hirschberger 19.01.10, 20:30 Samochody na litere "F" omija sie szerokim lukiem. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: red Re: Słona cena gwarancji Forda IP: 77.255.182.* 19.01.10, 20:56 Obaj jesteście idiotami... wasze 15 letnie golfy lub 20 letnie bemki są oczywiście najlepsze na świecie Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:58 "Jeśli będziemy chcieli objąć auto gwarancją przed terminem następnego przeglądu, przygotujmy się" Znów ta idiotyczna maniera "my". Nie można było w trzeciej osobie albo na kilka innych sposobów? Nie zawsze można użyć pierwszej, tu jest to po prostu potwornie koślawe i nielogiczne. "Ford liczy na zwiększenie ruchu w autoryzowanych serwisach z pomocą okresowych przeglądów i odebranie klientów prywatnym warsztatom, przywiązując ich do własnej sieci." A to co za gramatyka ("przywiązując")? Przecież to słowo odnosi się do "odebranie", a nie "liczy"... Przy okazji: chyba "za pomocą"? Przeglądy to narzędzie, a nie chętny do pomocy pomocnik. Link Zgłoś
bimota Re: Słona cena gwarancji Forda 21.01.10, 11:59 Kolejna purystka... "Przywiazujac" jest dobrze. Niby jak powinno byc ? "My" tez... Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 21:07 Przesadzaja z tymi dziwacznymi nadwoziami. Czy zwykle wozidlo musi wygladac jak samochod sportowy? Golf jest przykladem, ze nie musi i jest dobrze. Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.10, 21:08 "Z drugiej strony, silniki i skrzynie biegów w nowoczesnych samochodach zazwyczaj nie sprawiają problemu" Taa, np. DCI w renault się nie psują. Albo jadą wyśmienicie, albo się rozlatują w drobny mak.... ---------- a co do forda....oczywiście jest masa durnych ludzi, którzy zapłacą za obsługę w ASO - drogo i przez mechaników uczących się na naszym aucie... Każde ASI robi to samo - zdziera z frajerów... Link Zgłoś
Gość: Fayah Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.telpol.net.pl 19.01.10, 22:00 @ Magda To nie jest striba dla entuzjastow poprawnej pisowni tylko portal motoryzacyjny. @Roland O gustach sie nie dyskutuje, ford robi takie auta i nikt Cie nie zmusza zebys je kupywal, podoba Ci sie golf, kupujesz golfa, proste :) A co do tematu, bo o to tu chyba chodzi, to ten program gwarancyjny forda wedlug mnie jest korzystny, sam mam mondeo z 2005 i przy nastepnym przegladzie sie do niego przylacze, bo poprostu sie oplaca ;D Link Zgłoś
Gość: malorolny Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.01.10, 22:08 @Magda To jest portal motoryzacyjny, nie jezykowy. Artykul jest czytelny i zrozumialy, to wystarczy. Link Zgłoś
Gość: aS Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.wroclaw.mm.pl 19.01.10, 22:22 Magda chyba za mało klasówek sprawdziła dzisiaj i musi się wyżyć:)A poważnie Magdo to naprawdę nie warto przejmować się poziomem poprawności językowej u dziennikarzy gazety:) Link Zgłoś
Gość: mizer Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.hsi5.kabel-badenwuerttemberg.de 19.01.10, 22:58 Mi sie podobaja Fordy i ten ich program gwarancyjny. Sam serwisuje auto w ASO i jak do tej pory jestem zadowolony, nikt tam nie pozwoli sobie na fuszere bo centrala moze im zabrac logo, zreszta po kazdej wizycie dzwonia do mnie z centrali pytajac sie czy wszystko zrobili dobrze. Bylem kilka razy w nieutoryzowanych serwisach i raczej zadowolony to ja nie wyjechalem, zreszta dwa razy nawet nie dalem im dotknac auta, bo panowie nie wiedzieli co maja sprawdzac!!! No to po co ja do nich jezdza, zreszta jak nie wiedza mogliby sie chociaz tyle wysilic i zajrzec do instrukcji od auta, tam jest lista. ASO nie ma takich problemow. Link Zgłoś
Gość: gold Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.10, 01:08 mizer mógłbyś chociaż nie kłamać Link Zgłoś
Gość: 123T Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.chello.pl 20.01.10, 07:24 Silniki 1,8 TDCi i 2,0 TDCi montowanie w Focusach i Mondeo to najgorsze diesle świata. Jak są sprawne - bajka, ale jak zaczynają się sypać (często już po 50 tys km) to można włożyć i 20 tys zł w naprawy. Żenada i nigdy więcej Forda. Mój poprzedni Passat TDI przejechał bez przygód 340 tys km a Focus po 80 tys praktycznie zdechł! Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.rect.uni.torun.pl 20.01.10, 08:40 A czy ktoś liczył, że dostanie coś za darmo? Takie warunki tej gwarancji. Konkurencja nie ma w ogóle podobnej oferty więc nawet nie ma do czego porównać. A jeśli ktoś uważa, że silnik i skrzynia, to naprawdę mam nadzieję, że nie będzie się musiał przekonać ile kosztuje wymiana koła dwumasowego. Po takim doświadczeniu wykupuje się takie ubezpieczenie, choćby nawet trzeba raz na pół roku przyjeżdżać do serwisu i całować kierownika w usta. Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.acn.waw.pl 20.01.10, 09:34 @123T: Rzeczywiście te silniki są awaryjne, ale jak porównujesz, to rób to rzetelnie. Te silniki można porównać do 2,0 TDI. Ciężko stwierdzić, który się bardziej sypie... Link Zgłoś
Gość: m Re: Słona cena gwarancji Forda IP: 109.243.163.* 20.01.10, 09:37 Nie jesteś zorientowany !!! Konkurencja ma podobną ofertę...7 lat gwarancji na Kia....Jednak gwarancja to fikcja. Gdy kupujesz to cię całują po rękach i mydlą oczy gwarancją...jednak aby nie stracić gwarancji musisz autko serwisować w ASO 3 razy drożej niż w zwykłym warsztacie !!! SZANTAŻYŚCI i ZŁODZIEJE !!! Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 10:57 jestem uzytkownikiem focusa 2003 1.8 tdci, kupiony i uzytkowany w kraju, początkowo jako samochód słuzbowy; aktualny przebieg 219000, oprócz wymiany koła dwumasowego i niedawno rozrusznika silnik cały czas sprawny. serwisowany od 80000 poza autoryzowanym aso. jak dbasz tak masz. pomysł z gwarancją niezły, ale mnie już nie obejmie Link Zgłoś
Gość: kam Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.uwm.edu.pl 20.01.10, 14:01 A co w sytuacji, kiedy jadę na ten płatny, gwarancyjny przegląd i mówią mi: trzeba wymienić koło dwumasowe, bo zaraz się posypie? Albo Trzeba wymienienić co 2 lata łożyska w skrzyni biegów, bo ulegają naturalnemu zużyciu. Z tego co zrozumiałem, Warunkiem gwarancji jest wymiana wskazanych przez serwis elementów. Więc mogą kazać w ramach przeglądu wymienić wrażliwe na uszkodzenia elementy profilaktycznie. Podobnie kiedyś miałem w Skodzie Felicji: w serwisie mówili: przegląd po 60 tys. km obejmuję wymiana łańcucha rozrządu - i koszt jak to w ASO - kosmiczny (było to już po okresie gwarancji). Łańcucha nie zmieniłem, przejechał 200 tys. km i dalej jeździ. Link Zgłoś
Gość: kris Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 15:43 Ja bym sprostował długość tej gwarancji - nie rok, tylko do następnego przeglądu. A to oznacza, że max. rok. Z programu wyłączyli wtryskiwacze i turbosprężarkę. Gwarancją nie są objęte uszkodzenia części wchodzących w jej zakres jeżeli przyczyną była awaria innej części. Czyli np. pada pompa wody, uszkodzeniu ulega np. uszczelka pod głowicą i z naprawy nici. Co i tak nie zmienia faktu, że korzyść z tego może być. Naprawiałem ostatnio skrzynię biegów (wymiana łożysk) i wymieniałem koło dwumasowe w Mondeo ST220 i gdybym miał tę gwarancję to bym był do przodu o kilka tys zł. Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 15:52 Dodam jeszcze, że jeżeli zgłosimy się do ASO z naprawą np. silnika, a po rozebraniu całości okaże się, że przyczyną była część nie objęta gwarancją to za robociznę związaną z weryfikacją możemy ponieść znaczne koszty. Link Zgłoś
Gość: Olej w ASO za 1000 Re: Słona cena gwarancji Forda IP: 81.219.69.* 20.01.10, 17:23 Mimo posiadania książki serwisowej i kompletu faktur na wymianę oleju [...] przed przystąpieniem do programu gwarancyjnego części i płyny trzeba będzie wymienić raz jeszcze. Tym samym kierowca musi wydać dodatkowe 800-1000 zł Jaki to olej leją w ASO, że kosztuje to tysiąc złotych!? :-))) Link Zgłoś
Gość: YaHoo Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.01.10, 19:52 Was w tej europie czy Polsce zawsze beda po rogach walic. Warunki jakie musicie spelnic przypominaja te z kreskowki na ubezpieczenie zycia, ktore wyplaca odszkodowanie jedynie w przypadku gdy was w piatek trzynastego o trzynastej trzynascie stratuje przelatujacy przez wasz dom nosorozec i to jedynie w przypadku, gdy towarzyszy mu "baby zebra" Moj lokalny dealer Forda daje dozywotnia gwarancje na silniki w zakupionych u niego uzywanych samochodach i jeszcze klania sie w pas. Link Zgłoś
Gość: Tony Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.10, 21:27 A mój robi mi loda z połykiem, to jest dealer dopiero! Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.as.kn.pl 20.01.10, 21:37 19.01.10, 20:50 Gość: qqq ford gó... wort Nie każda morda pasuje do forda:) Link Zgłoś
Gość: Misiu Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.10, 00:02 Cos mi sie widzi Antek, ze to nie on tobie a ty jemu robiles tego loda i to dopiero po tym, jak cie wyruchal w salonie. yaak! Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Słona cena gwarancji Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 02:00 Jak Was nie stać na nowe to kupujcie nastoletnie żęchy! Ale do rzeczy: u nas utarło się, że jedyne koszty związane z posiadaniem samochodu to koszty zakupu i ewentualnie OC. Tymczase prawdziwe koszty obejmują również ubezpieczenie AC (bo a nuż mi ukradną) oraz koszty przeglądów serwisowych. I tu zaczynają się schody, bo większość ludków chciałaby po jak najniższych kosztach. Niestety, wiedza i technologia kosztują, więc jadąc nowoczesnym samochodem do warsztatu przysłowiowego Pana Henia ryzykujemy tym, że co prawda zrobi nam przegląd taniej ale nie do końca poprawnie, jeśłi w ogóle wszystko zrobi. Obecna diagnostyka samochodowa jest zinformatyzowana, a skąd taki Pan Henio ma mieć dostęp do programu diagnostycznego firmy X ( w tym przypadku - Forda) i jaszcze na dokładkę wiedzieć jak go używać? Z samochodami jest jak z komputerami: jak mam markowy sprzęt to idę do autoryzowanego serwisu, bo ten za najbliższym rogiem nie ma dostępu do bardziej skomplikowanych części. Kiedyś pracowałem w serwisie IBM więc wiem o czym piszę. Jak ktoś chce mieć pojazd tani w utrzymaniu i niezawodny, to niech kupi poloneza lub lanosa - każdy kowal potrafi go naprawić. Link Zgłoś