Dodaj do ulubionych

Opony letnie - czy już jest czas?

04.02.02, 14:14
1. Jeżdżę obecnie na zimowych Kormoranach, ale słyszałem, że w wysokiej
temeraturze (pow 10 stopni) zimówki zużywają się bardzo szybko. Od kilku dni
jest prawie wiosna więc zastanawiam się nad zakupem i zmianą opon na letnie.
Co sądzicie o tym?

2. Znalazłem fajny sklep internetowy www.sklep.opony.com.pl - czy ktoś kupował
w tym sklepie?

pozdrawiam serdecznie
Jacek B.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Opony letnie - czy już jest czas? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 19:43
      Ja mam osobne felgi na zimówki i osobne na letnie. Wobec czego zamiana nie jest
      zbytnim problemem. Jeśli chodzi o temp. to faktycznie, moim zdaniem, należałoby
      założyć letnie opony, w sensie oczywiście takim, że jak się ochłodzi (a
      ochłodzi się na pewno), to zrobić ruch odwrotny. Pytanie najważniejsze to KIEDY
      się ochłodzi? Bo nie chce mi się zmieniać na kilka dni, to już chyba ma
      mniejszy sens. Ale bez sensu było też jeździć na zimówkach, jeśli np. do końca
      lutego (jak dzisiaj mówili górale w Faktach) miałoby być ciepło.
      Ktoś już zmienił???
      • jacek.berd Zużycie zimówek 05.02.02, 12:38
        Czy ktoś posiada jakieś wiadomości nt zużycia się opon zimowych w wyższych
        temperaturach. W tym roku kupiłem nowe zimówki i nie chciałbym w przyszłym roku
        wydawać kasy, a z tego co wiem zrobione są z gumy która mięknie w wyższych
        temparaturach.
        • Gość: Kicur Re: Zużycie zimówek IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 18:37
          jacek.berd napisał(a):

> Czy ktoś posiada jakieś wiadomości nt zużycia się opon zimowych w wyższych
          > temperaturach. W tym roku kupiłem nowe zimówki i nie chciałbym w przyszłym roku
          >
          > wydawać kasy, a z tego co wiem zrobione są z gumy która mięknie w wyższych
          > temparaturach.

To zależy JAKIE masze te zimówki. Ja mam np. GoodYear'y i one zużywają się
          wolniej niż np. Pirelli, a bieżnikowane to najszybciej.
        • Gość: bObO Re: Zużycie zimówek IP: *.chello.pl 05.02.02, 22:06
          Wysokie temperatury są raczej zabójcze dla zimówek (w tych ciepłych dniach
          kiedy dam w palnik, po zatrzymaniu się czuję smród spalonej gumy), ale
          przekładanie samych opon też nie jest dla nich za zdrowe. To jeden z powodów,
          dla którego na lato kupuję nowe felgi i przy huśtawce pogody będę zmieniał całe
          koła.
    • Gość: sand Re: Opony letnie - czy już jest czas? IP: *.acn.waw.pl 05.02.02, 15:40
      fakt - pogoda bywa kaprysna, ale moim zdaniem (jezeli ktos nie zamierza
      zmieniac opon z zimowych na letnie i odwrotnie raz na 2 tygodnie) nie nalezy
      sie z tym spieszyc....
      w polowie marca przy takich temperaturkach to mozna by sie zastanawiac, ale na
      poczatku lutego???? -chyba jeszcze nie

Pzdr sand
      • jarekla Re: Opony letnie - czy już jest czas? 05.02.02, 23:59
        Panowie,
        wy to tak powaznie czy jaja sobie robicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka