Dodaj do ulubionych

vmax a obroty

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 18:53
mam pytanko, czy vmax jest przy maksymalnych obrotach czy przy obrotach przy
ktorych generowana jest najwyzsza moc? Dla przykladu - ja mialem renault
(2000 rocznik) scenica 2.0 136km i przy 175 km/h mial 4500 obr/min. Ile wiec
bedzie max szybkosc tego wozu? a ile maksymalnie osiaga on obr/min? Dzieki za
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: RafałGTV Re: vmax a obroty IP: 217.17.35.* 17.08.04, 19:05
      Prędkość maksymalna osiągana jest przy maksymalnej mocy silnika. Jeśli maksimum
      mocy leży poniżej maksymalnej prędkości obrotowej - to silnik nie rozkręci się
      w trakcie jazdy do takich obrotów. ( przy założeniu przeprowadzania próby na
      płaskim terenie i bez wiatru w plecy - bo w takich warunkach ograniczeniem
      będzie maksymalna prędkość obrotowa wału korbowego silnika)
      • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 17.08.04, 19:07
        Moj pierwszy post pojawil sie za Twoim ale nie ma z nim nic wspolnego, to byla
        tylko taka moja uwaga ogolna.
      • viper39 Re: vmax a obroty 17.08.04, 19:31
        Gość portalu: RafałGTV napisał(a):
        > Prędkość maksymalna osiągana jest przy maksymalnej mocy silnika. Jeśli
        maksimum> > mocy leży poniżej maksymalnej prędkości obrotowej - to silnik nie
        rozkręci się
        > w trakcie jazdy do takich obrotów. ( przy założeniu przeprowadzania próby na
        > płaskim terenie i bez wiatru w plecy - bo w takich warunkach ograniczeniem
        > będzie maksymalna prędkość obrotowa wału korbowego silnika)

przy zalozeniach ze nie masz elektronicznie ograniczanej mocy.
        ale, poniewaz w aerodynamice opor powietrza zwieksza sie z szybkoscia, a wiec
        im mniej aerodynamiczny samochod tym wieksze opory musi pokonywac, dodaj do
        tego opory toczenia (czyli opony i nawierzchnia) to wtedy zobaczysz na ile moze
        starczyc mocy aby jechac szybciej. bo bedac na najwyzszym przelozeniu, obroty
        silnika moga byc zbyt male aby miec max moc ktora umozliwi jechanie szybciej,

136km to nie za duza moc silnika, podejrzewam ze duzo szybciej niz to 175kmh
        nie pojedziesz tym sceniciem w normalnych warunkach bez wiatru w plecy itd...
        ale z drugiej strony jazda takim samochodem z taka predkoscia to chyba
        samobojstwo co? (samochod z tego co wiem ma nie przygotowane do takiej jazdy
        zawieszenie i hamulce sa w nim kiepskie... itd)

• Gość: RF Re: vmax a obroty IP: 57.66.193.* 18.08.04, 08:38
          Załosne, że tacy ignoranci tutaj głupoty wypisują.
          Uściślę że sceniki z roku 2000 mają 140 KM.
          Bez problemów osiągnąłem 200 km/h z ładunkiem i w 3 osoby.
          Czułem się przy tym jakbym jechał 120 km/h w np Clio.
          I nie pisz tu facet o jakichś niedostosowaniach jak Scenka widujesz z zewnątrz.
          a jak widzisz go w lusterku to zjeżdżaj w prawo żeby nie być zawalidrogą w
          swoim golfiku na ropę.
          Dodam jeszcze, że prędkość maksymalna wg producenta to 196 km/h ale skąd ty to
          masz wiedzieć? w Auto Świat tego nie piszą.
    • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 17.08.04, 19:05
      Trafiles na zle forum. Tutaj prawie nikt tych rzeczy nie rozumie. Tu mozna
      poczytac o robieniu kupy, albo w gacie albo na kierownice, o kapeluszach,itd.
    • zubr_zalogowany Re: vmax a obroty 17.08.04, 19:54
      maks predkosc przy obrotach maksymalnej mocy wystepuje glownie w samochodach ze
      stosunkowo slabymi silnikami

mocny silnik w lekkim samochodzie (albo jeszcze mocniejszy w ciezkim) pokona
      opory ruchu mimo mniejszej mocy na wyzszych obrotach i gdy nie ma ogranicznikow
      moze dociagnac nawet do odciecia

w typowych samochodach przelozenia sa tak dobierane zeby vmax wypadla przy max
      mocy
    • kierowiec1 Re: vmax a obroty 17.08.04, 20:02
      Gość portalu: reno scenik napisał(a):

> mam pytanko, czy vmax jest przy maksymalnych obrotach czy przy obrotach przy
      > ktorych generowana jest najwyzsza moc? Dla przykladu - ja mialem renault
      > (2000 rocznik) scenica 2.0 136km i przy 175 km/h mial 4500 obr/min. Ile wiec
      > bedzie max szybkosc tego wozu? a ile maksymalnie osiaga on obr/min? Dzieki za
      > odpowiedz

To zalezy od filozofii firmy i profilu danego typu samochodu. NIektore typy
      maja Vmax nieco powyzej obrotow maksymylnej mocy najwyzszego biegu, aby
      poprawic przyspieszanie przy duzych predkosciach (niektore z BMW np. kreca przy
      Vmax na poczatku czerwonego pola). Jest tez wiele typow, gdzie najwyzszy bieg
      jest tak dlugi, ze osiagniecie Vmax na nim nie jest mozliwe (np. wiele Opli) i
      trzeba redukowac.

Jesli jestes ciekaw, ile Twoje auto mogloby jechac (gdyby moglo), to zaufaj
      danym katalogowym. Predkosci maksymalne europejskich (i japonskich) samochodow
      podawane sa raczej in minus.

Pozdr.

K.
    • Gość: renault thalia Re: vmax a obroty IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 20:59
      Silnik 75 KM.
      Osiągnięta prędkość max. ok 180 km/h przy 5.500 obr/min. a więc przy
      mocy maksymalnej.
      Jest to mniej więcej zgodne z wykresem prędkości na 5 biegu przy tych obrotach.
      • Gość: Doki Re: vmax a obroty IP: *.166-136-217.adsl.skynet.be 17.08.04, 21:12
        Gość portalu: renault thalia napisał(a):

> Silnik 75 KM.
        > Osiągnięta prędkość max. ok 180 km/h przy 5.500 obr/min. a więc przy
        > mocy maksymalnej.

Mysle, ze osiaglales predkosc, przy ktorej licznik pokazal 180 km/h. Realnie to
        bylo ok 10% mniej, czyli jakies 162 km/h. Zreszta przelicz sobie z przelozen i
        obwodu kol. Obrotomierz zwykle oszukuje mniej.
        • Gość: renault thalia Re: vmax a obroty IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:37
          Sądzę, że masz rację (nie chce mi się szukać przełożeń i obwodu czynnego koła)

Istotne jest to, że prędkość max. odpowiada max. prędkośći obrotowej mocy.
          • Gość: Doki Re: vmax a obroty IP: *.166-136-217.adsl.skynet.be 17.08.04, 22:00
            Tak dla wprawy zrobilem wyliczenie dla swojego silnika. Katalogowa vmax wypada
            przy 6000 rpm, a moc max przy 6600 rpm. Nie uwzglednilem ugiecia opony w
            kontakcie z nawierzchnia, ale kazdy centymetr ugiecia zmniejsza rzeczywista
            predkosc o 1,5%, wiec nie sadze, zeby opona ugiela sie o 7 cm (i zredukowala
            obroty przy vmax o 10%).
            • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 17.08.04, 23:06
              Cos male masz te oponki. 100x45x13?
            • Gość: mobile Re: vmax a obroty IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 17.08.04, 23:26
              Dlaczego uważasz że ugięcie opony zmniejsza rzeczywistą prędkość?
              • Gość: Doki Re: vmax a obroty IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.08.04, 12:00
                Gość portalu: mobile napisał(a):

> Dlaczego uważasz że ugięcie opony zmniejsza rzeczywistą prędkość?

Dlatego, ze ugiecie opony zmniejsza faktycznypromien kola, a wiec takze jego
                obwod. Auto pokonuje wiec mniejsza droge na kazdy obrot kola.
                • Gość: mobile Re: vmax a obroty IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 18.08.04, 14:15
                  A czy ugięcie opony zmienia jej obwód?
                  • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 18.08.04, 16:43
                    Ja mysle ze przy predkosci 160 km/h srednica opony wrecz "rosnie" na skutek
                    sily odsrodkowej.
                    • Gość: mobile Re: vmax a obroty IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 18.08.04, 16:52
                      Zacznijmy od mniejszych prędkości,np 50 i obciążony sam.Ugięcie opony
                      będzie,ale co z obwodem i co na to "Doki"?
                      • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 18.08.04, 17:16
                        Ja akurat wiem o co Ci chodzi, fachowo to sie nazyea "uslizg" a kiedys
                        bylo "poslizg", a "poslizg" fachowo byl "slizganie" :) W kazdym razie
                        przejechany dystans nie rowna sie obwod opony razy ilosc obrotow kola, ze
                        wzgledu na wlasnie ta elastycznosc opony i wychodzi tak jakby felga obracala
                        sie o powiedzmy 365 stopni a opona o 360 na obrot kola. Czyli tak jakby obwod
                        opony sie zmniejszyl o iles tam procent.
    • Gość: mobile Re: vmax a obroty IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 17.08.04, 21:24
      Umów się na priva z TO JA.On Ci wszystko wytłumaczy.
      • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 17.08.04, 22:14
        Moja religia zakazuje mi dawania darmowych korepetycji.
        • Gość: mobile Re: vmax a obroty IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 17.08.04, 23:24
          Jak często się z Tobą nie zgadzam,to muszę przyznać że jesteś niezły model.
          • Gość: TO JA Re: vmax a obroty IP: *.honeywell.com 17.08.04, 23:29
            Ty tez!
    • Gość: RF Re: vmax a obroty IP: 57.66.193.* 18.08.04, 08:48
      Dziwne hasła rzucasz na forum, miałeś Scenika a nie wiesz ile wyciągnie i ile
      ma mocy. To ja powiem moc tego auta to 102 KW=140 KM.
      Wg producenta v max to 196 km/h a 0-100 10s.
      Jechałem ponad 200 km wg wskazania prędkościomierza i auto zachowywało się OK.
      Obroty były ponad 5 tys ale nie wiem ile bo skupiałem się na jezdni.
      Zauważyłem też chwilowe zużycie paliwa 21 l/100 km.
      Jak więc sobie kiedyś kupisz Scenika to wypróbuj
      Powodzenia.
      • Gość: reno scenik Re: vmax a obroty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:46
        Gość portalu: RF napisał(a):

> Dziwne hasła rzucasz na forum, miałeś Scenika a nie wiesz ile wyciągnie i ile
        > ma mocy. To ja powiem moc tego auta to 102 KW=140 KM.
        > Wg producenta v max to 196 km/h a 0-100 10s.
        > Jechałem ponad 200 km wg wskazania prędkościomierza i auto zachowywało się OK.
        > Obroty były ponad 5 tys ale nie wiem ile bo skupiałem się na jezdni.
        > Zauważyłem też chwilowe zużycie paliwa 21 l/100 km.
        > Jak więc sobie kiedyś kupisz Scenika to wypróbuj
        > Powodzenia.

Tzn. miałem ale nie jechałem nim na autostradzie, z kolei wiem ze one mialy moc
        136 KM. A inne pytanie, vmax 115 KM w sceniku?

Pozdrawiam
        • Gość: RF Re: vmax a obroty IP: 57.66.193.* 18.08.04, 10:54
          136 KM mają obecnie produkowane Sceniki, prawdopodobnie na wymogi norm emisji
          spalin EURO 4. Do tego więcej ważą więc osiągi mają gorsze.
          Co do silnika 115 KM to wiem tylko że Laguna powinna wyciągnąć z tym silnikiem
          190 km/h a Laguna ze 140 konnym starszej generacji 210 km/h.
          W przypadku Scenika różnica powinna być podobna.
          Scenik z 2000 roku ma silnik nowszej generacji a to znaczy że moment obrotowy
          wzrósł ze 182 do 191 Nm i do tego występuje przy obrotach 3700 a nie 4500.
          Oprócz tego ma zmienne fazy rozrządu. Z tym silnikiem Laguna osiągnie na pewno
          więcej niż 210 km/h. Ten sam silnik w Clio z lekkim TURBO ma 180 KM.
          Jest też wersja 165 KM w nowych Lagunach gdzie turbo daje lepszy przebieg
          momentu obrotowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka