Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów

19.02.02, 13:27
Chodzi o małe modeliki wykonane w różnych skalach. Czy to infantylizm czy godna docenienia pasja?
Obserwuj wątek
    • Gość: Arti Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 192.168.0.* 19.02.02, 13:52
      Taki model się docenia, kiedy sie go wykona samemu. Mam tu na myśli sklejenie i
      pomalowanie modelu własnoręcznie. W liceum sklejałem modele samolotów na dosyć
      profesjonalnym poziomie. Na jeden model trzeba bylo poświęcić ok. miesiąca
      pracując nad nim 5 godz. dziennie - żeby wszystko odwzorować zgodnie z
      rzeczywistością. Jest to naprawdę pięknne hobby, lecz niestety wymaga dużo
      czasu. Ale nigdy nie zapomnę tej satysfakcji, kiedy po tylu godzinach ciężkiej
      pracy można już było cudo postawić w kolekcji wśród innych maszyn. Ach to były
      czasy...
      Generalnie bardzo chętnie kolekcjonowałbym samochody, ale podkreślam jeszcze
      raz - poskładane i dopieszczene samodzielnie. Jest kilka warunków
      ograniczających:
      1. ceny modeli, farb, akcesoriów jest dosyć wysoka
      2. trzeba mieć miejsce w domu na taką kolekcję
      3. trzeba mieć wyrozumiałą żonę
      4. przede wszystkim mnóstwo czasu.

Pozdrawiam.
      • Gość: Marek Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 172.18.118.* 19.02.02, 13:54
        Przede wszystkim trzeba miec syna, zeby mozna bylo udawac ze to jego hobby.
        • Gość: Arti Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 192.168.0.* 19.02.02, 14:03
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Przede wszystkim trzeba miec syna, zeby mozna bylo udawac ze to jego hobby.

Właśnie!!! - na to nie wpadłem. Biorę się do roboty...
    • Gość: olo Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 15:28
      Takie modele super wyglądają. Sklejam modele z drugiej wojny światowej a
      samochody kupuje gotowe. Nawet moja żona traktuje je jako fajną dekoracje i nie
      buntuje się.
      • krzysztof.wojciechowicz Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów 19.02.02, 17:22
        A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej?
        • Gość: Tracker Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.waw.cdp.pl 19.02.02, 17:29
          krzysztof.wojciechowicz napisał(a):

> A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej?

Ja kiedyś zbierałem resoraki i najfajniejsze robiła firma Majorette potem długo
          nic i Matchbox, do tej pory mam solidną kolekcję wozów, które kiedyś uchodziły za
          cud techniki, a teraz nikt by tym nie chciał jeździć ;))
        • Gość: mAbZ 1:43 IP: 134.25.85.* 20.02.02, 13:31
          krzysztof.wojciechowicz napisał(a):

> A jakiej firmy modele gotowych samochodów wybierasz najczęściej?

Zdecydowanie Minichamps.
          Ale tez i zdarza mi sie kupic Bburago i przerbiac go (malowac, wymieniac kola :-)
    • Gość: grogreg Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.univ.szczecin.pl 19.02.02, 16:13
      Ja wykonuje i zbieram modele pojazdow pancernych i wcale nie czuje sie
      zdziecinnialy.

Masz moze model Forda T "Doctor"
    • Gość: mAbZ Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: 134.25.85.* 19.02.02, 16:17
      Zbieram modele wspólczesnych aut w skali 1:43.
      To nie ma nic wspólnego z dzieciecym hobby, modele kosztuja w granicach PLN
      100/szt.

Polecam:
      www.ceti.pl/autominiatura43
      www.minichamps.de
      www.ewa1.com
      • Gość: Ptr Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 22:57
        No proszę, ile bratnich dusz! Ja zaczynałem od Matchboxów wypraszanych od
        rodziców w Peweksie za dolary. Ale ponieważ zawsze chciałem robić wszystko sam
        to od kiedy tylko pojawiły się na początku lat 90-tych dobre zestawy
        modelarskie wykonuję modele samodzielnie. Preferuję tu najpopularniejszą skalę,
        czyli 1:24. Sam lakieruję nadwozia i dopieszczam wnętrza, nie chwaląc się
        całkiem profesjonalnie mi to wychodzi, zdobyłem nawet parę medali i nagród na
        wystawach modelarskich. Mam już ok. 60 modeli współczesnych samochodów
        osobowych i ciężarowych, głównie z firmy Tamiya, a także Hasegawa, Italeri,
        Revell (niemiecka firma, ale słabiutka jakość ha, ha!). Od około 3 lat
        kolekcjonuję też gotowe metalowe modele w skali 1:18; mój najnowszy nabytek to
        Lexus IS 300 z AutoArtu - cudeńko, dopracowany w najdrobniejszych szczegółach,
        nie to co taka tandeta z Bburago czy Maisto, ale cena też odpowiednia. Ostatnio
        odkrywam też uroki skali 1:43, bo takie maleństwa też już są dopracowane w
        odpowiednim dla wymagającego kolekcjonera stopniu. Naszczęście nie muszę się
        ukrywać ze swoim hobby; mój tata kolekcjonuje modele kolejek. Muszę już
        kończyć, bo właśnie będę kładł kolejną warstwę lakieru na Mitsubishi Lancerze
        Evo VI. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych na punkcie modeli
        samochodów!!!
    • Gość: Boryna Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodó IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.02, 23:51
      Witam!
      Po pierwsze: chyle czolo przed pierwszym czlowiekiem
      ktory ujawnil sie z imienia i nazwiska. Po drugie:
      modelarstwo samochodowe, lotnicze czy kazde inne jest
      hobbym ( moim zdaniem) godnym pochwaly. Sam kiedys
      zajmowalem sie modelarstwem lotniczym i wiem ile pracy
      i zapalu potrzeba aby moc zrealizowac jakis projekt.
      Zapomnijmy o krzywych usmieszkach ludzi z naszego
      otoczenia. Najczesciej nie maja oni zadnego hobby.
      Bylem kiedys we Frankfurcie na wystawie miniatur
      samochodow. Cos niesamowitego. Co za precyzja, coz za
      dbalosc o oddanie detali. Gdybym mial wiecej czasu....
      A kolekcjonowanie jest polaczeniem przyjemnego z przyjemnym

pozdrowienia
      • letalin Re: Co sądzicie o kolekcjonowaniu modeli samochodó 21.02.02, 22:11
        Jedną z definicji sztuki jest : Złożoność i bezużyteczność.
        Od 26 lat tworzę modele, ale dopiero kilka lat temu spróbowałem samochodów. Są
        efektowniejsze dla przeciętnego śmiertelnika niż brudne maszyny bojowe jakimi
        zajmowalem się wcześniej. Połysk lakieru , chromy...
        No i mam syna automaniaka, ale wątpię, żeby we wstępującym pokoleniu był
        entuzjazm do takich wysiłków jak sklejenie i pomalowanie poprawne czegoś tak
        złożonego i bezużytecznego. Komputery zabijają modelarstwo.
        W handlu jest ostatnio dostępna seria modeli 1:43 chińskiej firmy HONG WELL.
        Modele są b. precyzyjne, a kosztują w supermarketach poniżej 6zł. Zawsze jak
        kupuję taki model wart kilka razy więcej ( tak oceniam porównując je np. z
        tandetnymi bburago 1:43) to myślę o niewolniczej pracy pozwalającej na takie
        niskie ceny. Modele mają kilkadziesiąt części (bburago kilka-kilkanaście).
        Te same modele trochę dopieszczone i przepakowane kosztują na zachodzie ok. 30-
        40$.Polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka