Dodaj do ulubionych

Punkty karne - kasowanie

31.08.22, 12:56
Jak to jest z tym kasowaniem punktów karnych?
Golfa skasowałem już ponad rok temu, a punkty za ten wyczyn nadal widzę w mObatelu (choć wcześniej wyświetlały mi się z datą ważności do bodajże 27 sierpnia).
Sprawa prawomocnie zakończona, grzywna zapłacona, punkty wiszą.

Miał ktoś z was już tak?
Za trochę ponad miesiąc kończy mi się OC i trochę mógłbym po dupie dostać za te 6 "dodatkowych" punktów.
Obserwuj wątek
    • bigimax4 Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:09
      Punkty karne zdobyte po 1 stycznia 2022 roku

Nowe przepisy dotyczące punktów karnych zmieniają mechanizm usuwania punktów z konta kierowcy. Dotychczas były one kasowane po roku od dnia otrzymania, obecnie będą usuwane dopiero po dwóch latach od dnia uregulowania mandatu. Jeśli nie zostanie on opłacony, wówczas punkty nie stracą ważności i będą wciąż obowiązywać, nawet po dwóch latach od dnia ich otrzymania.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:11
        Ok, ale on ma punkty zdobyte 2021, było rok od wykroczenia. "Odświeżałeś" dane?
        • bigimax4 Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:51
          teoria swoje , zycie swoje , mogli ustawic kasowanie dwa lata od przewinienia bo ustawienie dwa lata po 21 moglo byc za trudne
      • toreon Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:46
        Na razie nie weszła zmiana dotycząca owych dwóch lat. Nadal punkty kasują się po roku.
        • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:49
          toreon napisał:

> Na razie nie weszła zmiana dotycząca owych dwóch lat. Nadal punkty kasują się p
          > o roku.

We wrześniu wchodzi.
          • tbernard Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:10
            Nie zmienia to faktu, że to bubel. Punkty powinny kasować się po tylu latach ile punktów dostało się za przewinienie. Jak ktoś zrobił małe przewinienie za 1 punkt, to po roku powinien się skasować. Za większe przewinienie za które otrzymało się 2 punkty, to one powinny kasować się po 2 latach i tak dalej. Taka metoda zarządzania pulą punktową dawała by bodziec do unikania sytuacji w której dostaje się dużą liczbę punktów.
            • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:29
              Nie prościej od razu za wszystko PJ zabierać na zawsze?
              Od razu by luźniej na drogach było... i powietrze lepsze.
              • tbernard Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:32
                Metoda którą zasugerowałeś uważam za zbyt radykalną. Trzeba dać ludziom szansę na przemyślenie i poprawę zachowania.
                • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:35
                  Zbyt radyklana to by była kara śmierci i to na miejscu z posprzątaniem "zezwłok" na koszt rodziny.
                  • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:35
                    Fotoradary by się w "granatniki" zmieniły... 🤣
                    • tbernard Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:38
                      Wyłapałem, że zastosowałeś ironię.
                      • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:42
                        👏👏👏
                        • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:43
                          Choć nie całkiem, bo wizja w sumie zacna.
    • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:11
      qqbek napisał:

> Sprawa prawomocnie zakończona, grzywna zapłacona, punkty wiszą.

A jaka jest data zakończenia sprawy albo płatności?
      W przypadku mandatu rok liczą nie od daty wystawienia ale od daty opłacenia.... wiec może to z tego wynika?
      • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 13:47
        Nie, wykroczenie było w 2021 więc zastosowanie mają przepisy z 2021.
        Burdel po prostu w CEPIK-u mają, bo dzisiaj po południu (4 dni po terminie) zniknęły w końcu mi te punkty.
        • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:12
          qqbek napisał:

> Nie, wykroczenie było w 2021 więc zastosowanie mają przepisy z 2021.

Nooo. Data wygasania punktow od lat jest liczona od daty zaplacenia a nie wystawienia. To sie w 2021 nic nie zmienilo.
          Wiec pytanie kiedy Twoja sprawa sie faktycznie skonczyla i kiedy zaplaciles.

> Burdel po prostu w CEPIK-u mają, bo dzisiaj po południu (4 dni po terminie) zni
          > knęły w końcu mi te punkty.

No to git.
          Jak dostalem mandat z fotoradaru w 2020 albo 19 , to tam chyba nawet byla informacja, ze punkty kasuja sie po roku od daty oplacenia....
          • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:21
            Sąd mi grzywnę zasądził w końcu maja 22, poczekałem jeszcze na upłynięcie terminu odwołania (rzecz jasna nie odwoływałem się) i gdzieś w połowie czerwca 22 zapłaciłem tego samego dnia, którego otrzymałem nakaz zapłaty grzywny (450 plus chyba niecała stówa kosztów).

Tak więc przykro mi to pisać, ale mijasz się z prawdą.
            Od chwili opłacenia grzywny liczy się termin tylko dla punktów "zdobytych" po pierwszym stycznia tego roku (dlatego ten mandat z kwietnia zapłaciłem kartą, na miejscu).
            • galtomone Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 14:28
              Mowisz, że kłamię...

www.dziennikprawny.pl/pl/a/kiedy-kasuja-sie-punkty-karne#:~:text=Czy%20punkty%20karne%20si%C4%99%20kasuj%C4%85,wraz%20z%20ko%C5%84cem%20roku%20kalendarzowego.

Czy punkty karne się kasują?
              Odpowiedź na pytanie wydaje się prosta. Punty karne kasują się automatycznie po 365 dniach od otrzymania mandatu. Co ważne jest to więc rok od popełnienia wykroczenia, a nie wraz z końcem roku kalendarzowego. Nie znaczy to jednak, że nie trzeba spełnić żadnych specjalnych warunków by konto punktów karnych było skasowane.

Podstawowym założeniem jest to, że punkty karne kasują się po roku i ile kierowca przyjął wcześniej mandat karny. Jeśli sprawa jest rozstrzygana przez sąd, to mamy do czynienia ze wstrzymaniem terminu anulowania mandatu. Innym warunkiem jest to, że mandat musi być opłacony. Jeśli zwlekasz z zapłatą, punkty karne nie będą skasowane.

Warto też wiedzieć, że jeśli mandat zostanie opłacony z opóźnienie, to skasowanie punktów karnych też nastąpi z opóźnienie. Żeby więc uniknąć problemu z punktami karnymi musza być spełnione dwa podstawowe warunki

1. Mandat musi być przyjęty

2. Mandat musi być opłacony w terminie

W innym przypadku punkty karne albo nie będą skasowane albo będzie to zrobione z opóźnieniem.

Mnie sie wydaje, ze nie.. ale z mojego p. widzenia sprawa jest tak niestotna (i absolutnie burdelu w CEPIK nie wykluczam), ze nie bede sie z Toba spierac.
              • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 20:22
                Ale linkujesz coś, co potwierdza moją wersję, a wcześniej pisałeś:
                "Data wygasania punktow od lat jest liczona od daty zaplacenia a nie wystawienia. To sie w 2021 nic nie zmienilo."
                (wytłuszczenie ode mnie)
    • bywalec.hoteli Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 16:22
      Nie wiem, od lat nie zdobyłem już punktów karnych.
      • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 20:22
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie wiem, od lat nie zdobyłem już punktów karnych.

A widzisz, ja też przez dekadę jeździłem z zerowym stanem konta, a trafił się jeden feralny rok i nagle 10 było przez chwilę.
        • engine8t Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 21:31
          A ile ci zabraklo zeby sie do yego waszego grona elity - co to im ostatnio poza kolejnoscia tyle dali ze gazety pisaly , zalapac?
          • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 22:10
            engine8t napisał:

> A ile ci zabraklo zeby sie do yego waszego grona elity - co to im ostatnio poza
            > kolejnoscia tyle dali ze gazety pisaly , zalapac?

Miałem 10.
            Ponowny sprawdzian jest od 24.

Teraz zostało mi 4 za 71/50 w Wielkanoc.
            • engine8t Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 23:49
              A prawo jazdy zabieraja za ile?
              • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 01.09.22, 07:25
                engine8t napisał:

> A prawo jazdy zabieraja za ile?

Za 24 jak nie zdasz egzaminu.
        • bywalec.hoteli Re: Punkty karne - kasowanie 05.09.22, 22:38
          wiem, może się tak i zdarzyć, ważne że żeście z teściem wyszli cało
    • engine8t Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 20:59
      Moze kartka od ksiedza ze sie wyspowiadales a wiec grzechy masz odpuszczone, pomoze?
      • qqbek Re: Punkty karne - kasowanie 31.08.22, 21:04
        engine8t napisał:

> Moze kartka od ksiedza ze sie wyspowiadales a wiec grzechy masz odpuszczone, po
        > moze?

Przecież już napisałem, że burdel mają w CEPiK-u najwyraźniej i dziś po południu w końcu (4 dni po terminie) mi te punkty skreślili.
        Obyło się bez interwencji sił nadprzyrodzonych i ich chytrych na kasę "ziemskich pośredników".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka