Dodaj do ulubionych

Nowy D-MAX czy Ranger?

31.08.13, 21:27
Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem i w moim kręgu zainteresowań pojawiły się jak na razie dwa tytułowe samochody. Jest mi potrzebny samochód do przewożenia narzędzi, które trochę ważą. Zwykła osobówka nie nadaje się do tego, a pikap powinien mi tutaj bardzo dobrze wpasować się w problem.
Obserwuj wątek
    • nazimno Z pick-upa wszystko Ci ukradna. 31.08.13, 21:32
      Jesli przewozisz narzedzia, to tylko zamkniete nadwozie.
      • reebre Re: Z pick-upa wszystko Ci ukradna. 11.09.13, 21:16
        Już mi ktoś zwrócił na to uwagę, to dobra rada. Mam między innymi takie fajnie dwie prądnice, pewnie z otwartego łatwo byłoby wyciągnąć mimo, że trochę ważą. Nie ma co stwarzać okazji dla złodzieja, oglądałem Zawody 24 ze złodziejami. Widziałem na YT fajny przegląd osłon na pakę w D-MAX www.youtube.com/watch?v=kGUJY0RHcyg
    • to.niemozliwe Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 11.09.13, 21:28
      Fajnie, tylko pikap ma mala ladownosc i pojemnosc bagazowa w stosunku do dostawczka w tej cenie, nie?
      Moge sobie wyobrazic pikapa, jesli te pradnice trzeba wwiezc gdzies w gory lub w srodek lasu po bezdrozach. Inaczej, to sredni sens IMO. A pickup ma byc 2WD, czy 4WD?
      • gzesiolek Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 12.09.13, 13:14
        A w Polsce sprzedaja w ogole pikapy 2WD?

Ja bym wzial jakiegos malego dostawczaka co tylko ladownosc ma wystarczajaca...

Jesli jednak ma byc bardziej "cool" i ew. w teren to wzialbym auto oparte na pickupie, ale w pelnej pace... np. Mitsubishi Pajero Sport, Nissan Pathfinder... ale to juz min 135tys PLN
        Tylko ze taki pickup doublecab po doposazeniu i dolozeniu zamykanej paki tez wychodzi grubo ponad 100tys PLN...

Najekonomiczniej dostawczak...
      • reebre Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 12.09.13, 23:37
        Mam trudny teren, w którym pracuje. Zdarzają się nawet niezłe błotniste kawałki leśne. Góry to nie są, ale pagórków też sporo. Narzędzia nie są nie wiadomo jakie, żeby nie można było tego do pickupa wsadzić. Dostawczak będzie za duży i będzie za dużo palił. Np. w D-MAXie w terenie można dojść do 6,5L/100 !? Po za tym wersję standardową, taka jaka ja bym potrzebował można wśród pickupów kupić już od 95 tysięcy. Problem dla mnie to którego wziąć. Oprócz Rangera i D-MAXa, godnym uwagi z mojej strony jest L200 i Hiluks.
        • gzesiolek Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 13.09.13, 12:23
          Wiekszosc prostych dostawczakow jest akurat mniejsze od pickupów.... ;)

A w scieme 6,5l w terenie nie uwierze, chyba ze bedzie to jazda z gorki ubita lesna droga...
          • reebre Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 13.09.13, 21:49
            To jest wartość z katalogu DMAXa, a Ranger nie ma podobnie? W katalogu jest 7,2, pewnie też jechali na prostej leśnej dróżce żeby wyśrubować wynik. Ale Isuzu dalej ma lepszy.
      • carfan Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 15.09.13, 23:29
        Mała ładowność? Może jak na dużego dostawczaka mała, ale taki Amarok może zapakować tonę towaru. Przy tym pokonywanie wzniesień z takim ładunkiem to chyba 45 stopni. Zabudowa też jest. Niemniej Isuzu to też niegłupi wybór.
    • jeepwdyzlu jak teren trudny 13.09.13, 10:37
      to pickupy rady mogą nie dać
      zwłaszcza długość przeszkadza

Pomyśl nad Defenderem. Są i pickupy i furgony w kilku rozmiarach. I jest spory rynek wtórny...
      jeep
      • trypel Re: jak teren trudny 13.09.13, 15:15
        defa sie nie nadaje na asfalt.
        Jak pojechac w trasę czyms w czym ok 110-120/godz już nie słyszysz własnych myśli? :)

z dwóch wymienionych ranger jest zdecydowanie lepszy w terenie i chyba wciąż ma napęd dołączany ręcznie i mechaniczną blokadę tylnego dyfra w standardzie.
        • reebre Re: jak teren trudny 13.09.13, 21:51
          Jeżeli nie nadaje się do jazdy np po mieście to odpada. Ten samochód też ma do tego służyć, może mniej, ale zawsze. Dlatego pomyślałem o pickupie
    • simon_r Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 13.09.13, 16:00
      Dla utrudnienia wyboru podpowiem, że jest jeszcze Amarok :)
      też ma reduktor i blokadę dyfra.
      • trypel Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 13.09.13, 22:08
        i jako jedyny ma permanentny 4x4 (ale w wersji bez reduktora) z torsenem. No i najlepsze zawieszenie na pusto.
    • edekmacedonski Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 13.09.13, 22:48
      O Rangerze słyszałem bardzo dużo dobrych recenzji, a jak auto ma mieć też funkcję reprezentacyjną, to brałbym wersję Wiltrak www.v10.pl/archiwum/flota/newsy/marki/ford/ford_ranger_2012_07.jpg
      • reebre Re: Nowy D-MAX czy Ranger? 14.09.13, 12:54
        Też mi się podoba i dużo dobrego słyszałem o nich, ale dziwne że silnik, który montują Duratorq TDCi 2.2 i 3.2 ma zawyżone spalanie przy 150KM, np. w stosunku do silnika D-MAXa, który ma 2,5 i 163KM. Być może chodzi o to, że ISUZU po prostu ma większe doświadczenie w silnikach, dlatego wygrywają w ekonomii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka