ewelinaz25 10.06.04, 16:24 klima w mojej hondzie accord się nie włącza, wciskam włącznik, zapala się zielona kontrolka, obroty silnika nieco wzrastają i nic dalej upał w samochodzie - pomocy !!! Pozdrowienia Link Zgłoś Obserwuj wątek
marekatlanta71 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 16:29 Niedobrze. Trzeba sie wybrac do serwisu a tam powiedza ze cos strasznego sie stalo i skasuja majatek (chyba ze na gwarancji). Z tak krotkiego opisu trudno wywnioskowac co sie zepsulo... Link Zgłoś
ewelinaz25 do: marekatlanta71 10.06.04, 16:36 klima przez co najmniej rok nie była włączana, były również drobne problemy z elektryką, tzn. raz klima działała a raz nie, przy wyłączonej stacyjce chodziło ogrzewanie, po tym zdarzeniu klimy już nie włączyłam Link Zgłoś
habudzik Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 16:42 Coś Ty? Przeczytałem że Japońce są na pierwszych miejscach w statystykach usterek!!! A tu ciagle na forum ktoś ma jakis problem z J. Link Zgłoś
ewelinaz25 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 16:45 nie narzekam na niego, auto jest po drobnej stłuczce i dlatego jest problem z klimą, poza tym działa bez zarzutów, nie włożyłam do niej jeszcze ani złotówki Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 16:51 Co ma stluczka do tego??Chyba ze kompressor trafil schlag Link Zgłoś
ewelinaz25 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 16:56 a to ma, że freon wyciekł i był ponownie napełniany, ale po tym zdarzeniu klima działała przez jakiś czas Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:02 Wiec skoro wyciekl plyn chlodzacy to bylo cos uszkodzone.Jesli ta czesc nie zostala wymieniona no to nie ma sie co dziwic ze klima nie dziala -tu musze ci powiedziec ze z poowdu braku plyn mogl sie zatrzec kompressor i dlatego sie nie wlacza.A bez kompressora klima nie bedzie funkcjonowac.B.drogie to jest...a co to za auto masz?? Link Zgłoś
ewelinaz25 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:12 honda accord, płyn został uzupełniony Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:14 A kompressor sie wlacza??To slyszec przciez. Link Zgłoś
ewelinaz25 Do: ronin 10.06.04, 17:16 włączają się tylko wentylatory klimy i chłodnicy, a kompresor nie drgnie Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.honeywell.com 10.06.04, 17:07 Jak obroty sie zmieniaja i zielona kontrolka zapala to wszystko jest OK tylko ze nie ma freonu. Byc moze majstrowal przy Twoim samochodzie majster elektryk ktory uwazal to za blad ze klima chodzi w czasie ogrzewania i cos poprzestawial. W Hondzie w czasie ogrzewania klima ma chodzic (!) bo to osusza powietrze dmuchajace na szybe. Powietrze jest najpierw ochlodzone a potem podgrzane i niektorzy tego nie kapuja i zaczynaja niepotrzebnie reperowac. Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:13 To ja ..ciebie odbilo czy co??:))co za bzdury piszesz czlowieku??To ty chyba nie rozumiesz po co jest klima W OGOLE :))..............................jak wlaczala klima i nie ma plynu to dawnio kompressor w dupie jest.Zeby klima wlaczac i ogrzewanie jednoczesnie ..no tego jeszcze w zyciu nie slyszalem_)) Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Do wszystkich zainteresowanych IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:20 Wiec albo jest cos z elektryka jak sie nie wlacza kompressor albo kompressor zostal wlaczony jak bylo za malo plynu i zatarl sie .Wiadomo ze w plynie znajduje sie takze olej ktory smaruje kompressor.Jesli jest go za malo to kompressor zegna sie ...i to jest droga czesc. Link Zgłoś
mavio1 Re: Do wszystkich zainteresowanych 10.06.04, 17:26 Hmmm. Nie wiedziałem, że jeszcze używa się freonu w układach klimatyzacji... Ciekawostka: u mnie klimy nie można całkowicie wyłączyć (chyba, że bezpiecznikiem). Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Do wszystkich zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:42 Jak to nie można całkowicie wyłączyć klimatyzacji? Ustawiasz nawiew wentylacji na "0" i już, nie działa. Link Zgłoś
mavio1 Re: Do wszystkich zainteresowanych 10.06.04, 17:43 No tak. To jedyny przypadek (za wyj. bezpiecznika) :) Ale kto jeździ bez dmuchawy?? Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Do wszystkich zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:45 Masz racje , zaraz smierdzi. Link Zgłoś
ewelinaz25 do:ronin 10.06.04, 17:27 jak przypuszczasz, jesli elektryka to co? jest jakiś przekażnik, bezpiecznik, czy może przewód się przepalił Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.honeywell.com 10.06.04, 17:34 Z cala pewnoscia klima chodzi w czasie odmrazania szyby i w czasie jeszcze jednej z czterech funkcji. Na pierwszy rzut oka wyglada to jak idiotyzm, ale jest potwierdzone w instrukcji obslugi. Klima oziebia i osusza powietrze. Potem to powietrze jest podgrzane i dopiero wpuszczone do kabiny. Nie klamne bo mam mature z religii. I Honde Accord mam tez. Klimy, a propos, nie uzywam, otwieram okno, ale ten dziwny fakt pamietam. Ty chyba mnie podpuszczasz. Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:23 Hehe... japońska niezawodność. ;) A tak na serio, niech mi ktoś powie, co trzeba zrobić, żeby pozbyć się zapachu z klimy, od 2 lat nic nie było w niej sprawdzane. Co zrobić, gdzie i ile to może kosztować?? Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.arkonskie.v.pl 10.06.04, 17:32 Pojedz na serwis...wymien filtry...Bo jak znam zycie to masz tam mase plesni, bakterii i moze jakies tam jeszcze syfy... Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:34 Hmmm. WYmianiałem ostatnio filtr węglowy, który kosztował mnie coś koło 200 zł. Jeszcze jakieś filtry do wymiany?! Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:36 Jesli faktycznie kompressor to przezyl to musi to byc cos z sterowaniem..czyli sterownikiem do klimatyzycji.A pozbyc sie zapachu jest latwo..kupujesz za okolo 30 euro taki deo z dlugim przewodem i pryskasz przez przewody powietrzne na skraplacz.Przedtem ogrzwanie wlaczac i silnik ma chodzic okolo 10 minut i osuszyc skraplacz. potem natrysnac i za okolo 20 minut znowu osuszyc....i masz ten zapach z glowy.Albo jechac do firmy co to robi...ale to jest drogo. Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:39 30 euro za "deo" to chyba też drogo... Ale konkretnie co to jest, żebym wiedział co ewentualnie kupić. Pewnie jak pojadę na stację i powiem o deo z długim przewodem dziwnie na mnie popatrzą... :) Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:43 Sluchaj ja mieszkam w niemczech wiec to nie jest dla mnie drogo...a ten deo to jest taki plyn przeciw bakteriom ktore po jakims czasie gniezdza sie na skraplaczu pod deska rodzielcza ...powinno sie to robic raz do roku inaczej smierdzi tak ze nie mozna wytrzymac.Tym plynem czasciszs kskraplacz . Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:45 To nie jest dla mnie drogo, ale jak na coś takiego to chyba tanie nie jest. Może coś takiego znajdę. A jak znajdę, to mam nadzieję, że zadziała, bo w tym samochodzie wszystko jest nie tam, gdzie w innych. :) Link Zgłoś
Gość: AdM Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 19:54 Gość portalu: ronin napisał(a): > Sluchaj ja mieszkam w niemczech wiec to nie jest dla mnie drogo...a ten > deo to jest taki plyn przeciw bakteriom ktore po jakims czasie gniezdza > sie na skraplaczu pod deska rodzielcza ...powinno sie to robic raz do roku > > inaczej smierdzi tak ze nie mozna wytrzymac.Tym plynem czasciszs kskraplacz > . U nas też coś takiego można dostać. Mała uwaga: chodzi o parownik, nie o skraplacz. Link Zgłoś
Gość: jurek Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:46 specjalista od hondy accord "niknejm" nie zabral glosu. chyba spi, albo nie moze przeżyc usterek hondy. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.honeywell.com 10.06.04, 17:48 Moze sie zatrul freonem? Link Zgłoś
mavio1 FREON?? 10.06.04, 17:50 Ale na serio, czy napełnia się jeszcze układy klimatyzacji freonem?? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: FREON?? IP: *.honeywell.com 10.06.04, 18:04 Nie wiem, ale mysle ze juz nie. Ta nazwa weszla po prostu do jezyka potocznego. Ja zajezdzilem ze dwadziescia samochodow z klimatyzacja i NIGDY nic niczym nie nabijalem, a znajomi po kilka razy w tym samym samochodzie. Fakt ze jak jade sam to klimatyzacji nie uzywam tylko otwieram okno. Od klimy dostaje chrypki albo sztywnej szyi. U mnie klima sie nigdy nie popsula, za wyjatkiem jednego samochodu gdzie cos niesamowicie piszczalo. Jedno ciecie nozem po pasku rozwiazalo problem. Link Zgłoś
nibelung777 Re: FREON?? 11.06.04, 22:06 Fabrycznie nie, ale w starszych modelach sa instalacje freonowe, ktore jesli trzeba napelnia sie freonem. Wiekszosc firm samochodowych wypuscila na rynek "adaptory" do przejscia z freonu na ekologiczny gaz. Zmiana nie konczy sie tylko na wymianie koncowek do napelniania i uszczelek, bardzo waznym elementem jest zmiana oleju w calym ukladzie. "Odszczurzanie" klimatyzacji nalezy robic co max. 2 lata, sa gotowe zestawy do dezynfekcji. Ale w sumie chyba najlepiej (i wyjdzie najtaniej) podjechac do stacji specjalizujacej sie w klimatyzacjach i zrobic wszystko, czyli dobic gazem, dolac ew. oleju (parafinowego w przypadku freonu), "odszczurzyc" i co jeszcze trzeba. Widze, ze wszyscy w Polsce uzywaja niemieckiego nazewnictwa: "klima", ja jakos przyzwyczajony jestem do "klimatyzacja" lub "er kondyszning", ale to juz inna kwestia. Pozdrawiam-Nibelung777 Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 17:51 A co to za auto masz?:)) Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 17:56 Ja? Mercedes A-klasa. Akumulator jest pod podłogą, żarówki w reflektorach wymienia się przez nadkole, a żeby wymienić mi filtr węglowy powietrza, serwisant musiał odkręcić wycieraczki, listwę ze spryskiwaczami oraz jeszcze kilka rzeczy. Ale samochód jest jak dla mnie świetny, gdyż spełnia wszystkie moje oczekiwania. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 18:00 Nie narzekaj to dobre auto ..a w polsce malo ludzi go ma ..w duzo autach trzeba te rzeczy odkrecic:))...sa gorsze auta:))do napraw itp.)) Link Zgłoś
mavio1 Re: klimatyzacja samochodowa 10.06.04, 19:41 Gość portalu: ronin napisał(a): > Nie narzekaj to dobre auto ..a w polsce malo ludzi go ma ..w duzo autach > trzeba te rzeczy odkrecic:))...sa gorsze auta:))do napraw itp.)) Nie narzekam, wręcz przeciwnie. Ale niech ktoś mi powie, ile kosztuje "odsmrodzenie" klimatyzacji (odgrzybianie itp). Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 19:44 A to różnie(150-300). Nawet tylko 99pln (mają obecnie taką promocję w serwisach Forda, przegląd + czyszczenie). Link Zgłoś
Gość: Michal Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.fornfyndet.se 12.06.04, 15:30 Masz ubytek gazu.Musi byc gdzies nieszczelnosc i znacznie spadlo cisnienie gazu. Najpierw trzeba zrobic probe cisnieniowa znalesc miesjce ucieczki,ktore moze sie znajdowac,w ´kondensator(chlodnica do AC),moze uszczelki na kompresorze lub waz lub wymiennik ciepla.To trzeba sprawdzic pompujac do instalacji gaz zwyklý do 10bar.Odczekac i stwierdzic gdzie uchodzi.Po naprawie dopiero napelnic instalacje wlasciwym gazem ale niezapomnijcie o oleju do kompresora.Tylko prawdziwy servis to robi wszyscy "dopuszczacze gazu" nie robia funkcji sprawdzenia oleju. Jezeli nie bedzie oliwy w gazie kompresor w bardzo szybkim czasie padnie. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: charlie_x Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.tvgawex.pl 12.06.04, 15:42 ..tak sobie poczytałem w/w uwagi dotyczące klimy i ...nadal pozostanę przy przyzwoitym fabrycznym szyberdachu.Zdrowiej, taniej i przyjemniej.pozdr. Link Zgłoś
Gość: ronin Re: klimatyzacja samochodowa IP: *.proxy.aol.com 12.06.04, 16:45 No troche sie usmialem czytajac te amatorskie uwagi niektorych forumowiczy:) Fakt moze uzylem niewlasciwej nazwy na ten skraplacz ale jak wyjechalem z po lski to klima tam nie byla wtedy znana :))W niemczech nazywa sie ta czesc Verdampfer i to jest ta mala chlodnica ktora sie znajduje pod deska rodzielcza.Stan gazu w instalacji nie ma wplywu na ten brzydki zapach tylko wlasnie bakterie ktore sie gniezdza na tym skraplaczu.W niemczech kosztuje ta dezynfekacja okolo 85 euro ale jak juz mowilem mozna to samemu tez zrobic:)Jednak takze co 4 lata powinno sie klimatyzacje na nowo napelnic bo rocznie okolo 8% gazu ulatnia sie przez uszczelki.Ilosc oleju jest dodawna automatycznie prze automat do napelniania klimatyzacji. Link Zgłoś