Dodaj do ulubionych

Gra w karty

IP: *.ne.client2.attbi.com 19.04.04, 05:39
Jak zwykle nasi sie obudzili z reka w nocniku.
Ciekaw jestem komu "... nie udało się ich na czas przygotować..." - wywalil
bym z wygodnej posadki natychmiast - jak zawsze - igorancja, brak wyobrazni,
odpowiedzialnosci i konsekwencji czy to w PZU czy w rzadzie.
Ile to czasu i pieniedzy kosztuje przygotowanie standardowego druku i
rozeslanie go do firm ubezpieczeniowych??? - Kolejna przygnebiajaca
historyjka z Polski - co dziennie inna - az mi sie zygac jak czytam wyborcza
wieczorami spoza oceanu.
Obserwuj wątek
    • Gość: XXX Re: Gra w karty IP: *.bb.online.no 19.04.04, 07:11
      To powiedzenie z reka w nocniku pochodzi z Zoliborza z lat 1972 75
      Czy nic nie zostalo rozplanowane z lepszym myleniem niz Komunizm?
      Zaba i Piotr B Jak sie widzi ten temat?
      Ta rada z kopia w domu jest genialna ..
      To calkowite i siwetne wyjscie z sytuacji. Gratuluje.
      • Gość: Janosik Re: Gra w karty IP: *.tac.net 19.04.04, 20:10
        "Niech pan zrobi ksero dowodu rejestracyjnego i zostawi rodzinie w Polsce.
        Jeśli okaże się, że musi być "zielona karta", rodzina panu ją wyrobi i podeśle
        listem - poradził mu pracownik gorzowskiego PZU"
        - Ale sie 'intelygent' znalazl. Tylko polski urzedas moze cos takiego wymyslic.
        Czy sa tam jacys mlodzi, wyksztalceni ludzie? Hej!
        • Gość: zgryzliwy Re: Gra w karty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 00:36
          Gość portalu: Janosik napisał(a):

> Czy sa tam jacys mlodzi, wyksztalceni ludzie? Hej!

sami mlodzi i "wyksztalceni" Hej ho !
    • Gość: gosc Polskie OC czyli burdel na kółkach. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 07:24
      Ale oprócz tego wszystko jest w najlepszym porządku, my jesteśmy najwspanialsi
      na świecie a wszystkiemu jest winna Unia Europejska.
    • zen16 Skąd my weźmiemy te milony kierowców i samochodów 19.04.04, 09:13
      którzy będą chcieli spełnić kasandryczne prognozy GW. Ale dla pisarczyków
      liczy sie tylko straszenie ludzi i podpuszczanie róznych Getrychów, do walki z
      przystapieniem do UE
    • Gość: Europa Zmienic druk! IP: *.adsl.proxad.net 19.04.04, 10:39
      W UE gdzie mieszkam od dawna, kazda polisa OC lub AC ma forme zielonej karty
      (tak wlasnie wyglada). W Polsce po 1 maja nalezy po prostu zmienic druk i po
      sparwie.
    • Gość: Greeq Re: Gra w karty IP: *.gl.digi.pl / *.gl.digi.pl 19.04.04, 10:53
      Coś mi nie pasuje. Będąc w Holandii (w roku ubiegłym i obecnym)jeździłem tam
      zarejestrowanym samochodem i jadąc do Belgii lub Niemiec musiałem mieć Zieloną
      Kartę, ktora zresztą była w komplecie dokumentów. Niemieccy policjanci wymagają
      jej cały czas !!!
      • Gość: monio Co Ci nie pasuje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.04, 11:55
        Co Ci nie pasuje? Oczywiscie masz racje. Gazeta, jak zawsze wypisuje bzdury, a
        ludzie sie podniecaja. Nawet w ramach dotychczasowej UE, wyjezdzajac za granice
        do innego kraju UE zaleca sie posiadanie zielonej karty, ktora, na zyczenie,
        jest wydawana oczywiscie bezplatnie, jako miedzynarodowy standard
        potwierdzajacy i ulatwiajacy identyfikacje ubezpieczyciela OC. Jako, ze brak
        ubezpieczenia niezwlocznie jest znany urzedom komunikacyjnym i groza za to
        wysokie kary, nie dochodzi w praktyce raczej do uzywania pojazdow bez
        ubezpieczenia OC, co skutkuje tym, iz niektore kraje UE nie wymagaja posiadania
        zielonej karty, gdyz ubezpieczyciela, w razie potrzeby, mozna w miare szybko
        zweryfikowac na podstawie n-row rejestracyjnych pojazdu (bez potwierdzenia
        zawarcia umowy ubezpieczenia nie rejestruje sie pojazdow, zas wypowiedzenie
        umowy przez ktoras ze stron skutkuje obowiazkiem powiadomienia o tym urzedu
        komunikacyjnego przez ubezpieczyciela i przedstawienia przez wlasciciela
        pojazdu potwierdzenia istnienia kolejnej, aktualnej umowy). Poza tym istnieja
        przeciez Fundusze Gwarancyjne, gdyby ktorys z uzytkownikow drog jednak
        zdecydowal sie na jazde bez ubezpieczenia.
        A fakt pobierania dodatkowych oplat w PL za wystawienie miedzynarodowego
        potwierdzenia ubezpieczenia OC (czyli "zielonej karty"), to wymysl
        zlodziejskich firm ubezpieczeniowych, zerujacych na niemocy polskiego systemu
        prawnego. Podejrzewam, iz po wejsciu do UE ulegnie po prostu rozszerzeniu,
        zawezony do tej pory, zakres terytorialny odpowiedzialnosci ubezpieczyciela w
        zakresie OC wlascicieli pojazdow.
        • Gość: andrzej Re: Co Ci nie pasuje? IP: *.acn.waw.pl 19.04.04, 18:29
          hmm, a ja jak mieszkalem we francji to moje ubezpieczenie samochodu sie nazywalo
          zielona karta i bylo wazne na 40 krajow
    • Gość: Dave Re: Gra w karty IP: 195.117.195.* 19.04.04, 12:22
      A niby dlaczego mialbym miec problem ? Zagladam do swojej polisy OC -
      naglowek "Third party liability policy certificate" w polach wszystkie
      informacje po polsku i angielsku - dlaczego ktos w Europie nie mialby tego
      zrozumiec ? Jest i "policy number" i "valid from until" etc. Moze to po prostu
      PZU jak zwykle nie potrafi sie przystosowac do sytuacji ? Bo to ze mam OC w
      innej firmie to chyba widac golym okiem...

D.
    • Gość: Pawel Re: Gra w karty IP: 130.60.71.* 19.04.04, 12:36
      Przeciez mozna wziac zawsze bezplatna zielona karte i jest po sprawie. Poza tym
      nie jestem pewien czy jest taka niepotrzebna wewnatrz EU, ja w kazdym razie
      zawsze z nia jezdze. U mnie standardowy druk ubezpieczen nie istnieje. Jest
      tylko wpis do dowodu rejestracyjnego i 30 stronicowy plik zalaczonymi
      przepisami ubezpieczen.
    • kazik102 Re: Gra w karty 19.04.04, 14:43
      Mnie juz nic nie zdziwi
    • Gość: cynik Re: Gra w karty IP: *.kabel.telenet.be 19.04.04, 20:02
      Proponowalbym sie zainteresowac czy czasami - w ramach rodziny unijnej - nie
      doszlo do jakiej liberalizacji w ramach czego samochod zarejestrowany w Polsce
      moznaby bylo po prostu ubezpieczyc OC gdzie indziej w Europie. Podejrzewam ze
      stawki kilku "low-overhead" ubezpieczycieli bylyby sporo nizsze od PZU.
    • Gość: Phantom Re: Gra w karty IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 20:09
      Mieszkalem kilka lat na zachodzie i tam ubezpieczenie obowiazkowe OC rowne jest
      otrzymaniu zielonej karty. W czym wiec peoblem, zeby wydac druki. Pytanie tylko
      jak Polskie nieudolne firmy ubezpieczeniowe dadza sobie rade z prostym
      systemem, w ktorym trudno dzialac przeciwko klientowi???
    • Gość: Marek Re: Gra w karty IP: *.gwiazda.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 20:40
      Delikatnie mówiąc "burdel na kołach, cyrk na przejściach, przyjemnej podróży"
    • Gość: cyg@nek Jak się nie chce... IP: *.enformatic.pl 19.04.04, 20:52
      ...to gorzej niżby nie można. Średnio inteligentny szympans postąpiłby tak:
      każdy ubezpieczyciel na druku zielonej karty zakreśla kraje UE i wydaje ten
      dokument za darmo (sam druk nie kosztuje), dla świętego spokoju, żeby
      policjanci niemieccy nie przemęczali mózgownicy myśleniem, zdążyli
      się "przyzwyczaić" do polskich druków i nie musieli zabierać nam samochodów
      (oczywiście w ramach braterskiego powitania narodu polskiego w UE). Pomijam
      taki drobiazg jak odpowiedzialność państw UE za bezprawne działania ich policji
      (a co mnie obchodzi, że policjant niemiecki nie zna prawa-jego to prawo
      obowiązuje) i odszkodowania zasądzane na rzecz Polaków za bezprawne zabieranie
      im mienia.
      Mam jeszcze jeden pomysł: nasi policjanci też nie muszą znać języków obcych i
      niech zabierają (na zasadzie wzajemności życzliwej) samochody obywateli UE
      jeśli nie doczytają się PO POLSKU, że samochód jest ubezpieczony.
      W diupie mam ile głosów w czymś tam będzie miała Polska i ilu bogów wpisze się
      do konstytucji, ale nie jest mi obojętne jak obcy funkcjonariusz potraktuje
      moje członkostwo w UE.
      Na koniec: w diupie mam ile Polska ma głosów gdzieś tam i ilu bogów wpisze się
      do konstytucji, ale nie jest mi obojętne jak obcy policjant potraktuje MOJĄ
      przynależność do UE a Władcy Rzeczpospolitej (urzędnicy i politycy) mają nasze
      kryteria gdzieś. Odpłaćmy im w końcu za to! Tylko nie Lepperem!!!! Na jednym
      czacie można znaleźć więcej zdrowego rozsądku niż we wszystkich dziennikach
      przez ostatnie 10 lat.
    • Gość: ppp Re: Gra w karty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 23:41
      Wystawianie druku OC leży w gesti polskich ubezpieczycieli, a nie rządu.
      Dlaczego np. Link4 potrafi drukować certyfikaty dodatkowo w jęz. angielskim. To
      co w PZU dowiedzieli się, że za dwa tygodnie wchodzimi do Unii dzisiaj? I niech
      wszyscy ubezpieczają się dalej u tego złodzieja, który doskonale dba o swoich
      klientów.
      • Gość: henryk_1937 Re: Gra w karty IP: 81.213.28.* 20.04.04, 01:37
        Mieszkam na zachodzie od 30 lat,i jak dostaje ubezpieczenie.
        To jest zielona karta,automatycznie,gdzie sa napisane kraje w ktorych jestem
        ubezpieczony.
        Ze polskie firmy nie skopiowaly druku uzywanego przez wszystkie kraje
        Europy,swiadczy o ich niekompetencji i polskim nieporzadku.
        Zmienic ubezpieczenie.!!!!
    • Gość: jarek o jezyku IP: 219.130.151.* 20.04.04, 03:07
      ten kraj jest w ogole szajbniejty. np w Pekao daja potwierdzenie przelewu za
      granice ktore tylsko po polsku i nie mozna dostac po angielsku - tak mi
      przynjamniej powiedziano. Na cholere mi dowod przelewu zagranice po polsku?
      Przeciez to nie dla mnie tylko dla zagranicznego dostawcy - istna paranoja
    • Gość: europejczykse Re: Gra w karty IP: *.crowley.pl 20.04.04, 06:50
      czy my naprawdę jesteśmy gotowi do EUROPY? mam poważne obawy.ludzie przecież to
      jest skandal!!!!!!!!!!
    • Gość: Poki Iran, Izrael, Maroko, Tunezja??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 09:08
      widzę że Europa poszerza się nie tylko w ramach Unii Europejskiej
    • Gość: Jerry Re: Gra w karty IP: 195.252.14.* 20.04.04, 09:59
      Szwed zrozumial ze to insurance.
    • Gość: adam Re: Gra w karty IP: 213.236.248.* 20.04.04, 10:25
      to nie nasi sie obudzili z reka w nocniku tylko np niemiecki naczelnik
      drogowki, ktory powinien wiedziec jak wygladaja druki ubezpieczen wszystkich
      czlonkow UE a z rozbrajajaca szczeroscia przyznaje sie ze nie wie i co
      najgorsze nie ma poczucia ze to on jest nie w porzadku.
      • Gość: klara Re: Gra w karty IP: *.hlphys.uni-linz.ac.at 20.04.04, 12:27
        alez Adasiu!
        w calej Unii jest jeden druk...
        nie wydaje Ci sie chyba ze dodatkowo Pan Naczelnik musi sie nauczyc jak wyglada
        40 roznych drukow polskich(plus po 40 roznych z kazdego kraju wstepujacego)
        (plus szkolenie kazdego prostego policjanta w calej unii)!?
        Czy nie prosciej dostosowac nasze druki...???
        hmmm....
        ale oczywiscie to ONI powinni sie dostosowac do NASZEGO burdelu :)
    • Gość: Jerzy Zielono mają w głowie cico takie bzdury wymyslają. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 21:13
      Nie interesują mnie policjanci w innych krajach Uni. Oni muszą wiedzieć jak
      wygląda nasze ubezpieczenie i tyle. Jka nie wiedzą to ich zmartwienie. Moje
      bedzie wtedy jak bedę jeździł bez ubezpieczenia. Dlaczego ktoś całą winę chce
      zrzucić na nas, kierowców. To jest zwyczajne biurokratyczne podejście. Winny
      jest petent a nie bzdury wymyślane przez nudzących się biurokratów nie
      potrafiących uruchomić wyobraźni. Jak policjant w którymś z krajów z Uni będzie
      mi nie dowierzał to ja też nie uwierzę, że jest policjantem i zadzwonię do
      naszej ambasady żeby przysłała grupę fachowców od rozpoznania policjanta.
    • Gość: J Re: Gra w karty IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 23.04.04, 16:59
      W marcu kupiłem Toyotę Avenis i ubezpieczyłem w TU Allianz. Zieloną kartę
      otrzymałem obligatoryjnie.
    • Gość: sceptyk Re:Szkoda że autor nie zapytał w PBUK IP: *.local2.pl / 80.51.255.* 24.04.04, 19:33
      Bo wtedy nie dezinformowałby. Od 1 maja dowodem ubezpieczenia za granicą będzie
      tablica rejestracyjna samochodu. Tak jest i teraz z Węgrami w Polsce. Natomiast
      w Polsce trzeba wozić ze soba dowód opłacenia OC. Czyli wyjeżdzając za granicę
      trzeba miec dowód opłacenia OC ale bedzie on kontrolowany tylko w Polsce, za
      granicą wystarczy mieć tablicę rejestracyjną.
      • Gość: Joasia Re:Szkoda że autor nie zapytał w PBUK IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.04, 18:47
        A jak zielona karte dostaniesz od ubezpieczalni za darmo - tak jak to jest w
        Niemczech - to wyrzucisz ja do kosza?
    • Gość: sceptyk Szkoda że autor nie wszedł na stronę PBUK. IP: *.local2.pl / 80.51.255.* 24.04.04, 19:37
      Na samym wstępie zauważyłby że wypisuje bzdury i straszy ludzi. Czyżby w ramach
      dowalania obecnemu rządowi ? Trafili jak kulą w płot.
    • Gość: norge Re: Gra w karty IP: 195.94.200.* 04.05.04, 14:49
      tylko, że nie cała europa jest w UE, czyli matołectwo dziennikarskie ma się
      doskonale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka