x49xx 08.10.21, 12:27 Gdzie najlepiej sprawdzić? Jakie źródło polecacie? Chodzi mi o pogodę długoterminową z tygodniowym wyprzedzeniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gzesiolek Re: Stan pogody 08.10.21, 13:38 Jak z tygodniowym i więcej tylko u indiańskiego szamana... (stary dowcip z "bo Indanie już od 3lat chrust zbierają...") A co do codziennego sprawdzania pogody polecam www.meteo.imgw.pl Najwięcej stacji i najszybsze aktualizacje zmian... Kilka zakładów co do pogody z córą wygrałem, jak ona patrzyła na jakieś domyślne iPhone'owskie, a ja ją wyciągałem w góry... Ona, że będzie padać, a ja, że nie będzie... I nie padało... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 13:50 Dzięki, zazwyczaj sprawdzam na interii i parę razy zmokłam w tym roku szkolnym jadac rowerem, bo miało nie padać. Mam za tydzien jechać w góry i nie wiem, czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Stan pogody 08.10.21, 13:52 x49xx napisała: > Dzięki, zazwyczaj sprawdzam na interii i parę razy zmokłam w tym roku szkolnym > jadac rowerem, bo miało nie padać. Mam za tydzien jechać w góry i nie wiem, czy > warto. Tylko nie na interii. www.meteo.pl Nie mają na tydzień i dobrze - bo na 2 dni da się w miarę przewidzieć Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 13:58 Wyjeżdżamy w piątek za tydzień z rana, ale muszę wcześniej się spakować. Dzięki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Stan pogody 09.10.21, 08:17 hmmm - no dobra - jest pazdziernik, to juz w "gorach" czesto pada snieg, jest minus pare stopni, na dole moze sa przymrozki, przy tym bedzie padac. lepiej sie ubrac i potem zdejmowac, niz marznac. wiec podkoszulka, polar, kurtka przeciwdeszczowa/przeciwwiatrowa z kapturem, CZAPKA (a nie jakas bejzbolowa czy kapelusz), rekawice, porzadne buty a nie sneakersy/adidasy. Plecak ze swetrem, termos z czyms do picia, batoniki i do tego powerbak z kabelkiem do komorki. wiem ze to ostatnie to troche na wyrost, bo kiedys nie bylo potrzebne, ale dzisiaj - no coz. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:39 Dzięki, nie pomyślałam o rękawiczkach, batonikach, termosie i swetrze w plecaku. Mam porządne buty w góry, wezmę je. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:41 Ostatnio w Bieszczadach w październiku( kilka lat temu) był śnieg i ciapa, przewodnik nie chciał wyjść z grupą, bo mieli nieodpowiednie obuwie. Tylko mnie nogi nie przemokły. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Stan pogody 17.10.21, 02:30 ciapa przewodnik? naprawde? szcun dla przewodnika, ze nie chcial ceprow zabrac na gore i potem miec z nimi problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 08.10.21, 13:52 Ale to tydzień wcześniej masz sprawdzalność na poziomie 50%, albo będzie padało, albo nie... Dopiero dzień wcześniej dochodzisz do sprawdzalności 80% A w danym dniu do blisko 99%... Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 14.10.21, 21:51 Pokazywali dziś w miarę dobrą pogodę, ale i tak wezmę kurtkę przeciwdeszczową, spakowałam się dopiero teraz, nie byłam w Pieninach kilka lat, jutro z rana wyjeżdżamy, dobranoc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 14.10.21, 23:57 Ważniejszy ciepłe skarpetki, polar, czapka i rękawiczki... Po do południa może być "rześko", zwłaszcza bliżej szczytu... W nocy ma tam być przymrozek i duża wilgotność... Może być delikatna mgła jak zacznie słońce suszyć. Od 12 powinno być już lepiej (jest szansa nawet na ok 10'C w cieniu na górze i 14'C na dole) i raczej przyjemnie z niezłymi widokami. Pewnie robicie krótką trasę tam i z powrotem, ale jakby co lepiej planować zejście tak by max o 18 być na dole... Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 12:00 Pozdrawiam ze słonecznej Szczawnicy. Jedziemy za chwilkę do Wąwozu Homole i na Wysoką. Jest pięknie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 12:18 Krótką trasę robimy tak do 2 godzin plus zejście. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 14:38 Cyknij fotkę dla zamknietych w biurze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 16.10.21, 13:28 Zaliczyłam dziś przejażdżkę rowerową ze Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru i redyk. Pieniny są piękne o tej porze roku i mnóstwo turystów. Pozdrawiam serdecznie:-) Jutro mam zamiar zdobyć Palenicę:-) Jeszcze nie wiem, jak:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Stan pogody 17.10.21, 01:31 x49xx napisała: > Zaliczyłam dziś przejażdżkę rowerową ze Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru i re > dyk. Pieniny są piękne o tej porze roku i mnóstwo turystów. Pozdrawiam serdeczn > ie:-) Jutro mam zamiar zdobyć Palenicę:-) Białczańską? Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Stan pogody 17.10.21, 07:41 Wejście na Palenicę w Szczawnicy jakimś szczególnym wyczynem nie jest...zawsze możesz wjechać jak już nie dajesz rady 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Stan pogody 17.10.21, 08:27 Czyli, że szczanie na Palenicy jest tak łatwe jak palenie w Szczawnicy? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 18.10.21, 19:18 podroze.onet.pl/aktualnosci/szczawnica-redyk-2021-tysiace-owiec-przeszly-ulicami-miasta/rms6b9x Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Stan pogody 15.10.21, 06:38 Nie zapomnij ciepłych majtek moja droga 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 08:40 A to też... Koleżanka jak widzę z przykrymi doświadczeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Stan pogody 15.10.21, 13:41 E tam zaraz przykre doświadczenie...troskliwa jestem...troszczę się o roztrzepaną koleżankę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 14:39 To Ci się chwali... Ciepłe gatki to podstawa w zimie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Stan pogody 08.10.21, 15:03 Taką to u wróżki najlepiej bo to wróżby a nie prognozy. Jeśli chcesz prognozy to najdalej na trzy doby i np. na meteo.icm.edu.pl tylko trzeba mieć trochę umysł faceta żeby to ogarniać, a nie wiem czy masz? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 15:19 Poproszę was 3 dni wcześniej, żebyście mi sprawdzili:-) Jestem typową humanistką, która chodzi z głową w chmurach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Stan pogody 08.10.21, 16:57 > Niekumatą kobitą ze wsi :-( Te twoje dopierdalanki nikogo tu nie śmieszą ani nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 17:53 Nie zwracajcie uwagi na takie do.. do Danki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: Stan pogody 08.10.21, 20:06 >Te twoje dopierdalanki nikogo tu nie śmieszą ani nie interesują.< Nie czytaj jak masz problem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Stan pogody 08.10.21, 19:04 Kumata kumata...właśnie chłopa łowi...bo o to tu wlaśnie chodzi 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Stan pogody 08.10.21, 20:57 Przecież tylko po to tu wchodzicie i chyba nikt nie podejrzewa inaczej? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Stan pogody 09.10.21, 06:25 Problem w tym że tu nie ma co łowić...koleżanka jest w desperacji to próbuje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 17:30 Piszesz niezrozumiale, więc to ostatni mój komentarz do Twojego wpisu, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Stan pogody 08.10.21, 17:28 > Gdzie najlepiej sprawdzić? No a w telefonie nie masz apki typu Pogoda? U mnie się całkiem dobrze sprawdza (iOS). BTW, spece od pogody twierdzą, że przewidzieć coś powyżej trzech dni to raczej trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 17:56 Mam, z rana sprawdzałam, to pokazywało obfity deszcz za tydzień w piątek, a teraz wieczorem już mniej opadów. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 18:03 Dla was, za pomoc, wciąż aktualny...:-) www.youtube.com/watch?v=GRhpanhkW18 Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 07:21 U mnie termometr wskazuje -3 na zewnątrz. Życzę wam udanej soboty:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Stan pogody 09.10.21, 07:59 Nie ma takiego forum, zebys dostał dobrą prognozę pogody. Sprawdzam ja codziennie przynajmniej na 3-ch portalach. Wszystkie prognozy sę błędne. Np. wczoraj wieczorem podaja u mnie 9 st. C - jest 4 st. C .Dziś rano podaja +3 st C - jest - 3 st C. Mieszkam tylko 30 km od centrum Warszawy! Sytuacja z tymi prognozami powtarza sie codziennie a moja stacja meteo tez jest na wys. 2 m nad ziemią! Więc w te prognozy nie wierzę. Jedyna prawda na moim urządzeniu za oknem ! Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:36 Kiedyś na interii sprawdzałam, że deszcz ma być za kilka godzin, więc wsiadłam na rowerek, ale zmokłam. W połowie drogi deszcz mnie zaskoczył. Jestem meteopatką i źle się czuje w deszczowe dni. Jeśli będzie padać w następny weekend, to lepiej siedzieć w domu, nawet, jeśli wyjazd jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Stan pogody 09.10.21, 20:58 Gdzie pada deszcz w danym dniu to sprawdza się na radar-opadow.pl/ a nie tam, gdzie coś przewidują. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 08:34 Witam, zdobył ktoś z was tę górę? Zastanawiam się, czy sobie nie wziąć kijków, pozdrawiam :-) hasajacezajace.com/wysoka-najwyzszy-szczyt-pienin/ Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: Stan pogody 12.10.21, 09:36 I to wiele razy zdobyłem. Kijki mogą być przydatne, mając jednak dobrą kondycje można z nich zrezygnować. W górach polecane raczej dla osób w podeszłym wieku, z nadmierną masą ciała, z problemami stawowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 12.10.21, 09:55 Ja ze dwa razy byłem. Kijki zbędne, szlak raczej łatwy i równomierne podejście i nawet niespecjalnie jest się gdzie spocić. W sumie w ostatnim sezonie jakoś odpuściłem sobie Pieniny, może warto wrócić ;) Bo tak krążę po szlakach byle dalej od tłumów... Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 10:10 Dzięki, też nie lubię tłumów. W takim razie nie będę brać kijków. Byłam na Trzech Koronach kilka razy i w Wąwozie Homole, ale na Wysoką nie miałam okazji się wspinać. Jak zdobędę i będzie zasięg, to Ci pomacham:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Stan pogody 12.10.21, 11:37 Kijki odciążają stawy kolanowe i stopy. W sumie przydatna sprawa - zwłaszcza przy schodzeniu. Chyba że szlak bardzo łagodny. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 12:19 Wiem, tylko nigdy jeszcze w górach nie używałam kijków. Zaufałam opinii Gzesiolka, mam nadzieję, że dam radę, mam porządne buty:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Stan pogody 12.10.21, 13:08 Mi wydają się tam zbędne, tam jest jak dobrze pamiętam ze 4km szlaku z max 500m przewyższeniem... i w miarę jednostajna wędrówka pod górę... Ale ja też z kijków korzystalem chyba dwa razy w życiu (sam nie mam, ale kumpel jest wariat i ma wszystko ze sprzętem wspinaczkowym włącznie, więc jak mnie ciągnął to czasem wziął kijki i dla mnie, teraz przestał, bo wie, że tak mnie ostrzegał, że szykuje coś co mnie wykończy na maksa i mu marudziłem od startu a nie na ostatnich 5km z 20 ;)) więc ja nie jestem jakąś wykładnią... Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 13:16 U mnie pada grad, nie sprawdziłam pogody, przyjechałam rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Stan pogody 12.10.21, 13:23 x49xx napisała: > U mnie pada grad, nie sprawdziłam pogody, przyjechałam rowerem. Dobrze, że nie sprawdziłaś, bo przyjechalabyś samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 14:49 No tak, szkoda auta;-) Teraz słońce świeci. W aucie pożyczonym córce są lekkie wgniecenia od gradu,( w wakacje był w Krakowie). Rano byłam autem w pracy, mam taki plan, że prawie codziennie 2 razy jeżdżę do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Stan pogody 17.10.21, 08:50 probowalem raz z kijkami Na Teneryfie w Barranco del Infierno. Szczerze mowiac, dosyc latwa az lajtowa trasa. po paru metrach myslalem ze te kijki polamie i rzuce w krzaki. (no ale tego sie nie robi). no to z nimi dotarlem trzymajac je w jednej rece az do konca i z powrotem. na nic sie to nie zdalo. Odpowiedz Link Zgłoś