Dodaj do ulubionych

po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fotele ?

12.06.15, 14:28
witam Was,

proszę Was o TYPY aut używ. (do 45 tys.zł):

--> o wygodnych pozycjach za kierownicą
- najlepiej z fotelami ortopedycznymi
(ew. proszę podać rodzaj siedziska)
--> koniecznie ze skrzynią automatyczną 1)

ps.
Mój kręgosłup lędźwiowy to ruina.
Jestem po operacji usunięcia sekwestru
na poziomie L5S1 w wyniku rwy kulszowej.
Mam problem z całą lewą nogą, szcz. ze stopą 1)

dziękuję Wam serdecznie )))
--------------------------------------------------------
desperato
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 12.06.15, 14:56
      Kolezanka od której kupiłem swojego była po operacji przepukliny kręgosłupa. Zapewne to nie to samo co u ciebie, ale do dziś płacze jak widzi "swoje" auto i mówi, ze było wygodne. Teraz jeździ Renault Traffic (osobowy) i tez nie narzeka na komfort.
      Zatem ja Ci napisze Lexus RX.... Osobiście wolałbym ciut dłuższe siedzisko i bardziej kubełkowy kształt fotela, ale tez to nie "wyścigówka".
    • nazimno Potrzebujesz samochod z automatyczna skrzynia. 12.06.15, 15:08
      Odpada obsluga sprzegla.
      • trypel Re: Potrzebujesz samochod z automatyczna skrzynia 12.06.15, 15:15
        tak własnie autor napisał.

i pewnie przydało by sie coś wysokiego żeby nie siadać na asfalcie przy wsiadaniu. Bo potem po 100 km ciezko bedzie wyleźć
        • nazimno Re: Potrzebujesz samochod z automatyczna skrzynia 13.06.15, 09:22
          Musialem przerwac pisanie, ale chcialem dodac dokladnie to, co Ty napisales.

Byc moze mialby sens dodatkowy uchwyt
          gdzies przy gornej krawedzi nad drzwiami kierowcy, ulatwiajacy powstanie
          przy wysiadaniu. To musialoby byc cos,
          co nie zagraza glowie, najlepiej nakladka
          plastikowa z wneka na palce.

• desperato Re: Potrzebujesz samochod z automatyczna skrzynia 15.06.15, 11:16
            uchwyt mam już w leonie I.
            Zasada wsiadania: najpierw tułów - nogi zostają ->
            -> dalej, podtrzymuje się uchwytem i dopiero wciągam nogi.
            Wysiadanie: odwrotnie.

Problem jest jednak taki, że leon z w/w powodu już jest nie dla mnie .... (

------------
            desperato
    • qqbek Typy? 12.06.15, 15:36
      SUV/Minivan.
      Coś, gdzie masz wysoką pozycję za kierownicą, a nie "wydłubujesz się z fotela łyżeczką od butów" po jeździe.

Przy SUV-ach unikałbym tych bardziej "sportowych" zawieszeń (BMW, Subaru).

Jak nie potrzeba przestrzeni SUV-a/Minivana i wystarczyłby Crossover to taki Citroen C4 Cactus, Nissan Juke czy Renault Captur zaczynają się tuż za granicą 50.000 (choć do automatu pewnie trzeba by z minimum dychę dołożyć, to zastanowiłbym się, czy nie warto kupić nowego i przynajmniej kilka lat mieć spokój związany z gwarancją).
    • crannmer Recaro 12.06.15, 21:23
      Serie Orthopaed i Ergomed. Przy pomocy odpowiedniej konsoli dadza sie zainstalowac w prawie kazdym, samochodzie.

Zeby seryjne siedzenia mialy taki poziom, trzeba by nabyc samochod klasy wyzszej lub luksusowej. A przynajmniej dobrej wyzszej sredniej.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 13.06.15, 17:10
      Przymierz sie do BMW z fotelami komfortowymi lub VOLVO.
      • desperato Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 15.06.15, 11:18
        BMW za twarde, ale VOLVO to typ nr 1 = racja, biorę mocno pod uwagę ... )
        ------------
        desperato
    • dr.hayd Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 15.06.15, 13:18
      Opel dostawał jakieś nagrody niemieckiego towarzystwa ortopedycznego za jakiś ortopedyczny fotel dostępny w Insygni za dopłatą. W tej chwili też można dopłacić ponad 4 tys. za ten fotel w Astrze. Fotel podobno naprawdę dobry, ale nie mam sumienia polecać Insygni ani Astry.
      Pomyślałem też o jakimś prawdziwym Citroenie. W tej chwili z hydro to chyba tylko C5? Natomiast myślę, że z Twoim budżetem można znaleźć sensowną C5 z automatem i hydro.
      Mam znajomego po operacji kręgosłupa, który jeździ Passatem B5 sprowadzonym z USA i sobie chwali. Ale ten samochód technicznie nawet nie przypomina niemieckich Passatów, w miejscu koła zapasowego ma jakąś pompę, podczas jazdy po bruku tylko to bulgoce, a samochód płynie i nie trzęście. Oczywiście jak to amerykaniec, skrzynia automat i V6.
      • desperato Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 15.06.15, 16:50
        tak, wiem o fotelach AGR:
        www.opel.pl/poznaj-opla/innowacje/komfort-i-wygoda.html
        Ale mnie chodzi też o wyższą pozycję wsiadania.

-------------
        desperato
      • alita11 Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 19.06.15, 18:12
        Podobno najlepsze fotele produkuje firma Recaro. Coś takiego:
        www.recaro-automotive.com/en/product-areas/aftermarket-seats/products/recaro-style.html
        pozdrawiam.
        • crannmer Re: po operacji kręgosłupa -> jakie auto/fote 19.06.15, 18:33
          alita11 napisał(a):
          > Podobno najlepsze fotele produkuje firma Recaro.

Na Jowisza, Holmesie!!!

A wpisu 12.06.15, 21:23 na tymze watku nie zauwazyl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka