Dodaj do ulubionych

Raport TÜV

• Gość: mateo Nie najlepiej z pisownią...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 17:38
      Dla wiadomości dziennikarzy: Felicia sie pisze przez 'i' a nie Felicja.
      Troszkę wiecej staranności!
      • Gość: chwast Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: *.pk.edu.pl 20.02.04, 12:46
        samochody japońskie owszem są niezawodne ale do 10 lat ,ta tabela nie ma sensu
        w polsce ,porównajcie nasze drogi i drogi szwabskie gdzie samochody 60%
        przebiegu mają na gładkich jak stół autostradach,ja jestem raz w tygodniu w
        hamburgu i wiem co mówię,u nas samochody są eksploatowane w ekstrymalnych
        warunkach i gdyby zrobiono takie zestawienie na czołowych miejscach byłyby
        samochody mało zawansowane technicznie (zawieszenia,elektronika)
        • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:12
          Gość portalu: chwast napisał(a):

> samochody japońskie owszem są niezawodne ale do 10 lat ,

Tak było... 10 lat temu :-) Japońcy zaczęli robić trwałe auta w latach 80-tych,
          bo stwierdzili, że im się to opłaca.

> ta tabela nie ma sensu
          > w polsce ,porównajcie nasze drogi i drogi szwabskie gdzie samochody 60%
          > przebiegu mają na gładkich jak stół autostradach,ja jestem raz w tygodniu w
          > hamburgu i wiem co mówię,u nas samochody są eksploatowane w ekstrymalnych
          > warunkach i gdyby zrobiono takie zestawienie na czołowych miejscach byłyby
          > samochody mało zawansowane technicznie (zawieszenia,elektronika)

No więc właśnie 'zaawansowana elektronicznie' Laguna wypada nawet w niemieckich
          statystykach tak sobie - patrz np. ADAC.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:28
            a ten sie czepil laguny...
            • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:32
              Gość portalu: m napisał(a):

> a ten sie czepil laguny...

Nie ja, a przebrzydli germańscy kłamcy, którzy na stronie ADAC umieścili Lagunę
              w kategorii 'Die Verlierer' jako 'zwycięzca' w tzw. 'Mittelklasse', jesli
              chodzi o niezawodność ;-)

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:38
                tia, ale ten watek chyba ogolnie dotyczy tuv, ktorewgo dane sie srednio z adac
                pokrywaja...
                • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:43

> tia, ale ten watek chyba ogolnie dotyczy tuv, ktorewgo dane sie srednio z
                  > adac pokrywaja...

tia, ale odpowiadałem na konkretną wypowiedź przedmówcy w
                  kwestii 'zaawansowanych elektronicznie' samochodów.
                  Poza tym ogólne trendy w TUV i ADAC są zazwyczaj dość zbliżone - japońce z
                  przodu, przemieszane z kilkoma modelami niemieckimi, potem niemce, potem
                  reszta. Chodź zdarzaja się wyjątki, jak np. Xantia, wypadająca całkiem OK w
                  wielu statystykach, czy BMW3 - wypadające strasznie beznadziejnie w TUV.

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:49
                    > 'zaawansowanych elektronicznie'

bylo: technicznie

> Poza tym ogólne trendy w TUV i ADAC są zazwyczaj dość zbliżone - japońce z
                    > przodu, przemieszane z kilkoma modelami niemieckimi, potem niemce,

jakos twoja ulubiona laguna wg tuv specjalnie od np passata nie odstaje - ale
                    rozumiem - nie odpowiada mojemu swiatopogladowi tuv - nie ma sprawy, powolam
                    sie na inna statystyke (awaryjnosc = laguna)
                    widze tu pewna analogie do starego kawalu " a bo mi sie wszystko z d... kojarzy"
                    • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:58

> jakos twoja ulubiona laguna wg tuv specjalnie od np passata nie odstaje - ale
                      > rozumiem - nie odpowiada mojemu swiatopogladowi tuv - nie ma sprawy, powolam
                      > sie na inna statystyke (awaryjnosc = laguna)

Akurat Passat to jeden z tych wyjątków - jest najniżej notowanym VW (nie licząc
                      Sharana, który był znaną 'totalną porażką' VW). Zresztą niektórzy użytkownicy
                      VW nawet na tym forum pomstowali na Passata.

> widze tu pewna analogie do starego kawalu " a bo mi sie wszystko z d...
                      > kojarzy

Cóż, jeśli Laguna jest w/g ADAC 'zwycięzcą negatywnym' w klasie średniej, to
                      chyba o czymś to świadczy.
                      Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto - patrz Xantia.
                      Szkoda, że nie chce im sie częściej, niż chce :-)

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 14:10
                        > Akurat Passat to jeden z tych wyjątków - jest najniżej notowanym VW (nie
                        licząc Sharana

... i lupo, i paru innych produktow vw group a w kategorii 6-7 lat nawet
                        genialny golf jest lepszy az o 0,5%

> Cóż, jeśli Laguna jest w/g ADAC 'zwycięzcą negatywnym'

o tym juz wiemy, pisales to kilkakrotnie

> Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto

ale laguna jest...
                        • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 18:53

> > Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto
                          >
                          > ale laguna jest...

...no właśnie, nie za bardzo :-))

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 23.02.04, 08:34
                            > ...no właśnie, nie za bardzo :-))

nie zrozumiales aluzji... ale nie wazne

w sumie interesuje mnie czemu zawsze jak mowa o awaryjnosci powtarzasz jak
                            mantre slowo laguna a nie np passat, ktory wg tuv jest dokladnie na tym samym
                            poziomie
                            • niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 23.02.04, 10:41

> > ...no właśnie, nie za bardzo :-))
                              >
                              > nie zrozumiales aluzji... ale nie wazne

Zrozumiałem, ale robiłem sobie jaja :-)

> w sumie interesuje mnie czemu zawsze jak mowa o awaryjnosci powtarzasz jak
                              > mantre slowo laguna a nie np passat, ktory wg tuv jest dokladnie na tym samym
                              > poziomie

...w TUV. Natomiast Laguna jest dodatkowo w ADAC zwycięzcą negatywnym.

Pzdr
                              Niknejm
      • Gość: chwast Re: IP: *.pk.edu.pl 20.02.04, 13:10
        chciałem jeszcze dodać miałem w swoim życiu wiele samochodów,audi b4,hondę
        civic 91r, golfa 3,golfa 2,honde civic 99r i wiem wiele o tych
        samochodach ,audi ma najlepszą blache i silnik(2.0),honda jest dobra ale do
        czasu przy przebiegu 230000 zepsuł się silnik1.5
        16v,łożyska,sprzęgło,tłumiki,przeguby ,trochę póżniej padła pompa wodna a także
        rudy się zaczął dobierać i wcale nie uważam honde za samochod do du... ale
        przez 3 lata przejechałem 100000 i jestem osobą nie szanującą samochodów
        póżniej kupiłem vw golfa 2 1.6 przeb (190000) tu z koleii miałem przejścia z
        gażnikiem przejechałem tym autem 150000 w ciągu 3 lat wymieniłem wentylator
        przeguby linki do ręcznego amory,tarcze sprzęgła ale nigdy nie stanąłem na
        drodze w przeciwieństwie do hondy
        • niknejm Re: 20.02.04, 13:20
          Gość portalu: chwast napisał(a):

> chciałem jeszcze dodać miałem w swoim życiu wiele samochodów,audi b4,hondę
          > civic 91r, golfa 3,golfa 2,honde civic 99r i wiem wiele o tych
          > samochodach ,audi ma najlepszą blache i silnik(2.0),honda jest dobra ale do
          > czasu przy przebiegu 230000 zepsuł się silnik1.5
          > 16v,

A co konkretnie się zepsuło? Pytam z ciekawości.

> łożyska,sprzęgło,tłumiki,przeguby

Trudno znaleźć samochod, w którym te elementy wytrzymują przebieg do ponad
          200000. Chyba, że ktoś jeździ niezwykle delikatnie, wtedy sprzęgło i przeguby
          moze wytrzymać więcej.

> ,trochę póżniej padła pompa wodna

Jeśli uzytkownik nie wymieni pompy wodnej po 200000km przebiegu, tak jak
          wskazuje instrukcja obsługi z opisem czynności przegladowych, to sam jest sobie
          winien. Paska rozrządu też zapewne nie wymieniłeś po 200000km?

> rudy się zaczął dobierać

A ile razy auto było 'walone'? Naprawił je Pan Czesio w stodole (bo taniej) czy
          porządny warsztat?

> i wcale nie uważam honde za samochod do du... ale
          > przez 3 lata przejechałem 100000 i jestem osobą nie szanującą samochodów

No cóż, to wiele wyjaśnia... Także fakt nie wymienienia pompy wodnej w
          odpowiednim momencie.

> póżniej kupiłem vw golfa 2 1.6 przeb (190000) tu z koleii miałem przejścia z
          > gażnikiem przejechałem tym autem 150000 w ciągu 3 lat wymieniłem wentylator
          > przeguby linki do ręcznego amory,tarcze sprzęgła ale nigdy nie stanąłem na
          > drodze w przeciwieństwie do hondy

Cóż, jeśli ktoś tylko leje paliwo i wymaga, żeby auto jeździło, to jeździ... do
          czasu. Nieważne, czy to Golf, RollsRoyce, Honda, czy Alfa Romeo.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: roinin Re: Raport TÜV IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 16:14
      Święta prawda.
      Wśród autek 8 - 9 letnich punto zajmuje 58 miejsce, na 63.
      Mój punciak ma 7 lat. Przez ostatnie 3 lata koszty napraw przekroczyły 5 tyś
      zł, stanowiąc 1/3 wartości samochodu.
      Wymieniane było całe zawieszenie (wahacze, tuleje, sworznie, regeneracja belki,
      końcówki drażków - 3,5 tys, moocwania przednich amrtyzatorów), alternator ( dwa
      razy, raz cały, raz tylko wirnik ale w przeciągu 15 mcy), sprzęgło, przeguby.
      Nagminnie psuja się zamki, zwijacze pasów, klamki etc.
      Nie wliczam oczywiście kosztów eksploatacyjnych ( akumulator, amory, oleje,
      filtry, rozrząd). Dodam, że zaczyna rdzewiec, a nikt nie umie sobie poradzic z
      zacinającym sie cylinderkiem hamulca lewego przedniego.
      To wszystko przy przebiegu 107 tyś i regularnym serwisowaniu.
      Tak poza tym to bardzo udane autko.
      • Gość: jasiek zdziwiony Re: Raport TÜV IP: 217.153.94.* 26.02.04, 17:52
        to osmiele sie zapytac z jakiego powodu zes to kupił???ani komfortu ani
        bezaawaryjne stołki jak w poczekalni u dentysty.Nie wsiadaałes przed kupnem do
        tego czegos???
    • krzychut Re: Raport TÜV 27.02.04, 10:06
      TÜV - to raczej skrót od Technischer Überwachungsverein, czyli Organizacja
      Nadzoru Technicznego, a nie Stowarzyszenie Inżynierów Niemieckich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka