krzysztof.wojciechowicz 19.02.02, 13:27 Chodzi o małe modeliki wykonane w różnych skalach. Czy to infantylizm czy godna docenienia pasja? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Arti Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 192.168.0.* 19.02.02, 13:52 Taki model się docenia, kiedy sie go wykona samemu. Mam tu na myśli sklejenie i pomalowanie modelu własnoręcznie. W liceum sklejałem modele samolotów na dosyć profesjonalnym poziomie. Na jeden model trzeba bylo poświęcić ok. miesiąca pracując nad nim 5 godz. dziennie - żeby wszystko odwzorować zgodnie z rzeczywistością. Jest to naprawdę pięknne hobby, lecz niestety wymaga dużo czasu. Ale nigdy nie zapomnę tej satysfakcji, kiedy po tylu godzinach ciężkiej pracy można już było cudo postawić w kolekcji wśród innych maszyn. Ach to były czasy... Generalnie bardzo chętnie kolekcjonowałbym samochody, ale podkreślam jeszcze raz - poskładane i dopieszczene samodzielnie. Jest kilka warunków ograniczających: 1. ceny modeli, farb, akcesoriów jest dosyć wysoka 2. trzeba mieć miejsce w domu na taką kolekcję 3. trzeba mieć wyrozumiałą żonę 4. przede wszystkim mnóstwo czasu. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 172.18.118.* 19.02.02, 13:54 Przede wszystkim trzeba miec syna, zeby mozna bylo udawac ze to jego hobby. Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 192.168.0.* 19.02.02, 14:03 Gość portalu: Marek napisał(a): > Przede wszystkim trzeba miec syna, zeby mozna bylo udawac ze to jego hobby. Właśnie!!! - na to nie wpadłem. Biorę się do roboty... Link Zgłoś
Gość: olo Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 15:28 Takie modele super wyglądają. Sklejam modele z drugiej wojny światowej a samochody kupuje gotowe. Nawet moja żona traktuje je jako fajną dekoracje i nie buntuje się. Link Zgłoś
krzysztof.wojciechowicz Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów 19.02.02, 17:22 A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej? Link Zgłoś
Gość: Tracker Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.waw.cdp.pl 19.02.02, 17:29 krzysztof.wojciechowicz napisał(a): > A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej? Ja kiedyś zbierałem resoraki i najfajniejsze robiła firma Majorette potem długo nic i Matchbox, do tej pory mam solidną kolekcję wozów, które kiedyś uchodziły za cud techniki, a teraz nikt by tym nie chciał jeździć ;)) Link Zgłoś
Gość: mAbZ 1:43 IP: 134.25.85.* 20.02.02, 13:31 krzysztof.wojciechowicz napisał(a): > A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej? Zdecydowanie Minichamps. Ale tez i zdarza mi sie kupic Bburago i przerbiac go (malowac, wymieniac kola :-) Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.univ.szczecin.pl 19.02.02, 16:13 Ja wykonuje i zbieram modele pojazdow pancernych i wcale nie czuje sie zdziecinnialy. Masz moze model Forda T "Doctor" Link Zgłoś
Gość: mAbZ Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 134.25.85.* 19.02.02, 16:17 Zbieram modele wspólczesnych aut w skali 1:43. To nie ma nic wspólnego z dzieciecym hobby, modele kosztuja w granicach PLN 100/szt. Polecam: www.ceti.pl/autominiatura43 www.minichamps.de www.ewa1.com Link Zgłoś
Gość: Ptr Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 22:57 No proszę, ile bratnich dusz! Ja zaczynałem od Matchboxów wypraszanych od rodziców w Peweksie za dolary. Ale ponieważ zawsze chciałem robić wszystko sam to od kiedy tylko pojawiły się na początku lat 90-tych dobre zestawy modelarskie wykonuję modele samodzielnie. Preferuję tu najpopularniejszą skalę, czyli 1:24. Sam lakieruję nadwozia i dopieszczam wnętrza, nie chwaląc się całkiem profesjonalnie mi to wychodzi, zdobyłem nawet parę medali i nagród na wystawach modelarskich. Mam już ok. 60 modeli współczesnych samochodów osobowych i ciężarowych, głównie z firmy Tamiya, a także Hasegawa, Italeri, Revell (niemiecka firma, ale słabiutka jakość ha, ha!). Od około 3 lat kolekcjonuję też gotowe metalowe modele w skali 1:18; mój najnowszy nabytek to Lexus IS 300 z AutoArtu - cudeńko, dopracowany w najdrobniejszych szczegółach, nie to co taka tandeta z Bburago czy Maisto, ale cena też odpowiednia. Ostatnio odkrywam też uroki skali 1:43, bo takie maleństwa też już są dopracowane w odpowiednim dla wymagającego kolekcjonera stopniu. Naszczęście nie muszę się ukrywać ze swoim hobby; mój tata kolekcjonuje modele kolejek. Muszę już kończyć, bo właśnie będę kładł kolejną warstwę lakieru na Mitsubishi Lancerze Evo VI. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych na punkcie modeli samochodów!!! Link Zgłoś
Gość: Boryna Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodó IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.02, 23:51 Witam! Po pierwsze: chyle czolo przed pierwszym czlowiekiem ktory ujawnil sie z imienia i nazwiska. Po drugie: modelarstwo samochodowe, lotnicze czy kazde inne jest hobbym ( moim zdaniem) godnym pochwaly. Sam kiedys zajmowalem sie modelarstwem lotniczym i wiem ile pracy i zapalu potrzeba aby moc zrealizowac jakis projekt. Zapomnijmy o krzywych usmieszkach ludzi z naszego otoczenia. Najczesciej nie maja oni zadnego hobby. Bylem kiedys we Frankfurcie na wystawie miniatur samochodow. Cos niesamowitego. Co za precyzja, coz za dbalosc o oddanie detali. Gdybym mial wiecej czasu.... A kolekcjonowanie jest polaczeniem przyjemnego z przyjemnym pozdrowienia Link Zgłoś
letalin Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodó 21.02.02, 22:11 Jedną z definicji sztuki jest : Złożoność i bezużyteczność. Od 26 lat tworzę modele, ale dopiero kilka lat temu spróbowałem samochodów. Są efektowniejsze dla przeciętnego śmiertelnika niż brudne maszyny bojowe jakimi zajmowalem się wcześniej. Połysk lakieru , chromy... No i mam syna automaniaka, ale wątpię, żeby we wstępującym pokoleniu był entuzjazm do takich wysiłków jak sklejenie i pomalowanie poprawne czegoś tak złożonego i bezużytecznego. Komputery zabijają modelarstwo. W handlu jest ostatnio dostępna seria modeli 1:43 chińskiej firmy HONG WELL. Modele są b. precyzyjne, a kosztują w supermarketach poniżej 6zł. Zawsze jak kupuję taki model wart kilka razy więcej ( tak oceniam porównując je np. z tandetnymi bburago 1:43) to myślę o niewolniczej pracy pozwalającej na takie niskie ceny. Modele mają kilkadziesiąt części (bburago kilka-kilkanaście). Te same modele trochę dopieszczone i przepakowane kosztują na zachodzie ok. 30- 40$.Polecam. Link Zgłoś