Dodaj do ulubionych

Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w bloku

17.09.21, 10:46
Jednak komuna miała pewne plusy w porównaniu z dzisiejszym kapitalizmem
"Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w bloku. Wspólnota ustawiła betonowe donice"
epoznan.pl/news-news-121477-mieszkaniec_parkowal_auto_na_swoim_tarasie_w_bloku_wspolnota_ustawila_betonowe_donice
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 10:53
      Welcome to Potato Republic of Bolanda
    • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 10:58
      Ja to generalnie nie lubię, jak ktoś sobie szkłem dupę podciera.
    • oixio gdy wątroba gnije 17.09.21, 11:16
      Tego rodzaju życie w ciągłej nienawiści do bliźniego i podobne sytuacje skutkują "gniciem wątroby" (tak to drzewiej się nazywało).
      Czyli cały organizm jest zatruwany - pojawią się bóle mięśni, stawów, choroby wiecznie leczone typu borelioza, reumatoidalne zapalenia stawów, itd.
      O przyczynę nikt nie zapyta i nie usunie.
      Wystarczy wrócić do miłości bliźniego i cieszyć się szczęściem i zdrowiem każdego dnia :):)
    • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 11:21
      Po prostu traktował auto jak członka rodziny ale drzwi balkonowe były za wąskie żeby wjechać do środka
      Goownojad jeden :D
    • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 12:04
      Co ma do tego komuna?
      Chyba to, że posiadanie auta to był rarytas i miejsc do parkowania nie brakowało... ;)
      • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 12:22
        że planowano i budowano przestrzeni wspólne między blokami
        akurat z parkingami różnie, ale u mnie np. jest duży parking
        • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 12:28
          U mnie na osiedlu obok z lat 70tych, mimo zamieniania przestrzenii między blokami na parkingi wciąż nie są w stanie uzyskać wystarczającej ilości miejsc parkingowych... Inna sprawa, że i tak jest lepiej niż w nowych "enklawach apartamentowców", gdzie miejsc jest mniej niż samochodów, a na nowe miejsca nie ma szans, bo bloczki są upchane niczym torby w bagażniku przy wyprawie na wczasy...

Dlatego tak sobie szanuje nasz bloczek... każdy ma jedno miejsce parkingowe na zamkniętym parkingu na naszej działce i jest jeszcze parking na kolejne kilkanaście aut otwarty wzdłuż ulicy... a że do osiedli jest 200m w jedną i 500m w drugą z niewygodnym dojściem, a tak to same domy jednorodzinne... To i z parkowaniem zwykle nie mamy kłopotów...
      • wislok1 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 19:48
        Siostra w Wiedniu mieszkala w samym centrum, na 1 mieszkanie przypadalo 1 miejsce parkingowe na podworzu starej kamienicy, tego nie wymyslila komuna, tylko brak miejsc.....

Bylo to skrupulatnie przestrzegane.....

Oczywiscie mozna bylo miejscami nieficjalnie handlowac, np. rodzina pojechala do Chorwacji, na jej miejscu parkowalo w tym czasie auto rodziny siostry, czyli moje,,,
        • wislok1 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 19:52
          Zeby wjechac na podworze, trzeba bylo miec KLUCZ do bramy wjazdowej.....
          W odleglosci 500 metrow
          od kamienicy znalezienie wolnego miejsca do parkowania na ulicy graniczylo z cudem....
          ( i to platnego, 2 euro za godzine, maksymalny czas parkowania 2 godziny od poniedzialku do piatku, soboty i niedziele za friko, ale wtedy dopiero mozna bylo szukac GODZINE wolnego miejsca )
    • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 20:11
      Patodeweloperka przyciąga patusów.
      Nasze prawo jest do dupy.
      Mieszkałem na osiedlu z końca lat 70-tych, gdzie przewidziano już 1 miejsce na jedno mieszkanie.
      Ponad 40 lat minęło, samochodów jest 10 razy tyle, ale normy takie same, jak "podwyższony standard" z 1979 roku.

Myślę, że 1,5 miejsca na mieszkanie to absolutne minimum, winien być też zakaz rezerwowania więcej niż 1 miejsca postojowego na jeden lokal, żeby część miejsc była ogólnodostępna (kurier, listonosz, odwiedzający).
      • kokosowy15 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:20
        Miejsca parkingowe, według proponowanej przeć ciebie normy, musiały by zajmować jeden hektar. W pobliżu jest jeszcze kilka bloków, nieco mniejszych. Gdzie proponujesz umieszczenie ławek, trawników, placów zabaw? Może to nie parkingów jest za mało, lecz samochodów za dużo? Urządzeń, które woza ciebie ( 100 kg) z zakupami (10 kg) a same ważą 1500 kg?
        • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:29
          W styczniu kupiliśmy mieszkanie na stablowicach budowane przez dobrego developera wrocławskiego
          Obowiązek zakupu jednego miejsca na mieszkanie.
          Na 2 mieszkania dodatkowe miejsce niesprzedane, wolne na zewnątrz,
          Do tego ścieżka nad rzeką z miejscami do spędzania czasu, klub lokatora ( poważnie :)), dwa place zabaw, kupa ławek, szerokie chodniki. Czyli można. Tylko trzeba chcieć
          • bigimax4 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:35
            trzeba chciec za to zaplacic , nie wszyscy chca
            raz mieszkalem na takim osiedlu , ze jak znajomi przyjechali to jego partnerka powiedziala ,ze jak juz wiechali w brame osiedla to jak by sie znalazla na reklamie bonuxa (proszku do prania)
            tyle ze troche mieszkania/domy tam kosztowaly
            • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:44
              Właśnie nie
              Postanowili wybudować takie osiedle specjalnie żeby pokazać w jakim kierunku idą
              W sumie na granicy miasta, ale jak znaleźliśmy to w sumie decyzja od razu ze warto kupić.
              • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:46
                Nie żebym spamował ale oby inni poszli w tym kierunku
                www.archicom.pl/inwestycje-mieszkaniowe/sloneczne-stablowice/?&product[investition_group_id]=110
                • bigimax4 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 23:38
                  nie neguje ani nie oceniam ale z tego co widze maja jeszcze spora droge do przejscia
                  property.irishexaminer.com/residential/brochure/367-the-oaks-trimbleston-goatstown-dublin-14/4443597
                  • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 06:19
                    Ale za to pogoda lepsza we Wrocławiu:D
                • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 23:54
                  trypel napisał:

> Nie żebym spamował ale oby inni poszli w tym kierunku
                  > www.archicom.pl/inwestycje-mieszkaniowe/sloneczne-stablowice/?&product[investition_group_id]=110

Metr poniżej dyszki?
                  Tanioszka:-)
          • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 23:22
            trypel napisał:

> W styczniu kupiliśmy mieszkanie na stablowicach budowane przez dobrego develope
            > ra wrocławskiego
            > Obowiązek zakupu jednego miejsca na mieszkanie.
            > Na 2 mieszkania dodatkowe miejsce niesprzedane, wolne na zewnątrz,
            > Do tego ścieżka nad rzeką z miejscami do spędzania czasu, klub lokatora ( poważ
            > nie :)), dwa place zabaw, kupa ławek, szerokie chodniki. Czyli można. Tylko trz
            > eba chcieć
            >

A wystarczyłyby przepisy i wszyscy by chcieli.
            Pamiętam Niemców przyjeżdżających w odwiedziny na moją poprzednią dzielnicę.
            Dzielnica rozplanowana 100 lat temu, z mieszanką budynków z okresu od odzyskania niepodległości po dzień dzisiejszy.
            Najbardziej się dziwili temu, dlaczego u nas nie ma żadnego planowania przestrzennego.

I na tym trzeba zakończyć ten wywód.
            W Polsce planowanie przestrzenne teoretycznie jest, ale się nie przyjęło.
            • trypel Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 06:18
              Ono bylo
              Bardzo dobre i na wysokim poziomie
              Ale potem przyszła wolność i planowanie przestrzenne stało się kula u nogi
              • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 10:34
                trypel napisał:

> Ono bylo
                > Bardzo dobre i na wysokim poziomie

Powiem to tak - na poziomie ówczesnego rozwoju cywilizacyjnego.

Jest w Lublinie, na LSM, Osiedle Słowackiego.
                Perełka socjalistycznej architektury, autorstwa małżeństwa Hansenów.
                Na brzegach strefy ruchu kołowego, parkingi, garaże, budynki usługowe, pośrodku budynki mieszkalne z wyłączeniem jakiegokolwiek ruchu kołowego.

I to miało sens, dopóki samochód nie stał się potrzebny codziennie.
                Dopóki na osiedlu był szewc, sklep, przychodnia i targ (bardzo ciekawe budynki swoją drogą), dopóty ludzie nie musieli co chwila wsiadać w samochód i jechać gdzieś. A garaży i miejsc parkingowych było w opór (jak na tamte lata).

> Ale potem przyszła wolność i planowanie przestrzenne stało się kula u nogi

Bo w pościgu za kasą każdy metr kwadratowy trzeba "wycisnąć do ostatniej piędzi".

Tu masz przebrzydłe, nieludzkie, betonowe osiedle Słowackiego.

Tu dla porównania, luksusowe, prestiżowe, kapitalistyczne osiedle Węglinek.
                W tej samej skali.

(to drugie wklejam nie dlatego, żeby stanowiło jakiś skrajny przykład, ale dlatego, że jest tak samo dobrze znane w całym kraju, jak osiedle Hansenów - to to samo osiedle, na którym rolnik nie sprzedał ziemi deweloperom i co roku jeździ kombajnem pomiędzy blokami)
                • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 10:36
                  Skala mi się rozjechała - osiedle Słowackiego w poprawnej.
                • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 11:26
                  A wspominałeś qqbku o prześwitach z mozaiką? Znam to osiedle o którym mówisz :)
                  • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 00:08
                    To masz na mysli? :)
                    • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 00:17
                      Tak, choć ja nie "z LSM".
                      Wychowałem się na Wieniawie.
                      A z popularnego podówczas wierszyka:
                      "Kto partii wiernie służy - ten na Luksemburg Róży,
                      kto sprzedał ziemię - ten na eLeSeMie,
                      a lud szary na Kalinę i Tatary".
                      • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 11:03
                        Qqbek, zajrzysz na maila?
                        • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 11:20
                          bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, zajrzysz na maila?

Zajrzałem - daj znać, jak coś więcej będziesz wiedział - piwo? Czemu nie :)
                          • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 14:45
                            nie prosiłem o odpisywanie tutaj XD
                            • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 19:18
                              bywalec.hoteli napisał:

> nie prosiłem o odpisywanie tutaj XD

Przecież szczegółów nie podałem (zresztą sam ich nie znam).
                              • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 08:30
                                E tam... Podawaj... Zawsze jakoś można by spota zorganizować...

Zresztą kiedyś były luźne pogadanki o czymś takim, ale wtedy problemem było tylko czy napijemy się z misiaczkiem i czy bimota gada też kapitalikami (co wyszło na filmach, że nie...). Teraz po nalocie eGrażyn z Januszkiem na czele to już jakoś tak brakuje entuzjazmu...
                                A ja tam bym z Klemensem i vogonem się napił...
                              • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 08:30
                                qqbek napisał:

> Przecież szczegółów nie podałem (zresztą sam ich nie znam).

Niby tak. No zobaczymy.
                          • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 15:20
                            qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                            >

> Zajrzałem - daj znać, jak coś więcej będziesz wiedział - piwo? Czemu nie :)
                            >
                            >
                            Tylko mi się tam Harnasiem nie najebać...
                            • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 16:06
                              Kubek od samego widoku Harnasia by padł i nie wstał... ;)
                              • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 19:22
                                gzesiolek napisał:

> Kubek od samego widoku Harnasia by padł i nie wstał... ;)

O to to!
                                Ale te tanie piwa nierzadko wcale nie są tak paskudne w smaku.
                                Może nie Harnaś czy Tatra, bo to szczochy straszliwe, ale takiego Kasztelana czy Namysłów (a przecież to tanie piwa) da się wlać w siebie... i to szybciej niż Tyskie, czy tego drugiego koncernowego, przepłaconego szczocha - Żywca.
                                Długo znośny był Lech, ale też się popsuł w końcu.
                                • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 19:54
                                  Wiesz na tej samej półce z tego samego koncernu jest Harnaś i Okocim zielony... Po stokroć wolę tego drugiego...
                                  Namysłów Pils też jest ok. Kasztelan jakoś mi nie przypadł do gustu... Może dlatego że piłem z puszki...
                                  • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 20:19
                                    gzesiolek napisał:

> Kasztelan jakoś mi nie przypadł do gustu... Może dla
                                    > tego że piłem z puszki...

Bo Kasztelany są dwa.
                                    Różnią się nieznacznie etykietą - zwykły to siki św. Weroniki i ma wyższą zawartość alkoholu (coś bliżej 6%), niepasteryzowany jest lżejszy (5%) i da się go wypić.
                                    • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 21:37
                                      Pisałem o niepasteryzowanym... Na tego pasteryzowanego jeszcze u nas nie trafiłem...
                              • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 22:42
                                gzesiolek napisał:

Myśmy teraz ze smaczniejszą połówką pomarańczy byli trzy dni w tatramountajns (80 km zrobione, nie chwaląc się oczywiście) i schodząc ze Szpiglasa w kierunku "piątki" spotkaliśmy rozrywkową grupkę młodzieżową schodzącą z Zawratu. Każdy uczestnik pielgrzymki dzierżył Harnasia w dłoni. Grupa była wesoła, rozbawiona i rozśpiewana.
                                Pod Giewontem dzień wcześniej jakaś młodzieżówka opierdalała wiśniówkę pod krzyżem.
                                Alkoholizm dotarł do gór wysokich?
                                • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:07
                                  hukers napisał:

> Alkoholizm dotarł do gór wysokich?

Wolactwo dotarło w Tatry.
                                  Szpiglasowa to ceprostrada... ani jednego trudnego kawałka.
                                  • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:13
                                    qqbek napisał:

> hukers napisał:
                                    >
                                    > > Alkoholizm dotarł do gór wysokich?
                                    >
                                    > Wolactwo dotarło w Tatry.
                                    > Szpiglasowa to ceprostrada... ani jednego trudnego kawałka.
                                    >
                                    Od Morskiego, bo od "piątki" przed przełęczą są łańcuchy, choć oczywiście Orla Perć to nie jest.
                                    • qqbek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 07:58
                                      hukers napisał:

> Od Morskiego, bo od "piątki" przed przełęczą są łańcuchy, choć oczywiście Orla
                                      > Perć to nie jest.

Na Giewoncie (pod koniec) też są łańcuchy, a jednak Karyny w szpilkach i Sebixy w klapkach co roku dają radę się wgramolić na szczyt, z palcem w zadzie.
                                      Nawet nie na Orlej Perci, ale nawet na Świnicy czy Zawracie by im cała ręką nie pomogła.
                                      • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 08:25
                                        E tam nie zapominaj o "sportowcach"... Taki nowy trend. Sprzęt bardziej do biegania niż do chodzenia po górach. Przepychają się i poganiają na łańcuchach bo im życiówka nie siądzie... A później jak widzę jak zbiegają po lżejszych odcinkach to wyobrażam sobie ich kolana przy 40-50tce...
                                        • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 08:40
                                          gzesiolek napisał:

> E tam nie zapominaj o "sportowcach"... Taki nowy trend. Sprzęt bardziej do bieg
                                          > ania niż do chodzenia po górach. Przepychają się i poganiają na łańcuchach bo i
                                          > m życiówka nie siądzie... A później jak widzę jak zbiegają po lżejszych odcinka
                                          > ch to wyobrażam sobie ich kolana przy 40-50tce...

Ci co po 40-ce wstają z kanapy i zaczynają biegać maratony, triathlony, ultramaratony górskie itp?
                                          Myślę, że jest to niszczące nie tylko kolana ale i ryzykowne.
                                          Sam znam kolesia który się wkręcił w triathlony i to po 40-ce i to jakieś mocne np. "Harda suka" i uległ poważnemu wypadkowi bo go auto potrąciło jak jechał rowerem. Nie wyleczył się do końca (jakieś operacje potrzebne) i siadł na rower na jakiś rajd po przekątnej Polski w 24 h czy coś takiego.
                                          • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 28.09.21, 14:21
                                            Ja tam uważam, że bieganie po płaskim i z głową jest jak najbardziej ok. Ale ostre górskie w zwykłych butach do biegania nawet z wysoką amortyzacją, zwłaszcza jak biegający nie jest małym chucherkiem kończy się zniszczonymi kolanami...
                                            A chodząc po górach coraz częściej widzę ekstremalnych biegaczy bijących rekordy pokonania danego szlaku lub dotarcia na dany szczyt... W różnym wieku...
                                • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:20
                                  80km w 3dni całkiem sympatycznie... Ja chyba tylko raz zrobiłem ponad 25km w jeden dzień... Inna sprawa, że osobiście mam jakąś alergie na Zakopane i ostatnio wolę niżej a ciszej i puściej...
                                  • hukers Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:27
                                    gzesiolek napisał:

> 80km w 3dni całkiem sympatycznie... Ja chyba tylko raz zrobiłem ponad 25km w je
                                    > den dzień... Inna sprawa, że osobiście mam jakąś alergie na Zakopane i ostatnio
                                    > wolę niżej a ciszej i puściej...

Zofia tak się zakwasiła, że se wzięła kacowe dzisiaj.
                                    A mówiłem w niedzielę, jedź na Banię podrywaj ratowników, to nie słuchała i robiła przewyższenia.
                              • bywalec.hoteli Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:27
                                gzesiolek napisał:

Harnaś, Żubr i Tatra - nie dziękuję za takie specyfiki trochę lepiej niż napój typu "Volt Beer" :D
                                • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 27.09.21, 23:32
                                  A ja właśnie do snu zarzuciłem taniego Namysłów Pils... Rzeczywiście chyba najlepszy stosunek smak/cena na rynku...
        • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 22:40
          Powinno być 1 miejsce parkingowe na mieszkanie gwarantowane... Ba jeśli by Ci deweloperzy rzeczywiście robili trawniki, krzewy, ławeczki place zabaw zajmujące choć 30% działki... Ale w Krakowie w większości miejsc robią betonową pustynię z blokami okno w okno a parkingów i tak nie ma wystarczająco... Mieszkania i tak schodzą na pniu, bo wykupywane są przez inwestorów, a generalnie mieszkań dla chętnych brak...
          Na takiej działce co stoi nasz bloczek mniej więcej 40arow (na 32mieszkania i 4lokale usługowe) w tej chwili deweloper wcisnąłby minimum 120mieszkan i to tylko dlatego, że są ograniczenia w górę... A jakby załatwił, że to co, że dookoła domki bo przecież 300m dalej jest 10pietrowiec to by i z 240mieszkan wcisnął...
          • kokosowy15 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 23:03
            Teraz powszechna jest patodeweloperka, moje osiedle pochodzi z lat siedemdziesiątych, większość działek to tereny zielone, rekreacyjne. Ale gdyby na ten tysiąc mieszkań zrobić tysiąc pięćset miejsc parkingowych po 16 m kw (z dojazdem), to i tak by się nie zmieściły.
            • marekggg Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 10:40
              wszystko mozna, tylko ze to jest drogie. a ktos kogo ledwo stac na splate kredytu nie kupi (bo nie musi) miejsca w garazu podziemnym po 40-60 tys zlotych/sztuka
              • gzesiolek Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 15:20
                U mnie nie ma podziemnego tylko mały bloczek na dużej działce, gdzie zrobiliśmy sobie dodatkowy zielony parking...
                Co do kosztów to po prostu miejsce parkingowe powinno być w cenie mieszkania.
                Zwłaszcza, że koszt budowy 1m2 parkingu podziemnego jak należy, jest większy niż koszt budowy 1m2 mieszkania... Problem w tym, że ten parking podziemny jest projektowany po to by na jak najmniejszej działce wcisnąć jak najwięcej mieszkań... A nie dla luksusu mieszkańców....
                • marekggg Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 15:27
                  no ale to maja wszystkie parkingi podziemne do siebie...
                • kokosowy15 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 18:32
                  U nas też niektórzy właściciele samochodów zrobili sobie "zielony i czerwony parking" parkując na trawnikach i boisku. Przepraszam, że bezczelnie pytam : jeżeli pod blokiem jest parking podziemny, to gdzie są komórki?
                  • marekggg Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 18.09.21, 19:06
                    i w polsce i w belgii mialem komorki w parkingu podziemnym, szwagier w warszawie tez tak ma. to jest najmniejszy problem. tylko kosztuje.
    • bigimax4 Re: Mieszkaniec parkował auto na swoim tarasie w 17.09.21, 20:26
      rozumiem ze za trudne do zrozumienia

Aby dostać Aby dostać się do swojego ogródka, mieszkaniec musiał przejechać po wspólnym trawniku.się do swojego ogródka, mieszkaniec musiał przejechać po wspólnym trawniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka