Dodaj do ulubionych

Jaki autoalam zamontować ?

IP: 217.96.16.* 23.04.02, 15:18
Czy jest sens montować autoalarm, skoro nowe samochody mają fabrycznie
zamontowany immobilizer i blokadę koła kierownicy? A jak się złodziej uprze to
ukradnie każde auto? A jeżeli jednak autoalarm to, jaki? Słyszałem, że są
autoalarmy, wysyłające komunikaty na komórkę. Jak to działa i ile kosztuje? Co
poradzicie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 23.04.02, 15:24
      Nie jestem zwolennikiem alarmow. Ale musisz miec jakis bo moze Ci ubezpieczenie
      nie dac znizki. Poza tym wyjacy alarm informuje o utracie radia. Ja bym na
      Twoim miejscu zalozyl jakis porzadny drugi immobiliser z opoznionym dzialaniem.
      A jak Cie stac to kup sobie LoJack'a.
    • Gość: eskimos Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: *.chello.at / *.chello.at 23.04.02, 18:30
      Gość portalu: Witek napisał(a):

> Słyszałem, że są
      > autoalarmy, wysyłające komunikaty na komórkę.

Wyryj scyzorykiem nr tel. na kierownicy , zlodziej sam zadzwoni.
    • Gość: RT Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: *.mediacom.pl 23.04.02, 18:48
      poszukaj w necie alarmu Clifford Concept. Kosztuje cos okolo 2,5 tys zl, ale ma
      bardzo duzo (raczej nieprzydatnych) funkcji np. odpalanie silnika z pilota w
      autach z automatem :) producent daje gwarancje ze w przypadku kradziezy odda
      wartosc samochodu. To byla taka ciekawostka bo wydac tyle kasy na alarm to
      przegiecie, ale jak ktos sobie zyczy... Pozdrawiam.
    • Gość: Stanik Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: 217.99.1.* 23.04.02, 21:44
      Zalezy jaki masz samochod. Jesli jakies Punto II, czy cos podobnej klasy to nie
      ma co przeplacac i zaloz zwyklego wyjka.
      A jesli sprzeta za 150 tys zl to mozesz sobie pomyslec o LO-JACK (jak z gory
      zaplacisz abonament za trzy lata to juz reszte masz za free), lub o jakims
      wypasionym alarmie ktory np. kontroluje pochylenie samochodu (jak by zabierali
      na lawecie) lub ma funkcje antynapadowe.
      • Gość: Stanik Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: 217.99.1.* 23.04.02, 21:50
        A jeszcze zapomnialem powiedziec o fabrycznych zabezpieczeniach. Imobilajze to
        w sumie do niczego sie nie nadaje po za tym ze ubezpieczyciel ma czyste
        sumienie ze samochod klienta jest maksymalnie zabezpieczony (osobiscie
        odpalalem swoje Polo model 2000 na krotko i bez problemow odpalil , a calosc
        udalo mi sie zrobic po kilku godzinach walki bedac uzbrojonym w multimetr. Nie
        zebym to robil specjalnie, zycie mnie zmusilo, samochod przestal zapalac z
        kluczyka)), a blokade kierownicy lamie dorosly facet o dosc przecietnych
        gabarytach (przeciez zlodziej nie cacka sie z Twoim samochodem, bo to nie jego
        jak co spieprzy to i tak nie jego strata). Jedyne co troszeke utrudnia (3
        sekundy dluzej) to zablokowanie kierownicy jak sie wychodzi z samochodu, nie
        mozna wtedy nabrac rozpedu przy kreceniu.
    • Gość: Marcel Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: *.subnet-52.med.umich.edu 23.04.02, 22:38
      Kiedys bylem zwolennikiem blokad lewarka skrzyni biegow - taki bolec z zamkiem.
      Pozniej slyszalem, ze nie stanowia one zadnego problemu. Moze Wy wiecie wiecej?

pozdrowka
      • Gość: orl Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: 62.29.137.* 24.04.02, 08:51
        a co myslicie o autoalarmach z antynapadem Clifforda, seria Challenger ?? sa w
        miare skuteczne czy nie bardzo ?
    • Gość: alek Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: 195.136.36.* 24.04.02, 15:10
      Alarm przyda się do odstraszania gówniarzy (prawdziwy złodziej da sobie radę),
      którzy chcieliby skroić Ci radio lub pozostawioną na siedzeniu komórę, aparat,
      torbę itp.
      Ja założyłem sobie alarm, który reaguje na otwarcie drzwi, klapy i maski
      silnika oraz tzw. "mikrofalę" - syrena zaczyna ostrzegawczo wyć jak tylko
      zbliżysz się do auta, jak odejdziesz - przestaje.
      Koszt całości z montażem (centralka Clifford, ale nie mam pojęcia jaki model)
      550 PLN.

Pozdrawiam,
      alek
      • Gość: alek Re: Jaki autoalam zamontować ? IP: 195.136.36.* 24.04.02, 15:14
        Zapomniałem dopisać, że jeszcze odcina mi komputer sterujący wtryskiem, ale
        ponoć dizlem fachowiec zawsze odjedzie bez względu na zabezpieczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka