Dodaj do ulubionych

Motocykle 125cm

14.04.15, 20:42
Pytanie techniczne. Czy jeśli motocykl 125 cm3, na prawo jazdy B ma moc 8kW, a z ustawy wynika, że mógłby mieć 11kW. Czy bez zwiększania pojemności można zwiększyć moc takiego silnika do 11kW? I ewentualnie jak się to robi?
Obserwuj wątek
    • waldemar_florkowski Re: Motocykle 125cm 14.04.15, 21:01
      Dodatkowy zapis o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg
      • to.niemozliwe Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 08:20
        Dzieki, zapis znam. Chodzi o kwestie techniczne. Kupuje ktoś 8kw i chce podnieść moc do 11kW, i wciąż się mieści w 0.1 kW/kg. To jak można podnieść moc silnika bez przerabiania cylindrów, wałka, itp...? Tylko osprzętem się da?
        • nazimno Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 08:28
          Zapytaj wykwalifikowanego mechanika,
          podajac mu szczegoly tego motocykla.

To zalezy od konstrukcyjnych detali
          jezdzidelka. Nikt tutaj nie bedzie spekulowac
          - spekulacje to zero informacji.

Przerobka moze zamienic to w przedwczesny zlom.
        • qqbek Wszystko zależy od tego, co to za silnik. 15.04.15, 09:59
          W takiej Hondzie CBF na przykład musiałbyś ingerować w komputer (a zapewne to potrafi niewiele osób).
          W jakimś starym dwutakcie pewnie wystarczyłaby regulacja gaźnika i wymiana wydechu.

Wszystko zależy od konkretnego przypadku.
        • waga170 Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 10:05
          > To jak można podnieść moc silnika bez przerabiania cylindrów, wałka, itp...? Tylko osprzętem się da?
          Ile cylindrow ma 125?
          Bez przerabiania niczego to sie nie da, ale moze jakis wtrysk azotkow?
          Tylko po co podnosic moc z 8 na 11? zeby uzyskac wieksza predkosc maksymalna o niecale 10 procent? Nie lepiej kupic wiekszy motocykl?
          • klemens1 Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 22:21
            Facet pisze, że ma tylko PJ kategorii B, więc większy nie może być.
    • liczbynieklamia Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 09:55
      Powiększenie dolotu, regulacja układu zasilania (gaźnika, mapa wtrysku), inny wałek rozrządu - doświadczony mechanik sobie z tym poradzi.
      Jednak skoro wersja na kategorię B ma 8kW, a nie 11kW, to prawdopodobnie podniesienie mocy spowoduje problem ze stosunkiem mocy do masy. Kierowanie bez uprawnień na dany typ pojazdu oznacza, że OC nie działa.
      • galtomone Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 10:03
        A takie rzeczy wyjda na drodze przy kontroli ????
        • tisi123 Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 12:07
          takie rzeczy wyjdą jak delikwent w coś przywali a zakład ubezpieczeń przyśle swojego rzeczoznawcę :-)
        • liczbynieklamia Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 12:46
          Prawdopodobieństwo jest absolutnie znikome. Za jazdę bez uprawnień jest chyba 500zł - choć miało się to zmienić.
    • 4slash Re: Motocykle 125cm 15.04.15, 10:52
      Zmiana o 3 kW jest odczuwalna ale inwestować w 4 KM czas i pieniądze w niektórych przypadkach duże nie ma sensu. W przypadku wtrysku sytuacja się komplikuje, w wersjach z gaźnikiem jest łatwiej.
      Najlepiej zrobić A i wybrać co się chce. Ja zrobiłem A pod koniec lat 80-tych jak miałem niecałe 17 lat :)
    • trypel Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 09:12
      ja bym zaczął od tego zeby sprawdzić czy dany silni występuje w innych odmianach mocy w innych pojazdach. W klasie 50-125 ccm silniki są robione przez parę firm i wstawiane do czego popadnie.
      Jesli jest wstawiany gdzie indziej to jaka ma tam moc? i z czego wynika róznica?
      jesli zasilanie gaznikowe to granie dyszami i np zwęzkami na gardzieli, moze byc inny moduł zapłonowy.
      To wszystko w 4suwach, jak trafisz na 2suwa to sky is the limit - 125ccm możesz wyciągnąć i na 30 KM kosztem drastycznego spadku trwałosci.
      Jak trafisz na dedykowany silnik do danego pojazdu i jeszcze coraz czesciej zasilany wtryskiem to sobie daruj - o ile nie ma wersji z inna mocą o tyle nic z niego dodatkowo nie wyciągniesz.
      • to.niemozliwe Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 10:38
        Dzięki. Chodzi mi o głowie, czy nie kupić sobie 125tki na stare lata, takiej do bananowej jazdy.
        • trypel Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 11:09
          jesli to ma być tylko do miasta to nie sugeruj sie mocą :)
          one sobie naprawde dobrze radzą w ruchu.
          Jesli to skuter i automat to uwierz że nawet taka yamaha d'elight 114 ccm i cos koło 6 kW do 70/godz idzie zawsze na czele peletonu (o ile nie ważysz 150 kG ;))
          Przejedź sie i zobacz. Ja korzystam w miescie ze skutera córki - 50 ccm i dwusów i jakieś 4 KM. Naprawde nikt na mnie nie trąbi i przy umiejetnym odepchnieciu sie nogami przy starcie ;) do 50 idzie jak burza.
        • jarod17 Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 14:10
          Też w ten sposób myślałem, kupiłem miesiąc temu honde cbf 125, teraz już jeżdżę na prawko A kategorii.
          Dla kogoś kto trochę pojeździł autem nie jest to jakaś super przyjemność przy 11 KM mocy. Taki trochę maluch na drodze, na bocznych uliczkach super, ale potem mocy brakuje. A w trasie na jednopasmówkach trzeba "cisnąć" conajmniej 90km/h, żeby tiry nie chciały wyprzedzać
        • loyezoo Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 18:34
          Zazwyczaj,jeżeli moto ma ograniczoną moc,założoną ma zwężkę na dolocie powietrza lub/i w gaźniku taki "dinks", taką blokadę samemu można zdjąć.Nie wiem czy tyczy się to wszystkich wozidełek ale przy konkretnym moto na jakimś forum (konkretnej marki) na pewno znajdziesz info
    • fuiio Re: Motocykle 125cm 16.04.15, 20:15
      Jezdzilem troche kartem i glupi silniczek 115ccm mial 34km..Dodam, ze przy masie sprzetu ok 70kg prawie urywalo jajka..Zas 8 czy 11 km to gra nie warta przyslowiowej swieczki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka