Gość: Elantrysta IP: 91.216.239.* 27.02.12, 09:12 Wszystko fajnie, tylko że on jest brzydki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: q Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.189.221.130.skyware.pl 27.02.12, 09:17 Pocieszające jest to, że w czasach unifikacji wszystkiego, Citroen wciąż potrafi się wyróżnić i jest w tym konsekwentny. Oby więcej tak odważnych posunięć- zarówno ze strony Francuzów jak i innych marek. Póki co pozostaje wierzyć w słowa dotyczące jakości. Już C5 i nowy C4 prezentują baaaardzo przyzwoity poziom wykończenia wnętrza a DS5 został doceniony nawet przez delikatnie mówiąc stroniących od wytworów francuskiej motoryzacji Anglików z TG. Zapewne zaraz posypią się głosy że to francuski badziew, i zaraz się będzie sypać. BYć może tak. Tyle tylko, że ktoś kto chce wydać na samochód 150k PLN ma to głębowko gdzieś, bo awaryjność będzie problemem drugiego właściciela. Link Zgłoś
bezy2008 Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 09:34 "Kolejny z serii DS - 5, to połączenie kombi, coupe, hatchbacka, vana i jak chcą niektórzy crossovera" Co za masło maślane. Mi się wydawało, że crossover to właśnie połączenie różnych klas. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 09:34 @q Citroen wciąż potrafi się wyróżnić i jest w tym konsekwentny Wyróżnić? Czym, że wygląda trochę inaczej niż reszta? Wystarczy porównać DS-a, CX-a czy XM-a do reszty samochodów z epoki, żeby zobaczyć jak naprawdę wygląda wyróżniający się samochód. Technicznie to już w ogóle trudno znaleźć jakieś wyróżniające elementy, nawet charakterystyczne dla Citroena. Zawieszenie hydropneumatyczne? Nie. Nieruchoma centralna część kierownicy? Nie. Gdyby ktoś nakleił na DS5 znaczki np. Peugeota, to prawdopodobnie nikt nie zauważyłby, że coś jest nie tak. Link Zgłoś
Gość: q Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 09:44 Konkurować to niech się najpierw nauczy z golfem. Już widzę jak wiara przyzwyczajona do niemieckiej precyzji klasy premium przesiada się do cytryny. Niestety za dużo wpadek w przeszłości. Link Zgłoś
bezy2008 Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 09:48 "Jak na kompakt to bardzo drogo. Jak na połączenie aż tylu segmentów w jednym - prawdziwa okazja." - czy aby na pewno auto o długości ponad 4,5 metra i rozstawie osi 273 cm można nazywać kompaktem? A może ten ten tekst to kopiuj/wklej z opisu DS4? Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 09:51 Redaktor ignorant. Citroen "ten prawdziwy" miał zawieszenie hydrauliczne, a nie jak napisano pneumatyczne (do czegoś służył olej LHM). I nie znam firmy Anton Martin (chyba Aston Martin). Link Zgłoś
Gość: leew Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 09:53 jak to jest ze volvo wystarczy jedno przetloczenie,alfie romeo wyrozniajaca sie klamka,bmw agresywna sylwetka,mercedesowi elegancja i ukryta dystynkcja,audi synonim auta dla czlowieka aktywnego....co ma ten citroen??dokladnie to samo co opalona w solarium 19 latka po zawodowce zgrywajaca seksbombe w sopockiej dyskotece w okresie zimowym na pustym parkiecie!!! Link Zgłoś
Gość: Kootas Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.static.tkt-net.pl 27.02.12, 10:05 a co ma leew? Kiepski zgryz i śmierdzi mu z paszczy... Link Zgłoś
Gość: czesio Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 10:11 @kootas zabolalo ze nie ze masz glupia laske i citroena?!!!hahhahahaah Masz za to ladny nik- dziewczynienapewno sie podoba ;-) Link Zgłoś
Gość: Tomac Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 10:18 "Dzisiaj kto z daleka odróżni Audi A3 od A4, A6 czy A7" No bez jaj, A6 od A7 to nawet ślepiec odróżni, a autor w ogóle widział te dwa auta? Co innego Audi A4, A6, A8 - wyglądają tak samo i jedynymi chlubnymi wyjątkami są właśnie A7 i A5. Link Zgłoś
guyritchie Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 10:21 @q a od kiedy Golf to klasa premium? @Elantrysta naprawdę nie zauważasz wyjątkowej urody DS-ów? Zastanawiam się jakie samochody mogą Ci się podobać? Czyżby nowy Passat? :P Zapewne inaczej niż większość dyskutantów jeżdziłem DS4 a obecnie jeżdzę kolejną cytryną - C5. Szkoda, że DS5 nie ma zawieszenia hydroaktywnego, bo z powodu tego wynalazku wsiadłem do C5. Oba modele zachwyciły mnie od pierwszego spojrzenia w salonie. Są samochodami pięknymi, bogato wyposażonymi, komfortowymi. Ich awaryjność? Nie wiem. Są nowe i oba jeżdzą intensywnie bez najmniejszych problemów. Czy będą się psuły. Co mnie to obchodzi!? Mają 4letnie gwarancje i jeżdzić dłużej dla mnie nie będą. Gdy decydowałem się na zakup nowego samochodu, Citroeny tak naprawdę nie miały u mnie konkurencji. Nie podniecam się szczególikami technicznymi, czy mają centymetr większy rozstaw osi, czy dwa konie więcej, bo co to dla przeciętnego kierowcy znaczy? Nic. Poza tym polityka cenowa Citroena jest taka, że od wysokich cen wyjsciowych można otrzymać duzy rabat. Często pojawiają się serie specjalnie ze skrojonym bogatym wyposażeniem w dobrych cenach. C5, które kilka tygodni temu kupiłem kosztowało mniej niż proponowana mi przez Skodę Octavia, a poziomu wyposażenia i zaawansowania technicznego obu modeli porównywać nawet nie ma po co. DS5 to kolejny piękny samochód Citroena. Link Zgłoś
Gość: mennica Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.12, 10:21 cena powinna byc podzielona /2 wtedy mozna by o czyms powaznie rozmawiac Link Zgłoś
guyritchie Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 10:32 @mennica. hmmm, pół ceny... przeczytaj to: "Podstawowa wersja Chic oferować będzie klientom, m.in.: automatyczną, dwustrefową klimatyzację, elektrycznie sterowane przednie i tylne szyby, elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, poduszki powietrzne przednie kierowcy i pasażera, boczne i kurtynowe, ABS + BAS + EBD, ESP, system wspomagania ruszania na wzniesieniu, 17-calowe obręcze kół, przednie światła przeciwmgłowe z funkcją statycznego doświetlenia zakrętów, wycieraczki z czujnikiem deszczu i radioodtwarzacz CD/MP3 z gniazdami USB i Jack" To porozmawiajmy teraz o cenie. Link Zgłoś
Gość: ktosiowaty Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.zim.wroc.pl 27.02.12, 10:49 @malkontent Krytykując innych sprawdź dobrze o czym piszesz. W Citroen'ie to jest zawieszenie HYDROPNEUMATYCZNE. Także i Ty, i autor "testu" się pomyliliście. O ile Tobie można wybaczyć o tyle autor powinien dostać po łbie za pisanie bez sprawdzenia podstawowych informacji. Mnie osobiście DS5 bardzo się podoba, ale brak hydropneumatycznego zawieszenia nawet w opcji jest dla mnie porażką w tym modelu. Link Zgłoś
Gość: pewien gość Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.ksi-system.net 27.02.12, 10:53 ładny, czy brzydki - kwestia gustu. Mnie się podoba. Tyle, że brzydzę się cytryna. Bo dotychczas to był ersatz samochodu. Musiałbym znów pojeździć - może coś zrozumieli i się nauczyli robić auta, które sprawiają przyjemność z jazdy i urzekają jakością szczegółów? Jak za czasów SM a nie 2CV. No i korzystają ze sprawdzonych dobrych rozwiązań a nie przeszkadzających, tanich wodotrysków jak cyfrowy wyświetlacz i to centralny... Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 10:55 @bezy2008 czy aby na pewno auto o długości ponad 4,5 metra i rozstawie osi 273 cm można nazywać kompaktem? Z kompaktów dłuższa jest choćby Octavia czy Jetta, natomiast hatchbacki klasy średniej, czyli Opel Signum i Fiat Croma były zdecydowanie dłuższe, mimo że zaprezentowane wiele lat temu (Fiat 4756mm w 2005, Opel 4636mm w 2003). @malkontent Redaktor ignorant. Citroen "ten prawdziwy" miał zawieszenie hydrauliczne, a nie jak napisano pneumatyczne (do czegoś służył olej LHM). W takim razie też jesteś ignorant, bo Citroeny nie miały zawieszenia hydraulicznego, tylko hydropneumatyczne. Link Zgłoś
Gość: Paszczak Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: 88.220.76.* 27.02.12, 10:58 Przekombinowany; "ni pies ni wydra". Transformer? I te wieśniackie chromy!!!! Link Zgłoś
Gość: samiec alfa romeo Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.205.25.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.02.12, 11:15 Jak patrzę na te nowe Citroeny DS to na klawiaturę ciśnie mi się "z g*wna tortu nie zrobisz", tyle tych przetłoczeń, świecidełek ale co z tego skoro pod spodem to francuz. Jak ktoś chcę piękne auto ze świetną techniką to niech idzie do Alfy Romeo, jak jakości to do Niemców czy Japończyków. Nie widzę sensu kupowania takiego auta. Link Zgłoś
Gość: pewien gość Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.ksi-system.net 27.02.12, 11:25 @samiec alfa romeo - nie przepadam za ostrymi wypowiedziami, ale coś z racji masz. Tyle, że o urodzie się nie rozmawia (każdy ocenia sam, dla mnie alfa jest ok, ale inni mają prawo do odmiennego zdania) a z technika może trochę przesadziłeś. Z jakością - też. Np. Toyotę na Europę projektują Francuzi i to widać! Np. jakość połączeń plastików pod maską czy pod podwoziem jak w cytrynie. Link Zgłoś
wyciorex Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 11:36 No z tą jakością u Niemców to bym uważał, chociaż trzeba zawsze brać pod uwagę, że u nich jedna z niższych płac to 4500 PLN, więc stać ich na zmianę turbiny za 4 tysie czy wtrysku za 2500 PLN Co do cytryny to z wyglądu bardzo fajna, środek również, boję się tylko dyskoteki tych świecidełek jak w kabinie zrobi się trochę wilgotniej .... www.autokoncern.pl Link Zgłoś
desperato Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda 27.02.12, 11:45 ta hybryda była "zjechana" w Moto-On na TVN Turbo. To taka "sprytna" hybdryda. Kiedy się"wysr* otrzymujemy znowu normalny samochód z napędem na przód i silnikiem o mocy silnika spalinowego. Link Zgłoś
Gość: ktosiowaty Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.zim.wroc.pl 27.02.12, 12:01 @desperato To jak w każdej hybrydzie :P Link Zgłoś
Gość: tommi Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.64k.pl 27.02.12, 12:15 U nas zawsze bardzo powoli znikają stereotypy we wszystkim, więc dlaczego nie w motoryzacji. A już teksty o precyzyjnie wykonanych, bezawaryjnych niemieckich autach to naprawde...żal. To działa tak! jak ktoś jest ignorantem to nigdy nie da nikomu szansy i bedzie jechał na utartych opiniach. A tym czasem mercedesowi się często rdzewieje, posiadacze passatów klną na awaryjność do tego bezawaryjne japońskie civiki made in UK. No ale u nas istniej przecież pojęcie prestiżu, flatego prędzej zobaczysz kolesia który za ciężko zarobione pieniądze pręży się w 5 letnim BMW 3 niż rocznym citroenie c5. Ach ten polski prestiż. Link Zgłoś
Gość: Luken Re: Citroen DS5 | Pierwsza jazda IP: *.bestgo.pl 27.02.12, 12:15 Ceny za citroeny są nieodpowiednie do jakości i klasy marki. Bez wątpienia w świadomości większości uzytkowników-kierowców aut tej marki rodzi się poczucie niespełnienia. Codziennie wsiadać do tak zaprojektowanego auta i patrzeć na niego? Nie podoba mi się citroen, ale ale. Jako pasażer w żadnym jak dotąd aucie nie czułem sie tak dopieszczony w podróży.. Link Zgłoś