Dodaj do ulubionych

Wyposażony w system Start/Stop

04.11.14, 22:31
O co chodzi w tym Start/Stop? Żona upatrzyła sobie Suzuki Swift 1.2 z takim właśnie systemem ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji co to jest. Czy to aby nie to co myślę czyli po krótkim postoju na światłach samochód gaśnie i samoczynnie odpala po wciśnięciu gazu, względnie tej krosty z napisem Start/Stop?
A w ogóle to ten silnik w tym Suzuki ze zmiennymi fazami to jest coś wart do średniej-spokojnej jazdy podmiejskiej i miejskiej? Coś mało spala w testach wiec się zastanawiam czy to test "na zamówienie" czy wiarygodny?
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Wyposażony w system Start/Stop 04.11.14, 22:47
      Mam ten system w Mercedesie i jest to nawet fajne. Zatrzymujesz się a silnik gaśnie. Puszczasz hamulec (albo jak aktywowałeś funkcję hold to naciskasz gaz) a silnik natychmiast zapala. W normalnej jeździe opóźnienie jest niezauważalne. Jedyne co czuć to delikatne otrząśnięcie się samochodu przy ruszaniu. Jak silnik jest zimny albo jak w kabinie jest za ciepło i klimatyzacja musi działać na większych obrotach to silnik nie gaśnie.
    • thea19 Re: Wyposażony w system Start/Stop 04.11.14, 23:35
      moj nie gasnie, mozna tak ustawic. chyba by mnie krew zalala jak by mi co chwila gasl i zapalal. dowiedzialam sie tylko, ze aku trzeba miec super hiper mocarny do tego systemu bo zwykly pada po paru tygodniach
      • carnivore69 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 07:48
        > aku trzeba miec super hiper mocarn
        > y do tego systemu bo zwykly pada po paru tygodniach

Jasne...

A do OP - system rzeczywiscie fajny i dziala kiedy zasoby na to pozwalaja (u mnie prawie zawsze, bo nie nadaje z Kaliforni).

Pzdr.
        • thea19 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 12:16
          Widze, zes znafca niczym misiaczek
          • misiaczek1281 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 12:56
            thea19 napisała:

> Widze, zes znafca niczym misiaczek

thea19 to dopiero znawca...:)
          • carnivore69 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 14:41
            Kwestia semantyki. Dla mnie akumulator seryjnie montowany w duzej (i rosnacej) liczbie modeli samochodow rynku masowego to akumulator raczej standardowy, a nie "super mocarny".

Pzdr.
            • thea19 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 16:43
              Mowa jest o start stop. Tu zwykly aku nie da rady. Zobacz sobie ile kosztuja i wtedy powiedz, ze tyle co do "kluczyka"
      • misiaczek1281 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 12:54
        thea19 napisała:

> moj nie gasnie, mozna tak ustawic. chyba by mnie krew zalala jak by mi co chwil
        > a gasl i zapalal. dowiedzialam sie tylko, ze aku trzeba miec super hiper mocarn
        > y do tego systemu bo zwykly pada po paru tygodniach

oprócz aku szybciej zużywają się też świece :) a i silnik też dostaje w d... gdy sie go odpala 100 razy dziennie :) i tu podobno chodzi o mniejsze spalanie....a ile pali auto na luzie ?
        0,5 l/h...a ile miesięcznie godzin stoisz w korku lub na czerwonym? oszczędność 3 litrów/m-c?
        tyle co kot napłakał:)
    • engine8 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 00:29
      No wiec ja mialem rowniez negatywne zdanie na ten temat...zanim sprobowalem.
      Zdarzyla sie niedawno ze jadac w dluzsza trase auto zaczelo kaszlac i musilem go zostawic u dilera BMW. Dali mi zastepcze - i jak zwykle nikt nic nie mowi - dali mi kluczyki i numer rejestracyjny i kazali sobie zabrac z placu.. A ze wieczor to wsiadlem i jade...A to na kazdym skrzyzowaniu gasnie...a w nocy i czasu nie ma aby szukac jak to wylaczyc , potem zajety innymi sprawami wiec jezdzilem z tym kilka dni w roznych warunkach. Pod koniec znalazlem guzik i wylaczylem - po to aby po godzinie wlaczyc z powrotem. Zostalem wiec zgwalcony i calkiem mi sie to podobalo. hehehehe
      Jak poprzednik napisal - wcale nie jest to takie zle - w sumie malo zauwazalne opoznienie. Moj mial automayczna skrzynie wiec jak zdejmowalem noge z hamulca to auto zapalalo i zanim zdazylem przesunac noge na gaz to auto reagowalo calkiem normalnie..
      Co ciekawe ze kiedy jechalem w korku - a wiec co kilkanascie sekund kilakanscie metrow to wcale nie gaslo - a przy normalnej jezdie to gaslo prawie natychmiast po zatrzymaniu sie na swiatlach - jakis programista widocznie i to przewidzial.
      Nie mialem okazji sprawdzic ile paliwa sie oszczedza ale podejrzewam ze bedzie to zauwazalne zwlaszcza przzy czestej jezdzie w miescie.
      Nowe auta z tym systemem maja AGM akumulatory (pozwalaja na 3x wiecej cykli ladowania/rozladowania) Moze to ma zwiazek z odleglosciami i temperaturami tu gdzie mieszkam ale nie slyszalem jak na razie aby ktos szczegolnie narzekal ze sie rozladowuja.. A jak widze to praiw kazdy nowy Merc , BMW, Jaguar i inne to maja.
    • kolopko Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 08:25
      Kwestia gustu. Ja pierwsze co robie po wejsciu do auta to wlaczam radio, a drugie to wylaczam start/stop.
    • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 09:23
      wsiadam
      naciskam guzik start po czym naciskam guzik z literą A otoczoną strzałką żeby wyłączyć to cholerstwo.
      potem dopiero radio, ogrzewanie fotela itd
      paskudnie mnie to wkurza a najbardziej że nie można tego wyłączyć na stałe. I akurat ZAWSZE zapominam wylączyć wtedy kiedy zatrzymanie silnika przeszkadza. Np lewoskręt bez swiateł, muszę wyczaić szczelinę żeby szybko przemknąć ale zatrzymuje sie na te 2 s i akurat gaśnie. Wtedy dynamiczne ruszenie juz odpada. Co najmniej 1 s zwłoki.
      co do aku to spoko -u znajomego z bmw aku padł po 4 latach. Fakt że specjalny - nowy wycenili na 1300
      • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 09:36
        Czyli ogólnie to daje się to g....no wyłączyć! to przynajmniej tyle dobrego.
        • dr.hayd Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 09:48
          W niektórym modelach się daje. Ale sprawdź, czy da się wyłączyć w tym konkretnym egzemplarzu.
          Sam silnik 1,2 w Swifcie jest fajny, ma zmienne fazy rozrządu. Zrywny, ładnie przyśpiesz itd. Ale spalanie w mieście to 10.
          • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 19:03
            Dzięki ale czy on naprawdę nie ma "dołu" bo tak piszą w testach?
    • do.ki Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 09:52
      dziadostwo straszne ten start/stop, a najgorsze jest to, ze nie da sie wylaczyc raz na zawsze. Uruchamianie silnika na kazdym skrzyzowaniu to nieprzyjemnie wstrzasy, no i zwawe ruszanie spod swiatel odpada, bo zanim DSG zatrybi, ze juz chce ruszyc, mija co najmniej sekunda, w dodatku rusza sie z szarpnieciem, co pewnie tez nie jest zdrowe dla mechaniki.
    • bimota Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 10:19
      WYNIKA, ZE POWINNI TEGO ZABRONIC...
      • 4slash Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 10:48
        Ja też wyłączam za każdym razem ten system. jak chcę zgasić np. na przejeździe kolejowym to też gaszę silnik tym guzikiem. W manualu silnik z systemem S&S jest uruchamiany w momencie wciskania sprzęgła. Zauważyłem, że musi być mocniejszy rozrusznik niż wcześniej w autach miałem bo silnik odpala lekko po jednym obrocie.
        Fajny patent jest w Mazdzie 3, to mi wskazał gość na jeździe próbnej. Jest system S&S, który ustawia tłoki w takiej pozycji aby odpalenie było najłatwiejsze i bez wibracji - to na prawdę działało, auto bardzo miękko odpalało.
        • waga170 Tylko ze w Mazdzie silnik nie zapala z rozrusznika 05.11.14, 21:13
          www.mazda.com/technology/env/i-stop/
          Odpowiedni cylinder dostaje jeden wtrysk i jedna iskre i to zapala silnik.
    • chris62 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 13:40
      Na mój gust to bezsens - oszczędzać nieco paliwa po to aby zedrzeć rozrusznik, i mordować silnik.
      No ale taki trend - pędzić ludzi do mechaników żeby szybciej starego się pozbywali i nowsze kupowali.
      Jakby klient wszedł do salonu i powiedzial "nie akceptuję start stop proszę bez tego i taniej a poza tym proszę zademonstrować jak się wymienia żarówkę bo chcę wiedzieć czy to trudne i ile czasu zajmuje" to może by nam tego badziewia nie wciskali.
      • marekatlanta71 Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 13:56
        To taka hybryda dla ubogich.
        • marekggg Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 20:44
          dla ubogich? to gowno znajdzies rowniez w samochodach za 200 kPLN lub drozszych. W tanich oczywiscie rowniez.
    • citizenwhite Re: Wyposażony w system Start/Stop 05.11.14, 23:09
      Straszna kupa to jest, pierwsza rzecz jaka robie w aucie to wylaczam scierwo. Musze spytac w ASO, czy da sie przeprogramowac tak, by wciskajac przycisk wlaczac to zamiast wylaczac. Nie wiem, ile to ma rzekomo paliwa oszczadzzac, ale zdziwie sie, jesli wyrowna sie z dojezdzaniem podzespolow przy ciaglym odpalaniu i gaszeniu silnika plus cena specjalnego aku.
      • badyll Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 10:45
        > Straszna kupa to jest, pierwsza rzecz jaka robie w aucie to wylaczam scierwo. M
        > usze spytac w ASO, czy da sie przeprogramowac tak, by wciskajac przycisk wlacza
        > c to zamiast wylaczac. Nie wiem, ile to ma rzekomo paliwa oszczadzzac, ale zdzi
        > wie sie, jesli wyrowna sie z dojezdzaniem podzespolow przy ciaglym odpalaniu i
        > gaszeniu silnika plus cena specjalnego aku.

Robie to samo i widac po wpisach wielu to robi. Daj znac co Tobie powie ASO bo mi powiedzieli ze nie ma mozliwosci wyłaczania czy obejscia tego ustrojstwa ale jakos im nie wierze. A to chyba suma suamrum raczej jakis modny gadzet lub dla tych co maja fobie na eko. Powinni to montowac jako wyposazenie dodatkowe na zamowienie a nie seryjnie
        • thea19 Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 10:57
          a u mnie start stop sluzy do wlaczania i wylaczania kiedy ja chce. samo nic sie nie wylacza. nawet nie chce sie wlaczyc jak nie wcisne hamulca i mam wlaczony D.
        • citizenwhite Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 20:05
          badyll napisał:
          > Daj znac co Tobie powie ASO bo

Bede na przegladzie B jaks niedlugo, to nie omieszkam ich przycisnac.
    • pies_w_studni Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 01:28
      Silnik jest cieply, nasmarowany, turbina chlodzona woda pedzona pompa elektryczna, uruchomienie trwa jeden obrot walem korbowym bo jest Multiair i mocny rozrusznik, wiec wytlumaczcie misiaczki co tu sie moze przedwczesnie zyebac?
      • do.ki poczekaj 06.11.14, 06:48
        dam znać, jak już do tego dojdzie. Bo że dojdzie, to bardzo prawdopodobne.
    • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 09:56
      Znaczy co? Zatrzymuję się na światłach, silnik mi gaśnie a wycieraczki, ogrzewana tylna szyba wraz z lusterkami, światła, radio, wentylator, podgrzewane fotele, kierownica, coś co jest podłączone do gniazda 12V dalej działają???? Te 200kg dodatkowej masy pojazdu z tym systemem to właśnie specjalny akumulator???? Gdzie tu sens, gdzie logika?
      • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 10:37
        jakie 200kg????
        jak masz włączoną klimę to start/stop sie nie uruchamia
        jak masz włączone grzanie tyłka to j.w.
        jak włączone ogrzewanie szyby to j.w.
        w każdym razie u mnie
        • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 11:24
          Te 200kg to był żart. Czyli u mojej żony ten START/STOP nigdy nie zadziała bo zawsze coś ma włączone. Klimatyzację ja mam zawsze uruchomioną bez względu na pogodę.
          • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 11:36
            to ze masz włączona klimę nie oznacza ze ona działa.
            • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 11:37
              tzn że sprężarka chodzi
            • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 12:12
              No sprężarka chodzi, osuszacz działa, wentylator chłodnicy zasuwa
              • 4slash Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 13:23
                S&S nie wyłączy wtedy, gdy klima musi mocno schładzać i jest duża różnica między temperaturą faktyczną a oczekiwaną, jak temperatura jest w miarę ustabilizowana to wyłączy silnik. Jak temperatura we wnętrzu wzrośnie to S&S odpali silnik po schłodzeniu do określonej wartości ponownie go wyłączy.
                • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 13:42
                  No tak tylko ja wymuszam klimatyzację na full
                  • marekggg Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 14:51
                    jezdzis w lodowce
                    • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 19:24
                      marekggg napisał:

> jezdzis w lodowce

Przy minus 20st. C to i tak grzeje ale klima chodzi.
                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 19:24
                    nawet jak jest 15 stopni?
                    • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 19:26
                      trypel napisał:

> nawet jak jest 15 stopni?
                      >

Nie, wtedy nie ale jak jest minus 15 to tak.
                      • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 20:09
                        i nie przeszkadza Ci że na szybie od zewnątrz pojawia się lód? skoro w środku masz z minus 20? :)
                        • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 20:10
                          nie mówiąc o tym że przy -15 żadna sprężarka klimy sie nie załączy :)
                          • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 07.11.14, 23:04
                            trypel napisał:

> nie mówiąc o tym że przy -15 żadna sprężarka klimy sie nie załączy :)

Nie wiem czy się załącza czy nie. Wiem, że jest napędzana paskiem i po wciśnięciu przycisku który ją wymusza spada moc silnika.
                          • bunkum Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 01:27
                            S-S to bzdura, ale ty nie wiesz jak AC w samochodzie dziala.

> nie mówiąc o tym że przy -15 żadna sprężarka klimy sie nie załączy.
                            Glupis.
                            Przy -15C w kabinie nie, ale nawet przy -15C, -20C, -30C... na zewnatrz tak, jesli w kabinie jest np +5C. Powtarzam, glupek jestes.
                        • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 07.11.14, 23:03
                          trypel napisał:

> i nie przeszkadza Ci że na szybie od zewnątrz pojawia się lód? skoro w środku m
                          > asz z minus 20? :)

Nie ma w środku minus 20. Skąd taka ocena?
                          • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 11:01
                            skoro piszesz że przy -15 wymuszasz klimę na full (nie wiem po co ale niech bedzie) i skoro jakoś nie działają Ci zabezpieczenia nie pozwalajace włączyć sprężarki przy takiej temperaturze (a były we wszystkich autach jakimi jezdziłem) to znaczy że w srodku masz zimniej niż na zewnątrz. Czyli koło -20
                            • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 11:23
                              Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to działa. Ustawiam auto i temperaturę na "minimum". Po 2 sekundach zapala się kontrolka A/C i odczuwam niewielki spadek mocy. Coś jakbym odjął nieco gazu. To wszystko.
                              • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 11:38
                                a z ciekawosci - po co robisz to przy -15 na zewnątrz?
                                • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 11:43
                                  Zimny chow.
                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 18:58
                                    samspade napisał:

> Zimny chow.

A żebyś wiedział. W domu też mam w salonie 18stC a w sypialni jeszcze ze 2 mniej. Lepiej się śpi, nie mam podkrążonych oczu jak znajomi co lubią 26stC no i mam układ krążenia w przeciwieństwie do nich. Kolega z pracy ma Citroena i mówi, że przy minus 15 ma zimno w aucie jak do domu dojeżdża. A jedzie 30 minut. Tyle, że ten bałwan nastawia temp na max. i dmuchawę również. Założę się, że nawet duży obieg mu się w takiej sytuacji nie otwiera.
                                    • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 19:28
                                      To ze ustawisz temperature na min nie oznacza ze uruchomi ci sie sprezarka klimy. One orzestaja dzialac w temp okolo 0.
                                      A czemu przy -15 ustawiac temp na min to trudno ogarnac. Widac lubisz samoudreczenie.
                                      • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 20:17
                                        samspade napisał:

> To ze ustawisz temperature na min nie oznacza ze uruchomi ci sie sprezarka klim
                                        > y. One orzestaja dzialac w temp okolo 0.

Najwyraźniej działa sprężarka bo odczuwam spadek mocy w momencie załączania się klimy.

> A czemu przy -15 ustawiac temp na min to trudno ogarnac.

Bo mi się silnik szybciej nagrzewa.
                                        • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 22:49
                                          Sprezarka nie dziala.
                                          • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 23:41
                                            samspade napisał:

> Sprezarka nie dziala.

Może i nie. Nie wiem, nie znam się, ale coś powoduje spadek mocy. Ciekawe co?
                                            • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 21:36
                                              Malutki silniczek. To powoduje problemy.
                                              • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 00:57
                                                samspade napisał:

> Malutki silniczek. To powoduje problemy.

To pojęcie względne. 110cio konny silnik w pojeździe o masie 900kg z małym hakiem, to sporo jednak. To ekwiwalent 1500 kilogramowego Passata z silnikiem 177KM.
                                                • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 13:45
                                                  Jeżeli uruchomienie nawiewu (bo sprężarka nie działa) powoduje widoczny ubytek mocy to wiedz że coś się dzieje.
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 15:09
                                                    samspade napisał:

> Jeżeli uruchomienie nawiewu (bo sprężarka nie działa) powoduje widoczny ubytek
                                                    > mocy to wiedz że coś się dzieje.
                                                    A kto mówi o uruchomieniu nawiewu? Uruchamiam klimatyzację a nawiew juz działa.
                                                  • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:59
                                                    A w temp ukemnych nie uruchamiasz klimy(sprezarki) bo sie nie da. I nie ma takiej potrzeby.
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 18:20
                                                    samspade napisał:

> A w temp ukemnych nie uruchamiasz klimy(sprezarki) bo sie nie da. I nie ma taki
                                                    > ej potrzeby.

Uruchamiam i się daje ją uruchomić. Są też sprężarki bez sprzęgła które pracują permanentnie.
                                                  • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 18:45
                                                    W jakich samochodach? Jezdzilem wieloma samochodami ale jeszcze takiej nie spotkalem.
                                                    Nawet w tym pozal sie boze poradniku daja jakis dziwaczny i bezsensowny sposob jak uruchomic klime w zimie.
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 18:50
                                                    samspade napisał:

> Nawet w tym pozal sie boze poradniku daja jakis dziwaczny i bezsensowny sposob
                                                    > jak uruchomic klime w zimie.

Dziwaczny może i on jest, ale bezsensowny czemu? Dzięki niemu sprężarka działa nawet przy minus 20stC a jest ona najdroższym elementem układanki o który warto dbać.
                                                  • samspade Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 19:35
                                                    Bezsensowny poniewaz zeby wymusic dzialanie sprezarki (o ile to mozliwe) trzeba rozgrzac samochod, miec wlaczony zamkniety obieg powietrza. Reasumujac zeby wlaczyc klime musimy wpierw zaparowac szyby.
                                                    A po co wlaczac klime w zime? Mialem 17 letni samochod z dzialajaca klima. Wymienina byla chlodnica. A kompresor mimo tego ze w zimie nie dzialal( bo sie nie dalo ponizej 4 st) dzial bez zarzutu.
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 19:45
                                                    Tobie może wydaje się to bezsensowne bo nie robisz tego. Ja wsiadam odpalam silnik, odpalam climatronika na "auto" obniżam temperaturę żądaną do minimalnej możliwej i załączam recyrkulację. Sprężarka zaskakuje sama. Mogę zrobić jeszcze inaczej a mianowicie załączyć funkcję szybkiego odparowywania szyby przedniej. Wtedy sama robi wszystko. Za każdym razem jednak startuje sprężarka co można poznać po dźwięku, po spadku mocy silnika i po ciepłym natychmiastowo przewodzie po stronie wysokiego ciśnienia. Ciepłym w stosunku oczywiście do lodowatego wcześniej (żebyś nie myślał że to 80stC bo i tak potrafisz się czepnąć) no i oczywiście brak pary na szybie od "instrumentów pokładowych"
                                        • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 09:17
                                          ocala napisał(a):

> > A czemu przy -15 ustawiac temp na min to trudno ogarnac.
                                          >
                                          > Bo mi się silnik szybciej nagrzewa.

ale Tobie jest chyba niewygodnie w czapce i grubych rękawicach prowadzić. W sumie -20 w aucie to taki spory chłód.
                                          • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 20:00
                                            trypel napisał:

> ale Tobie jest chyba niewygodnie w czapce i grubych rękawicach prowadzić. W sum
                                            > ie -20 w aucie to taki spory chłód.

ale ja nie mam minus 20 w aucie.
                                            • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 21:20
                                              dogrzewasz sie farelką?
                                              bo dość wyraźnie czytam że klima jest na maxa czyli ogrzewanie nie grzeje.
                                              • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 00:48
                                                trypel napisał:

> dogrzewasz sie farelką?
                                                > bo dość wyraźnie czytam że klima jest na maxa czyli ogrzewanie nie grzeje.

Temperatura jest na minimum. Co nie oznacza, że żądam 0 Kelvinów.
                                                • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 07:42
                                                  to jeszcze raz
                                                  1. na dworze -15 stopni (celsjusza)
                                                  2. temperatura ustawiona na minimum czyli z nawiewów leci powietrze o temperaturze -15 stopni (wszyscy wiemy ze sprężarka samochodowa nie działa w tej temperaturze)
                                                  3. w środku jest max -15 stopni czyli mróz.

jak to wytrzymujesz jadąc?
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 12:35
                                                    W automatycznej klimatyzacji ustawionej na minimum z kratek nie leci -15. Taka temperatura lecieć będzie z kratek w pojeździe bez klimatyzacji i/lub chyba z klimatyzacją ręczną (tego nie wiem nie, miałem ręcznej) bo ustawienie pokrętła na minimum powoduje zamknięcie na amen kanału dolotowego z nagrzewnicy a otwarcie kanału ją omijającego.
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 13:02
                                                    ocala napisał(a):
                                                    a otwarci
                                                    > e kanału ją omijającego.

a ten kanał pobiera powietrze skąd?
                                                    na pewno nie z nagrzewnicy jak już sam wiesz
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 15:15
                                                    trypel napisał:

> ocala napisał(a):
                                                    > a otwarci
                                                    > > e kanału ją omijającego.
                                                    >
                                                    > a ten kanał pobiera powietrze skąd?
                                                    > na pewno nie z nagrzewnicy jak już sam wiesz

Tak mam w aucie bez klimatyzacji. Tam powietrze jest podawane z zewnątrz z pominięciem nagrzewnicy.
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 15:22
                                                    a w aucie z klimatyxacją skąd jest pobierane?
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 15:31
                                                    trypel napisał:

> a w aucie z klimatyxacją skąd jest pobierane?

Też z zewnątrz, ale o składzie powietrza (zimne/ciepłe) decyduje automat.
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 15:48
                                                    bingo
                                                    prawdopodobnie to ten sam automat który nie dopuszcza do uruchomienia sprężarki w temperaturach minusowych (u mnie chyba juz przy 7 stopniach)
                                                    chocby sie człowiek posr...ł to automat i tak zrobi po swojemu
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:01
                                                    trypel napisał:

> bingo
                                                    > prawdopodobnie to ten sam automat który nie dopuszcza do uruchomienia sprężarki
                                                    > w temperaturach minusowych (u mnie chyba juz przy 7 stopniach)

m.moto.pl/Porady/1,116268,12803954,Klimatyzacja_takze_zima.html

> chocby sie człowiek posr...ł to automat i tak zrobi po swojemu
                                                    >
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:18
                                                    sorry
                                                    content marketing strasznie dużo napsuł w internecie.

tak beznadziejnie głupich tekstów jest teraz pełno
                                                    wystarczyło mi jedno zdanie: Nawet sprawny, szczelny układ traci rocznie 10-15% czynnika chłodzącego.
                                                    żeby zignorować resztę głupot z tego linka
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:23
                                                    A cóż ci innego pozostało? Kolego powyżej juz ci napisał że nie rozumiesz działania blokady przed uruchomieniem sprężarki.
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:33
                                                    mam prywatnie 11 letnie auto z oryginalnie nabitą klimą, klimą której żona nie włącza w zimie (bo i tak sie nie włączy) i która wciaż mrozi jak szalona. I mam wierzyć kretynom co sie podpisują pod takim artykułem.

kótry kolego mi coś takiego napisał bo nie widzę? :)
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:44
                                                    trypel napisał:

> mam prywatnie 11 letnie auto z oryginalnie nabitą klimą, klimą której żona nie
                                                    > włącza w zimie (bo i tak sie nie włączy) i

Twoja może się i nie włączy. Moja się załącza co sygnalizuje spadkiem mocy.

która wciaż mrozi jak szalona. I mam
                                                    > wierzyć kretynom co sie podpisują pod takim artykułem.
                                                    >
                                                    > kótry kolego mi coś takiego napisał bo nie widzę? :)
                                                    >
                                                  • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 16:50
                                                    jeszcze raz (ostatni)
                                                    załączenie sprawnie działajacej klimatyzacji w temperaturze ponizej 0 stopni (celsjusza)nie jest możliwe. I tyle.
                                                  • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 10.11.14, 18:18
                                                    trypel napisał:

> jeszcze raz (ostatni)
                                                    > załączenie sprawnie działajacej klimatyzacji w temperaturze ponizej 0 stopni (c
                                                    > elsjusza)nie jest możliwe. I tyle.

W twoim 11 letnim aucie możliwe, że nie. U mnie działa, obciąża silnik, osusza szybę i słychać nawet charakterystyczne kliknięcie
                                • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 18:53
                                  trypel napisał:

> a z ciekawosci - po co robisz to przy -15 na zewnątrz?

A ja wiem? Kolega mi polecił twierdząc, że klimatyzacja dłużej pochodzi gdy częściej pracuje. Widziałem jak u niego to działa i robię tak u siebie.
        • citizenwhite Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 20:06
          trypel napisał:

> jakie 200kg????
          > jak masz włączoną klimę to start/stop sie nie uruchamia

Sie uruchamia, chyba, ze klima mocno pracuje, ale jesli juz tylko podtrzymuje temperature to owszem, gasi silnik i klima leci na aku. Tak jest przynajmniej u mnie.
      • 4slash Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 11:24
        Akumulator ma zwiększoną pojemność i masę ale o 20% czyli 2 kg, dodatkowo jest mocniejszy alternator.
        Swoja drogą co się bardziej zużywa rozrusznik po 1 obrocie czy silnik po 800 (1 min oczekiwania na biegu jałowym)? Ja uważam, że lepiej jak ten silnik pracuje bo do tego jest stworzony a uszkodzenia rozruszników w kilkuletnich pojazdach bez S7S dość często się jednak zdarzają. Nie wyobrażam stać w korku np. 5 cykli i 5 razy uruchamiać silnik na dystansie 200 m. Może niedługo pojawią się ogłoszenia usług typu: korekta systemów S&S, korekta czujników ciśnienia itp. Przy okazji można będzie wyciąć DPF, zrobić chip tuning i skorygować przebieg.
        • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 11:27
          No właśnie obawiam się, że masz rację. Cały ten dowcip z S&S to sztuczne nabijanie kasy serwisom producenta, wymuszeniem konsumpcji towarów. Niezłe lobby musiał to "wspierać"
          • citizenwhite Re: Wyposażony w system Start/Stop 06.11.14, 20:10
            ocala napisał(a):

> No właśnie obawiam się, że masz rację. Cały ten dowcip z S&S to sztuczne nabija
            > nie kasy serwisom producenta, wymuszeniem konsumpcji towarów. Niezłe lobby musi
            > ał to "wspierać"

Intelektualne warzywa z brukelki nie potrzebuja lobby, wystarczy wypierdziec haslo "eko" do uszek i juz posikuja i przebieraja raciczkami, a potem jest odpowiednia ustawa. A ze ten, co haselo wypierdzial na tym zarobi, to jasne, tak dziala swiat;)
    • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 19:03
      Byłem dziś w salonie Suzuki i się dowiedziałem co to jest. Rzeczywiście to działa tak jak opisujecie, ale wycofują się z tego bo oszczędności w zużyciu paliwa nie ma. Uff całe szczęście. Ależ mi się ten Swift podoba. Na miasto i pod miasto idealny. A ten silniczek.....mega pięknie działa. Tylko się zastanawiam jaki sens było wkładać podwójne, zmienne fazy rozrządu do silnika 1.2 ccm???
    • porcellus1 Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 20:26
      JA w swoim Civicu IX mam start-stop ale pierwszą rzeczą jaką robie po wejściu do auta to dezaktywuje ten system, najchętniej wyłączyłbym dziadostwo na stałe, może po zakończeniu gwarancji uda się to zdezaktywować w servisie. Oszczędności na paliwie niewielkie a po co dojeżdżać akumulator i rozrusznik?
    • ocala Re: Wyposażony w system Start/Stop 08.11.14, 20:54
      A propos zużycia elementów to w salonie powiedzieli mi dziś, że w Suzuki obligatoryjnie po 70tys. km należy wymienić alternator.
    • waga170 Moja ciotka miala kiedys konia 09.11.14, 01:05
      I wszedzie jezdzila na tym koniu tylko nie mogla zniesc faktu ze jak kon stoi to marnuje powietrze na oddychanie. Dlatego na postojach zakladala mu na leb ciasna torbe foliowa a jak trzeba bylo jechac to zdejmowala. Potem ciotka awansowala politycznie, zrobila kariere w unii i swoja idee przeniosla na samochody. The rest is history:)
    • 0bondii Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 12:21
      Moja żona jeździ fiatem500 - też z tym systemem. Bardzo fajna sprawa kiedy jeździsz po mieście, w korkach. Samochód się nie grzeje i nie żre benzynki. Ale na dłuższe trasy jest opcja wyłączenia.
      • trypel Re: Wyposażony w system Start/Stop 09.11.14, 12:41
        jak sie samochód grzeje w korku to widać coś jest nie tak z instalacją chłodzenia.

na trasy wyłączanie s/s nic nie daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka