Dodaj do ulubionych

Lokalizator GSM

04.05.11, 20:24
Co sądzicie o takich bajerkach ??

allegro.pl/listing.php/search?sg=0&order=p&p=1&price_from=&price_to=&string=lokalizator&change_view=1
Myslę żeby kupić ale jako zabawka a nie jako zabezpieczenie.

Tylko zastanawia mnie kilka rzeczy:

Ile bateria wytrzyma - niby piszą 5-7 dni ładowane przez USB lub ładowarkę czyli można też przez zapalniczkę. Tylko trzymać to w zasięgu kabelka i od czasu do czasu można podłączyć. Ale może są jakieś z większymi bateriami ?

Nastepna rzecz jaka mnie zastanawia to ile dany operator bedzie chciał za taką usługę bo pewnie wiecej niż zwykły sms.

No i jeżeli powiedzmy ktoś chciałby skraść samochód i schowa go w tzw. dziupli to rozumiem że w dziupli nie bedzie zasięgu ale czy da się np. wyciągnąc informacje w którym momencie nadajnik stracił zasięg czyli wiedziałbym chociaż w którym kierunku jechał ??
Obserwuj wątek
    • swan_ganz prawdę mów.... 05.05.11, 00:25
      powiedz od razu, ze chcesz żonę z gachem dopaść a nie ściemniasz, że niby to niespodzianka dla złodzieja ma być... :-)

A tak na poważnie; z reguły złodzeje maja zagłuszacze sygnałów sygnału GPS i ślad auta stracisz wtedy dokładnie w tym samym miejscu w którym je zostawiłeś..
      Jakieś dwa lata temu tez sie nad tym zastanawiałem (mimo, że zony nie mam) i wtedy roczny koszt abonamentu to było około 3 stówek ale znajomy miśek wybił mi ten pomysł z głowy...
      Pomoć skuteczniejsze są "dwuczęsciowe" auto-alarmy mające zasięg około dwustu metrów... Nadajnik ukrywasz gdzies w aucie a odbiornik nosisz ze sobą i gdy straci on kontakt z nadajnikiem to zaczyna wyć... Przynajmniej byś wiedział o której godzinie samochód ci skroili
      • green_cactus Re: prawdę mów.... 06.05.11, 13:57
        mowa o GPS czy GSM.
        przy GSM lepszą opcją jest zamontowanie zwykłego telefonu komórkowego, oczywiście na stałe podpiętego do ładowania. Montaż ukryty rzecz jasna :)))
        namierzanie nie tak dokładne jak przy GPS, ale zawsze coś.
        kwestia działania telefonu... w jednej sieci przy pre paidzie konto jest ważne rok. powinno wystarczyć.
        wątpliwe aby karki czy inne ćwoki zagłuszali sygnał GSM, przecież do dziupli też trzeba zadzwonić.
        • racjonalne-oszczedzanie Re: prawdę mów.... 12.05.11, 00:32
          patent rewelacyjny
          czy są jeszcze jakieś inne sieci oprócz "tej jednej" z długą ważnościa na pre paid?
          • pegowianin Inne aspekty 15.01.12, 13:56
            Powiem Wam tak:

Urządzenie lokalizacyjne GPS, jeśli jest montowane jako zabezpieczenie antykradzieżowe to koniecznie trzeba to zintegrować z dobrym zabezpieczeniem antykradzieżowym. W tym celu polecam szczerze WroCar z Wrocławia - kiedyś jak pracowałem jako handlowiec ds. monitorowania pojazdów - zajmowali się montażem dla nas.

Co do zagłuszaczy GPS - to oczywiście złodzieje je posiadają, ale po to wykupuje się abonament (Solid, Juwentus itp), żeby stacja monitorowania miała pełną kontrolę nad naszym pojazdem 24h na dobę. W razie zaniku sygnału od razu jest telefon do właściciela:)
    • bartek0483 Re: Lokalizator GSM 09.05.11, 09:04
      Ostatnio pojawiło się bardzo fajne i tanie rozwiązanie. Jest to aplikacja na telefon komórkowy. Musi on być wyposażony w GPS i Internet (najlepiej nielimitowany w abonamencie). W przypadku wykrycia ruchu telefon pobiera pozycję z GPS i wysyła do serwera. Jest strona na którą w każdej chwili możesz się zalogować i sprawdzać w czasie rzeczywistym gdzie jest Twój telefon (motocykl z pozostawionym telefonem). Zapamiętuje też wszystkie ostatnie trasy. Najlepsze jest to, że wszystko jest za darmo (płacisz jedynie za Internet w telefonie, ale można przecież mieć nielimitowany w abonamencie). Zainteresowanym polecam stronę : www.navitracker.pl
      • kerofca Re: Lokalizator GSM 10.05.11, 23:14
        Obawiam sie że to wielka d*pa.
        Zainstalowałem i za każdym razem gdy ekran sie wygasza, program zostaje zatrzymany.
        Po wybudzeniu ekranu (HTC Hd2) pojawia się komunikat
        The aplication NaviTracker is paused.
        Do you want to resume?
    • kubek145 Re: Lokalizator GSM 11.05.11, 11:31
      sa lepsze urzadzenia. wlaczaja sie tylko wtedy gdy wysylasz 'zapytanie' o lokalizacje, reszta czasu w 'czuwaniu' bateria wystarcza na 3tyg (np caly okres wyjazdu wakacyjnego). sa tez takie z opcja podlaczenia pod instalacje (zrobilismy tak ze znajomym w jego Q7 ze od instalacji gniazda w bagazniku jest pociagniety kabelek do lokalizacji) wtedy nie martwisz sie bateria.
      Co do abonamentu to wlasnie rozwiazaniem jest karta pre-paid. wyjmujesz i ladujesz raz do roku.
      • klielu Re: Lokalizator GSM 13.01.12, 23:34
        Ja uważam, że lokalizatory to dobry pomysł, mimo wszystko. Nowoczesne urządzenia można skonfigurować z innymi systemem zabezpieczającymi, np. immobiliserem, wtedy ochrona jest jeszcze lepsza. No i jednak nie wszyscy złodzieje mają zagłuszacze sygnału
      • rraaddeekk Re: Lokalizator GSM 14.01.12, 10:54
        Wyjaśnij po co wyciągac telefon, aby doładować kartę pre-paid?
        Nie masz dostępu do internetu?
    • marek_borut Re: Lokalizator GSM 18.04.13, 14:19
      Sam jakiś czas temu kupiłem taki: www.alfatronik.com.pl/lokalizacja-gps-lokalizacja-pojazdow-gps-lokalizator-pojazdow-gps-global-technology-gl900-podsluchem-na-zywo-p-525.html bateria wytrzymuje w nim od kilku godzin do 3 dni (w zależności od tego czy słuchamy "na żywo" czy żądamy raportów co kilka godzin).
      Zasięg ma wszędzie tam gdzie dociera zasięg danej sieci (można włożyć kartę sim dowolnego operatora). Moim zdaniem lokalizator spisuje się świetnie i był wart wydania tych kilkuset złotych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka