Dodaj do ulubionych

Autostrady zabijają

30.07.15, 10:04
Dawno miałem takie odczucie że zawsze rano jak włączę radio to słyszę o wypadku na A4.
Teraz sie okazało że na polskich autostradach których "przecież nie mamy" zginęło od początku roku prawie 300 osób. To jak to jest może lepiej ich nie budować???
Obserwuj wątek
    • nieznajacy_sie Re: Autostrady zabijają 30.07.15, 10:15
      To nie autobany zabijają. To niestety my, kierowcy na nich nie umiemy jeździć:(. Nagminne jest wiszenie na zdeżaku jadącemu przed Tobą, wpychanie się na lewy pas, wprost pod jadący samochód (przecież musze wyprzedzić. Czy też moje ulubione zachowanie - jak się kończy pas - to but w podłogę byle by jeszcze wyprzedzić jeden samochód więcej - przecież jakby wjechał jak człowiek, normalnie na suwak by mu coś ubyło. I to jest moim zdaniem problem.
      • nazimno To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupota 30.07.15, 10:50
        doprowadza do wypadkow i ... zabija.

Durnie za kolkiem traca poczucie rzeczywistosci.
        Sa zbyt tepi, by rozumiec to, co sami robia i nie maja wyobrazni, by wyciagac wnioski
        z tego, co robia inni ... durnie tacy jak oni sami.

I zadne eufemizmy nie zmienia tego punktu widzenia.
        W tej kwestii NIE ZMIENIA sie od lat.

Media i instytucje panstwowe pier..la od lat o nadmiernej predkosci W OGOLE
        nie biorac pod uwage beznadziejnego stanu umyslowego przecietnego kierowcy,
        nie mowiac o jego kwalifikacjach do prowadzenia pojazdow.

Tzw. poprawnosc polityczna zabrania poruszania takich tematow w takim kontekscie
        w obawie, iz "spoleczenstwo sie obrazi".

Szkoly jazdy tak jak uczyly tandety - tak ucza dalej.

Mentalnosc kierowcow w duzej czesci jest materialem dla badan dla psychologow,
        a nawet psychiatrow.

Niestety nic nie wskazuje na to, aby wspomniane zjawiska mialy szanse na znalezienie rozwiazania.

Nie ma takiej woli ani ze strony samych durniow ani ze strony manipulujacych durniami.
        • nazimno i kwiatek ... 30.07.15, 10:58

opole.gazeta.pl/opole/1,35114,18442950,egzamin-na-instruktora-zdal-tylko-brat-egzaminatora.html#MTstream
        • seat1201 Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 31.07.15, 18:36
          Nieżle się wkurzyłeś.
          • nazimno Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 31.07.15, 22:26
            Nie ma nic bardziej wq...cego niz beznadziejna
            ludzka glupota.
            Media sa tego pelne.

• galtomone Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 01.08.15, 09:55
          Nie wiem jak to możliwe, ale znow się z toba zgadza.
          Owszem, bezposrednia przyczyna wypadku jest predkosc, zwykle zbyt duza - ale nie koniecznie do znakow co do rozsądku i umiejetnosci.
          Wypadki na A4 zykle nie sa powodowane przez tych co jada powyżej 140km/h, tylko przez tych co nie potrafią jezdzic.

Zreszta wystarczy obaczyc jak doskonale potrafimy parkować czy wlaczac się do ruchu by wiadomo było jak swietnie technicznie prowadzimy auto na zakrętach, po sliskim, w dużym ruchu, itd...

Ze 3 tyg. jechałem ze znajomym wlasnie A4. Dojezdzamy do busa (jechal ze 95-100), który cos tam wyprzedza.
          Dojezdzajac do niego, wytraciłem predkosc ze 150 bez uzycia hamulca. Wystarczylo trochę wcześniej zdjąć noge z gazu.
          Zostawilem sobie do niego miejsce na +/- 2-3 auta i spokojnie czekam az wyprzedzi co ma wyprzedzić.
          A kolega się dziwi, ze "go nie pogonie"...
          I tlumacze glabu - CO TO MA DAC?
          On szybciej i tak nie pojdzie, ja go nie przeskoczę, może się wydarzyć 1000 roznych rzeczy, które spowodują potrzebe nagłego hamowania czy omijania i dodatkowo...

Po cholerę mam tego gościa stresować czy denerwować??? Pocmokal, pokrecil nosem.... stwierdził, ze byłoby szybciej (na szczęście to daleki znajomy wiec nie musze się wstydzić, ze go znam).
          • klemens1 Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 03.08.15, 11:05
            galtomone napisał:

> Zreszta wystarczy obaczyc jak doskonale potrafimy parkować czy wlaczac się do r
            > uchu by wiadomo było jak swietnie technicznie prowadzimy auto na zakrętach, po
            > sliskim, w dużym ruchu, itd...

Masakrą jest "środkowopasmowość" - jak są 3 pasy, celem życia wielu kierowców jest wbić się na środkowy pas.
            Ostatnio jeden wjechał mi przed maskę, mimo że na jego prawym pasie było przed nim pusto. Ten, co jechał po prawym za nim, spokojnie go wyprzedził.

> Dojezdzajac do niego, wytraciłem predkosc ze 150 bez uzycia hamulca. Wystarczyl
            > o trochę wcześniej zdjąć noge z gazu.
            > Zostawilem sobie do niego miejsce na +/- 2-3 auta i spokojnie czekam az wyprzed
            > zi co ma wyprzedzić.
            > A kolega się dziwi, ze "go nie pogonie"...

Kolega niech się lepiej tego poganiania oduczy, bo poganiany może w związku z poganianiem zwolnić.
            BTW. myślałem, że wieśniacka mentalność "jestem szybszy, więc jestem pojazdem uprzywilejowanym" już wymarła.
          • adwokatpawlak Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 04.08.15, 21:14
            wychodze z tego samego założenia... jak widze pojazd na lewym pasie który jedzie wyraźnie wolniej, puszczam gaz i czekam az wyprzedzi po czym rura ;).

Andrzej
            1stplace
            • xvqqvx Nie spamuj, spamerski ciole 05.08.15, 14:04
              Denna spamerska firemka
        • jacutin Re: To beznadziejna, betonowa, tepa, zakuta glupo 04.08.15, 10:29
          Brak wyobraźni spowodowany m.in brakiem szkolenia. Poziom szkół jazdy to dramat. Przykład z Życia: Stoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle. Na poprzecznej ulicy korek. Za chwilę nastapi zmiana światła. Nagle w poprzek na zablokowane skrzyżowanie wjeżdża Nauka Jazdy. Światło się zmienia, a ja nie mogę ruszyć, bo imbecyl uczący młodego przygłupa właśnie pozwolił mu wjechać na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia. Pytanie: powinienem wyjść i zasadzić kopa w dupę. Tylko komu? Stawiam na debila instruktora, zapewne ORMOWca w poprzednim życiu? Jeśli widać takie kwiatki w normalnym miejskim ruchu, to czemu się dziwić, że nie potrafią jeździć po drogach szybkiego ruchu?
      • nazimno a taki psychol nadaja sie na wlasciciela PJ? 30.07.15, 11:08

www.tvn24.pl/pomorze,42/gdynia-kierowca-strzelal-z-wiatrowki-do-jadacego-samochodu,562938.html
    • marekggg Re: Autostrady zabijają 31.07.15, 19:25
      nakrecilem pare dni temu na odcinku A1 miedzy ostrawa i katowicami.
      A1 kamera

napewno ktos napisze ze o co chodzi - bo przeciez pusta trzypasmowka... chodzi o zasade.
      • hutchence Re: Autostrady zabijają 31.07.15, 21:56
        Oj jakiś ty praworządny. Zasady... ajajaj. Jakby co kazali 80 jechać też byś tyle jechał. Ty z tych co wyznają zasadę, że każdy kto jedzie szybciej ode mnie to wariat a każdy co wolniej to ciota. Spadaj z takimi kretyńskimi filmami.
        • marekggg Re: Autostrady zabijają 31.07.15, 23:38
          to nie jest kretynski filmik, tylko kretynska rzeczywistosc. ci jezdza szybciej - ich problem. ci co wolniej - moze do tego maja jakies powody (nie spieszy sie im, oszczedzaja na paliwie, jakis back seet driver, tesciowa z tylu) - ich sprawa. ja mam samochod na zagranicznych rejestracjach i nie mam zamiaru bawic sie z policja bo jechalem nie zgodnie z przepisami - bo policjanci mysla ze cos wyhacza u zagranicznego kierowcy.
          • t.wolny Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:06
            Głupi gastarbeiter od czyszczenia kibli w starym BMW
        • t.wolny Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:05
          Cały problem w ludziach, którzy nic nie rozumieją ze świata w którym żyją. W zasadzie tacy jak ty, to coś w rodzaju półproduktu. Do normalnego funkcjonowania w społeczeństwie niezbędnych jest im parę batów na grzbiet co rana. W każdym innym przypadku, kiedy pozostawi się im nieco swobody decyzyjnej są zagrożeniem dla innych.
      • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 31.07.15, 22:35
        Tak jak mozna sie czepiac tych co jada grubo pow. 140km/h
        tak wyprzedzanie lewym pasem z predkoscia 137-138km/h to dla mnie skrajny egoizm... co by sie stalo jakbys na czas wyprzedzania nieco przyspieszyl?
        Korona by z glowy Ci spadla?
        • marekggg Re: Autostrady zabijają 31.07.15, 23:31
          co by sie stalo? - o ile dobrze pamietam manewr wyprzedzania ci nie daje prawa przekraczania maks. dozwolonej predkosci. tym bardziej na trzypasmowej jezdni nie widze zadnego egoizmu.
          • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 01.08.15, 22:42
            ok, jednak jak juz na autostradzie laduje na lewym to przyspieszam aby jak najszybciej wrocic na prawo...
            Za chwilowe 145-150km/h jeszcze nikt nigdy mnie nie scigal, a o ile przyspiesza to sam manewr...
            Ale moze niepotrzebnie sie Ciebie czepiam, bo Ty przynajmniej nie jestes przyklejony do lewego pasa... znam takich co tempomat 140km/h (rzeczywiste 136) i lewy pas ich... a jak ktos probuje wyprzedzic to przeciez pirat jakis...
        • samspade Re: Autostrady zabijają 01.08.15, 10:37
          A czemu wyprzedzał lewym pasem?
          • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 01.08.15, 23:30
            Co racja to racja Xtrail powinien tez sie trzymac prawego... a nie 130km/h na srodkowym
        • sine.ira Re: Autostrady zabijają 03.08.15, 22:46
          No przepraszam bardzo! A czy egoizmem nie jest narażanie życia mojego i innych przez jechanie mi na zderzaku, zamiast zwolnić na chwilę nawet do 130 km/h???
          • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 05.08.15, 10:54
            Ktos tu cos dopowiedzial od siebie...
            Gdzie ja napisalem o jechaniu na zderzaku, braku zwolnienia i poganianiu...
            Napisalem tylko, ze szybki manewr wyprzedzania to cos wskazanego...
            A z nastawieniem jak ktos chce jechac szybciej i mnie wyprzedzic to pirat i poganiajacy...

Spytam jeszcze raz czy sprawne wyprzedzenie i przyspieszenie podczas tego manewru to cos zlego?

Bo tutaj widze podejsce a bede wyprzedzac nawet 120km/h bo mi wolno, a inni to "zlo" niech zwolnia, bo im sie nalezy...
            • sine.ira Re: Autostrady zabijają 06.08.15, 09:16
              A nie, chodziło mi o chamskie poganianie, gdy np. wyprzedzam trzecią z kolei ciężarówkę z prędkością, powiedzmy 130-140 km/h, a facetowi za mną tak się spieszy, że no po prostu nie może zwolnić na 5 sekund, bo przecież ma taki szybki wóz i tak mu się spieszy i w ogóle co ja robię na lewym pasie z moim gratem. Miałem taką sytuację, że facet za mną podjechał mi z tyłu i siedział na zderzaku. Żeby go przepuścić musiałbym wjechać między dwie ciężarówki, jadące dość blisko siebie.
              • nazimno To przyklad zidiocenia i odmozdzenia. 06.08.15, 09:38
                Jest to symptom odmozdzenia wlascicieli fur zwanych "full wypas".
                Tzn. z jakichs blizej nieznanych powodow, przyglupowi nagle odbija cos pod sufitem
                i resztki rozumu ulegaja anihilacji, co powoduje, ze swiadomosc osobnika redukuje sie tylko do
                obslugi pedalu gazu.

Takich durni widzi sie coraz wiecej.

• marekggg nieeee to szybcy i bezpieczni 06.08.15, 09:56
                  ktorzy pozniej zapelniaja cmentarze
                • sine.ira Re: To przyklad zidiocenia i odmozdzenia. 07.08.15, 01:38
                  No widzicie, a policja woli robić pseudouświadamiające akcje skierowane do pieszych i rowerzystów. Masakra.
              • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 06.08.15, 11:22
                A ja jak nie znosze poganiania i dojezdzania do tego co jedzie wolniej i tutaj sie zgadzamy... Tak tez uwazam za wskazane przy wyprzedzaniu ciagu ciezarowek jednak nieco przyspieszyc a nie jechac 130km/h... Choc w sumie jakb ktos mi dojezdzal, poganial i mrugal to pewnie samemu by mi sie przestalo spieszyc...
                • crannmer Re: Autostrady zabijają 06.08.15, 18:09
                  gzesiolek napisał:
                  > Tak tez uwazam za wskazane przy wyprzedzaniu ciagu ciezarowek j
                  > ednak nieco przyspieszyc a nie jechac 130km/h...

To widac jakis lokalny folklor, w krajach majacych znacznie dluzej i gescie autostrady nieznany.
                  • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 07.08.15, 13:44
                    Moze i nieznany... ale nawyku nabralem na niemieckich autostradach, zeby na lewym skrajnym pasie nie przebywac a jak juz musze nim wyprzedzic to zrobic to jak najszybciej... i wracac jak najszybciej do prawej krawedzi drogi... i jakos tak poza Polska bylo to naturalne zachowanie... a u nas raz po raz jakies przyklejony do lewej strony jadacy moze 20km/h wiecej od wyprzedzanych ciezarowek i zjezdzajacy tylko wtedy gdy nie widzi kolejnej ciezarowki na horyzoncie lub gdy jakis debil zacznie mu dojezdzac i poganiac...

• marekggg Re: Autostrady zabijają 07.08.15, 17:53
                      no to ja bym jednak w niemczech na 3-4 pasmowej autostradzie nie wyprzedzal lewym pasem 200 bo moze byc nawet na takiej autostraszie moze byc ograniczenie i jak cie zlapie policja to nie jestem pewien czy bedziesz w stanie im swoja logike wytlumaczyc. 10% oczywiscie toleruja...
            • marekggg Re: Autostrady zabijają 06.08.15, 09:28
              > Ktos tu cos dopowiedzial od siebie...
              > Gdzie ja napisalem o jechaniu na zderzaku, braku zwolnienia i poganianiu...
              > Napisalem tylko, ze szybki manewr wyprzedzania to cos wskazanego...
              > A z nastawieniem jak ktos chce jechac szybciej i mnie wyprzedzic to pirat i pog
              > aniajacy...

wyprzedzanie z predkoscia wyzsza niz maks dozwolona jest rowniez niedopuszczalne
        • t.wolny Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:10
          No właśnie! Z takim małym rozumkiem za kierownicą! Niestety, najbardziej widoczną cechą idioty jest to, że nie wie o tym, że jest idiotą. Prawa nie jest w stanie przestrzegać nie dlatego, ze nie chce, ale dlatego, że jest dla niego zbyt trudne do pojęcia.
          • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 05.08.15, 10:56
            Wyluzuj, bo swoimi postami niestety utwierdzasz innych w przekonaniu, ze wszystkie inwektywy ktorymi rzucasz odnosza sie wylacznie do Ciebie...
            • jeepwdyzlu Re: Autostrady zabijają 05.08.15, 11:43
              Nie ma się o co spierać
              Jest oczywiste, że ktoś kto jedzie np 120 km/h i chce wyprzedzić 3 ciężarówki - powinien CISNĄĆ i zwiększyć szybkość - żeby nie blokować lewego pasa zbyt długo.. Ma prawo jechać 120? Ma, ale raz że jest niegrzeczny, dwa - niebezpieczny

jeep
              • tbernard Re: Autostrady zabijają 11.08.15, 18:32
                > o.. Ma prawo jechać 120? Ma, ale raz że jest niegrzeczny, dwa - niebezpieczny
                >

Ale chyba bardziej niebezpieczny i niegrzeczny jest taki, który do niego dolatuje z prędkością 180 lub większą i oczekuje ulotnienia się przyklejając się gościowi do zderzaka.
                • poohdell Re: Autostrady zabijają 11.08.15, 21:07
                  Ale flozfia jest taka ze zawsze jakiś szybki może się zjawić. Najlepiej w ogóle nie wyprzedzać.
      • qqbek Fajny film. 01.08.15, 00:03
        Też tak staram się jeździć.
        Choć tu Polska, tu wolno wyprzedzać z prawej (ten gość z ostatniego ujęcia - Nissan? - na to wyraźnie zasługiwał).
        Pamiętam jak raz cały trójpasmowy odcinek A8 przebyłem prawym pasem... a owyprzedzałem się jak dziki przy tym... zarówno tych ze środkowego (często i gęsto) jak i tych z lewego (to przyznam - jednostkowe przypadki).
      • oixio bezpieczeństwo czy przepis 01.08.15, 12:02
        Wybrał środkowy pas do jazdy prosto?

Przy tak nikłym ruchu i możliwym zagrożeniu dziką zwierzyną z lewej i prawej - nie potępiam.

W mojej okolicy przy dużo mniejszej prędkości uderzony jeleń rogiem zabił kierowcę !

To nie autostrada a wyrób autostradowo-podobny.
        • nazimno Re: bezpieczeństwo czy przepis 01.08.15, 16:21
          Niezaleznie od okreslen tej drogi.

Jesli "miszczu" robi na niej wszystkie mozliwe
          idiotyzmy, to nie da sie uniknac wypadkow.

Problem - miszczu nie wie o swoich idiotyzmach.
      • klemens1 Re: Autostrady zabijają 03.08.15, 11:10
        marekggg napisał:

> nakrecilem pare dni temu na odcinku A1 miedzy ostrawa i katowicami.

Jeżdżę podobnie. Wyjątkiem jest ostatnie wyprzedzanie - ja bym jechał prawym.
      • s0nar Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:33
        Strasznie anemicznie zmieniasz pasy. No i to wyprzedzanie...trochę słabe.
        • bimota Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:47
          JAK ZMIENIA TAK ZMIENIA. CO ZA ROZNICA... ? JA P., WY TO MACIE PROBLEMY... MOGLBY TYLKO NAPISAC O CO MU CHODZILO Z TYM FILMIKIEM...
    • antyk-acap Re: Autostrady zabijają 01.08.15, 12:43
      To co? Wracamy do pomysłu z początku motoryzacji że przed każdym samochodem powinien biec facet z czerwoną chorągiewką?
      • rysiekk111 "czerwona chorągiewka"-obraz waszej "świadomości" 01.08.15, 20:15
        zasadniczo miałem już zaniechać powtarzania oczywistych oczywistości, niemniej po takim czymś

antyk-acap napisał:

> To co? Wracamy do pomysłu z początku motoryzacji że przed każdym samochodem pow
        > inien biec facet z czerwoną chorągiewką?

widać że reedukancja musi być jedna zintensyfikowana i to od samych podstaw.
        Przypominam zatem:
        ałtostraty nie są niezbędne do zaspokojenia poodstawowych potrzeb zarówno samych obateli , jak też i gospodarki jako całości
        ałtostraty przeszkadzają temu celu poprzez:
        a . zabieranie kasy z innych inwestycyj
        b.stymulowanie skrajnie szkodliwego modelu transportu od drzwi do drzwi wielkimi mocnymi furami i tirami
        c ( w powiązaniu z b. ) generowanie ruchu wtłaczanego do centrum
        d szkody w psychice ludu jeżdżącego, który chce furą posunąć coraz szybciej , taniej i wszędzie
        e ekscesy szybkowściekłych którzy "musieli" posunąć ałtostratą i doznali wypadku powinny być li tylko sprawką ich i dostawcy usługi ałtostratowej
        f . w związku z wszystkimi powyższymi państwo powinno czem prędzej wycofać się z tego wysoce szkodliwego zaangażowania
        • antyk-acap Re: "czerwona chorągiewka"-obraz waszej "świadomo 01.08.15, 23:30
          A ja przypomnę ci podstawowe fakty - to autostrady stworzyły dwa imperia - Niemcy i USA. Właśnie dzięki szybkiemu przemieszczaniu towarów i usług te dwa kraje górują nad takimi "rajami" jak Górna Wolta czy Bhutan.
          • rysiekk111 prosperyta motoprzemysła niejest miarą cywylyzacji 02.08.15, 08:50
            antyk-acap napisał:

> A ja przypomnę ci podstawowe fakty - to autostrady stworzyły dwa imperia - Niem
            > cy i USA. Właśnie dzięki szybkiemu przemieszczaniu towarów i usług te dwa kraje
            > górują nad takimi "rajami" jak Górna Wolta czy Bhutan.

Wystarczająco szybkie przemieszczania można zrealyzować transportem zrównoważonem, cośmy sobie wielekroć wyjaśniliśmy.
            "dzięki" postawieniu na przemieszczanie drogowe po ałtobanach nastąpił zaś w tych krajach skutek zupełnie inny niż "wyższość cywylyzacyjna" - uzależnienie od moto-paliwo lobby. Uzależnienie zarówno faktyczne ( te łatwe do odwrócenia zmianą polytyky transportowej ) i polytyczno-mentalne ( jak widać prawie nie do odwrócenia )
            ..nie wspominajac o całości kosztów zewnętrznych
            • antyk-acap Re: prosperyta motoprzemysła niejest miarą cywyly 02.08.15, 09:01
              Jednak nie można póki istnieje możliwość transferu kapitału za granicę...
              • rysiekk111 byznesmen "musi" posunąć 150 !? a jeszcze.. czego? 02.08.15, 21:14
                antyk-acap napisał:

> Jednak nie można póki istnieje możliwość transferu kapitału za granicę...

że niby co ? że krwiopijcy-wyzyskiwacze zaniechają wysysania jakiegoś kraja jak nie będą mogli tam posunąć 150 po ałtobanie ?
                po primo w większości nie zrezygnują bo są zdemoralizowani ale nie gupi
                a po drugo jak jacyś zrezygnują to i dobrze bo Naprawdę Zrównoważony i Cywylizowany Rozwój nie potrzebuje tych najcwańszych, najpazerniejszych i najżądniejszych luksusa i chcących sie najszybciej nachapać
                W ich miejsce znajdą się inni
      • t.wolny Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:13
        Nie. Zamiast tego proponuję oznaczyć czerwonym każdego idiotę.
      • t.wolny Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:14
        Nie. Zamiast tego proponuję oznaczyć czerwonym każdego idiotę. A tu, na tym forum jest już kilku kandydatów. Np. ten gastarbeiter powyżej.
    • nazimno Re: Autostrady zabijają 01.08.15, 14:14
      www.prw.pl/articles/view/44271/Seria-wypadkow-i-wielkie-zatory-na-A4-AKTUALIZACJA
    • jeepwdyzlu cała dyskusja do dupy 03.08.15, 12:32
      Jesteśmy krajem tranzytowym. Między Niemcami a Rosją. Nie możemy nie mieć autostrad. W zrównoważony transport mogą się bawić Norwegowie.
      Dwa - autostrady SĄ BEZPIECZNE!
      Dlaczego? Bo wypadki - jak się zdarzą są grube - ale są o DWA RZĘDY wielkości rzadziej.
      Wszędzie gdzie wybudowano autostrady - ilość wypadków SPADŁA!
      Co robić? POSZERZAĆ autostrady - bo znaczna ich część - powinna być 6 pasmowa. A w okolicach Krakowa, Katowic, Wrocławia - nawet 8 pasmowe...

jeep
      • marekggg Re: cała dyskusja do dupy 03.08.15, 15:04
        poszerzanie nie wiele daje - nalezy rowniez bardzo dobrze zaplanowac wjazdy i wyjazdy, bo jak sie zaczynaja samochody wlaczac/wylaczac do/z ruchu to powstaja najwieksze korki. kiedys o tym pisalem jak sie niektorzy oburzali ze dlacego na obwodnicy warszawy nie mozna jechac 140 - otoz wlasnie dlatego. TIR nie przyspieszy w ciagu paru sekund z 50 do 90 i dlatego jest obnizona predkosc.
        znam duzo miast i miejsc gdzie sa 3-4 pasmowe autostrady i korki murowane.
        Inna sprawa ze w niemczech poszerzaja autostrady istniejace a w krajach postkomunistycznych dopiero budowane sa w wiekszosci dwupasmowe. i to w slazarnym tempie
        • bimota Re: cała dyskusja do dupy 05.08.15, 12:13
          I JE OZNAKOWAC JAK NALEZY...

AUTOASTRADY SA DOBRZE ROZPLANOWANE - BY JAK NAJWIECEJ LUDZI SIE WPAKOWALO NA BRAMKI I JAK NAJTRUDNIEJ BYLO JE OMINAC...
      • rysiekk111 tak rzeczywiście, bo nie rozumicie pryncypiów 03.08.15, 18:09
        jeepwdyzlu napisał:

> Jesteśmy krajem tranzytowym. Między Niemcami a Rosją. Nie możemy nie mieć autos
        > trad. W zrównoważony transport mogą się bawić Norwegowie.
        ten kto chce gdzieś przejechać to ma się dostosować do mieszkańców. Poza tym jak tir pojedzie "tylko" 80 to mu się krzywda nie stanie. Mogą se poprzesyłać rzeczy pociągiem abo statkiem ( abo położyć kolejne rułe po dnie...żart )

> Dwa - autostrady SĄ BEZPIECZNE!
        To akurat nie ważne. z punktu widzenia przeciętnego obatela nieistotne są relacyje między konsumentem i dostawcą dobra luksusowego i to ilu z tych co "muszą" mieć luksusa zginie, natomiast ważne by państwo nie marnowało kasy podatnika na dbanie o tego luksusowego konsumenta, bo ma dbać o przeciętnego

> Wszędzie gdzie wybudowano autostrady - ilość wypadków SPADŁA!
        Wszelkie porównania powinny być czynione w stosunku do tego co mogłoby być na zwykłych drogach a nie do obecnej patologji.

> Co robić? POSZERZAĆ autostrady
        nie, nie , po 3kroć ,k.., nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zaspokajać podstawowe potrzeby obateli bo tylko dzięki temu nastąpi prawdziwy postęp
      • samspade Re: cała dyskusja do dupy 03.08.15, 19:41
        Zrównoważony transport to nie zabawa.
        A to że jesteśmy krajem tranzytowym? Niech więc tranzyt się dostosowuje do nas a nie my do tranzytu. Poszerzanie autostrad do niczego nie prowadzi. Zresztą naszym problemem nie są wąskie autostrady.
        • antyk-acap Re: cała dyskusja do dupy 04.08.15, 07:10
          A wiesz jak transport się dostosuje? Pojedzie przez Czechy. I nagle okaże się że nasze firmy są mało konkurencyjne bo są na zadupiu!!!
          • samspade Re: cała dyskusja do dupy 04.08.15, 13:14
            Pojedzie przez Czechy ich 6 pasmowymi autoatradami bo nasze 4 pasmowe sa za waskie? To czemu jedzie teraz przez Polske? I czemu jezdzil wczesniej?
            • jeepwdyzlu Re: cała dyskusja do dupy 04.08.15, 13:27
              O czym ten bełkot???
              mamy już te autostrady i koniec
              Teraz je trzeba poszerzyć. A ludzi uczyć nowych dla nich nawyków...
              Cała ta dyskusja to przelewania z pustego w próżne.. upał wam szkodzi
              jeep
              • samspade Re: cała dyskusja do dupy 04.08.15, 18:09
                A po co poszerzać? Uczyć jeździć kierowców tak. Zresztą nie tylko po A ale również po innych drogach.
          • rysiekk111 tiry by nas omineli ? oh jak przykro ! 04.08.15, 15:35
            antyk-acap napisał:

> A wiesz jak transport się dostosuje? Pojedzie przez Czechy. I nagle okaże się ż
            > e nasze firmy są mało konkurencyjne bo są na zadupiu!!!
            po primo tranzport zrównoważony mógłby być tańszy .
            po drugo wcale nie jest pewne czy Czesi - naród który wielokroć udowodnił swą mądrzejszość, pozwoliłby się rozjechać tirami
            stracić to mogliby sami tirowcy , ale ich nie ma co żałować
      • tbernard Re: cała dyskusja do dupy 11.08.15, 18:34
        > Co robić? POSZERZAĆ autostrady - bo znaczna ich część - powinna być 6 pasmowa.
        > A w okolicach Krakowa, Katowic, Wrocławia - nawet 8 pasmowe...

A w okolicy Warszawy nawet 11 pasmowe.
    • mackowy74 Re: Autostrady zabijają 03.08.15, 21:04
      300 osób, wobec 3500 ogółem to chyba nie dużo???baranie!!a jak nie był autostrad i ekspresówek, co roku ginęło średnio 5000-6000 osób!!O czym ty więc bredzisz??!
      • jeepwdyzlu Re: Autostrady zabijają 03.08.15, 23:24
        Ilość zabitych w wypadkach spadła w Polsce o połowę, mimo, że przybyło w ciągu dekady z 3 miliony aut. Autostrady są błogosławieństwem zwłasżcza dla ludzi mieszkających na tranzytowych trasach. Kto tego nie rozumie - niech się udziela na forum dla naiwnych panienek a nir na Forum milośników aut. Mnie w żyłach płynir benzyna 98, a Wam bobofruit...
    • bimota Re: Autostrady zabijają 03.08.15, 22:06
      NASI MISTRZOWIE DROGOWNICTWA NAWET AUTOSTRADY POTRAFIA ZROBIC NIEBEZPIECZNE...
      • nazimno Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 08:16
        Odcinek A4 pomiedzy wezlem
        Krzyzowa, a Wroclawiem przebudowano z pominieciem pasow
        awaryjnych.

Kazda awaria to horror.
        Sa zatoczki, ale to tylko pozorny ratunek. Nie zawsze mozna do nich
        dojechac.

Idioci sa rowniez wsrod decydentow
        z dyplomami.

• who_cares Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 12:44
          Uwaga wrzucili wonteq na gufną stronę !!!
          A wiesz czemu na A4 nie ma pasów awaryjnych ? Bo w myśl debilnego prawa ich dobudowanie wymagałoby uzyskania decyzji środowiskowej na lokalizację już istniejącej autostrady wskazania jej alternatywnych wariantów i walki w sądach z ekoterrorystami przez kilka lat. A tak był remont który nie wymaga tej szopki.
          • nazimno Jasne - remont nie wymaga "szopki". 04.08.15, 12:55
            Ilu zginelo kierowcow - mniej wazne....
            • who_cares Re: Jasne - remont nie wymaga "szopki". 04.08.15, 12:59
              No nie wymaga - a rozbudowa jezdni tak. Tak postanowiło stado debili których masz okazję ponownie wybrać jesienią.
              • nazimno A jest w ogole kogo wybierac? 04.08.15, 13:00
                ...takie glupie pytanie mi sie nasuwa...
              • nazimno To jest ten horror... 04.08.15, 13:02

www.gazetawroclawska.pl/artykul/3497899,a4-najbardziej-niebezpieczna-z-autostrad-140-wypadkow-i-18-zabitych-w-ciagu-roku-raport-policji,id,t.html
              • nazimno Nastepni "wynalazcy" i ich "tfurczosc": 04.08.15, 13:04
                (tfuuuu...cholera...)

www.gazetawroclawska.pl/artykul/3499063,na-a4-znika-jedna-z-bramek-do-poboru-oplat-ma-to-zmniejszyc-korki,id,t.html
    • hiszpan25 Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 08:22
      zabijaja nie autostrady a glupota kierowcow. zobacz ile w tym czasie zginelo ludzi na drogach krajowych i lokalnych a zobaczysz , ze autostrady sa znacznie bezpieczniejsze i bardziej przepustowe. Problem jest w glowach wielu kierowcow ktorzy nie powinni miec prawa siadac za kierownica.
    • fackir jasne wszedzie strefa 30 i powrót furmanek 04.08.15, 10:28
      po autostradzie nie jeździ się jak po mieście. podstawa odstęp i nie wyprzedzać tira w ostatniej chwili wpychając się pod pędzące lewym pasem auto.
    • ksks3 Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 10:50
      Nie umiemy jeździć po autostradach. To prawda bo niby gdzie i kiedy mogliśmy się tego
      nauczyć ?. W programie nauczania niemieckich szkól jazdy jest zaprogramowana pewna ilość godzin autostradowej jazdy. Można się nauczyć zasad, tym bardziej, że uczeń musi zaliczyć jazdę z prędkością 200km/h
      U nas 95 % uczniów szkól jazdy nie widziało z bliska autostrady A pierwszy raz setka jadą jako świeżo upieczeni kierowcy zazwyczaj z obłędem w oczach
      • who_cares Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 12:53
        Ale mogliby uczyć ze na autostradach nie zatrzymuje się na siusiu bo dzieciak tak chce ( gratuluję ojców debili po ostatniej jeździe A2 i A1 do Gdańska) zwłaszcza ze najbliższy zjazd jest 5 kilometrów dalej, a w przypadku awarii czy dzwonu zjeżdża się maksymalnie w lewo lub prawo do barierki i natychmiast wygasa wszystkich poza pas drogowy obojętnie czy mróz czy upał czy środek nocy. A nie wyłazi oglądać samochód jak te ostatnie bezmozgi koło Wartkowic przez które zginęły dzieci.
      • jureek Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 13:01
        ksks3 napisał:

> Można się nauczyć zasad, tym bardziej,
        > że uczeń musi zaliczyć jazdę z prędkością 200km/h

Kto Ci takich pierdół naopowiadał? Tak właśnie powstają urban-legend. Jeden coś palnie, a drugi uwierzy i jeszcze powtarza na forum.
        • who_cares Re: Autostrady zabijają 04.08.15, 13:05
          Wiesz mógłby napisać 250 czyli limitu homologacji cywilnych samochodów :)
      • nazimno ...g...oralska prawda z tym 200 km/godz 04.08.15, 13:10

www.jungesportal.de/fuehrerschein/sonderstunden.php
        • nazimno Wybrac: Tabelle Sonderstunden PKW, Bus und LKW 04.08.15, 13:11
          .
    • malepiffko jezeli was wszystkich 04.08.15, 15:07
      jezeli was wszystkich wkurza i dziwi srodkowopasmowosc, siedzenie na zderzaku, wciskanie sie w kazdy doslownie wolny kawalek pasa, przyciskanie gazu kiedy widac koncowke to chyba nigdy ni ejechaliscie autostrada w poblizu ktoregokolwiek wiekszego miasta w europie w czasie godzin szczytu. o ile na trasie pomiedzy wszystko jest okej, nikt nie pogania, malo kto przekracza 140, to w poblizu metropolii typu berlin, wieden czy paryz w godzinach szczytu wszystkie zachowania na ktore tak pomstujecie sa norma dla tych wspanialych europejskich, zdyscyplinowanych kierowcow. mam wrazenie, ze poblize wiekszego miasta sprawia, ze kierowcy glupieja i zaczynaja wyczyniac takie cyrki, o ktorych nawet na polskich powiatowkach nikomu sie nie snilo.
      • jeepwdyzlu Re: jezeli was wszystkich 04.08.15, 16:20
        to w poblizu metropolii typu berlin, wieden czy paryz w godzinach szczytu wszystkie zachowania na ktore tak pomstujecie sa norma dla tych wspanialych europejskich, zdyscyplinowanych kierowcow.
        --------
        właściwie masz rację, ale ring Berlina w większości jest 6 pasmowy, a na skrzyżowaniach 8pasmowy
        więc łatwiej o manewry...Podobnie w Monachium czy Amsterdamie
        Powtórzę: POSZERZAĆ.

jeep
    • xvqqvx Nie spamuj w sygnaturze 05.08.15, 14:00
      Spamerzy - denna firma
    • dyktator_bolandy Re: Autostrady zabijają 08.08.15, 00:05
      dawno nic tak głupiego nie przeczytałem...Otóz ty bezrozumna, niedouczona, żałosna istoto, wyjasniam- statystyki dowodzą, ze na autostradach jest o 80% wypadków śmiertelnych mniej ( w stosunku do natęzenia ruchu).
      • nazimno Re: Autostrady zabijają 08.08.15, 07:58
        Gdyby nie glupole, wypadkow na autostradach
        mogloby nie byc.
    • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 10.08.15, 11:06
      Autostrady to miodzio... Jest jakas szansa przezycia wsrod wscieklych i szybkich...
      Wczoraj jechalem siodemka z Kielc do Krakowa tak po 22...
      Nie jechalem powoli, naginalem przepisy, a jak mialem miejsce to kickdown i Mazdziucha wyrywa sie calkiem sprawnie do przodu... milo miec zapas mocy...
      Ale to co robili niektorzy szybcy i wsciekli zwlaszcza jak sie dobrali w grupy...
      Wyscigi... 150km/h na 50tce z wyprzedzaniem na podwojnej i przejsciach, na trzeciego... na czwartego... i to przekrojowo rozne marki i wiek samochodow i rozne rejestracje...
      Zrozumialem skad ten placz na policyjne panstwo i wredne przepisy...
      Ja rozumiem, ze ludzie lubia zapier...c, ale niech uzywaja przy tym choc odrobiny wyobrazni, a tak to widzialem rosyjska ruletke w stylu wyscigi na dwupasmowce gdzie bylo rozdwojenie to wyprzedzania, tylko ze ta dwupasmowka szla w przeciwna strone, a oni sie wyprzedzali pod prad... wyobrazam sobie co czul gosc ktory wyjezdza zza zakretu i widzi dwoch debili scigajacych sie na jego dwoch pasach...
      Masakra... Najlepsze jest to, ze czesc debili co wyprzedzali tam gdzie bylo to niebezpieczne, bardzo czesto wyprzedzalem chwile pozniej gdzie bylo to zupelnie bezpieczne, albo dogonilem na swiatlach w Krakowie...
      • samspade Re: Autostrady zabijają 10.08.15, 13:28
        Piątek i niedziela w wykonaniu miszczów to horror.
        • nazimno Re: Autostrady zabijają 10.08.15, 13:59
          Uzywasz eufemizmu.
          To idioci.
      • poohdell Re: Autostrady zabijają 11.08.15, 21:13
        To znaczy jak TY jedziesz za szybko to ok,ale jak inni to już nie ok.Myślałem ze przepisy obowiązują wszystkich.No ale skoro SE mazda nową kupiłeś to możesz więcej.Gratuluję logiki.Na tej samej zasadzie lokales po zakupie wypierdzianej audicy cie wyprzedził.Myśli ze może. ..
        • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 12.08.15, 10:10
          Ale ja nic nie mam do tego, ze ktos mnie wyprzedza... nawet mu miejsce zrobie...
          Jakies 10lat temu zauwazylem, ze spieszenie sie ponad miare praktycznie nic nie daje, a proby bycia w kazdym rzadku pierwszym to po prostu glupota... Czy jakbym napisal, ze jechalem zgodnie z przepisami (mimo, ze je naginalem, bo w nocy nie widze nic zlego w jezdzie 110-120km/h na 90tce, gdy mam pusta i dobrze widoczna droge) to sens mojego postu by sie zmienil?

Problem w tym, zeby w tym calym spieszeniu sie i sraczce-wyprzedzaczce, ten ktory sie spieszy mial choc odrobine wyobrazni, rozsadku i zdolnosci przewidywania... Bo spychanie innych na pobocze i olewanie zupelne podwojnych ciaglych to dla mnie gruba przesada...

No i Mazda zrobilem ta trase w podobnym czasie co robilem Lancerem i spalilem podobna ilosc paliwa... roznica byla taka, ze na pasie do wyprzedzania bylem w stanie lyknac kilka samochodow , czy 1-2 TIRy wiecej, bo w Lancerze nawet przy odpowiednim najezdzie z wczesniejszym rozkreceniem silnika nie mialem takiego przyspieszenia jak w Mazdzie...

Ok wytnij z mojego postu informacje o Mazdzie i zajmij sie sensem postu, bo chyba jak to Polaka najbardziej Cie urazilo wspomnienie nowego auta... i widzisz wiecej winy w tym, ze napisalem o Mazdzie niz w tym, ze kolesie pod prad, na przeciwleglym dwupasie, wyprzedzali sie na 3 i 4... Gratuluje priorytetow...
          • poohdell Re: Autostrady zabijają 12.08.15, 21:06
            Argumentujesz Mazdą.Nic nie musisz wycinać. O to mi chodzi,ze Ty nie widzisz nic złego, a inny nie widzi nic złego aby dawać 150 na 50.Może mu dawaj przykład jak się jeździ? Pewnie gdzies podskórnej uważasz się za klasę średnia?To promuj zachowania.
            PS To Ty opowiadasz o aucie w kontekście niezwiązanym.Nie zachowuj sie po polsku,jak niektórzy na tym forum.Choć ich lubię.
            • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 13.08.15, 10:29
              No i zgadzam sie, ze powinienem bardziej swiecic przykladem. Ale po pierwsze nie uciekam od odpowiedzialnosci i nie uzywam zadnych CB, janosikow itp. Ot świadomie przekraczam minimalnie przepis, bo uznalem ze to bezpieczne. A ze czesto nie przekraczam, albo przekraczam w granicach normy to i w swym zywocie po zrobieniu blisko 0,5M km za kolkiem, zaplacilem tylko 2 mandaty, oba na klasycznej pulapce pusta boczna droga, pusta okolica ale teren zabudowany... i nawet przy dzisiejszych przepisach nie grozila by mi tam utrata prawa jazdy... Ale tyle o mnie...

Bo jednoczesnie chcialym poznac Twoja opinie, bo na razie wychodzi, ze nie masz nic przeciwko tym co jezdza tak jak opisalem... a masz przeciwko tym, ktorzy ich negatywnie oceniaja...

Napisalem post pod uwage i ocene innych... Ja bylem zszokowany takim podejsciem do bezpieczenstwa jazdy i dlatego chcialem sie tym podzielic... Oczywiscie mozesz oceniac takze moja jazde, ale Ty oceniasz tylko wylacznie ja (i bronisz mi oceniac i interweniowac w sprawie idiotow), a do samej sytuacji sie nie odnosisz...

Czyli np. jesli bylbym zlodziejem w znaczeniu ze jechalbym na gape autobusem, tzn. ze w takim przypadku nie moge interweniowac i oceniac gdy jakis debil zacznie tluc innego pasazera? Bo skoro ja lamie przepisy to juz mam sie z innym lamiacym solidaryzowac?

A co z bezpieczenstwem innych?
              Po prostu nie rozumiem Twojego toku myslenia i postepowania. Prosze o wyjasnienie.

Po pierwsze co myslisz o takiej jezdzie ktora krytykuje, po drugie dlaczego odbierasz mi prawo do oceny innych?
              • poohdell Re: Autostrady zabijają 13.08.15, 20:13
                Nie chwale tamtych,bo to bydło, które nic nie rozumie.Ale oni jak widzą takich w lepszych autach,to myślą,że też mogą bezkarnie łamać.Dlatego naskoczyłem na Ciebie,bo od kogoś trzeba zacząć (na siebie już naskoczył em ).A właśnie jestem w Słowacji i tu sobie poradzili.Szybko i skutecznie. Podoba mi się to no, ale w Polsce co by wyborcy powiedzieli.
                • gzesiolek Re: Autostrady zabijają 14.08.15, 11:38
                  Moze i bycie zwykle tym, ktory m.in. na tym forum opowiada sie zwykle za rozsadkiem i przestrzeganiem przepisow, za ochrona pieszych na przejsciach, za ograniczeniami ruchu w centrum duzych miast, oraz za spokojna plynna jazda poza, gdzie wyprzedzam tylko gdy nie mam mozliwosci nawet zdenerwowania innych swoim manewrem, spowodowalo, ze sam zaczalem stawiac siebie zbytnio na piedestale... Oczywiscie troche pokory sie przyda...
                  No i jak pisalem w pierwszym poscie tam byl caly przekroj aut i rejestracji... od aut znacznie lepszych, mocniejszych i ze 3x drozszych, w stylu nowa BMW X5 czy Infinity X70... poprzez lepsze, mocniejsze ale starsze... np. poprzednia generacja Audi A6, czy BMW 330d... poprzez odpowiedniki mojej damulki czyli Insignia czy Passat z aktualnej generacji/liftu... az po min.10letnie Audi A4 i A6, Golfa czy Seata Toledo... rejestracje od (pod)warszawskich, poprzez (pod)kieleckie, slaskie, malopolskie, az po starsza matowa A6 z Rzeszowa ;)
                  Zdziwila mnie psychologia tlumu... bo jak przez polowe drogi wszyscy jechali w miare spokojnie... tak w pewnym momencie jak sie znalazlo takich 3-4 scigajacych sie... to za nimi jak lawina zaczeli coraz to nowi przeginac... Tak jak mowisz jedni widza to i sami zaczynaja lamac, bo co beda gorsi czy jechac w tyle...
                  • nazimno to sa odruchy stadne 14.08.15, 12:45
                    Tak zachowuja sie barany na hali.
    • chris62 Re: Autostrady zabijają 11.08.15, 16:05
      Po ostatniej podróży słynną A1 mam już dosyć polskich autostrad przynajmniej w tej "bramkowej" postaci.
      Był jakiś wypadek nie wiem jaki bo go nie zobaczyłem nie miałem ochoty przez kolejne 10 km ruszać na jedynce i się zatrzymywać - udało mi się wydostać z tego piekła przez szparę w ogrodzeniu na jakimś parkingu i gruntowymi drogami dotrzeć do normalnej polskiej drogi po której mogłem pędzić 50 na godzinę.

W drodze powrotnej był kolejny wypadek tu na szczęście stałem stosunkowo krótko w korku ale widziałem jak jacyś ludzie mocowali się z barierą aby karetka mogła dojechać do punktu kraksy. Dziwne stosunkowo nowa bariera i już śruby zapieczone?
      Gratulacje dla "tanich" wykonawców.
      Same bariery okazały się bardzo mocne przynajmniej w porównaniu do nowej Mazdy 6 która była potrzaskana niemiłosiernie.

Utknięcie na takie zamkniętej autostradzie jest pułapką.
      Rozsądne by było wprowadzić system opłat winietowych i nie budować tych ogrodzeń i bramek.
      No ale na rozsądek w tym kraju nie liczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka