Dodaj do ulubionych

NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ?

IP: *.amg.gda.pl 24.03.04, 14:56
Jakie są wspólczesne poglądy na docieranie silnika przez użytkowanika ? Konkretnie chodzi tu o Renault Clio, silnik 1.4/16V 96 KM. Był juz chyba taki wątek, ale niedługo odbieram taki samochód i chciałbym poznac NAJNOWSZE poglądy PT:Forumowiczów na ten temat. Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Bonifacy Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 15:32
      Ja kilka dni temu odebrałem nowego Megana. W instrukcji stoi, że przez 1000 km
      nie należy przekraczać 130 km/h i 3-3,5 tys obr./min. Pełne właściwości
      samochód osiągnie po 3 tys. km. Tyle instrukcja obsługi. Sam jestem ciekaw, co
      powiedzą znawcy. Czy na początku nowe auto więcej pali? Czy to już tak zostanie
      (poj. 1600, spalanie 8,5 l/100 km). Poprzedni mój Megane, też 1600, palił duzo
      mniej (7,2). Czy jest nadzieja, że nowy po "dotarciu" będzie mniej palił?

I jeszcze jedno: czy jest prawdą, że nie powinno się myć samochodu przez
      pierwsze tygodnie uzytkowania?
      • Gość: Michal Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.telia.com 24.03.04, 15:39
        Przypadkiem nie baw sie w te stare metody docierania.Obecnie masz sie sluchac
        swojej instrukcji tzn nie przekraczac 3500br/min i 130km/h.Tak jezdzij
        normalnie.Producent w tym czasie uzywa oleju ktory wsopomaga i przyspiesza
        docieranie.Na ogol sa to oleje mineralne z roznym dodatkami(inhibitorami).
        Pelne obciazenie silnika dokonujemy juz po pierwszej wymianie oleju i przejsciu
        na syntetyk.Zreszta nikt odpowiedzialny nie obciaza nowego
        samochodu.Pzdr.Michal
        • Gość: gosc A jak sprawa sie ma z DIESLAMI ??? IP: *.aster.pl 24.03.04, 15:43
          typu TDI , TDCI , HDI , JTD... ???
          • Gość: Żubr Re: A jak sprawa sie ma z DIESLAMI ??? IP: 217.96.2.* 24.03.04, 15:47
            dokladnie tak samo
            • Gość: gosc Re: A jak sprawa sie ma z DIESLAMI ??? IP: *.aster.pl 24.03.04, 15:52
              ale np w mondeo na 6 biegu przy 3500 obrotow jest ok 170-180 km/h
              jak rozumiem nie przekraczac 3500 i 130 km/h
              pytam bo za 10 dni odbieram nowego diesla
              • Gość: Żubr Re: A jak sprawa sie ma z DIESLAMI ??? IP: 217.96.2.* 24.03.04, 16:00
                ja mialem w hdi zalecenie nie przekraczac 70% obr i max predkosci
                czyli wypadaloby to mniej wiecej tak samo
                (max predkosc 180 max obr 5000)
                jak to diesel to nawet 3000 obr wystarczy do normalnej jazdy
                przy 3000 mam 160 km/h na V

zreszta bedzie wszystko opisane w instrukcji
        • Gość: Bonifacy Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 15:58
          Ale ja mam pierwsza wymiane oleju po 30 tys.!
          • Gość: Żubr Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: 217.96.2.* 24.03.04, 16:02
            nie musisz zmieniac jak nie kaza
            niektore silniki sa fabrycznie zalane topowym syntetykiem
          • Gość: zbig Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: 212.160.128.* 25.03.04, 06:45
            Bnifacy.W swojej Megance.Masz teraz olej półsyntetyczny.
            Wymieniasz go po przejechanych 30 000 km,bądz po 2 latach.
            Możliwa jest również wymiana/na życzenie /oleju po pierwszych 5 000 km.
            /wg.serwisów Renault/
            Pozdr
        • Gość: Felix Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 22:15
          A jakie były te dawniejsze metody docierania?
      • slavekkk Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? 24.03.04, 16:03
        Prawda ale w przypadku naprawde nowo wyprodukowanego samochodu.Chodzi o to by
        lakier stwardniał. Sporo samochodów czeka na nabywce miesiacami,a czasem rok
        lub dwa - wówczas nie ma obaw.

pozdr

Gość portalu: Bonifacy napisał(a):

> I jeszcze jedno: czy jest prawdą, że nie powinno się myć samochodu przez
        > pierwsze tygodnie uzytkowania?
      • Gość: Artek Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC koniecznie !!! IP: *.org / 213.17.233.* 27.03.04, 02:40
        Zgadzam się, że nalezy pierwsze 1000-2000 km. jeździć wolniej, spokojnie, nie
        agresywnie, a zwłaszcza pierwszy tysiąc km. Nawet po pierwszej wymianie oleju
        do ok. 4 tys. km. należy jeździć spokojniej, tak podają fachowcy (np. Pan Sel).
        Mimo, że jakość obróbki części z których sklada się silnik jest lepsza niż
        kiedyś to jednak trochę docierać należy. To sie opłaci, a silnik odwdzięczy
        potem żywotnością. Ja w swoim Megane tak robłem, obecnie mam ok 90 tys. km
        przejechane i dalej jeżdzę na pełnym syntetyku i ani kropli oleju nigdy nie
        dolewałem, nie było takiej potrzeby a silnik chodzi jak trzeba. Mam kolegę co
        ma vectrę po 100 tys. km. i ta mu żre ok 1 litr oleju na 1000 km, podobno to
        norma po 100 tys. kilometrów. Fachowcy doradzili przejście na półsyntetyk, co
        miało poprawić sytuację - nie poprawiło. Przy czym, kolega samochodu (silnika)
        nigdy nie docierał. Nie wiem czy dlatego, czy są inne powody, ale sytuacja jest
        taka jak podałem.
        • niknejm Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC koniecznie !!! 29.03.04, 18:51
          Gość portalu: Artek napisał(a):

> Mam kolegę co
          > ma vectrę po 100 tys. km. i ta mu żre ok 1 litr oleju na 1000 km, podobno to
          > norma po 100 tys. kilometrów. Fachowcy doradzili przejście na półsyntetyk, co
          > miało poprawić sytuację - nie poprawiło. Przy czym, kolega samochodu
          >(silnika)
          > nigdy nie docierał. Nie wiem czy dlatego, czy są inne powody,

Ople lubią 'łyknąć'. Taka ich uroda. Z doświadczenia wyniesionego z
          eksploatacji kilku egzemplarzy mówię... Znajomi też tak mieli, zwłaszcza w
          silnikach 8V.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: Bonifacy Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 16:14
      Czy na początku nowe auto więcej pali?
      • Gość: marcinc3 Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.03.04, 13:34
        tak moj megan na poczatku palil wiecej ale to moze byc tez wplyw jazdy po
        prostu bardziej sie zgralismy
    • Gość: V Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.pascom.com.pl 24.03.04, 17:08
      moja meganka kombi, poj.1,6 115KM 8tyskm przebiegu od poczatku pali 7,2-7,5l w
      miescie i nie widze róznicy wtedy kiedy miała 1tys km przebiegu i teraz kiedy
      ma 8tys. Chyba wszystko zalezy od stylu jazdy...

pzdr
      • Gość: jiffy Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 22:29
        a ja słyszałem opinie "znawców" że samochód "musi swoje dostać" na początku, bo
        inaczej będzie muł i w ogóle do kitu.
        oczywiście jest to bzdura do kwadratu.
        • kierowiec1 Powtarzanie obiegowych opini 25.03.04, 07:38
          Gość portalu: jiffy napisał(a):

> a ja słyszałem opinie "znawców" że samochód "musi swoje dostać" na początku,
          > bo inaczej będzie muł i w ogóle do kitu.
          > oczywiście jest to bzdura do kwadratu.

Czy mowisz na podstawie wlasnych doswiadczen z samochodami, ktore na poczatku
          dostawaly w kosc, czy paplasz tylko obiegowe opinie, znawco?

Dwa z moich bylych samochodow swoje pierwsze pol roku zycia spedzily w wynajmie
          samochodow. A takie wynajmowane samochody sluza do tego, aby bez opamietania
          gnac pelnym gazem po autostradzie od terminu do terminu.

Zadnych negatywnych wplywow na trwalosc silnika czy osiagi nie zanotowalem.
          Wrecz przeciwnie.

Jesli wiec nawet nie ma pozytywnego wplywu zylowania nowego samochodu, to te
          negatywne tez niekoniecznie musza byc tragiczne.

Pozdr.

K.
    • Gość: Kris Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.starman.ee / *.starman.ee 24.03.04, 22:51
      Jakie docieranie?Mamy XXI w.ere kosmiczna a wy z docieraniem!Po prostu jezdzic
      i nic wiecej.To dotyczylo Polskich Fiatow i Polonezow!
      • barkas Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? 25.03.04, 21:31
        YGość portalu: Kris napisał(a):

> Jakie docieranie?Mamy XXI w.ere kosmiczna a wy z docieraniem!Po prostu
        jezdzic
        > i nic wiecej.To dotyczylo Polskich Fiatow i Polonezow!

Typowy bełkot tzw znawcy mądrości spod budki z piwem. Ale co zrobić. Jeździł
        taki znawca dotychczas w najlepszym przypadku Ładą, teraz przesiadł się
        do "nowoczesnego" samochodu w stylu Fiat Sztylo czy inny Seat Cordoba (prawie
        limuzyna klasy średniej) i zjadł wszystkie rozumy. Docierać? Po co? To dobre
        dla plebsu w Matizach.
        A potem się dziwi że silnik po 150 tys km pali olej, a on jeszcze musi spłacać
        raty.

• Gość: Kris Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.elion.ee / *.elion.ee 26.03.04, 13:29
          barkas napisał:

> YGość portalu: Kris napisał(a):
          >
          > > Jakie docieranie?Mamy XXI w.ere kosmiczna a wy z docieraniem!Po prostu
          > jezdzic
          > > i nic wiecej.To dotyczylo Polskich Fiatow i Polonezow!
          >
          >
          > Typowy bełkot tzw znawcy mądrości spod budki z piwem. Ale co zrobić. Jeździł
          > taki znawca dotychczas w najlepszym przypadku Ładą, teraz przesiadł się
          > do "nowoczesnego" samochodu w stylu Fiat Sztylo czy inny Seat Cordoba (prawie
          > limuzyna klasy średniej) i zjadł wszystkie rozumy. Docierać? Po co? To dobre
          > dla plebsu w Matizach.
          > A potem się dziwi że silnik po 150 tys km pali olej, a on jeszcze musi
          spłacać
          > raty.

Nie wim jak po 150.000,tyle nie dojezdzam,sprzedaje dla "plebsu "i nie zajmuje
          sie pierdolami typu docierac czy nie,samochod to nie rozkosz,a srodek
          transportu!I nie mam tyle kasy aby kupowac na raty.A co to jest budka z piwem?
    • angermax Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? 25.03.04, 08:37
      Proponowałbym przeczytać instrukcję obsługi, która znajdzie się w wyposażeniu
      samochodu. Opinie znawców tematu są jak zawsze wielce rozbieżne. Moja, oparta
      na zaleceniach producenta jest taka, że do 2500 km należy często i mocno
      przyspieszać także z obciążeniem ale w żadnym przypadku nie wchodzić
      w "czerwony zakres". Między 1500 i 2500 km następuje przegląd zerowy no a
      później to już hulaj duszo. Silniki są wprawdzie wstępnie dotarte fabrycznie,
      ale po zużyciu paliwa, oleju i dynamice widać, że optymalnie pracują po ok. 30
      tys. km.
      • Gość: Michal Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.telia.com 25.03.04, 12:27

• Re: NOWY SILNIK: DOCIERAC / NIE DOCIERAC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl
        Gość: Bonifacy 24.03.2004 15:58 odpowiedz na list

Ale ja mam pierwsza wymiane oleju po 30 tys.!
        Bonifacy!
        Nie zapomnij ze po trzeciej zmianie ,myslisz juz o wymianie auta albo silnika.
        Renowki sa znane ze powyzej 100kkm pala olej wlasnie po to sa takie
        instrukcje,aby utrzymac dobre tempo sprzedazy nowych aut.Interes sie kreci.
        Pzdr.Michal
    • Gość: Wio! NOWY SILNIK: DOCIERAC IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 25.03.04, 12:58
      Jak zakupiłem Megane w salonie w roku 1998 to przykazali, żeby niw wytężać
      silnika tak przez 2,000 km. Czyli nie jeździć szybciej niż 120 km/h, nie kręcić
      silnika na wysokie obroty, A potem to już wszystko było wolno.

Osobiście przestrzegałem nakazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka