Dodaj do ulubionych

roomster czy octavia nowy tour - potrzebna pomoc

18.01.11, 06:54
Witajcie. Proszę napiszcie, który i dlaczego jest lepszym wyborem.
1. skoda roomster, rocznik 2010, wyprzedaż, doskonale wyposażony, ma wszystko, silnik 1,2TSI (105KM).
2. skoda octavia combi NOWY TOUR, silnik 1,6 (102KM), z gazem fabrycznie montowanym, wersja z manualną klimatyzacją, elektrycznymi szybami z przodu i centralnym zamkiem.

Ceny obydwu samochodów po rabatach są zbliżone.

Czy silnik 102KM dla octavii kombi nie jest trochę za słaby? Z drugiej strony roomster, nawet doskonale wyposażony, szybciej traci na wartości i, co tu dużo pisać, jest samochodem mniej popularnym na rynku wtórnym. Ale ma to coś!

Napiszcie proszę co sądzicie o w/w:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • toreon Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 09:07
      >>>Proszę napiszcie, który i dlaczego jest lepszym wyborem.<<<

Każdy inny.
      • dx-7 Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 13:51
        Romster - jako podwyższone auto źle mi się prowadziło na jeździe próbnej ponieważ przez to podwyższenie bujało karoserią nie czułem układu kierowniczego, z tyłu fotele bardzo niewygodne - jakieś takie wąskie (bo to 3 oddzielne a nie kanapa), silnik TSI wrażliwy na jakość paliwa które w Polsce nie jest za dobre - ryzyko dużych kosztów naprawy.
    • echis_carinatus Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 14:06
      wybór między skodą a skodą?
      spuścmy tu może zasłonę milczenia
    • big.helmut Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 15:16
      hi mysz,odpusc sobie skoda-kup zoltka np. hyundaia albo kia,to lepsze auta
    • cloclo80 Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 22:59
      I jedno dziadostwo i drugie nie lepsze.
      Raumstern jest przede wszystkim optycznym oszustwem które ma sugerować, że to duże auto, choć takim nie jest.
      Tour z kolei to kastrowana Octavia, nie wiem czy dla ubogich, ale dla ociężałych umysłowo z pewnością tak. Motor jest średniowieczny i jakkolwiek auto z nim jedzie, ale tylko do jakiś 130km/h. O spalaniu szkoda gadać, kopci jak 2.0
      W sumie, już tu lud dobrze radzi, poszukaj czegoś innego np. Citroen C3 Picasso
    • marekggg Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 18.01.11, 23:25
      roomster jest bardzo dziwny samochod, wyglada na duzy choc nim nie jest, octavia nie jest o wiele wieksza, ale ma wiekszy bagaznik. spalanie lepsze u roomstera. z gazem moze byc u toura w miare OK. ale nie oczekuj zadnych fajerwerkow.
    • fuiio No wlasnie? 19.01.11, 03:07
      // jest samochodem mniej popularnym na rynku wtórnym. Ale ma to coś! //

No wlasnie bo to mnie zaintrygowalo.Co to moze byc to "cos" co ma roomster? chodzi Ci o fikusny ksztalt? Jakas tajemnice? Zawsze tego typu auta kojarzyly mi sie z pralkami,mikrofalami,nigdy nawet nie podejrzewalem,ze cos moga miec.A tu prosze.Wiec pytam grzecznie co to jest to cos?
      • mycha_68 Re: No wlasnie? 19.01.11, 04:28
        dzięki za Wasze opinie, niektóre zawierają konkretne informacje na których mi zależało.

fuiio. "coś" to dla każdego coś innego. kiedy pojawił się roomster spodobał mi się jego kształt, możliwości aranżacji wnętrza, duży bagażnik i wygląd ogólny. fajny samochodzik. teraz, kiedy potrzebny mi nowy samochód pomyślałem najpierw o nim ale mam jeszcze inne typy.

strach napisać żeby nie zostały porównane do pralki.
        • tocqueville Re: No wlasnie? 19.01.11, 07:32
          dawaj te typy.
          Czyżby Dacia? :) (ja jestem fanem tej marki) :)
      • tocqueville Re: No wlasnie? 19.01.11, 07:31
        roomster nie jest łądny (wg mnie)
        alr to coś to wg mnie możliwości aranżacji wnętrza (przesuwane i demontowane siedziska)
        gdzieś kiedyś widziałem porównanie funkcjonalności roomstera i octavii i wygrał roomster
    • czujny_obywatel To się wkurzyłem 19.01.11, 11:08
      @mycha_68,

Jacyś debile Ci tu doradzają. Chcesz kupić bardzo dobre samochody z koncernu VW - Octavię czy Rumstera, a kretyni doradzają, aby kupić jakiś koreański śmieszny złom, lub ultrazłom francuski.

Normalny człowiek nie kupuje pojazdów produkcji francuskiej,

Kupisz francuza, a później zapłacisz majątek za jego serwis, części pozabezpieczane elektronicznymi kodami, wymianę żarówki za 500 złotych itp itd...

a koreańce, no cóż, to jednorazówki z bardzo drogim serwisem i zerową wartości przy odsprzedaży po kilku latach.

JAK JESTEŚ MĄDRY, TO BĘDZIESZ WIEDZIAŁ JAKA PODJĄĆ DECYZJĘ :)

Generalnie kupuj coś niemieckiego albo amerykańskiego. Z daleka trzymaj się od włosko-francuskich wynalazków. Rozumiem, ze samochód kupujesz na kilka dobrych lat, więc potrzebujesz czegoś pewnego, niezawodnego i bezawaryjnego. Skoda spełnia te wymogi. Polecam i Pozdrawiam
    • mycha_68 Re: roomster czy ... - już wiem 20.01.11, 05:28
      wczoraj wybraliśmy się z żoną do kilku salonów samochodowych i mój kłopot został rozwiązany. dlatego postanowiłem napisać. zakładam wątek na forum to chociaż dam znać co i jak. otóż po przymiarkach doszliśmy do wniosku, że potrzebny i wystarczający jest dla nas samochód typu minivan. zapewnia sporo miejsca w środku a przez swoją wysokość umożliwia przewożenie całkiem dużego ładunku. dla nikogo nie jest tajemnicą, że dzisiejsze samochody rosną z modelu na model:)
      co widzieliśmy:
      1. bravo z silnikiem 120KM - rewelacja. wygląd, wyposażenie, wykończenie, materiały, 17calowe felgi. bardzo fajny ale nie dla nas. może kiedyś:)
      2. hjundaje (kilka modeli) - w każdym z nich dominuje odczucie że świat jest plastikowy a kierownica w koreańskim wydaniu to ciało obce (mam na myśli materiał). przyznać muszę, że samochody są pomyślane i po prostu ładne. nie dla nas.
      3. citroen C3 picasso - zrobił na nas spore wrażenie i bierzemy go pod uwagę! w cenie 51000 dostajemy wszystko. minusem są fotele: twarde i dość krótkie (jestem sporym chłopem). ale podobno to dobrze kiedy fotele są twarde, zgodzicie się?
      4. octavia nowy tour - napiszę tak jeśli octavia to tylko z bieżącej produkcji. wnętrze nowego toura i octavii III to 2 różne samochody na korzyść tej drugiej.
      5. roomster - dzisiaj go jedziemy zobaczyć ale też bierzemy go pod uwagę.

C3, roomster a może coś innego?

• tocqueville Re: roomster czy ... - już wiem 20.01.11, 07:09
        jeśli rozważasz c3picasso zobacz jeszcze nowego opla merivę
        www.opel.com.pl/gama-opel/salon-opla/samochody/meriva-ng/index.html

• marco_tbg Re: roomster czy ... - już wiem 20.01.11, 08:25
        > 4. octavia nowy tour - napiszę tak jeśli octavia to tylko z bieżącej produkcji.
        > wnętrze nowego toura i octavii III to 2 różne samochody na korzyść tej drugiej
        Co ty piszesz - nowy Tour ma takie same wnętrze jak Octavia II po FL (Octavii III przecież jeszcze nie ma ) w wersjach Classic/Mint
      • marco_tbg Re: roomster czy ... - już wiem 20.01.11, 08:29
        Ja miałem podobne dylematy i nawet wybierałem z tych samych aut. Kupiłem w grudniu nowego Toura i mam fajny duży solidny samochód z wszystko mieszczącym bagażnikiem, 2 letnia gwarancją, serwisem w normalnych cenach i tanimi częściami - czego o koreańcach powiedzieć nie można.
    • mycha_68 Re: drogi roomster 22.01.11, 08:25
      przejechałem się roomsterem. wrażenia z jazdy pozytywne, silnik 105konny elastyczny. ergonomia bez zarzutu. widoczność znakomita. z fotelami z tyłu można zrobić duuuuużo w prosty sposób. moje wcześniejsze wyobrażenia nt tego modelu potwierdziły się:)

wszystko fajnie tylko cena. proponowany samochód jest z 2010, bardzo bogato wyposażony. po rabatach sprzedawca podał cenę 56000. trochę ponegocjowaliśmy w efekcie czego dorzucił to czy tamto. samochód częściowo będzie kredytowany - po podliczeniu wszystkich kosztów wyszło nam 60000.

od dwóch dni przetrząsam internet w poszukiwaniu używanego autka. to chyba tyle. pozdrawiam

trochę ostudziło to mój zapał do zakupu nowego samochodu.

• czujny_obywatel Re: drogi roomster 22.01.11, 10:08
        Witaj mycha_68,

Tu mnie trochę zaskoczyłeś. Roomster za 60 000 to zdecydowanie za dużo. Tyle kasy to można dać za Octavię z jakimś bardzo dobrym silnikiem z minimum 150 koniami, ale nie za roboczy samochód klasy raczej B niż C.

Za te pieniądze to zdecydowanie Ci roomstera odradzam. Szukaj albo Octavii III lub Octavii II Tour, a jak nie to jakiś używany samochód.

Pamiętam, jak kiedyś, gdzieś tak 4 lata temu, znajomy tak się dał omamić sprzedawcom, że kupił Fabię sedan (szkaradztwo) bardzo dobrze wyposażoną i z najlepszym dostępnym dieslem za 55 tys. pln. Wg. mnie przepłacił spokojnie 20 tys. pln. Nie popełniaj więc takiego błędu jak on. Powodzenia
      • dark13 Re: drogi roomster 22.01.11, 10:28
        Roomster to nie jest jakis hit sprzedazy wiec w wyprzedazy jest ich dosc sporo
        przyklad
        otomoto.pl/skoda-roomster-wyprzedaz-rocznika-2010-C17117774.html
      • laisar Re: drogi roomster 22.01.11, 21:57
        > 60000 [...] trochę ostudziło to mój zapał do zakupu nowego samochodu
        +
        > doszliśmy do wniosku, że potrzebny i wystarczający jest dla nas samochód typu minivan
        =
        Logan MCV? Wśród nowych nie ma nic większego za mniej pieniędzy. A i za więcej w kilku punktach wyprzedza potencjalną konkurencję

Chociaż niestety z tylną kanapą za wiele czarów nie da się zrobić... (Chyba że za magię uznać dostępne wielkości bagażników albo miejsca dla kompletu pasażerów (; ).

No i nie jest to raczej auto dla miłośników super dynamicznej jazdy - silniki nie są złe, ale po prostu wystarczające.

Ogólnie trzeba jednak obejrzeć / przejechać się samemu, bo jakkolwiek też ma w sobie "coś", to - dokładnie tak samo jak z roomsterem - nie każdej osobie to pasuje...
        • tocqueville meriva? 22.01.11, 22:02
          można jeszcze zrobić kalkulację (uwzględnić promocję) na nowego opla merivę - wielkością dorównuje Zafirze pierwszej generacji
          www.opel.com.pl/gama-opel/salon-opla/samochody/meriva-ng/index.html

• dx-7 Re: meriva? 22.01.11, 22:11
            Meriva strasznie się buja, ale moze komuś to nie przeszkadza jak mi (lubię auta które mocno trzymają się drogi)
            • tocqueville Re: meriva? 22.01.11, 22:26
              • dx-7 Re: meriva? 23.01.11, 09:09
                Poprzednią.
                Może nowa jest lepsza, ale osobiście wolę auta klasy C które przymają się drogi przyklejone jak plaster niż takie podwyższane auta klasy B..

Na prawdziwych wanach się nie znam:(
                • ulubiony19 Re: meriva? 23.01.11, 12:59
                  3. citroen C3 picasso - zrobił na nas spore wrażenie i bierzemy go pod uwagę! w cenie 51000 dostajemy wszystko. minusem są fotele: twarde i dość krótkie (jestem sporym chłopem). ale podobno to dobrze kiedy fotele są twarde, zgodzicie się?

Skoro już na wstępie fotele Ci nie odpowiadają, to z dużą pewnością stwierdzam, że to się z czasem nie zmieni. Dla mnie te fotele są takie w miarę. Co prawda po przesiadce np. z C5 raczej się człowiek zawiedzie, ale nie jest źle. Twardość ok. (nie jestem gruby, mam 177 cm). Podparcie pleców średnie. Fotele należą raczej do tych bardziej miękkich.
                  Ogólnie to jest tak, że twardsze fotele zapewniają większy komfort na dłuższą metę, ale generalnie to bywa różnie. Nie raz jechałem jakimś autem z naprawdę miękkimi fotelami i czułem się po prostu dobrze mimo przejechanego sporego dystansu, miałem też do czynienia z takimi, w których fotele były bezapelacyjnie dość twarde (i na początku wydawały się wystarczająco wygodne), a jazda stawała się męcząca. Bywa różnie, zależy kto, jak, z czego, za ile, itd.
                  Co do Samego C3 Picasso, to uważam go za fajny samochód. Jest ładny, wygodny, dobrze wykonany, przestronny i oryginalny. Roomster nie byłby w stanie mnie przekonać do siebie jeśli napatoczyłby się Picasso. Ale fakt faktem, Roomster to też niezłe auto. Bardzo przestronne i wcale tak źle się go nie prowadzi. Dla mnie czasem zbyt surowy, jak na auto o charakterze rodzinnym. W przypadku auta z silnikiem 1.2 TSI, to właśnie motor jest największą zaletą. Co prawda już czuć, że ma sporo roboty z tą Skodą, ale tak skonfigurowane auto sprawdza się na co dzień. Silnik sam w sobie jest rewelacyjny.

Octavii z silnikiem 1.6 w ogóle nie brałbym pod uwagę jako auta nowego. Z takim napędem jest wręcz obskurna:) No nie higieniczna normalnie.

C3, roomster a może coś innego?

Dacia już była polecana i to byłby świetny wybór za taką kasę, ale Twoje wymagania co do wykończenia i możliwości aranżacji są nawet konkretne. Skoro drażni Cię plastikowa kierownica w Hyundaiu, to w Dacii nie będzie lepiej. Co prawda mogą być "skórzane", ale to też nie to:)
                • tocqueville Re: meriva? 23.01.11, 16:52
                  popatrz na wymiary nowej merivy i powiedz czym się różnią od wymiarów auta klasy C
                  • tocqueville Re: meriva? 23.01.11, 17:55
    • jszafranski Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 23.01.11, 17:33
      hyundai i30cw 1.6 benzyna w wersji komfort, jak potargujesz to bedziesz miec dodatkowo skore na kierownicy, esp i np lakier metalic w podobnej cenie tymbardziej ze jest wyprzedaz rocznika 2010. A jesli jeszcze zdecydujesz sie na wersje sprzed FL. W tej chwili startowo masz 63 tys - 10800 rabat plus zimowki, a napewno da sie cos jeszcze do tego dodac i urwac cos z ceny. Auto warte polecenia.
    • mycha_68 Re: roomster czy octavia nowy tour - potrzebna po 30.01.11, 09:05
      to już będzie ostatni mój wpis w tej sprawie:) historia się skończyła wyborem najlepszej opcji jaką w obecnych warunkach mógłbym znaleźć.

wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem skody octavii nowy tour kombi z silnikiem 1,6 z instalacją gazową.

wsiadłem, przejechałem się, spróbowałem i ...już. duży rodzinny, samochód z wyposażeniem jakiego potrzebujemy w atrakcyjnej cenie. teraz trzeba zaczekać ok 6 tygodni. pierwsza jazda "próbna" w marcu. wrażenia z jazdy i z użytkowania opiszę w innym wątku:)

dziękuję za Wasze głosy i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka