hormus 13.05.04, 10:50 Większość kierowców ma negatywne nastawienie do samochodów Daewoo, bo się psują po kilku latach. Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie? Jeżdżę od lat Espero (po Oplu) i jestem zachwycony. Link Zgłoś Obserwuj wątek
n0ras Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... 13.05.04, 12:06 Posiadacze DU są zwykle zadowoleni (też mam espero). Negatywne nastawienie mają posiadacze nastoletnich "golfów dyzelków", którzy się jakoś muszą dowartościować. A w Polsce króluje "szpanerska" mentalność, więc trzeba mieć "niemiecki" znaczek na masce, choćby nastoletniego złoma. Opinie o Lanosie są dobre, do Nubiry I są zastrzeżenia co do zawieszenia (nasze "drogi" szybko wykańczają elementy metalowo-gumowe), natomiast II już bez zastrzeżeń. Ale jak dla mnie ta kampania anty DU jest jak najbardziej poztywna: - złodzieje tego nie kradną (bo wstyd) - będę mógł tanio kupić sensowne auto (jako następcę espero planuję właśnie Nubirę II, a kto wie może np. Lacetti kombi??) No i kolejna sprawa - świetnie się gazują (brak plastikowych kolektorów i innych cudów). To nie są auta dla buraków. Link Zgłoś
Gość: szawlon Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 13:32 Pozdrawiam, jeżdżę Leganzą z 1999r z przebiegiem 140tys,poza - na samym początku- wymianami 2-krotnymi mat grzejnych w przednich fotelach (skóra) NIC się nie dzieje.Po 80tys wymiana amortyzatorów przód ,teraz tył ,Lożysko prawy przód i wahacz prawy tył tydzień temu.Po 76tys rozrząd po 135 też i to wszystko.Acha ,Swiece i pasek alternatora.Jeździłem wcześniej różnymi samochodami , od nissana 200sx, poprzez subaru itp.itd.Najgorzej wspominam Vectrę - jedna wielka usterka,najmilej teraz Leganzę,Subaru i Lagunę.Pozdrawiam,macko_sz@op.pl - to adresik. Link Zgłoś
Gość: limo Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: 212.244.79.* 13.05.04, 13:12 Mam od niedawna Nexię. Zdecydowałem się na nią ze względu na niski koszt zakupu. Na przykład za porównywalną Astrę I (podobny rocznik i przebieg) musiałbym zapłacić o połowę więcej! Po standardowej wymianie pasków, filtrów, płynów oraz zamontowaniu instalacji gazowej jeszcze mi zostało do ceny Astry. Może na ewentualne naprawy... Ale jak na razie, odpukać, spokój. Zobaczymy, co będzie dalej. Aha, polowałem na Espero, ale niewiele egzemplarzy było w sprzedaży, więc nie było w czym wybierać. Link Zgłoś
Gość: tomaszek antyauto IP: *.dhl.com / 199.40.206.* 13.05.04, 13:21 samochód jest rugany ze wszech miar na tym forum.Badziewie, wiocha , porażka to epitety jakie można co rusz spotkać.Ponieważ jest to mój 5 samochód pozwalam sobie pomimo tych inwektyw napisac, choć zabrzmi to humorystycznie że jest to do tej pory najlepsze auto jakim jedzilem jesli chodzi o niezawodnosć i trwalosc. mam lanosa spakowaego a tesc kupul go z 2 reki.Ma przejechane 85 kkm i do chwiliobeznej nic przy nim po za normalnym serwicsem i wymianą płynów eksploatacyjnych nie robiłem.Serwisuje sie w aso po za warszawa i kosztuje mnie grosze przy srednich polskich zarobkach.By nie dawac argumentu antylanosiarzom przypomne ze wczesniej mialem passata, opla, warczyburga i fiata. Samochód moj jest trwaly ,nie kusi oczu ani widokiem ani agresywna jazda.panienki za nim nie piszczą nikt sie ze mna nie sciga ale ja jestem bardzo zadowolony - ot taki emocjonalny antytiuning. Jeszcze jak gaz wsadzisz to pochulasz.Pozdrawiam Link Zgłoś
wiktor_l Re: antyauto 13.05.04, 13:42 A gdzież jest to ruganie DU???? tutaj? www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=31 Link Zgłoś
n0ras Re: antyauto 13.05.04, 13:53 wiktor_l napisał: > > A gdzież jest to ruganie DU???? > > tutaj? > > <a href="http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=31"target="_blank">www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=31</a> Rozumiem, że to: www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=35 www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=38 www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=39 www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=42 a szczególnie to: www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=73 są świetne wyniki, bo dotyczące świetnych aut. Nie biorę pod uwagę róznicy wieku i stanu samochodu (za cenę 2 letniego Lanosa masz 10 letniego Golfa, a rdza nie wie co wpierdziela i nie przejmuje się tym, że to VW) - gdzie wytrzymałość się z wiekiem zmienia na niekorzyść. "Golfik dyzelek 78-88 rulez!" Link Zgłoś
mejson.e5 Crash testy 13.05.04, 23:31 O qr.a! Załamały mnie Civic, Almera i Lancer! Dobrze, że się nie zakładałem, bobym przegrał. A co do opini o Daewoo to potwierdzam, ze opinie mają gorszą niż na nią zasługują. Pozdrawiam, Mejson Link Zgłoś
Gość: tomaszek Re: antyauto IP: *.aster.pl 13.05.04, 20:06 drogi wiktorze jeśli dobrze przeczytałeś moja wypowiedź to zapewne zauważyłeś, że ani slowem nie wspomniałem o kwestii bezpieczeństwa ale o kosztach utrzymania i niezawodności. tomaszek Link Zgłoś
wiktor_l Re: antyauto 14.05.04, 09:30 Oczywiście, słuchajcie - ja na serio nie mam nic przeciw tym autom! Tylko dziwi mnie Wasza frustracja, że niby tak wszyscy na nie najeżdżają tutaj - WCALE NIE. Nie wiem skąd takie wnioski? NCAP to tylko była uwaga. Link Zgłoś
n0ras Re: antyauto 14.05.04, 09:43 wiktor_l napisał: > Oczywiście, słuchajcie - ja na serio nie mam nic przeciw tym autom! > > Tylko dziwi mnie Wasza frustracja, że niby tak wszyscy na nie najeżdżają tutaj > WCALE NIE. Nie wiem skąd takie wnioski? > > NCAP to tylko była uwaga. Nie, dla mnie to dobrze, że najeżdżają. A twoja "uwaga" o NCAP była conajmniej "lekko" nacechowana złośliwością (że niby to "rugowanie" ma uzasadnienie w złych wynikach NCAP), więc wykazałem Ci, że testy NCAP nie mają żadnego wpływu na opinię w PL powszechne, gdzie opiniotwórczy jest elektorat posła Leppera zapatrzony w golfiki dyzelki 78-88 Link Zgłoś
wiktor_l Re: antyauto 14.05.04, 09:59 n0ras napisał: > że testy NCAP nie mają żadnego wpływu na > opinię w PL powszechne, gdzie opiniotwórczy jest elektorat posła Leppera > zapatrzony w golfiki dyzelki 78-88 I analogicznie w daewoo, które największą sprzedaż miało na terenach małych miast. Nie zaprzeczysz. NCAP - chciałem pokazać, że świat motoryzacyjny poszedł już dalej. Bo przytoczyliście stare modele np civic. A lanos nie był zmieniany do teraz, nieprawda? Co kto lubi. Ja DU jeździłem, nie zachwyciło. Jedyna zaleta to cena. Link Zgłoś
n0ras Re: antyauto 14.05.04, 11:19 wiktor_l napisał: > I analogicznie w daewoo, które największą sprzedaż miało na terenach małych > miast. Nie zaprzeczysz. Może na początku - bo teraz to raczej kupują (kupowały) firmy jako auta z kratką, bo tanie. A co do zapatrzenia na wsi i w małych miastach - to raczej potrzeba pochwalenia się -jedni będą się chwalić że mnie stać na nowy samochód, a drudzy, że mnie na mercedesa (cóż z tego, że pełnoletni, ale mercedes). Upadłość Daewoo wzmocniło tą drugą opcję. > NCAP - chciałem pokazać, że świat motoryzacyjny poszedł już dalej. Bo > przytoczyliście stare modele np civic. A lanos nie był zmieniany do teraz, > nieprawda? Ja wziąłem modele z tego samego roku (lub 1 rok różnicy), co testowany Lanos. A co do modernizacji Lanosa - owszem, były, ale nie dotyczą wersji robionej przez Daewoo-FSO - to po prostu już różne firmy i nie ma co przenosić opinii o Daewoo-FSO na Daewoo, bo to tak jakby w 1990 pluć na Fiata, że produkuje stare modele opierając się na przykładzie Fiata 125 produkowanego jako FSO 1500. > Co kto lubi. Ja DU jeździłem, nie zachwyciło. Jedyna zaleta to cena. A czy jakikolwiek samochód może zachwycić? Czy zachwycają cię buty w których chodzisz?? Jak jest tanio i dobrze, to chyba o to chodzi.... Link Zgłoś
Gość: charlie_x Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.tvgawex.pl 14.05.04, 10:35 ..no to ja jestem w tej mniejszości, która uważa DU za ma\rkę wartą pieniędzy jakie trzeba położyć za nowe jak i używane auta.Natomiast jeśli chodzi o bezpieczeństwo to w przypadku większości stłuczek i drobnych kolizji każdy samochód zapewnia minimum bezpieczeństwa.Złośliwcy w takich przypadkach mówią,że jeśli kierowca wyszedł cało z opresji to po prostu był "źle trafiony". Niedawno jeszcze zaliczałem do bezpiecznych auta z klasy "powyżej 1.5 tony" jednak po wypadku małżonki księcia Karola i to kryterium raczej odpada.pozdr. Link Zgłoś
jorn Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... 14.05.04, 10:52 Niezły samochód za niewielkie pieniądze. Mam Nubirę I z 99 r. (95kkm) - bez wiekszych prblemów (tak jak ktos tu już napisał trochę problemów z zawieszeniem). W rodzinie użytkowany też jest Lanos '97 (ale z małym przebiegiem, ok. 50 kkm) - bez większych problemów, oraz było Espero, ale ten pojazd po 6 latach i 75 kkm się zużył - niby nic poważnego, ale wyglądał, jakby się miał rozpaść. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: gazeciarz Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.euv / 193.174.122.* 14.05.04, 11:14 Mam laniego z wrzesnia 98 roku. Kupilem go od pierwszego wlasciciela i na razei zrobilem jakies 8 tysiecy. Autko ma obecnie 54000 na liczniku. Jak na razie nie moge sie skarzyc.Jak na razie zaliczylem wymiane tlumika. Troche na poczatku martwilo mnie spalanie. W zimie na krotkich trasach 9,5 litra.(auto trzymane na dworzu wersja 1.5 86 KM) Teraz przy spokojnej jezdzie od 6 do 7,5. Zrobilem wiele porownan z innymi autkami i stosunek jakosc/cena wynik zawsze byl in plus dla lanosa Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.chello.pl 14.05.04, 19:11 Klima,ABS,2pp,pełna elektryka,reg.kol.kierownicy,i pare innych udogodnień. Przez trzy lata/110kkm./w promocji był serwis wymieniłem materiały ekaspl. amortyzatory,przód.To wszystko.Takie autko warte jest niestety tylko ~25tyś. I tu pytanie,co można kupić za 25tyś./ma to być trzylatek,bogato wyposażony w b.dobrym stanie/? Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 22:12 TANIE, niezawodne,dobrze wyposażone. Beznadziejnie się nimi jeździ. Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.chello.pl 14.05.04, 22:43 A czym Kasieńko jezdziłaś poprzednio? Pozdr. Link Zgłoś
Gość: red sea Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.Astral.Lodz.PL 15.05.04, 14:22 Bylem w fabrycznym salonie chevroleta. Widzialem juz Lacetti i Aveo - naprawde ladne i estetyczne samochodziki. Ceny sa od 7 do 10 tysiecy nizsze niz za modele "markowych" firm. Przy utrzymaniu tej relacji cenowej, dotychczasowej jakosci i z uwagi na nowy znaczek wroze tym modelom duzy sukces, juz teraz, mimo, ze samochody staly na lawecie, a salon byl pusty jak beben krecilo sie po nim mnostwo osob pytajac o ceny i proszac o prospekty. www.opel-trax.com.pl/ Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 19:54 Zła ergonomia, brak osiowej regulacji kierownicy, słaba precyzja prowadzenia, ciężkie prowadzenie się auta, niekomfortowe zawieszenie, nieprzewiewne fotele. Daewoo Lanos 1.6 SX Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:14 Ja mam Lanosa od 1998 i wszystko jest ok. O ile pamiętam to jedyna awarią było urwanie się tłumika. Wadą tego samochodu jest duże spalanie (przynajmniej w wersji 1.6), szczególnie w mieście. Nie udało mi się nigdy zejść poniżej 10 litrów. Ostra jazda=około 13 litrów. Pozdro Link Zgłoś
mar301 co sie dziwicie ze 1.6 duzo pali,jak ma 100km to.. 15.05.04, 16:58 jak ma 100 km to duzo pali :)) Link Zgłoś
demkel Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... 15.05.04, 20:08 A jak kształtują się ceny części zapasowych do Espero? Planuję kupić auto do 15 tyś., i Desperado zajumuje jedno z pierwszych miejsc na mojej liście ewentualnych zakupów. Link Zgłoś
radioaktywny Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... 16.05.04, 20:23 Ponizej jest link do hurtownii Daewoo. Ponizsze ceny sa rowniez detalicznymi... 217.96.204.91/cennik_detal.php?auto=ESPERO&sort=nazwa Link Zgłoś
Gość: Mac! Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.arkonskie.v.pl 17.05.04, 19:57 Ja tez mam Daewoo...tyle ze Matiza...z krata, rocznik '99, przebieg 87 i torche tys km...Wysztsko ok...czesto jestem w trasie tym autem, bez szczegolnego cisniecia (gora 120km/h) z Lodzi o Szczecina dojechalem w 5,5 godziny...Twardy zawodnik...Jest w nim glosno na nierownosciach (szczegolnie gdy dykta z tylu jest nie obciazona i wali), plastiki trzeszcza, schowek potrafi sie sam otworzyc na nieruwnosciach, ale auto swietne! Jezdze nim naprawde chetnie, coprawda brakuje w nim lepszego silnika bo czasem zanim wyprzezdze traktor to jade za nim kilka minut i czekam az bedzie z gorki...ale auto swietne, szczegolnie za takie pieniadze! Jedyne co sie dzieje to bierze olej...mial juz robione uszczelniacze...No i tereaz bierze troche mniej, ale wciaz bierze (zawsze mam olej w zapasie)...No i na silniku zrobil sie prog! pozdrawiam! ____________ Stoi na srodku drogi osiolek i zatrzymuje Matiza i pyta: -Kim jestes Matizku? Matiz odpowiada: -Ja? Samochodem! Osioł na to: -Taaaaa, a ja koniem! Link Zgłoś
Gość: gabwww Re: Opinia o używanych Daewoo - Nubira, Lanos ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.05.04, 00:11 A ja też mam matizka (rocznik 2000) i cenię go bardzo za bezawaryjność. Największą chyba awarią była pęknieta rurka od tylnego spryskiwacza. A z wad to co poprzednik: trzęsie, stuka na wybojach, półka trochę w środku hałasuje a z wyprzedzaniem nie jest źle o ile obiekt wyprzedzany nie jedzie szybciej niż 80km/h. W innym wypadku trzeba sie rozpędzić i mieć szczęście że akurat nic nie jedzie z naprzeciwka. ;-) Bardzo śmieszą mnie użytkownicy fiatów (zwłaszcza sc) uważający Daewoo za szmelc ;-) Link Zgłoś