seat1201 07.07.15, 19:41 Skrzynia biegów "półautomatyczna"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duze_a_male_d_duze_m Re: Co to jest 07.07.15, 19:43 To skrzynia ktora zwalnia z naciskania sprzegla, ale nie zwalnia z podejmowania decyzji o zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Co to jest 07.07.15, 21:04 W Peugeocie spotkałem sie z taką skrzynią (chyba). Tam nazywają ją skrzynia pilotowaną (dlatego chyba). Ogólnie: - auto wyposażone jest w zwykłą skrzynię biegów (także ze sprzęgłem), plus automat/robot, kt. zmienia biegi zamiast kierującego. Kierujący ma do dyspozycji pedał gazu, hamulca, ale nie ma pedału sprzegła (ale może mieć przy kierownicy manetki do zmiany biegów - moje auto nie mialo, a redukcja następowała po gwałtownym wciśnięciu gazu i jego puszczeniu - fajnie było). Jakiś czas temu miałem takie auto z wypożyczalni (peugeot 301). Pojeździłem po mieście, trochę poza i... wszystko ok, a spalanie mnie zastrzeliło (niskie). Chyba polecam Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Co to jest 07.07.15, 21:41 mariusz-ef napisał: > W Peugeocie spotkałem sie z taką skrzynią (chyba). > Tam nazywają ją skrzynia pilotowaną (dlatego chyba). To jest skrzynia zautomatyzowana, a nie polautomatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Co to jest 07.07.15, 23:29 autokult.pl/8443,zautomatyzowana-skrzynia-biegow-jak-pracuje-skrzynia-polautomatyczna To co opisales to jest wlasnie polautomatyczna skrzynia biegow zwana rowniez zautomatyzowana skrzynia biegow. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Co to jest 08.07.15, 09:46 jeśli napisał że zautomatyzowana, a nie polautomatyczna, to zautomatyzowana, a nie polautomatyczna, kawa jego mać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Co to jest 10.07.15, 07:27 s e m a n t y k a nie ma się co spinać Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek U Mercedesa 07.07.15, 21:33 ...przynajmniej w starej "A-Klasie" (W168) to brak pedału sprzęgła. Biegi zmieniasz ty (tradycyjną wajchą) za operowanie sprzęgłem odpowiada automat. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Co to jest 08.07.15, 09:37 Zawsze jest to skrzynia o budowie takiej, jak skrzynia manualna, ze zautomatyzowanym sprzęgłem. Przez lata zmieniało się zaś sterowanie. Kiedyś była to zwykła "wajcha" (np. Trabant Hycomat), dziś sterowanie może się odbywać automatycznie (np. DSG). Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: Co to jest 09.07.15, 09:27 A swoją droga lokomotywa obywa się bez skrzyni biegów a samochód zwykle nie. Ciekawe????? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Co to jest 09.07.15, 09:32 A czy widziałeś kiedyś lokomotywę spalinową z bezpośrednim przeniesieniem napędu na koła? Bo na mój gust Diesel z lokomotywy napędza wpierw prądnicę zawsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Co to jest 09.07.15, 09:35 Błąd: właśnie sobie sprawdziłem - małe lokomotywy manewrowe miewają czasami mechaniczne przekładnie. Zwracam honor :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Co to jest 09.07.15, 09:46 Ci > ekawe????? W lokomotywie takiej co pot z niej splywa tlusta oliwa czyli w PAROWOZIE, process spalania nie odbywa sie w komorze tlokowej a reszte sprawdz sobie sam. Tak jak kolo mlynskie albo wiatrak, tez nie maja skrzyni biegow. Ale... Jechalem kiedys (lata 60-te) pociagiem z Ystad do Malmo, takim ichniejszym EKD tylko ze to nie bylo elektryczne a diesel. I zgadnij co, maszynista zmienial biegi, bardzo plynnie, chyba skrzynia byla czterobiegowa. Ciagnela pociag czyli to byla LOKOMOTYWA. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Co to jest 10.07.15, 07:50 Niezupelnie prawdziwe: www.trakcja.one.pl/strona/uklady%20napedowe%20spt.html Odpowiedz Link Zgłoś