Gość: mateo Nie najlepiej z pisownią...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 17:38 Dla wiadomości dziennikarzy: Felicia sie pisze przez 'i' a nie Felicja. Troszkę wiecej staranności! Link Zgłoś
Gość: chwast Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: *.pk.edu.pl 20.02.04, 12:46 samochody japońskie owszem są niezawodne ale do 10 lat ,ta tabela nie ma sensu w polsce ,porównajcie nasze drogi i drogi szwabskie gdzie samochody 60% przebiegu mają na gładkich jak stół autostradach,ja jestem raz w tygodniu w hamburgu i wiem co mówię,u nas samochody są eksploatowane w ekstrymalnych warunkach i gdyby zrobiono takie zestawienie na czołowych miejscach byłyby samochody mało zawansowane technicznie (zawieszenia,elektronika) Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:12 Gość portalu: chwast napisał(a): > samochody japońskie owszem są niezawodne ale do 10 lat , Tak było... 10 lat temu :-) Japońcy zaczęli robić trwałe auta w latach 80-tych, bo stwierdzili, że im się to opłaca. > ta tabela nie ma sensu > w polsce ,porównajcie nasze drogi i drogi szwabskie gdzie samochody 60% > przebiegu mają na gładkich jak stół autostradach,ja jestem raz w tygodniu w > hamburgu i wiem co mówię,u nas samochody są eksploatowane w ekstrymalnych > warunkach i gdyby zrobiono takie zestawienie na czołowych miejscach byłyby > samochody mało zawansowane technicznie (zawieszenia,elektronika) No więc właśnie 'zaawansowana elektronicznie' Laguna wypada nawet w niemieckich statystykach tak sobie - patrz np. ADAC. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:28 a ten sie czepil laguny... Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:32 Gość portalu: m napisał(a): > a ten sie czepil laguny... Nie ja, a przebrzydli germańscy kłamcy, którzy na stronie ADAC umieścili Lagunę w kategorii 'Die Verlierer' jako 'zwycięzca' w tzw. 'Mittelklasse', jesli chodzi o niezawodność ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:38 tia, ale ten watek chyba ogolnie dotyczy tuv, ktorewgo dane sie srednio z adac pokrywaja... Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:43 Gość portalu: m napisał(a): > tia, ale ten watek chyba ogolnie dotyczy tuv, ktorewgo dane sie srednio z > adac pokrywaja... tia, ale odpowiadałem na konkretną wypowiedź przedmówcy w kwestii 'zaawansowanych elektronicznie' samochodów. Poza tym ogólne trendy w TUV i ADAC są zazwyczaj dość zbliżone - japońce z przodu, przemieszane z kilkoma modelami niemieckimi, potem niemce, potem reszta. Chodź zdarzaja się wyjątki, jak np. Xantia, wypadająca całkiem OK w wielu statystykach, czy BMW3 - wypadające strasznie beznadziejnie w TUV. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 13:49 > 'zaawansowanych elektronicznie' bylo: technicznie > Poza tym ogólne trendy w TUV i ADAC są zazwyczaj dość zbliżone - japońce z > przodu, przemieszane z kilkoma modelami niemieckimi, potem niemce, jakos twoja ulubiona laguna wg tuv specjalnie od np passata nie odstaje - ale rozumiem - nie odpowiada mojemu swiatopogladowi tuv - nie ma sprawy, powolam sie na inna statystyke (awaryjnosc = laguna) widze tu pewna analogie do starego kawalu " a bo mi sie wszystko z d... kojarzy" Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 13:58 Gość portalu: m napisał(a): > jakos twoja ulubiona laguna wg tuv specjalnie od np passata nie odstaje - ale > rozumiem - nie odpowiada mojemu swiatopogladowi tuv - nie ma sprawy, powolam > sie na inna statystyke (awaryjnosc = laguna) Akurat Passat to jeden z tych wyjątków - jest najniżej notowanym VW (nie licząc Sharana, który był znaną 'totalną porażką' VW). Zresztą niektórzy użytkownicy VW nawet na tym forum pomstowali na Passata. > widze tu pewna analogie do starego kawalu " a bo mi sie wszystko z d... > kojarzy Cóż, jeśli Laguna jest w/g ADAC 'zwycięzcą negatywnym' w klasie średniej, to chyba o czymś to świadczy. Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto - patrz Xantia. Szkoda, że nie chce im sie częściej, niż chce :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 20.02.04, 14:10 > Akurat Passat to jeden z tych wyjątków - jest najniżej notowanym VW (nie licząc Sharana ... i lupo, i paru innych produktow vw group a w kategorii 6-7 lat nawet genialny golf jest lepszy az o 0,5% > Cóż, jeśli Laguna jest w/g ADAC 'zwycięzcą negatywnym' o tym juz wiemy, pisales to kilkakrotnie > Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto ale laguna jest... Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 20.02.04, 18:53 Gość portalu: m napisał(a): > > Swoją drogą Francuzi 'jak chco, to umio' zrobić niezawodne auto > > ale laguna jest... ...no właśnie, nie za bardzo :-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie najlepiej z pisownią...:( IP: 212.244.180.* 23.02.04, 08:34 > ...no właśnie, nie za bardzo :-)) nie zrozumiales aluzji... ale nie wazne w sumie interesuje mnie czemu zawsze jak mowa o awaryjnosci powtarzasz jak mantre slowo laguna a nie np passat, ktory wg tuv jest dokladnie na tym samym poziomie Link Zgłoś
niknejm Re: Nie najlepiej z pisownią...:( 23.02.04, 10:41 Gość portalu: m napisał(a): > > ...no właśnie, nie za bardzo :-)) > > nie zrozumiales aluzji... ale nie wazne Zrozumiałem, ale robiłem sobie jaja :-) > w sumie interesuje mnie czemu zawsze jak mowa o awaryjnosci powtarzasz jak > mantre slowo laguna a nie np passat, ktory wg tuv jest dokladnie na tym samym > poziomie ...w TUV. Natomiast Laguna jest dodatkowo w ADAC zwycięzcą negatywnym. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: chwast Re: IP: *.pk.edu.pl 20.02.04, 13:10 chciałem jeszcze dodać miałem w swoim życiu wiele samochodów,audi b4,hondę civic 91r, golfa 3,golfa 2,honde civic 99r i wiem wiele o tych samochodach ,audi ma najlepszą blache i silnik(2.0),honda jest dobra ale do czasu przy przebiegu 230000 zepsuł się silnik1.5 16v,łożyska,sprzęgło,tłumiki,przeguby ,trochę póżniej padła pompa wodna a także rudy się zaczął dobierać i wcale nie uważam honde za samochod do du... ale przez 3 lata przejechałem 100000 i jestem osobą nie szanującą samochodów póżniej kupiłem vw golfa 2 1.6 przeb (190000) tu z koleii miałem przejścia z gażnikiem przejechałem tym autem 150000 w ciągu 3 lat wymieniłem wentylator przeguby linki do ręcznego amory,tarcze sprzęgła ale nigdy nie stanąłem na drodze w przeciwieństwie do hondy Link Zgłoś
niknejm Re: 20.02.04, 13:20 Gość portalu: chwast napisał(a): > chciałem jeszcze dodać miałem w swoim życiu wiele samochodów,audi b4,hondę > civic 91r, golfa 3,golfa 2,honde civic 99r i wiem wiele o tych > samochodach ,audi ma najlepszą blache i silnik(2.0),honda jest dobra ale do > czasu przy przebiegu 230000 zepsuł się silnik1.5 > 16v, A co konkretnie się zepsuło? Pytam z ciekawości. > łożyska,sprzęgło,tłumiki,przeguby Trudno znaleźć samochod, w którym te elementy wytrzymują przebieg do ponad 200000. Chyba, że ktoś jeździ niezwykle delikatnie, wtedy sprzęgło i przeguby moze wytrzymać więcej. > ,trochę póżniej padła pompa wodna Jeśli uzytkownik nie wymieni pompy wodnej po 200000km przebiegu, tak jak wskazuje instrukcja obsługi z opisem czynności przegladowych, to sam jest sobie winien. Paska rozrządu też zapewne nie wymieniłeś po 200000km? > rudy się zaczął dobierać A ile razy auto było 'walone'? Naprawił je Pan Czesio w stodole (bo taniej) czy porządny warsztat? > i wcale nie uważam honde za samochod do du... ale > przez 3 lata przejechałem 100000 i jestem osobą nie szanującą samochodów No cóż, to wiele wyjaśnia... Także fakt nie wymienienia pompy wodnej w odpowiednim momencie. > póżniej kupiłem vw golfa 2 1.6 przeb (190000) tu z koleii miałem przejścia z > gażnikiem przejechałem tym autem 150000 w ciągu 3 lat wymieniłem wentylator > przeguby linki do ręcznego amory,tarcze sprzęgła ale nigdy nie stanąłem na > drodze w przeciwieństwie do hondy Cóż, jeśli ktoś tylko leje paliwo i wymaga, żeby auto jeździło, to jeździ... do czasu. Nieważne, czy to Golf, RollsRoyce, Honda, czy Alfa Romeo. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: roinin Re: Raport TÜV IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 16:14 Święta prawda. Wśród autek 8 - 9 letnich punto zajmuje 58 miejsce, na 63. Mój punciak ma 7 lat. Przez ostatnie 3 lata koszty napraw przekroczyły 5 tyś zł, stanowiąc 1/3 wartości samochodu. Wymieniane było całe zawieszenie (wahacze, tuleje, sworznie, regeneracja belki, końcówki drażków - 3,5 tys, moocwania przednich amrtyzatorów), alternator ( dwa razy, raz cały, raz tylko wirnik ale w przeciągu 15 mcy), sprzęgło, przeguby. Nagminnie psuja się zamki, zwijacze pasów, klamki etc. Nie wliczam oczywiście kosztów eksploatacyjnych ( akumulator, amory, oleje, filtry, rozrząd). Dodam, że zaczyna rdzewiec, a nikt nie umie sobie poradzic z zacinającym sie cylinderkiem hamulca lewego przedniego. To wszystko przy przebiegu 107 tyś i regularnym serwisowaniu. Tak poza tym to bardzo udane autko. Link Zgłoś
Gość: jasiek zdziwiony Re: Raport TÜV IP: 217.153.94.* 26.02.04, 17:52 to osmiele sie zapytac z jakiego powodu zes to kupił???ani komfortu ani bezaawaryjne stołki jak w poczekalni u dentysty.Nie wsiadaałes przed kupnem do tego czegos??? Link Zgłoś
krzychut Re: Raport TÜV 27.02.04, 10:06 TÜV - to raczej skrót od Technischer Überwachungsverein, czyli Organizacja Nadzoru Technicznego, a nie Stowarzyszenie Inżynierów Niemieckich. Link Zgłoś