Dodaj do ulubionych

znikajacy olej?

10.04.14, 23:05
Pytanie, mam opla astre 4. Służbowe, w 3 miesiące zrobilem 20 000 km. I jakie zdziwienie ze mi ubylo 2 litry oleju a kontrolka sie nie zaświeciła dlaczego? I czy to normalne ze wypil 2 litry???
Obserwuj wątek
    • gzesiolek Re: znikajacy olej? 11.04.14, 01:24
      Nie napisales jaki to silnik...
      Przy ostrym traktowaniu na dotarciu moze nieco wiecej wypic oleju, ale 2l w 3 miesiace... rosnie nam nowy rekordzista...
      • waga170 Olej to nic, jemu znika paliwo 11.04.14, 02:50
        W rekordowym tempie 500 litrow na miesiac.. Czas odwiedzic warsztat.
        • bambo.pl Re: Olej to nic, jemu znika paliwo 11.04.14, 06:50
          Silnik 1,7 CDTI 110 k. Ten z isuzu..... Diesel
      • samspade Re: znikajacy olej? 11.04.14, 06:54
        2 litry w 20tys km w sluzbowym. Od wyniany do wymiany
    • do.ki Re: znikajacy olej? 11.04.14, 10:05
      2 l/20000 km=0.1 l/1000 km. To jest nieduzo. Natomiast nienormalne jest cos innego, to mianowicie, ze kierownik tego pojazdu przez 20000 km nie sprawdzil poziomu oleju.
      • qqbek Re: znikajacy olej? 11.04.14, 11:08
        do.ki napisał:

> 2 l/20000 km=0.1 l/1000 km. To jest nieduzo. Natomiast nienormalne jest cos inn
        > ego, to mianowicie, ze kierownik tego pojazdu przez 20000 km nie sprawdzil pozi
        > omu oleju.

Ano właśnie.
        Ale służbowy, więc po co sprawdzać?

Są auta i silniki, które lubią brać olej. Opel ma sporo takich konstrukcji. Że nie wspomnę o benzynowych EcoTec-ach i TwinPortach, dla właścicieli których to 0,1l/1000km to bardzo dobry wynik (większość, tak jak mój EcoTec, pali około 0,15-0,20l/1000km, ale na przykład 2,0 w Vectrze znajomego weterynarza nawet do pół litra na tysiąc). I zdaniem mechaników (tak z ASO jak i "niezależnych od GM") jest to normalne w tych silnikach (w instrukcji obsługi mojego Opla jest chyba nawet 0,7l/1000km jako poziom, który "mieści się w normie").
        • gzesiolek Re: znikajacy olej? 11.04.14, 11:29
          Brrrr... masakra... u mnie w rok miedzyprzegladami nie musze nic dolewac bo miesci sie w wyznaczonych poziomach, a ubywa moze 0,1l-0,2l/20000km

To w zuzyciu paliwa przy Oplach powinni pisac 6,5l Pb i 0,1l oleju / 100km
          • qqbek Re: znikajacy olej? 11.04.14, 16:49
            W 15-letnim BMW też nie dolewamy pomiędzy wymiarami. A Opel to Opel. Ale nawet w służbowym klekocie sprawdzalbym olej od czasu do czasu.
        • stachek72 Re: znikajacy olej? 11.04.14, 17:24
          Potwierdzam opinie o tych oplowskich silnikach. W Astrze I i II bral mi czasem więcej 0,5 litra na 1000km. Po byku eko ten ECOTEC.
          Swoja droga mialem kiedys sluzbowego Lanosa (ponoc silnik podobny do tych w oplach, bo tez GM) no i tez mial apetyt na olej. Chociaz tylko jak sie go krecilo często powyzej 3000 obrotów, a w oplach nawet jeżdząc jak dziadek zdarzało się, że brał jakieś 250 ml.

qqbek napisał:

> do.ki napisał:
          >
          > > 2 l/20000 km=0.1 l/1000 km. To jest nieduzo. Natomiast nienormalne jest c
          > os inn
          > > ego, to mianowicie, ze kierownik tego pojazdu przez 20000 km nie sprawdzi
          > l pozi
          > > omu oleju.
          >
          > Ano właśnie.
          > Ale służbowy, więc po co sprawdzać?
          >
          > Są auta i silniki, które lubią brać olej. Opel ma sporo takich konstrukcji. Że
          > nie wspomnę o benzynowych EcoTec-ach i TwinPortach, dla właścicieli których to
          > 0,1l/1000km to bardzo dobry wynik (większość, tak jak mój EcoTec, pali około 0,
          > 15-0,20l/1000km, ale na przykład 2,0 w Vectrze znajomego weterynarza nawet do p
          > ół litra na tysiąc). I zdaniem mechaników (tak z ASO jak i "niezależnych od GM"
          > ) jest to normalne w tych silnikach (w instrukcji obsługi mojego Opla jest chyb
          > a nawet 0,7l/1000km jako poziom, który "mieści się w normie").
          • qqbek Strony 251-253 11.04.14, 18:14
            Publikacji zatytułowanej: "OPEL Astra. Użytkowanie, bezpieczeństwo, obsługa techniczna"
            Edycja: sierpień 2003, General Motors Poland Sp. z o.o.
            (druk na papierze wybielanym bezchlorowo)

Podaje, że każdy silnik w Astrze, od benzyny 1,2 po benzyny 2,2 i 2,0 Turbo oraz Diesle (1,7 i 2,0 i 2,2) ma prawo brać 0,6 oleju.

(tym samym dementuję wcześniejsze swoje doniesienie o tym, jakoby instrukcja dopuszczała zużycie na poziomie 0,7)

P.S. - ten "bezchlorowo" wybielany papier dodałem dlatego, że mnie śmieszy drukowanie instrukcji na takim papierze... skoro dopuszcza ona przepał oleju, który już po kilkuset kilometrach narobi więcej szkód niż wydanie instrukcji na lepszym, nieżółknącym papierze.
            • stachek72 Re: Strony 251-253 12.04.14, 12:24
              Masz racje cyrk na kółkach. Kolego a nie wiem czy widziałeś, że na niektórych forach oplowskich część ludzi uparcie twierdzi, że ich opelki praktycznie im nie biorą oleju. Podobnie w "Motorze" był artykuł w którym redakcja pisała, że silniki opla to loteria - bo niektóre egzemplarze nie biora wcale więcej oleju niż silniki innych marek. Ciekawe z czego to wynika?

Sądzisz, że to jakaś wada fabryczna tylko pewnych serii silników? Dlaczego niektórzy się nie skarżą?
              • tadreko Re: Strony 251-253 13.04.14, 22:53
                Nie skarżą się ponieważ jeżdżą z ubytkiem oleju i mają to w poważaniu - podobnie jak autor tego wątku, lub mają tego świadomość. Opel to ogólnie dość ciekawa marka. Kolega biegał po serwisach ze swoją full wypasioną astrą 1.6 177KM (kosztowała prawie 100 000 PLN) szukając powodu przygasających świateł we wnętrzu przy wciskaniu sprzęgła oraz delikatnego stuku z okolic silnika. Rozmontowali pół samochodu (przebieg 26 000 km, r.p. 2012) i stwierdzili, że nie wiedzą... Sugestia: koło dwumasowe. Odpowiedź: przeskoczyło tylko o 7 zębów, a wg. normy GM ma przeskoczyć o 9 i wtedy jest do wymiany (kompletne sprzęgło+dwumasa). Gwarancja się kolesiowi skończyła 2 miesiące temu i teraz modlitwa, żeby to nie pie...ęło, bo koszt 6-7 tysięcy gwarantowany w serwisie. Gdyby wujek Hans z ciocią Gertrudą pojechali do serwisu Opla w Monachium nie usłyszeliby takich głupot, że ten typ tak ma i norma...
                • qqbek No właśnie. 13.04.14, 23:27
                  Ja jestem z tych co "dmuchają i chuchają" i poziom oleju częściej niż raz na kwartał sprawdzam.
                  Przyzwyczaiłem się już, że w BMW oleju nie dolewam (15 letnie auto notuje od 8 lat zużycie na poziomie od kreski "max" do kreski "max -1" od wymiany do wymiany - swego rodzaju życiowy constans mi się już z tego zrobił), a w wypadku Opla każde podniesienie maski to też sprawdzenie, czy przypadkiem oleju już nie ubyło tyle, żeby dolać znów.

Ale jak ktoś ma Opla po Toyocie albo BMW, to się potem dziwi :)
                  (Ja na całe szczęście BMW kupiłem już po pierwszej Vectrze, więc jak kupowałem pierwszą Astrę, to wiedziałem na co patrzeć)
              • crannmer Re: Strony 251-253 14.04.14, 09:53
                stachek72 napisał:
                > na niektórych forach oplowskich część ludzi
                > uparcie twierdzi, że ich opelki praktycznie
                > im nie biorą oleju.

Bo tak jest.
                Sam mialem w karierze uzytkownika swego czasu po kilka lat dwa rozne Ople (Ascona C 1,6 N i Kadett E 1,4 N). Mimo duzych przebiegow zuzycie oleju bylo w obu niezauwazalne.

Ogolnie z silnikami nie bylo zadnych problemow. Problemy byly z innymi rzeczami.

> Sądzisz, że to jakaś wada fabryczna tylko pewnych serii silników? Dlaczego nie
                > którzy się nie skarżą?

Bo nie maja zuzycia oleju. A skoro nie maja, to czemu maja sie skarzyc?
            • crannmer Re: Strony 251-253 14.04.14, 09:58
              qqbek napisał:
              > Podaje, że każdy silnik w Astrze, od benzyny 1,2 po benzyny 2,2 i 2,0 Turbo ora
              > z Diesle (1,7 i 2,0 i 2,2) ma prawo brać 0,6 oleju.

Te wpisy w instrukcjach sa niezmieniane od polwiecza. A ich zadaniem jest obrona przed roszczeniami gwarancyjnymi.

Stan techniki od dziesiecioleci juz to brak koniecznosci dolewania miedzy przepisanymi terminami obslugi techniczej.

W Toyocie tez jest taki wpis (tyle, ze z wyzsza wartoscia). A firma i tak wymienila mi silnik z wadliwej serii, bo mial zuzycie oleju 0,3 l/1000 km.
        • galtomone A ja sie martwilem! 14.04.14, 06:52
          A ja sie swoim 1.8 VVTi w Avensis martwielem bo uzupelniam ok. 0,5 l/10.000km... bo przeciez te silnik "żrą" olej.

THX! - teraz mogę z czystym sumienim powiedzieć kupującem , że oleju nie bierze!
      • crannmer Re: znikajacy olej? 14.04.14, 10:01
        do.ki napisał:
        > Natomiast nienormalne jest cos innego,
        > to mianowicie, ze kierownik tego pojazdu
        > przez 20000 km nie sprawdzil poziomu oleju.

Nienormalne? A po co mial zagladac? Dla hobby? Moj np. ma przeglady co 20000 km, a miedzy przegladami nie zagladam. Wczesniej kilka razy zagladalem, ale nic sie nie zmienialo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka