w wydaniu obecnym jest ona w wydaniu EGOISTYcznym, tzn. stac na nia
                      Warszawę, więc zrobiła sobie na razie kiełbache wyborczą i jeżdzi z chęcią, ale
                      w swoich granicach admninistracyjnych, a jak poza nimi, to już za cięzką kasę
                      (według moich szcunków tylko Otwock, bez Józefowa, musiałby płacic za
                      kursowanie SKMki 2,5 banki rocznie przy takiej czestotliwosci kursów, jaka
                      obowiązywała na linii S1 do Falenicy).
                      Przypuszczam, że z uporem maniaka będziesz ciskał te hasła o tranzycie i w
                      ogole - słusznie.
                      Ale ten most ma ułatwić przede wszystkim przedostanie sie z Józefowa do Otwocka
                      i z Otwocka do Józefowa. Ten drobny szczegół juz kompletnie pomijasz w swojej
                      argumentacji. To tak, jakby twierdzić, ze most świętokrzyski łaczy de facto
                      Marki z Grodziskiem Mazowieckim, a nie Powisle z Pragą.
                      _______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                      • marius68 Re: Trasa Nadwiślańska 19.07.06, 16:30
                        chiste napisał:

> Ale ten most ma ułatwić przede wszystkim przedostanie sie z Józefowa do Otwocka
                        i z Otwocka do Józefowa. Ten drobny szczegół juz kompletnie pomijasz w swojej
                        > argumentacji. To tak, jakby twierdzić, ze most świętokrzyski łaczy de facto
                        > Marki z Grodziskiem Mazowieckim, a nie Powisle z Pragą.

I tu się mylisz Most Swiętokrzyski został tak zaprojektowany, aby połączyć Powiśle z Pragą i by ruch
                        tranzytowy miał utrudniny do niego dostęp.
                        A most Na Swidrze na przedłużeniu Sikorskiego, nie będzie żadnym lokalnym połaczeniem tylko
                        kanałem komunikacyjnym, którym pojedzie porównywalna ilość samochodów jak mostem na
                        Piłsudzkiego.
                        Jak zbadasz jaki jest ruch lokalny między naszymi miastami to okaże się że ten jeden most jest w
                        zupełności wystarczalny.
                        Codzienny korek w Otwocu w kierunku Józefowa to nie miłośnicy Józefowa, tylko ludzie którzy jadą do
                        Warszawy.
                        Problemem jest tranzyt, i tego NIE CHCĘ w moim pięknym mieście.
                        I do tego uważam, że mam prawo tak uważać i nie być przy tym co chwila obrażanym.
                        Mariusz
                        • chiste Panie obrazalski 19.07.06, 16:44
                          Bardzo pan się zrzyma, tzn. jak ktos ma inna opinie na ten temat niż pan i mowi
                          panu prosto w monitor, to pan się czuje obrazony?
                          Zaiste oryginał z pana.

P.S.
                          Pana piękne miasto lezy na szlaku tranzytowym i to czy autka sobie pojadą
                          Sikorskiego przez rondo i wiadukt albo bezposrednio mostem z Otwocka nie ma
                          znaczenia, bo ruch w pana pięknym miescie będzie rosnąć. Nie ch pan nie liczy,
                          ze osobu jadace do Wawra czy na Grochów wybiora nadwislankę i będa tamtędy
                          popylać.
                          Moja postawa jest naiwna, bo sadziłem, ze w Jozefowie inaczej niż w Otwocku,
                          żyja ludzie widzacy cokolwiek dalej niż czubek własnego nosa, mający poczucie
                          jakiejś więzi lokalnej nie tylko z Warszawą, ale i z Otwockiem. Jak widac
                          myliłem się, bo pan Mariusz ewidentnie daje do zrozumienia, ze w Józefowie
                          mieszkaja takze egoistyczne snoby. To jest moja opinia o Panu i prosze jej nie
                          odbierać jako obelgi, tylko zwykła, szczera wypowiedź sasiada. Pozdrawiam.
                          • marius68 Re: Panie obrazalski 19.07.06, 17:01
                            chiste napisał:

> Bardzo pan się zrzyma, tzn. jak ktos ma inna opinie na ten temat niż pan i mowi
                            panu prosto w monitor, to pan się czuje obrazony? Zaiste oryginał z pana.

>abstrakt2003 napisał:
                            Jak ja nie cierpię głupców!

Nie nie czuję się obrażony jak ktoś przetacza rzeczowe argumenty tylko jak pisze tak jak
                            abstrakt2003.
                            Mariusz
                  • malinela Re: Most trzeba uratować! 19.07.06, 16:48
                    Budowa mostu niewiele by zmieniła w natężeniu ruchu. Jedyne, co mogłaby
                    spowodować to rozłożenie natężenia ruchu po dwóch stronach torów. Nie ma
                    logicznego uzasadnienia twierdzenie, że "sprowadzi dwa razy więcej samochodów".

Natomiast odciążać ruch powinny drogi szybkiego ruch, czyli, jak się wszyscy
                    zgadzamy - dwupasmowa Nadwiślańska.

Tu, w tej dyskusji, mamy do czynienia z względnością postrzegania, tudzież
                    względnością interesów. Wszak, przy całym szacunku dla Otwocka i przy całej
                    empatii (niewątpliwej) Józefowa, to Otwock ma większy interes w tym, aby nowa
                    przeprawa przez rzekę powstawała.

Określenie syndrom NIMBY szalenie mi się podoba!. Co więcej jestem za, bo
                    często jest to jedyny sposób na osłabienie zapędów decydentów, którzy tak jak
                    mieszkańcy, planują zgodnie z zasadą Not in my back yard.
                  • abstrakt2003 Ruch i tak bedzie sie zwiększał bez względy na to 19.07.06, 16:53
                    czy mosty beda budowane czy nie.
                    PS
                    A ja i tak śmigam po wschodniej stronie torów.
                    • marius68 Re: Ruch i tak bedzie sie zwiększał bez względy n 19.07.06, 17:04
                      abstrakt2003 napisał:

> czy mosty beda budowane czy nie.
                      > PS
                      > A ja i tak śmigam po wschodniej stronie torów.

Czy śmigasz lewą, czy prawą stroną przepustowości jedynej przeprawy nie zwiększasz.
                      Nadal uważam że dwa mosty to w godzinach porannych 2 razy większy ruch tranzytowy w Józefowie.
                      Mariusz
                      • malinela Re: Ruch i tak bedzie sie zwiększał bez względy n 19.07.06, 17:25
                        marius68 napisał:

> Nadal uważam że dwa mosty to w godzinach porannych 2 razy większy ruch
                        tranzyto
                        > wy w Józefowie.

Mariusz, nie ma logiki w tym twierdzeniu. Jeśli przez Józefów w godzinach
                        porannych, przejeżdża (li tylko dla przykładu) 500 samochodów. To, w jaki
                        sposób budowa nowej przeprawy spowoduje przejazd 1000?, lub co spowoduje, że
                        500 samochodów pokona poranną trasę dwa razy?
                        • 111majka Re: Ruch i tak bedzie sie zwiększał bez względy n 19.07.06, 17:40
                          Prawdopodobnie część osób jadących do Warszawy zrezygnowałaby z dojazdu z Otwocka do
                          Nadwiślańskiej.
                          Ale z tym "dwa razy" to na pewno przesada....
                          • marius68 Re: Ruch i tak bedzie sie zwiększał bez względy n 19.07.06, 18:20
                            111majka napisała:

> Prawdopodobnie część osób jadących do Warszawy zrezygnowałaby z dojazdu z Otwoc
                            > ka do
                            > Nadwiślańskiej.
                            > Ale z tym "dwa razy" to na pewno przesada....
                            >
                            Nie upieram się przy twierdzeniu że to będzie 2 czy 3, czy 1,5 raza więcej samochodów.
                            Uważam że nie mamy żadnego interesu by do tego się dokładać jako miasto.
                            Mariusz
                            • marius68 MOST NAPRAWIONY 19.07.06, 19:22
                              Most wąskotorówki jest już przejezdny. !!!!!!!!

Widać że prace naprawcze zostały już zakończone.
                              Szkoda tylko że na gruz i piasek nie zasypali z wierzchu ziemią
                              i nie posiali trawy która związałaby całość.
                              Bo tak to deszcz może zacząć wypłukiwać piasek.
                              Mariusz
                              • doomi Re: MOST NAPRAWIONY 19.07.06, 20:08
                                Szkoda, ze jak dzwoniłam swojego czasu w tej sprawie to nikt nic nie wiedział.
                                Przysłali nawet radiowóz. Problemy z komunikacją międzyludzką czyt.
                                międzyurzędniczą?
                                • 111majka Re: MOST NAPRAWIONY 19.07.06, 21:35
                                  Mariuszu, deszcz nie "może" wypłukać piasku, tylko go wypłucze. A trawa też związałaby tylko na
                                  wierzchu bo ma krótkie korzonki.
                                  Dla mnie to nie naprawa, tylko pic. Chyba żeby ten gruz zabetonowali przed położeniem piachu, w co
                                  wątpię...
                                  • malinela Re: MOST NAPRAWIONY 19.07.06, 21:57
                                    Majko, teraz też część osób nie dojeżdża do Nadwiślańskiej, tyle, że cały ruch
                                    odbywa się jedną stroną torów. A to, że będzie się odbywał w coraz większym
                                    natężeniu jest dla wszystkich oczywiste. Amfiladowe położenie miasteczek
                                    powoduje, że Józefow, jak i kolejne miejscowości, są miasteczkami tranzytowymi.

Oczywiście, dwupasmowa Nadwiślańska to podstawa!.
    • 111majka Re: wysypisko gruzu koło mostu? 20.07.06, 01:13
      Pytanie do burmistrza i odpowiedź:

"Witam. Od dłuższego czasu na teren podmytego mostu dawnej kolejki wąskotorowej wysypywane są
      całe ciężarowki gruzu. Czy to w ramach naprawy tego mostu?

Gruz jest wysypywany w ramach uzupełnienia ubytków w miejsce po podmyciu przez nurt rzeki. "

Czyli wszystko jasne. Podtrzymuję to co napisałam wcześniej - dla mnie to prowizorka.
      No, ale pewnie lepsze to niż nic. Przynajmniej na jakiś czas....
      • abstrakt2003 To jest prowizorka 20.07.06, 07:57
        Most został podmyty w czasie wiosennych rostopów.
        Obawiam sieże następnej wiosny most nie wytrzyma..
        Należało by natychmiast rozpoczac prace ratunkowe z prawdziwego zdarzenia.
        • marius68 Kiedy dalsze poszerzenie 801 ? 23.01.07, 17:43
          Ciekawy wątek na temat poszerzenia Wału Międzeszyńskiego

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=55981514&a=56012458
          abstrakt2003 napisał:
          "Z wpi województwa wynikają następujące terminy przebudowy odcinka Warszawskiego - czyli
          modernizacji Wału Miedzeszynskiego od Traktu Lubelskiego do granicy Warszawy
          prace przygotowawcze 2007-2009,
          prace budowlane 2010-2012"

Pozdrawiam
          Mariusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka