Dodaj do ulubionych

Łada w polsce?

31.07.15, 22:07
Ostatnio oglądając wyczyny ruskich zarejestrowane wideorejestratorami, zacząłem interesować się tymi samochodami. Pewnie, nie chodzi mi o 2107 i inne zabytki. Ale np. Łada Priora, samochód wg mnie ładniejszy od logana, w środku też nawet nawet, kosztuje nowy 314k rubli, czyli niecałe 20k zł.
Czy nie uważacie, że gdyby ruscy zaczeli exportować to do polski, to byłby to hit? Ludzie kupują ochydne logany za +/- 30k, to czemu by nie kupili priory za 20k? Wolałbym chyba lade niz dacie. Inna sprawa że części do tego nie ma. Ale to wsyzstko dało by się zrobić.
Normy spalania podobno priora spełnia euro4. Nie wiem jak z bezpieczeństwem, jedyne co, to ma 2x airbag, abs, esp. Więc takie wczesne lata 2000.
Ciekawe, czy nie eksportują tego bo się opłaca, bo polityka, czy bo normy unijne..

Co myślicie?
Pzdr
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Łada w polsce? 31.07.15, 22:27
      Ciekawe, czy nie eksportują tego bo się opłaca, bo polityka, czy bo normy unijne..

all of the above
    • qqbek Jest taka firma w DC co toto sprowadzała... 31.07.15, 23:55
      ...przynajmniej do 2011.
      Ale kosztowało nie 20, a 40.
      I było lekko nieświeże (w końcu Priora to odświeżona "110").

Co do "wczesnych lat 2000" - moje auto z tego okresu ma 10 poduszek powietrznych i wuj wie ile systemów z trzyliterowymi akronimami nazw. Ma też dwustrefową automatyczną klimatyzację i "pełną elektrykę" (łącznie z elektrycznie regulowanymi fotelami z pamięcią ustawień, czujnikami deszczu i takimi tam). Znaczy się w Priorze AD 2015 też muszą być dostępne?

Inna sprawa, że dostępne informacje sugerują, że Priora spełnia wszelkie wymogi Euro 5 a nie tylko 4.
      • nikkoz Re: Jest taka firma w DC co toto sprowadzała... 01.08.15, 00:10
        Widocznie koszty zimportowania tego etc są olbrzymie - samochód, jak pisałem, na rosyjskich portalach, kosztuje około 310-330k rubli zalezne od wyposazenia.
        za 40k, to nie kupiłbym. Ale za 20, jeśli byłby dostęp do części, bym się poważnie zastanawiał.
        • loyezoo Re: Jest taka firma w DC co toto sprowadzała... 01.08.15, 09:30
          Pomijam jakieś normy itd. to sprowadzane auto spoza unii jest obłożone cłem 10%.Niby mało ale płaci się cło,akcyzę i od wszystkich tych wartości (łącznie z ceną samochodu) VAT.Dlatego wychodzi taka,a nie inna cena.
      • galtomone Re: Jest taka firma w DC co toto sprowadzała... 01.08.15, 09:48
        Troche bez sensu porównanie. Możesz kupic dowolnego VW, Renaulta czy auto innej popularnej marki w klasie A czy B i tez nie będzie się moglo rownac wypozaseniem z Twoim. Ale podobnie i cena wyjsciowa....

Z drugiej strony zobacz jakie wyposażenie jest u ciebie i co doszło w Twoim modelu w autach z r. 2015 - ciekawe czego nie masz ? :-)
    • deart Re: Łada w polsce? 01.08.15, 09:33
      Lada Vesta

• nikkoz Re: Łada w polsce? 01.08.15, 09:55
        Pogooglowałem trochę, wczytałem się w oficjalną stronę łady - model Granta kostuje 340k rubli.
        www.lada.ru/cars/granta/liftback/prices.html

Wygląda naprawdę ciekawie. Pytanie jest inne - co z tego, że auto kosztuje to 20k pln, skoro pewnie cło jest olbrzymie. No i pytanie - czy w ogóle da się to zarejestrować w polsce.

Tak jak pisałem - gdybym wiedział, że jest dobry dostęp do części, to bym to kupił. Ale że owego dostępu w pl nie ma - to łada jest sferą gdybania.
        • loyezoo Re: Łada w polsce? 01.08.15, 22:03
          Nie wiem czy czytasz czasem posty, pod wątkiem ,który sam założyłeś,bo napisałem ile wynosi cło itd.
    • to.niemozliwe Re: Łada w polsce? 02.08.15, 08:37
      Jak dla mnie to bez sensu. Żeby kupić takie niszowe auto, to ono musi coś sobą reprezentować oprócz niskiej wartości celnej. Tu tego nie widzę. A jak się chce auto typowo użytkowe, to się bierze model popularny w danym kraju, gdzie łatwo o części i fachowy serwis.
    • liczbynieklamia Re: Łada w polsce? 02.08.15, 08:55
      Przede wszystkim wbrew temu, co się wydaje, przy samochodach cena nie czyni cudów w Polsce. Tata się nie sprzedawała, mimo cen o 1/3 niższych od konkurencji. Kia i Hyundai sprzed ery C'eeda i i30 sprzedawały się marnie, a były to samochody proste, ale moim zdaniem lepsze od obecnych (wygodniejsze i bardziej bezproblemowe). Moja teoria jest taka, że tanie samochody nowe kupują w Polsce głównie ludzie zmęczeni niepewnymi używkami, więc niepewne auto nowe nie jest dla nich alternatywą. Będą woleli kupić nową Dacię, albo wręcz dołożyć jeszcze więcej do Skody i dostać nieco iluzoryczną gwarancję świętego spokoju. Więc nawet gdyby Łada kosztowałaby 25 tysięcy (czyli minimalny poziom opłacalności), nie byłoby chętnych.

Jest jeszcze jeden fakt, którego nikt tutaj nie wspomniał. Łada należy do koncernu Renault, podobnie jak Dacia. Moim zdaniem Łada jeżeli komuś podebrałaby klientów, to właśnie Dacii. Po co koncernowi Renault ta kanibalizacja? Sprzedaż byłaby podobna, a trzeba byłoby utrzymywać dwie sieci dilerskie lub przynajmniej szerszą gamę modelową.
    • buraque Re: Łada w polsce? 02.08.15, 14:55
      ciekawostka: w Rosji można kupić Octavię III z ubóstwianym przez niektórych silnikiem 1.6 105KM

założyć gaz i tłuc na taksówce
    • toreon Re: Łada w polsce? 03.08.15, 09:13
      Raz - polityka
      Dwa - rynek. W Polsce wbrew pozorom nie ma dużego rynku na taniego sedana w niskiej cenie. Dacia sprzedaje głównie Dustera a Logana w wersji MCV. Nasi rodacy wolą 5-letniego Paska w dyzlu niż nowego kompakta producenta o niezbyt wysokiej reputacji.
    • archonix Re: Łada w polsce? 07.08.15, 19:08
      Doliczając cło i inne opłaty priora nie będzie tańsza od logana. Kosztowałaby 30 kilka k pln.
    • bimota Re: Łada w polsce? 08.08.15, 12:10
      1. LADNIEJSZA ?? HA HA.. CIEKAWE JAK WYGLADA TWA KOBIETA... ;)

2. CHYBA IMPORTUJA, LEC I KUPUJ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka