Dodaj do ulubionych

Stacja z Androidem

29.11.23, 09:25
Ktoś z Was coś takiego już kupował/montował na miejsce fabrycznego radia?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Stacja z Androidem 29.11.23, 23:05
      Nie, ale się zastanawiam.
      Problem w tym, że trudno dostać ramkę do Zafiry C z nawigacją, bo tylko gdzieś w Chinach spotykane i nikt się w okolicy nie chce tego podjąć.
      Na pewno nie kupiłbym najtańszej za kilkaset zeta, tylko raczej coś "na wypasie", co mi pozwoli na sterowanie z kierownicy i (ewentualnie) odczyt danych po OBD2.
      • galtomone Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 07:06
        qqbek napisał:

> Nie, ale się zastanawiam.
        > Problem w tym, że trudno dostać ramkę do Zafiry C z nawigacją, bo tylko gdzieś
        > w Chinach spotykane i nikt się w okolicy nie chce tego podjąć.

No to podobny kłopot jak u mnie teraz.
        Już dawno temu bym coś kupił, ale u mnie jeden wyświetlacz i panel obsługuje i komputer i radio i klimatyzacje/nawiewy.

> Na pewno nie kupiłbym najtańszej za kilkaset zeta, tylko raczej coś "na wypasie
        > ", co mi pozwoli na sterowanie z kierownicy i (ewentualnie) odczyt danych po OB
        > D2.

Wiesz... rozrzut tych stacji jest od ok 700 zł do dobrze ponad 3k. Ale nawet w tych za 3k jak czytam specyfikacje bebechów, to jakoś nie bardzo widzę za co płacę ani czym to się różni od tych tańszych.
        Oprogramowanie też wygląda na stock + ewentualnie dopasowanie pod konkretny model.

Do tego są jeszcze moduły CP/AA do wpięcia do fabrycznego radia (np. allegro.pl/oferta/modul-apple-carplay-android-auto-toyota-corolla-avensis-auris-14-19-camry-14616406480)

Mnie się te stacje z Andkiem generalnie nie podobają i jedyne z czego chce faktycznie korzystać to Android Auto.
        Wiec ideolo jak to sie bedzie od razu odpalać, działać bezprzewodowo z telefonem ale oczywiście wspierać wszystkie standardowe funkcje, które były dostępne w fabrycznym radio.

Rozważam zatem taki moduł, tyle, że radio w Auris jest... mocno średnie generalnie....
        • galtomone Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 07:18
          Między innymi Hadron (mają sporo info na YT) ma też monitory z AA uniwersalne, ale nie "studiowałem" tego tematu. Może u Ciebie coś takiego się sprawdzi?

Np. sklephadron.pl/android-auto-carplay/6972-monitor-mt-t86-ips-7-ahd-z-aa-i-cp.html - ale jest takich różnych więcej na rynku...
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 07:45
      To zawsze będzie rzeźba w goownie. Jak audio gra średnio, to lepiej głośniki podmienić i przy okazji drzwi matą wykleić. Jak brakuje AA to lepiej perfekcyjny uchwyt z ładowarką bezprzewodową na telefon kupić. I zmęczyć jakoś streaming bo bluetooh.
      • galtomone Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 07:51
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> To zawsze będzie rzeźba w goownie. Jak audio gra średnio, to lepiej głośniki po
        > dmienić i przy okazji drzwi matą wykleić. Jak brakuje AA to lepiej perfekcyjny
        > uchwyt z ładowarką bezprzewodową na telefon kupić. I zmęczyć jakoś streaming bo
        > bluetooh.
        >

Jak gra to nie wiem, ja audiofilem nie jestem, wiec nie ma wielkich wymagań w tym zakresie. Bardziej obsługa jest średnia, nie ma multitouch i radio reaguje na zmiany na ekranie (navi, zmiana skali, itp) z dużym opóźnieniem.

Nie wiem czy przypadkiem moduł nie ogarnia tego przejmując wszystkie funkcje a "stare radio" daje tylko wyświetlacz. Multi nadal nie będzie, ale powinno się wszystko dziać w "real time" a nie 2 sekundy później 😉
      • nousecomplaining Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 11:38
        > To zawsze będzie rzeźba w goownie.
        Też mi się tak wydaje. Za duże ryzyko, że coś nie zadziała. Kumpel robił podobny myk w Alfie 159, ale o ile pamiętam, to jego wersja była bez tego modułu, ale była też wersja tej samej Alfy z takim fabrycznie montowanym ustrojstwem, więc w jego przypadku było to chyba prostsze niż w przypadku z tego wątku.
        • galtomone Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 11:49
          Już bez przesady. To w końcu zmiana fabrycznego radia... Do zawsze mozna bylo tak robic i zwykle akcesoryjne byly leposze niz fabryczne.
          Tu bardziej sie rozchodzi o taki model, ktory bedzie OK.

Poza chińczykami chocby JVC robi przeciez takie radia/stacje multimedialne z AA i CP.
          Praktycznie kazdy producent car-audio ma cos takiego w ofercie.
    • only_the_godfather Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 08:33
      Nie, ale się zastanawiam, jeśli w przyszłym roku nie sprzedam Meganki to pewnie się zdecyduję. W moim przypadku i chińczyka są dostępne dedykowane zestawy gdzie zastępujesz fabryczne radio i ekran stacją z androidem, wszystko w teorii pasuje plug and play. Natomiast z tego co wiem od ludzi co już to montowali, to trzeba patrzeć na procesor i ram. Czym słabsze te parametry, tym wolniej to działa.
    • tbernard Re: Stacja z Androidem 30.11.23, 09:30
      W dzisiejszych czasach prawie każdy telefon komórkowy ma Androida. Jedynie telefony Apple mają inny system i lepiej ich unikać, jeśli chce się mieć Androida. A do samochodu można taki telefon z Androidem przymocować za pomocą uchwytu przyczepionego do szyby:
      uchwyty do telefonu z androidem
    • galtomone Re: Stacja z Androidem 01.12.23, 10:21
      A wiecie jak ten soft się aktualizuje?

Tylko w telefonie - jeśli odbiornik jest zgodny z AA czy sam odbiornik też wymaga aktualizacji i/lub konkretnych wersji systemu Android?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka