Dodaj do ulubionych

Powstaje nowy świdermajerowy budynek :)

17.07.06, 14:02
Z LO:
Nowa siedziba TBS

Towarzystwo Budownictwa Społecznego w Józefowie już w październiku br. zmieni swoją siedzibę.
Przeprowadzi się z ul. Sosnowej 17 na narożnik ul. Zielonej i Błękitnej. W budynku przy Sosnowej
będzie się odtąd mieścił MOPS

Budowa nowej siedziby TBS idzie pełną parą. Parter już stoi, a na początku lipca rozpocznie się
budowa piętra. Prace mają być ukończone do końca września 2006 r. Inwestycję realizuje FMB, a jej
koszt zamknie się w granicach 1 000 000 zł.
Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie projektowany wygląd budynku. Będzie to bowiem
dwukondygnacyjny obiekt o konstrukcji mieszanej (żelbetowo-murowanej). Projektanci: mgr inż.
Jarosław Olszewski i mgr inż. arch. Paweł Rosłaniec tak go zaprojektowali, aby wyglądem
zewnętrznym nawiązywał do specyficznej zabudowy drewnianej w stylu willi otwockich lub
świdermajerów. W celu uzyskania tego efektu ściany zewnętrzne będą trójwarstwowe. Budynek
będzie ocieplony wełną mineralną, a od zewnątrz pokryty sztucznie postarzaną szalówką świerkową
w kolorze jasnego orzecha.
Zaprojektowano także zewnętrzne elementy konstrukcyjne - drewniane, również nawiązujące do
starej zabudowy. Aby uzyskać ten niespotykany efekt architektury zewnętrznej w postaci drewnianej
szalówki, zarząd TBS musiał za pośrednictwem starostwa otwockiego wystąpić do Ministerstwa
Budownictwa z prośbą o odstępstwo od przepisów prawa budowlanego, które nie zezwalają na
drewniane elewacje w pomieszczeniach biurowych. W celu uzyskania zgody Ministerstwa
Budownictwa, Towarzystwo Budownictwa Społecznego musiało zlecić wykonanie ekspertyzy
Zakładowi Badań Ogniowych Instytutu Techniki Budowlanej. Zakład ten określił warunki, jakie musi
spełniać szalówka, aby nie mógł się po niej rozprzestrzeniać ogień.
Powierzchnia budynku wyniesie ok. 400 m2. Na parterze będzie biuro obsługi klienta, a na górze
sala konferencyjna i pomieszczenia biurowe.
Norbert Przyborowski
www.linia.com.pl/public/article.php?1-8469-0
Obserwuj wątek
    • 111majka Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 17.07.06, 14:04
      Wielkie brawa dla panów architektow smile
      • doomi Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 17.07.06, 14:06
        Architektonicznie faktycznie fajnie, ale czy biurowiec TBS musi mieć aż taki
        rozmach? sala konferencyjna?
        niech mnie ktoś oświeci po co to wszystko?
        • chiste No jasne 17.07.06, 14:10
          Po to, zeby ktos mógł zwietrzyć spisek...
          wink

Ale, ale...
          Szalówka świerkowa postarzana, konstrukcja żelbetowo-jakaśtam?
          Podróba i tyle, zaden świdermajer.
          _______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • doomi Re: No jasne 17.07.06, 14:12
            "Po to, zeby ktos mógł zwietrzyć spisek...
            wink"

czego to się nie robi dla mieszkańców wink wow, jestem pod wrażeniem ;DDD
            • lamelka007 Re: No jasne 17.07.06, 14:33
              jakoś nie bardzo wierzę że uda im się do października sad
              ale jeśli jednak to bardzo się będę cieszyć bo.... na terenie na którym stoi
              stara siedziba tebeesów ma powstać nowe przedszkolesmile sama byłam świadkiem jak
              pan burmistrz na posiedzeniu rady miata obiecał, że budowa rozpocznie się we
              wrześniu, najpóźniej w październiku. ale pomimo tego że zostało to
              zaprotokołowane to brak mi optymizmu...
              a może jednak????
            • marius68 Re: No jasne 17.07.06, 14:34
              Już zapisałem sobie nazwiska architektów.
              Sam przymierzam się aby mój przedwojenny niestety otynkowany drewniak jakoś ozdobić na styl
              swidermajer.
              Mam już kilka pomysłów. Jeden podpatrzony na ul. Ejsmonda gdzie jest wybudowany nowy swidermajer.
              Mariusz
              • 111majka chiste 17.07.06, 14:38
                Nie marudź. Wiadomo, że na "prawdziwe" świdermajery nikt by nie uzyskał pozwolenia.

W naszej galerii jest zdjęcie też calkiem nowego drewniaczka.
                • chiste A byli tacy, którzy daostali. 17.07.06, 14:58
                  Tylko że to sa bajonskie sumy taki cały drewniak ogniotrwały postawić. Ale da
                  się.
                  _______
                  Ospo czorna!
                  Idź do Dorna!
        • do73 Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 17.07.06, 14:47
          doomi, gdyby budowali biurowiec BEZ sali konferencyjnej, to wtedy należałoby
          się zdziwić
          • doomi Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 17.07.06, 14:54
            niby logiczne big_grin
            • byly-rodzic Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 19.07.06, 09:18
              czytam moi drodzy , że w październiku TBS zmieni swoją siedzibę , a na
              ul.sosnową 17 przeniesie się MOPS , czytam i nic nie rozumiem bo przecież
              burmistrz obiecywał , że właśnie w październiku b.r. rozpocznie się budowa
              nowego przedszkola w miejscu obecnej siedziby TBS- czyli przy ul. sosnowej
              17.Jak to jest naprawdę -czy ktoś to wie?
              • morkub Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 19.07.06, 09:22
                Chyba tylko sam burmistrz wink
                A poważnie - też mnie ciekawi ta sprawa. Może zapytaj burmistrza w pytaniach na stronie UM.
    • p0lek Re: Powstaje nowy świdermajerowy budynek :) 19.07.06, 18:18
      szkoda tylko żeby powstał nowy świdermajer, musiał zniknąć stary.

O ile mnie pamięć nie myli w tym właśnie miejscu został rozebrany całkiem fajny domek, co prawda
      daleko mu było do tego obok na błękitnej, gdzie zaczyna się gęste zalesienie, ale też był chyba fajny.
      Tam dalej w tych krzakach jest chyba jeszcze jeden, już czysto parterowy, taki opuszczony. Ciekawe
      czy jakiś developer już czyni zakusy na ten teren. Pewnie niestety tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka