Dodaj do ulubionych

Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST

11.10.10, 09:56
Szukamy małego kombi dla małej rodziny - wybór zamyka się jak na razie do Renault Clio Grandtour lub Seat Ibiza ST. Rozpatrujemy najmniejsze silniki benzynowe 1.216V w Clio i 3 cylindrówkę 1.2 70KM w Ibizie - mamy do wydania maks. 45tyś.
Przebiegi 7-10kkm rocznie (pewnie nie więcej niż 8kkm), użytkowanie głownie miasto i może 30% trasa.
Co radzicie Ibiza czy Renault?
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 10:12
      tarbonusiak napisał:

> Przebiegi 7-10kkm rocznie (pewnie nie więcej niż 8kkm), użytkowanie głownie mia
      > sto i może 30% trasa.
      > Co radzicie Ibiza czy Renault?

Przy tym przebiegu tylko benzyna, do wyboru masz jeszcze Fabię Combi i Peugeota 206 SW - Ibiza nie przedstawia korzystnego stosunku jakość/cena, więc na placu boju zostają tak naprawdę Clio i SKoda. Clio z pełnym wyposażeniem i stukonnym benzynowym turbo dostaniesz za 45 tys, Skodę podobnie - wsiądź i przejedź się oboma. Ja wybrałbym Skodę bo Clio nie ma regulacji kierownicy w dwóch płaszczyznach i ma relatywnie mało miejsca nad głową (10 cm mniej niż w Skodzie) - silniki TSI w Skodzie są też nieco lepsze.
      • tarbonusiak Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 10:51
        Fabia odpada, nie kupiłbym jej nawet gdyby kosztowała 30tyś. bo jest paskudna.
        • wicehrabia.julian Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 10:53
          tarbonusiak napisał:

> Fabia odpada, nie kupiłbym jej nawet gdyby kosztowała 30tyś. bo jest paskudna.

więc po co pytasz skoro wiesz lepiej :)
          • wicehrabia.julian Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 10:56
            ps. golas Ibiza ST z silniczkiem 70 km to 44 tys (po upuście), w tej cenie masz kompletnie wyposażone samochody konkurencji - jeśli lubisz przepłacać to leć po Seata :)
            • tarbonusiak Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 11:25
              Wszystko się zgadza, ale chce kupić auto, które zwyczajnie mi się podoba, a nie takie które jest tańsze w segmencie - dlatego, rozważam albo Clio albo Seata. Druga sprawa, że za chwilę zaczyna się wyprzedaż rocznika i coś się na pewno zyska.
              Za Seatem przemawia to, że nie ma ich strasznie dużo na drogach jak np. 207 czy Fabii.
              • wicehrabia.julian Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 11:28
                tarbonusiak napisał:

> Za Seatem przemawia to, że nie ma ich strasznie dużo na drogach jak np. 207 czy
                > Fabii.

napisałeś, że masz 45 tys, więc na Seata cię po prostu nie stać, bo golas bez niczego kosztuje po upuście prawie 45, bez klimy i tak dalej...
                • tarbonusiak Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 13:10
                  Ibiza ma klimę w standardzie - to nie Fabia gdzie klima kosztuje w promocji 2000 w tańszych wersjach. Nawet jak 45tyś kosztuje golas - to co myślisz, że nie urwę w wyprzedaży rocznika w tej cenie jeszcze metalika - auto jako drugie w domu na miasto/zakupy dobre a i oryginalne z wyglądu.

Czy jeździ tu ktoś nową Ibizą i może powiedzieć coś konkretnego, a nie tylko takie pitolenie o szopenie?
                  • v-6 Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 23:31
                    tarbonusiak napisał:

> Czy jeździ tu ktoś nową Ibizą i może powiedzieć coś konkretnego, a nie tylko ta
                    > kie pitolenie o szopenie?

No jeździ, jeździ ale dużo ci nie pomoże, bo to hatchback z silnikiem 105 KM i DSG. Niedawno opisywałem to auto na potrzeby innej osoby, poczytaj sobie ten wątek, niektóre informacje będą pasować także do twojej wersji:

forum.gazeta.pl/forum/w,20,114460294,116404811,Re_Tak_sadzac_po_tym_co_piszesz_.html

Pozdrawiam
                    v-6

• hrabia.barry.kent Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 14.10.10, 11:49
          No a clio jest piekne, buahahahaha
          To bieda auto, do tego od producenta ktory produkuje psujace sie buble.
      • archonix Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 19.10.10, 13:49
        jeszcze jest octavia tour 1 lub 2 ktora niedlugo wejdzie. w 1 masz lpg gratis i silnik 1.6 102 km za 48 k pln w 2 1.4 80 km za 46,7 jak bedzie dostepne. To jednak wieksze autko, jest tez kangoo 1.6 90 km za 45 k pln.
    • dark13 Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 10:12
      Jesli Ibiza to doloz te 1.5 tys i wez silnik 1.4 .
      Teraz warto zastanowic sie nad nowa Octavia Tour, za 47 tys bedziesz mial kawal dobrze wyposazonego auta.
      • tarbonusiak Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 11:00
        Może Octavia to dobra propozycja, jeśli ktoś potrzebuje większego auta. Ja chcę małe, a poza tym Octavia wcale nie wyjdzie taniej niż 50tyś. z jako takim wyposażeniem i metalikiem. Palić też będzie więcej a kolejne na nie to, że jak inne Skody poza Superb mi się nie podoba.
        • dark13 Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 11:07
          poza tym Octavia wcale nie wyjdzie taniej niż 50tyś. z jako takim wypo
          > sażeniem i metalikiem. Palić też będzie więcej a kolejne na nie to, że jak inne
          > Skody poza Superb mi się nie podoba.

A ja wiem co psize

www.skoda-auto.pl/pl/aktualnosci/skoda-octavia-tour-nowej-generacji-gotowa-do-startu.html

• mjf1 Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 11.10.10, 13:31
            Może pisać umiesz, ale czytać raczej nie ;) Z klimą, elektryką i lakierem metalizowanym wyjdzie ok 49 tys.
            Clio Tech Run z silnikiem 75 KM jest dobrą propozycją - dobre wyposażenie i wykonanie. Ja bym sie nie zastanawiał.
            • czujny_obywatel Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 12.10.10, 09:08
              Na głowę upadłeś i się obiłeś, gość miałby zamiast DOSKONAŁEJ SKODY OCTAVII kupić sobie drogiego i pozabezpieczanego elektronicznymi kodami francuskiego złoma
              • archonix Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 20.10.10, 09:35
                jeszcze teraz na promocji jest hyundai i 30, nie wiem czy nowa octavia jest lepsza od starej, stara z klima kosztuje 47, z silnikiem 1.6 i lpg w zamian gola nowa z 1.4 80 km,
    • pizza987 Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 12.10.10, 09:08
      Stanowczo odradzam samochód z silnikiem trzycylindrowym. Przerobiłem podobną jednostkę w Corsie B 1,0 12V i miałem odczucia porównywalne z CC700. Przyspieszanie, kulturę pracy sinikia czy emitowany hałas. Przy czym Corsa B to mały samochód, lekki itp a Ibiza kombi to już trochę cięższy kaliber, więc mam obawy że ten silnik może dostawać zadyszki.

Z Clio III 1,2 16V 75KM mam sporadycznie do czynienia od prawie 4 lat (samochód mojej matki). Nie jest to kombi, więc są pewne różnice-jednak silnik jest wystarczająco dynamiczny, co do spalania to nie powiem bo rzadko jeżdżę nim przez dłuższy czas a wg komputera spala ok. 8,5-9l/100km (sposób jazdy mojej matki powoduje podobne spalanie w samochodach tych rozmiarów). Silnik oczywiście bywa słyszalny szczególnie przy wyższych obrotach, jednak poziom hałasu jest akceptowalny, wibracji z jednostki napędowej nie odczuwam. Możliwe że w kombi dynamika bedzie trochę słabasz. Znam tylko krótką opinię znajomego który kupił taki samochód rok temu (kombi) i twierdzi że jest wystarczająco żwawy, ale sam tego nie miałem okazji sprawdzić.

Nie zgodzę się że jest mało miejsca w środku-jest to jeden z nielicznych samochodów w którym przy wzroście 195 cm. nie muszę mieć fotela kierowcy cofniętego do maksimum (normalnie jeżdzę Scenikiem), miejsca nad głową mam jeszcze zapas, oczywiście miejsca w drugim rzędzie nie ma juz zbyt wiele. Do miasta jak znalazł, w trasy też się nada.

Jeżeli chodzi o bagażnik to w Clio III 5D jest zadowalający do miasta, kombi pewnie bedzie jeszcze pojemniejsze i ustawniejsze.
      • tarbonusiak Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 12.10.10, 12:39
        Mamy w domu Peugeota 1.0 tam też są 3 cylindry i nie mam się do czego przyczepić. Silnik jest OK i kultura pracy wcale nie jest taka zła. Nie wiem jak było w Corsie, ale w Pugu jest OK.
    • wicekpl Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 12.10.10, 15:18
      Clio-sprawdzona konstrukcja-bezawaryjny!silnik 75 km do miasta wystarczy na trasę znacznie lepszy z turbo.Śmiało może w nim jeździć 2metrowiec-ale za nim już nie za dużo miejsca pozostanie;-)Jeżeli w twoim mieście jeżdżą "elki" na clio to możesz na godzinkę wykupić u nich jazdę dla sprawdzenia:-)(najlepiej na w miarę młodym clio)
      • kapietruszka Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 13.10.10, 13:16
        Zdecydowanie wybrałbym jednak Ibizę... Design może i gorszy niż Clio, ale to jednak Seat, czyli Volkswagen :D I nie mówię tego dlatego że uważam że wszystko co francuskie to złe (sam przez lata jeździłem Xsarą i nie narzekałem! :D) Ale Ibiza jest po prostu bardziej porządnie wykończona i moim zdaniem ma lepszą ofertę silnikową... Poza tym - dlaczego nie Fabia? :D
        • czujny_obywatel Re: Renault Clio Grandtour vs. Seat Ibiza ST 13.10.10, 21:15
          Właśnie, dlaczego nie Fabia. SKODA TO DOSKONAŁY VOLKSWAGEN, SEAT TEŻ, a nie jakiś francuski złom - w dodatku pozabezpieczany kodami.

Uważam, że autor tego wątku jest prowokatorem. Jest sprzedawcą francuskiego złomu, sprzedawcą, który z góry wie co chce zareklamować, kupić i chce porównywać francuski złom Clio do DOSKONAŁEJ IBIZY :))))))
          • tarbonusiak Skoda Octavia namieszała... 14.10.10, 09:15
            Sam jesteś prowokatorem koleżko.
            Na chwilę obecną jest właśnie Skoda - Octavia Tour II - faktycznie ciężko przebić ofertę cenową Skody. W sobotę jestem umówiony z dealerem i na 90% się na nią zdecyduje.
            • czujny_obywatel Doskonały wybór 14.10.10, 11:36
              tarbonusiak, DOSKONAŁY WYBÓR. Skoda Octavia Tour II jest nie do pobicia i jest to oferta nie do przebicia. Szkoda tylko, ze na razie do wersji Tour nie dają mocniejszych silników, ale sadzę, że i na to przyjdzie czas. Na chwilę obecną najlepszy to będzie Tour z silnikiem 1.6

Ludzie od francuzów dostaną piany z wściekłości, że znów się im nie udało :)
              • tarbonusiak Re: Doskonały wybór 14.10.10, 11:51
                Biorę 1.4 - kolega ma z tym silnikiem tylko Octavie II po FL - wczoraj jeździłem na moje potrzeby w mieście i wypady 20-40km raz na tydzień wystarczy. W rodzinie mam Octavie I 1.6 - wczoraj właśnie się przejechałem jedną i drugą i nie widzę powodu żeby dopłacać 5tyś do 1.6
                • czujny_obywatel Re: Doskonały wybór 14.10.10, 12:17
                  Ideałem jest Octavia z silnikiem 1.8 TSI 160 lub 180 koni. Ale jeszcze tego silnika nie dają w tych promocyjnych wersjach.

Faktycznie, masz rację, jeżeli różnica w cenie pomiędzy 1.4 a 1.6 wynosi aż 5 tys. pln to nie ma sensu przepłacać. Taki silnik do spokojnej jazdy wystarczy :)
                • daniel.jed Re: Doskonały wybór 16.10.10, 00:31
                  Jak bodoba ci sie Ibiza ST, to dlaczego chcesz kupić coś co ci się nie podoba, ale jest trochę tańsze. I przez następne x lat codziennie będziesz patrzył na to brzydactwo.
                  • tarbonusiak Re: Doskonały wybór 17.10.10, 09:34
                    Podobanie jedno - jazda drugie - samochód w środku jest prosty totalnie i zero finezji. Prowadzenie też bez totalnego zachwytu.
                    • daniel.jed Re: Doskonały wybór 19.10.10, 17:16
                      tarbonusiak napisał:
                      > Podobanie jedno - jazda drugie - samochód w środku jest prosty totalnie i zero
                      > finezji. Prowadzenie też bez totalnego zachwytu.

Oczywiście to na temat Octavii? Najważniejsze że wywalczyłeś dywaniki.
            • archonix Re: Skoda Octavia namieszała... 20.10.10, 09:38
              zanim to kupisz to przejedz sie do hyunadaja i sprawdz i30
    • jerzyk.eu A taksówka nie lepsza ? 14.10.10, 15:50
      Kupujesz samochód za około 50 tys zł a przez 10 lat jego wartość spadnie pięciokrotnie. Przejedziesz tylko 80 tys km, czyli jeden kilometr będzie ciebie kosztował po doliczeniu paliwa, serwisu i ubezpieczenia około 6 zł. Może lepiej kasę zainwestować i jeździć taksówką, chyba że siedzenie za kierownicą sprawia ci aż taką frajdę.
      • tarbonusiak Re: A taksówka nie lepsza ? 14.10.10, 20:23
        Nie lubię czekać na taksówki. Wole mieć swoją dorożkę.
    • tarbonusiak Wygrała.... Octavia... 17.10.10, 09:39
      Wczoraj zamówiona na grudzień będzie u mnie. Silnik 1.4 ale jechałem Octą z tym silnikiem i na moje potrzeby jest OK. Żaden samochód na tą chwile nie oferował tak dużo za tak mało a w gratisach wywalczyłem alarm, dobre zimówki, dywaniki. Dodatkowo lakier metalik czarny, pakiet Optimum. Radio Swing i czujniki cofania dostałem za jedyne 1200zł. To wszystko za 46000zł. Za tą kasę, nie kupiłbym nawet Astry III Classic.
      • czujny_obywatel Re: Wygrała.... Octavia... 20.10.10, 16:00
        Gratuluję wyboru Bardzo Dobrego Samochodu jakim jest Skoda OCTAVIA.

Nie zwracaj uwagi na to co pitolą paździerzowe mózgi czy pensjonariusze zamkniętych zakładów psychiatrycznych.
        • daniel.jed Re: Wygrała.... Octavia... 21.10.10, 00:24
          Masz małego ptaszka i chcesz się dowartościować pisząc pogrubioną czcionką? Na to Skoda nie pomoże.
      • arek140 Re: Wygrała.... Octavia... 24.10.10, 23:27
        Mam zupełnie ten sam dylemat i nad takimi samymi modelami się zastanawiałem . Gratuluje wyboru.Ja się jeszcze zastanawiam.Dostałem ofertę z renaulta. Clio w wersji Alize ,czarna perła i jak Twoja skoda z klimą,abs,radiem itp. Cena promocyjna 42 000. To chyba też nieźle.Tylko martwi mnie ten silnik 1.2 i 75km. :(
        • wicehrabia.julian Re: Wygrała.... Octavia... 25.10.10, 10:58
          arek140 napisał:

> Mam zupełnie ten sam dylemat i nad takimi samymi modelami się zastanawiałem . G
          > ratuluje wyboru.Ja się jeszcze zastanawiam.Dostałem ofertę z renaulta. Clio w w
          > ersji Alize ,czarna perła i jak Twoja skoda z klimą,abs,radiem itp. Cena promoc
          > yjna 42 000. To chyba też nieźle.Tylko martwi mnie ten silnik 1.2 i 75km. :(

clio alize ze stukonnym turbo kosztuje 45 tys i to przed negocjacjami :) zgadzam się jednak z tarbonusiakiem i jego wyborem, za 45 tys masz kompakt combi (octavia II tour) z silnikiem 80km - na miasto styka
          • tarbonusiak Re: Wygrała.... Octavia... 25.10.10, 11:30
            Ja zamówiłem sedana (bardziej liftabcka) a nie kombi. W sedanie bagażnik 585l powinien wystarczyć - kombi nie potrzebuję:)
    • gzagorski Re: Najlepiej kup se rowera (tego z pedałami) 22.10.10, 23:40
      i nikt się nie doczepi. Oczywiście z bagażnikiem.
      Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka