xstefciax 02.12.24, 20:38 wiadomosci.wp.pl/powazny-wypadek-przed-szkola-osiem-osob-rannych-7099002417023648a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klemens1 Re: Poważny wypadek 02.12.24, 20:48 "sprawcą wypadku jest matka jednego z uczniów. Miała pomylić tryb jazdy wstecz z trybem do przodu." Czyli nawet automat jest dla niektórych zbyt skomplikowany ... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 02.12.24, 20:51 Bo to bez sensu dla niej było, ta dźwignią odwrotnie działa. Do przodu to do tyłu a do tyłu to do przodu. Wine ponosi producent auta Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Poważny wypadek 02.12.24, 20:55 Ja mam tak w golfie, wsteczny do przodu, też się myliłam na początku. Najlepiej jeździć jednym autem. W i20 mam do tyłu wsteczny. Nawyki nami rządzą, trzeba być ostrożnym i uważnym. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 01:06 W automatach masz tak, że wsteczny jest bardziej z przodu, a normalny jest bardziej z tyłu. Chyba że masz hamerykanski wóz z wajchą przy kierze. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 03.12.24, 06:28 I wtedy do góry to do tyłu a w dół do przodu. Też producent byłby winny Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 09:14 > I wtedy do góry to do tyłu a w dół do przodu. > Też producent byłby winny W sumie... Wychodzi na to, że najlepsze jest pokrętło: tu masz lewo - prawo, więc nie można zwalić na producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:08 vogon.jeltz napisał: > W automatach masz tak, że wsteczny jest bardziej z przodu, a normalny jest bard > ziej z tyłu. Chyba że masz hamerykanski wóz z wajchą przy kierze. Tylko ona pisze o manualnej skrzyni, nie automacie. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:23 Tylko, jak masz wsteczny obok jedynki, to jest to zawsze zabezpieczone w jakiś sposób, zeby omyłkowo nie wrzucić wstecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:40 > Tylko, jak masz wsteczny obok jedynki, to jest to zawsze zabezpieczone w jakiś sposób, > zeby omyłkowo nie wrzucić wstecznego. Nie zawsze. Bodaj w BMW masz tak, że wsteczny od jedynki różni się tylko siłą, z jaką pociągniesz wajchę do siebie. To chuj nie zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:41 > Tylko ona pisze o manualnej skrzyni, nie automacie. Ona pisze o manualu w swoim aucie, ja o (domniemanym) automacie w samochodzie baby, która spowodowała wypadek. Znowu nie zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Poważny wypadek 02.12.24, 20:52 Ja mam w aucie taką funkcję, że samo hamuje przed przeszkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poważny wypadek 03.12.24, 07:18 klemens1 napisał: > "sprawcą wypadku jest matka jednego z uczniów. Miała pomylić tryb jazdy wstecz > z trybem do przodu." > > Czyli nawet automat jest dla niektórych zbyt skomplikowany ... To nie wina automatu tylko abecadła. Najwyraźniej strzałki byłby bardziej obrazowe. Swoją drogą to sądziłbym, że taka KIA ma na pokładzie system PCS - u mnie takie coś samo zatrzymuje auto (przy okazji mnie strasząc, bo coś tam już za blisko [wg systemu] zderzaka się pojawiło). Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poważny wypadek 03.12.24, 08:29 Wiesz niewiem jak w Kii, ale np w Fiacie ten system da się wyłączyć, da się tez ustawić, że jak wykryje przeszkodzę to będzie tylko ostrzegawczy dźwięk i komunikat hamuj, albo że jak wykryje przeszkodę, to zacznie pikać ostrzeżenie i auto zacznie hamować. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Poważny wypadek 03.12.24, 07:48 Nie nawet- a zwłaszcza automat. To własnie z automatami jest najwiecej wypadków. R z D jej sie pomyliło . Moze nie chodziła do szkoły i nie umie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 09:16 > To własnie z automatami jest najwiecej wypadków Ale masz na to jakieś kwity? Czy jak zwykle popierasz się danymi Instytutu Danych Z Dupy? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poważny wypadek 03.12.24, 09:36 Ma napewno na to jakąś publikację. Od dwóch lat czekam, aż pokaże, mi publikacje w której napisali, że Modus to najniebezpieczniejszy samochód w swojej klasie i jakoś doczekać się nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:04 Nie straszcie mnie! Jechalam dziś z koleżanką, która ma automat. Siedziałam z przodu i cała drogę czuwałam, by nie doszlo do wypadku Dojechalysmy w calosci beż przygód i niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:21 Koleżanka została u ciebie czy puściłaś ja tak samą dalej? Bez nikogo kto by czuwał??? Odpowiedz Link Zgłoś
noitak Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:28 trypel napisał: > Koleżanka została u ciebie czy puściłaś ja tak samą dalej? Bez nikogo kto by cz > uwał??? Koleżanka „ miała automat”, więc mogła się bronić, gdyby jakieś co. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:30 Ja byłam u niej:-) Pan Bóg nad nią czuwa nigdy nie jest sama. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:54 xstefciax napisała: > Ja byłam u niej:-) Pan Bóg nad nią czuwa nigdy nie jest sama. Człowiek strzela z automatu, Pan Bóg kule nosi 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Poważny wypadek 02.12.24, 20:56 Hmm... Jaki wypadek jest niepoważny? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Poważny wypadek 02.12.24, 21:31 No właśnie. Kobiety mają jakiś problem z automatami. Kiedy do hali sportowej, wjechała kobieta Suvem BMW. W moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 02.12.24, 22:18 Wypadek może być poważny i niepoważny zarazem Np ten m.joemonster.org/filmy/131320 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 01:06 Jak ktoś na bani wjedzie beemą do rowu i nic mu się nie stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:42 W sumie poprawiam się: jak ktoś na bani wjedzie beemą do rowu i się zabije, to też nie jest poważny wypadek, tylko raczej powód do radości. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:55 Ja bym to rozszerzył na każdą markę. Jak ktoś wjedzie po pijaku do rowu i się zabije to jest to powód do radości bo nie zabije nikogo na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 10:58 Ale jak jest to bezmózg w starej buni, to radość jest podwójna. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poważny wypadek 03.12.24, 11:02 Muszę uwazac jak sobie kiedys jakąś kupie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Poważny wypadek 03.12.24, 11:19 Tylko jeśli jednocześnie amputujesz sobie mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Poważny wypadek 03.12.24, 20:57 Z połową mózgu można żyć. Tak więc by uważał. Odpowiedz Link Zgłoś